Bez obnosku ani ránu

3. 4. 2024 Nadine Szymanski Autor fotek: Lisa Rädlein Zdroj: Cavallo
Někteří koně se vyhýbají kontaktu s udidlem
Někteří koně se vyhýbají kontaktu s udidlem

Roluje se váš kůň za kolmici, nebo naopak natahuje krk jako žirafa? Se správným obnoskem se vám může podařit vyřešit hned několik nešvarů.

Obnosek je příliš univerzální kousek na to, abyste ho používali jen na lonžování. Co ho jednou vyzkoušet i při ježdění? Jako alternativa je obnosek skutečný pomocník. Ze země i ze sedla s ním lze vyřešit lehce a efektivně spoustu nedostatků.

Clipboard01.jpg

NAPJATÝ KŮŇ?

Každý jezdec si přeje, aby byl kůň uvolněný. Ne vždy se toho daří docílit a uvolňovací fáze zdánlivě nebere konce. Pohybem by se měly zahřát nejen svaly, kůň by se měl uvolnit také mentálně. Někdy mu v tom ale brání právě udidlo. Možná ho ruší přítomnost kovu v hubě, možná nepříjemný tlak. Pokud vyzkoušíte obnosek, můžete koně tohoto stresu zbavit.

NEJEZDITELNÝ?

Váš kůň se nenechá sestavit ani ohnout, pokládá se do udidla, špatně se zastavuje a roluje se za kolmici? Obnosek vám pomůže vysvětlit mu smysl jezdeckých pomůcek trochu jinak. Obnosek je navíc dobrá lekce i pro jezdce, protože se naučí jemně působit na koně sedovými pomůckami a holeněmi. Jste zvědaví, jak používat obnosek při ježdění?

Clipboard02.jpg

Problém č. 1: Kůň se nedá sestavit

Ze země

Mnoho nedorozumění v tréninku a při ježdění vzniká, když kůň pořádně nepochopí, jak se má sestavit (ohnout) v týle. Obnosek je nejlepší pomocník, se kterým mu pomůžete pochopit, co po něm vlastně chcete.

Nejprve cvičte na místě. Když chcete sestavit koně vpravo, postavte se vedle něj z pravé strany. Pravou ruku položte jemně na střed obnosku tak, jako byste chtěli uchopit třeba víčko sklenice od marmelády. Vaše levá ruka má také důležitý úkol: jemně masíruje svaly týlu koně, zatímco pravou rukou jemně, lehkými impulsy tlačíte hlavu směrem k sobě. Zpočátku kůň možná nebude reagovat, trpělivě zkoušejte dál, dokud kůň nenaznačí správnou reakci. Někdy to chce více času, protože řada koní reaguje proti tlaku. Pozor: korektní sestavení skoro vždy vyžaduje mnohem míň pohybu, než si myslíte. Dávejte pozor na to, aby uši koně byly ve stejné výšce, jinak kůň požadovaný cvik neprovádí správně. Každou správnou reakci pochvalte.

Pokud váš kůň pochopil postavení týlu na místě, můžete začít pracovat na sestavení v kroku. Postupně uvolňujte lonž, až pozvolna přejdete z vedení koně k lonžování. Vždy jen velmi jemně koně upozorněte, aby obnovil sestavení, když z něho vypadne. Případně se k němu zase vraťte blíž.

Clipboard03.jpg

Ze sedla

Nejprve připněte otěže do bočních kroužků obnosku. Udidlo můžete připojit později. Začněte v kroku a ze začátku mějte po ruce pomocníka, který jde vedle koně. Požádejte koně o sestavení správným použitím pomůcek: lehkým otočením těla do požadovaného směru, vnitřní holení a lehkým impulsem vnitřní otěží obnosku. Pomocník pomáhá koni přes obnosek, tak jak se kůň již naučil ze země. Postupně se váš asistent může vzdálit. Často už po několika opakováních kůň jezdce pochopí a reaguje na přenesení váhy a vnitřní holeň jezdce. Sestavující pomůcka otěží pak často není nutná a vy jste na dobré cestě k tomu, abyste mohli zapojit druhý pár otěží připnutých k udidlu.

Clipboard05.jpg

Přilnutí přes nos?

Jde to, shodují se Babette s Tanjou. „Mnoho jezdců má před očima jen obrázek, že musí vybudovat oblouk napětí zezadu směrem dopředu přes svou ruku. To je pro mě příliš,“ vysvětluje Babette Teschen. Dobré ježdění pro ni znamená, že jezdec má s koněm jen lehký kontakt otěží, aniž by ale vytvářel tah nebo udržoval kontra napětí. Pod pojmem přilnutí chápe víc, než jen že je kůň na otěži, rozumí mu tak, že kůň je na všech pomůckách, včetně váhy a holení a souhra všech pomůcek funguje tak, že kůň jezdci rozumí.

Dá se bez udidla mobilizovat spodní čelist koně? „Já k tomu udidlo nepotřebuji,“ usmívá se Babette Teschen. „Pomocí uvolňovacích cviků nebo cviků aktivujících břišní svaly mohu zapojit čelistní kloub stejně jako s udidlem.“ Kůň by měl být i s obnoskem schopný přežvykovat a olizovat se, dodává expertka. „Docílíte toho ale jen s pevným obnoskem s kvalitním polstrováním a zcela správným napasováním (tak, že neklouže ani s povoleným řemínkem nánosníku).“

Do kterých kroužků zapnout otěže?

Většina obnosků má uprostřed nánosníku kroužek určený pro lonži a dva boční kroužky, které se používají pro práci ze země. Pokud budete obnosek používat při ježdění, neměly by boční kroužky být na obnosku příliš vysoko. K ježdění se dobře hodí obnosky, které mají ještě další dva kroužky o něco níže a jsou vhodné k připnutí otěží.

Kovový obnosek ano, či ne?

S lehkým obnoskem nemůžete koni dávat precizní pomůcky,“ říká Babette Teschen. „Pomůcky jsou pak často spíš hrubé, aniž by to vedlo koně k jejich pochopení.“ Abyste tedy vašemu koni pomůcky ukázali správně, používejte obnosek s kovovým středem a kvalitním koženým polstrováním. „S lehkým modelem obnosku mohou správně pracovat opravdu jen hodně pokročilí koně, a navíc jen tak dlouho, než se objeví nějaká chyba,“ zdůrazňuje odbornice. Zcela nevhodné jsou obnosky, jejichž nánosník je pouze lehce podložený nebo kov leží přímo na koňském nose.

Clipboard04.jpg

Problém č. 2: Kůň jde proti udidlu

Pokládá se do ruky: Vysvětlete svému koni nejprve ze země, že se má lépe nést. Na obnosek položte ruku a jemně přizvedněte. Současně koni jemně poklepejte prsty druhé ruky na nasazení krku (přechod mezi plecí, resp. ramenem a krkem). Jakmile zareaguje, pochvalte ho. Když tento cvik párkrát zopakujete, naučí se kůň na povel přes obnosek a na jemný dotek krk trochu zvednout. Při lonžování můžete impuls prstů na krku nahradit lonžovacím bičem, kterým ukážete na krk koně. Při ježdění můžete použít k poklepání tušírku. Tato pomůcka pak funguje jako pokyn obou otěží zapnutých do obnosku ke vzpřímení. Vedle toho motivujte koně dalšími cvičeními, která pomáhají, aby nechodil po předku. Vhodná je zejména stranová práce, přechody krok–klus nebo práce na kavaletách, které pomáhají zapojením břišních svalů vyklenout hřbet a aktivovat záď.

Nedá se zastavit: I v tomto případě začněte nejprve ze země voděním koně v sestavení. Pro zádrž koně lehce zatlačte rukou na nánosník obnosku. Pokud kůň po tomto impulsu směrem dozadu zastaví, pochvalte ho. K práci ze sedla si opět přizvěte pomocníka, který koni napoví pomůckou přes obnosek, pokud by vaše otěže nestačily. Důležité: před pomůckou otěží pro zádrž vždy vydechněte, pánev lehce nakloňte a případně použijte hlasovou pomůckou. V ideálním případě otěže vůbec nebudete potřebovat.

V zásadě se má kůň naučit uhnout před tlakem na nos a přesunout svou váhu více směrem dozadu. I z tohoto důvodu by otěže při ježdění neměly stále vytvářet tah. Reakce na impuls směrem dozadu je potřeba pro cviky, kdy má kůň víc podsadit záď a shromáždit se.

Clipboard06.jpg

Přestávka prospěje

Koni, který se při ježdění po chvíli věší do ruky nebo roluje za kolmici, často prostě schází síla k tomu, aby se sám nesl. Dopřejte mu přestávku, aby mohl ulevit namáhaným svalům. Slezte ze sedla a deset minut ho voďte. Bude vám vděčný.

Clipboard07.jpg

Může obnosek při ježdění zcela nahradit uzdečku?

Babette a Tanja vypozorovaly, že většina koní si spojuje udidlo s negativními zkušenostmi. „Mnozí koně se viditelně uvolní, když nemají udidlo v hubě,“ říká Babette Teschen. „My lidé reagujeme často velmi těžkou rukou, nechtěné cuknutí otěží se přihodí velmi rychle,“ dodává. Dobré a zdravé nesení těla koně a zdravý pohyb nevzniká v první řadě z ruky, nýbrž smysluplným cvičením, zdůrazňují obě trenérky. Z jejich pohledu neexistuje nic, co by bránilo přejít na obnosek (bezudidlovou uzdečku) natrvalo. Někteří jezdci ale naopak říkají, že pokud používají pouze obnosek, jejich koně „si to hodí na pohodu“ – věší se do ruky nebo nereagují již tak dobře na jemné pomůcky. Je pak správné zase se vrátit k udidlu? Babette Teschen a Tania Konnerth místo toho radí vrátit se zpět k základům. Když se vloudí chybička, raději se vraťte o krok nebo dva zpět. To není nic špatného! „S obnoskem se naučíte korektně a poctivě jezdit sedem. Udidlo tu není k tomu, aby maskovalo chyby,“ zdůrazňuje Babette Teschen.

Dvě otěže v rukou

Odbornice doporučují držet otěže obnosku tak, jak jste zvyklí s přehozením přes ukazováček směrem dolů. Když pak zahýbáte prsty, vyšlete přes obnosek jemný impuls.

Clipboard09.jpg

Problém č. 3: Kůň uhýbá před udidlem

Právě pro koně, kteří nemají z udidla dobrý pocit, je obnosek ideální. Často na koně působí už samotný fakt, že nemá nic v hubě. Pak se poměrně rychle osmělí a zkusí dát nos dopředu.

Důležité: Rukou nikdy netahejte zpátky a snažte se vždy jemně následovat nos koně. Pokud se kůň zase stáhne, zkuste použít cvičení proti věšení se do ruky (viz výše). V takových chvílích pomáhají i přechody: zádrž a opětovné naklusání nebo nacválání, případně nacválání z klusu.

Ježdění se dvěma páry otěží: pokud se chcete vrátit k ježdění s udidlem, pak budete nejprve muset začít se čtyřmi otěžemi, tedy jedním párem zapnutým do obnosku a druhým do kroužků přidaného udidla. Snažte se působit především přes obnosek a jen velmi jemně přes udidlo. Chvalte při správném postavení nosu na kolmici a ohnutí v týle. Pohrajte si s přechody. Důležitá je trpělivost. Váš kůň potřebuje čas a pozitivní zkušenosti, aby opět získal důvěru v ruku jezdce.

Clipboard08.jpg

Komentář: Kdo pracuje s obnoskem, zpravidla ho používá k lonžování, možná ještě pro práci ze země. Přitom se tolik vyplatí používat ho i při ježdění. Bez udidla v hubě se odhalí komunikační chyby, které při ježdění s uzdečkou nejsou tak zřetelné. Jemné a jasné pomůcky vahou a holeněmi lze výborně trénovat právě při jízdě bez udidla. A pokud souhra pomůcek dobře funguje a kůň je spokojený s tím, co děláte v sedle, tak i bez udidla zaujme správný přístup. Strach z toho, že by kůň bez udidla nezastavil, jezdec mít nemusí. Není třeba hned vyrážet do terénu, ze začátku postačí hala nebo jízdárna.

Expertky Babette Teschen a Tania Konnerth jsou odbornice na práci na obnosku. Více o jejich práci: www.wege-zum-pferd.de 

Tento článek obsahuje originální materiály z německého časopisu CAVALLO vydávaného společností Motor Presse Stuttgart GmbH & Co.KG.

Podobné články

Chcete si ověřit, jak váš kůň zvládl základní výcvik a zjistit, jak moc velký je z něj pohodář? Pak je dnešní článek šitý na míru právě vám!

Jak koně naučit vstoupit do vodní plochy? A lze to i bez dramatu?