Jak si ověřit, že váš kůň je pohodář?

8. 4. 2024 Redakce Equichannel Autor fotek: Jonáš Dušánek

Chcete si ověřit, jak váš kůň zvládl základní výcvik a zjistit, jak moc velký je z něj pohodář? Pak je dnešní článek šitý na míru právě vám!

Víte, jak váš kůň reaguje na překvapivé podněty a jak dobře je ovladatelný, a také bezpečný, při setkání s bubáky a strašidly, kterých je svět kolem nás plný? Máme pro vás tip! Dejte dohromady pár přátel, kteří vám pomohou absolvovat „zkoušku pohodářů“ - test, který chování koní v neočekávaných situacích skvěle prověří.

A co když se ukáže, že váš kůň žádný pohodář není? Nevadí. Všechno je jen otázka výcviku. Pokud budete postupovat v klidu a s rozmyslem, tak malými krůčky dojdete ke každému vytčenému cíli. Jen nesmíte chtít vše najednou, abyste chudáka koně nevyděsili přemrštěnými požadavky. Rozhodně to ale nevzdávejte. Díky tréninku a konfrontacím s takovými druhy výzev, které jsme pro vás dnes připravili, se i z vašeho koně brzy stane vyrovnaný a spolehlivý společník!

Zkouška pohodářů – otestujte si svého koně

Úkoly, za pomoci kterých budete testovat úroveň základního výcviku a vyrovnanost koně, můžete absolvovat s koněm na ruce či pod sedlem, s hříbětem i se seniorem!

1. Balonky za překážkou

Za dvojitou neprůhlednou překážkou je skrytý člověk, který se vztyčí a dvakrát až třikrát energicky zamává nafukovacími balonky. Kůň nesmí opustit vyznačenou uličku.

00290814l.jpg

2. Deštník

Kůň se blíží k pomocníkovi, který stojí u dvou otevřených deštníků, a v blízkosti koně ve vzduchu dvakrát otevře a zavře deštník. Kůň opět nesmí opustit vyznačenou uličku.

00290815l.jpg

3. Couvání

Kůň projde nebo projede vyznačenou uličkou, zastaví a couvá zpět a to aniž by posunul nebo překročil bariéry. Vodič může být v pozici vedle koně nebo před ním. Pomůcky pro couvání by měly být velmi jemné, jemný tlak rukou proti pleci koně je povolený. Ulička na couvání může být postavena i do tvaru písmene L.

00290816l.jpg

4. Rozprašovač

Kůň je zastaven na značce a vodič nebo jezdec postříká krk a plece koně dvakrát z každé strany vodou z připraveného rozprašovače. Během stříkání musí vodič nebo jezdec stále v jedné ruce držet otěže.

5. Hlučná kárka nebo rachotící pytel

Kůň je veden uličkou a zastaven, zatímco stojí na volné otěži, projede okolo pomocník s kolečkem s hlučným nákladem (například rachotící plechovky), se kterým ještě drncá. Případně vedle koně vleče rachotící pytel, který opět drncá přes překážky.

00290817l.jpg

6. Čtverec z bariér

Čtyři tyče jsou položeny do čtverce a kůň jej prochází po úhlopříčce. Měl by je překračovat pozorně, bez okopávání. Případně může být překážka vylepšena tak, že ve středu čtverce je šustící listí, zmuchlaný novinový papír nebo praskající větvičky.

00290818l.jpg

7. Kutálející míče

Mezi dvěmi neprůhlednými překážkami je mezera, ze které se před koněm procházejícím okolo postupně vykutálejí tři míče.

00290819l.jpg

8. Plachta nebo plachta s vodou

Kůň se svým vodičem nebo jezdcem překonává plachtu nebo plachtu s vodou. Vodič musí být vždy vedle koně, pro případ, že by se kůň lekl a vyrazil dopředu.

00290820l.jpg

9. Vějíř z kavalet

Kůň má pozorně a opatrně přejít vějířem ze čtyř tyčí, aniž by se jich dotkl.

00290821l.jpg

10. Můstek

Kůň s vodičem nebo jezdcem překoná malý dřevěný můstek na zemi.

00290822l.jpg

11. Otevřený sud nebo popelnice

Kůň musí obejít či objet otevřený sud nebo popelnici, aniž by se lekl a uskočil.

12. Stání

Kůň je doveden do uličky ve tvaru písmene U, zastaven a měl by zůstat v klidu stát na prověšené otěži minimálně deset sekund. Pak začne hlasitě hrát hudba a kůň by měl stát v klidu dalších dvacet sekund.

13. Vlající rám

Kůň při zkoušce pod sedlem a na ruce musí projít rámem. Vodič nesmí jít před koněm napřed nebo mu fáborky rozhrnout rukou. Kůň se může před překážkou zastavit, ale nesmí couvnout.

00290823l.jpg

14. Vozík

Vodič zavede koně do přepravníku a pomocník za ním zavře bezpečnostní tyč.

15. Namáčení kopyt

Vodič zastaví koně na určeném místě a levou přední nohu koně zvedne a ponoří do připravené nádoby s vodou. Kůň má zůstat deset sekund stát v klidu s nohou ve vodě.

00290824l.jpg

16. Plachta přes koně

Kůň zastaví vedle ležící plachty, vodič ji jednou rukou zvedne, přetáhne koni přes záda a po pěti sekundách zase sundá.

00290825l.jpg

17. Pláštěnka

Jezdec zastaví u stojanu překážky, na kterém visí pláštěnka. V klidu si pláštěnku oblékne a zase svlékne a pověsí zpět na stojan. Kůň by měl zůstat klidně stát.

Co a jak hodnotit?

Chcete výkony svého koně oznámkovat? Nominujte rozhodčího! Zvolit může například tento bodovací model.

Kůň je považován za vyrovnaného, když během zkoušky pozorně, klidně a poslušně absolvuje všechny úkoly a vykazuje chuť ke spolupráci. Kůň samozřejmě smí ukazovat přirozené reakce, jako je hra uší, pozornost zaměřenou směrem k úkolu nebo krátké zaváhání před absolvováním úkolu. Rozhodčí by neměl chtít vidět vyplašené uzlíčky nervů ani lhostejné otupělé koně bez zájmu. V konečném hodnocení by se měla promítat celková souhra dvojice, ochota koně ke spolupráci, eventuelní odmítnutí poslušnosti a působení člověka na koně. Rozsah známek může být od 1 = velmi dobře až po 6 = nedostatečně.

Podobné články
Někteří koně se vyhýbají kontaktu s udidlem

Roluje se váš kůň za kolmici, nebo naopak natahuje krk jako žirafa? Se správným obnoskem se vám může podařit vyřešit hned několik nešvarů.

Jak koně naučit vstoupit do vodní plochy? A lze to i bez dramatu?