Jak naučit koně přecházet přes vodu

28. 3. 2024 Robin Foster Autor fotek: Gabriela Rotová Zdroj: The Horse

Jak koně naučit vstoupit do vodní plochy? A lze to i bez dramatu?

Otázka: Moje klisna je v terénu skvělá, ale ještě se nám úspěšně nepovedl přechod přes vodu (raději by ji přeskočila, než by do ní vkročila). Přesto má vodu ráda, když naprší, ráda se válí v loužích, hrabe v nádrži na vodu, ale když přijde k potoku, odmítá do něj vstoupit a couvá od něj nebo ho přeskočí. Letos máme v plánu dlouhé vyjížďky, jejichž součástí bude přebrodění řek příliš širokých na to, aby je mohla klisna přeskočit. Nedaleko domu je zavlažovací kanál, kde mám v plánu trénovat vstup do vody za pomoci pamlsků. Bylo by lepší zavést ji do kanálu, než se naplní vodou, nebo mám počkat, až voda poteče? Jaká doporučení máte pro výcvik koně, aby s jistotou vodu překonal?

Odpověď: Odmítání poslušnosti před stojící nebo tekoucí vodou je u koní běžné a může zkazit jinak báječné vyjížďky. Stejně jako vaše klisna i mnozí jiní nezkušení koně odmítají vkročit do potoka a nebo ho překonají bez kontroly skokem. Výcvik koně, aby klidně a sebejistě přecházel vodu, vyžaduje plánování, trpělivost a praxi.

Plánování: Připravte svého koně na úspěch

Nezbytný první krok je nalezení vhodné vodní plochy a možná i vytvoření bezpečného vstupu do ní. Jednou z možností je postavit vodní překážku, ale protože se uměle vytvořené překážky jen málo podobají realitě a postrádají aspekt pohybující se vodní hladiny, budete zřejmě potřebovat také přístup k přírodním vodním plochám. Trénink spočívá v zavedení koně do vody a výchozí bod bude záviset na vodním prvku, vzdálenosti koně od něj a na tom, jak rušivé dané prostředí pro koně je.

0K0X8951.JPG

Pokud klisnu začnete trénovat u vámi zmiňovaného kanálu, ujistěte se, že je kůň uvolněný, když je kanál suchý, zjistěte, jak blízko se může dostat, než projeví známky napětí a trénujte v klidnou denní dobu bez ruchu, který by koně znepokojoval (bez vozidel, dalších jezdců, chodců).

Strach je nejpravděpodobnější důvod, proč kůň nevkročí do vody, proto používejte tréninková cvičení určená ke snížení strachové reakce. Trénujte pod prahem (bod, kdy má stimul dostatečnou intenzitu, aby začal vykazovat účinek), vyhýbejte se situacím, které jsou příliš náročné, a měřte úroveň stresu a úzkosti koně tak, že budete pozorně sledovat řeč jeho těla. Sladkou tečkou za uskutečněným  tréninkem je, když je kůň klidný a zároveň věnuje pozornost vodní překážce – jinými slovy projevuje pozornost bez napětí.

Trpělivost: Trénink je proces, nikoliv událost

Vytvářejte pozitivní zážitky

Pomozte svému koni získat klid a jistotu při přechodu vody pomocí pozitivních tréninkových metod s nízkou mírou stresu. Naštěstí správnou desenzibilizací (odstranění úzkosti a strachu, kdy se situace vyvolávající strach spojuje s relaxovaným stavem a jedinec si postupně zvyká na podnět, který v něm vyvolával strach) a metodou kontra-podmiňování (náhrada nežádoucího chování chováním žádoucím, anglicky counter-conditioning) lze obvykle averzi vůči vodě rychle odbourat. Desenzibilizace a kontra-podmiňování může změnit emoce koně tím, že spojí obávaný předmět nebo situaci s něčím příjemným. Například můžete klisnu vést směrem ke kanálu, zastavit se, dokud je ještě uvolněná, krátce postát na místě a pak ji podrbat na oblíbeném místě a/nebo jí dát pamlsek. Poté, co tento postup několikrát zopakujete, kůň se naučí, že přiblížení se ke kanálu je spojeno s drbáním a pamlskem a bude reagovat méně bojácně. V některých případech může pomoci trénink s jiným klidným a zkušeným koněm; váš kůň bude pravděpodobně následovat druhého koně a bude uvolněný díky jeho klidnému chování.

Odměňte požadované chování

Je snadné zaměřit se na snahu eliminovat nežádoucí chování, ale efektivnější je rozpoznat a odměnit požadované cílové chování. Můžete použít několik různých možností, jak požadované chování odměnit, a to včetně pamlsků a drbání na kohoutku nebo tam, kde to má váš kůň rád.

Na začátku tréninku by mělo být pro koně snadné cílového chování dosáhnout. Pokud je tedy kůň uvolněný, když stojí deset metrů od vody, říkejte tomu úspěch! Odměňte požadovaný uvolněný postoj tím, že uděláte široký obloukový obrat směrem od vody a poté si uděláte krátkou přestávku před opakováním cvičení. Jak kůň postupuje tréninkem, cílové chování se bude měnit a může obsahovat stání v blízkosti pohybujícího se proudu potoka po dobu deseti sekund, později přijde na řadu první krok do rybníka, projití vodní překážkou a nakonec půjde o klidné překročení řeky.

0K0X9234.JPG

Vyvarujte se spouštění a trestání nežádoucího chování 

Změna chování vyžaduje čas a vytrvalost. Je lákavé požádat koně o velké pokroky, ale riskujete, že to vyvolá strach a nechtěné chování. Pokud byste například svého koně nutili, aby šel dále do vody, dokud nezačne funět, házet hlavou, couvat nebo se točit, posloužilo by to pouze k opakování dobře nacvičeného cyklu vyhýbání se, který se snažíte změnit.

Pokud se náhodně spustí strachová reakce a nechtěné chování, vyhněte se tvrdým korekcím, jako je škubání za otěže nebo vodítko, otáčení koně v malých kruzích. Represivní techniky, které obsahují nepohodlí, násilí a bolest, sice mohou v daném okamžiku fungovat, nedělají ale nic pro to, aby snížily úzkost a strach. Někdy dokonce problém zhorší, a to i dlouhodobě.

Posilujte nové chování a rozšiřte komfortní zónu svého koně

Časté opakování – pravidelný trénink –  posílí žádoucí klidné chování a jistotu vašeho koně při přechodu vody. Komfortní zónu následně dále rozšiřujte. Měňte hloubku vody, sílu proudu a vizuální vlastnosti vody (tj. reflexní, stojatá, bahnitá a křišťálově čistá). Připravte si tréninkový plán a zahrňte do něj i změnu prostředí. Trénujte u řeky, potoka, rybníku, zkuste to i s loužemi a to tak, abyste zajistili, že tréninkem bude návyk zobecněn na různé typy přechodů vody.

0K0X9279.JPG

Upozornění na závěr

Pokud se tento progresivní přístup ke změně chování s nízkou mírou stresu provede správně, může být pro člověka trochu nudný, protože postrádá akci a emoce. Role trenéra je pasivní a nepřímá, přičemž většina úsilí je investována do pečlivého plánování, aby byl kůň připraven k úspěchu. Je ale důležité mít na paměti, že techniky popsané v tomto článku jsou postaveny tak, aby změnily chování koně na celý jeho život, nikoli pouze na jeden okamžik.

Článek byl poprvé publikován na webu The Horse.

Podobné články

Chcete si ověřit, jak váš kůň zvládl základní výcvik a zjistit, jak moc velký je z něj pohodář? Pak je dnešní článek šitý na míru právě vám!

Někteří koně se vyhýbají kontaktu s udidlem

Roluje se váš kůň za kolmici, nebo naopak natahuje krk jako žirafa? Se správným obnoskem se vám může podařit vyřešit hned několik nešvarů.