Můj kůň je tlustý. Co s tím?

2. 4. 2024 Monika Mechová Autor fotek: Shutterstock.com

V diskusích se čas od času probírá téma, jak krmit koně, který je tlustý. Co mu ubrat, co ponechat. Svůj názor na krmení otylých koní a jejich redukční dietu prozradí výživářka Monika Mechová. Pokud chcete hubnoucího koně udržet zdravého, budete totiž muset dodržet několik velmi důležitých zásad.

Tak jako je trendem u lidí být co nejštíhlejší, u koní je stále častěji k vidění jev opačný. Touha po tom, aby se zvířata měla co nejlépe a aby nestrádala, občas bohužel vede k opačnému extrému. Často také s nadváhou bojují majitelé snadno záživných plemen, která se vyvinula v prostředí chudém na živiny, jako jsou islandský nebo fjordský kůň. Bohaté zelené pastviny a nutričně kvalitní seno bývají problematické také pro iberské koně. Proč je obezita u koní riziková, jak vypadá optimální výživný stav koně a jak koně zdravě zhubnout?

Rizika obezity

Rizika obezity u koní jsou v mnohém společná rizikům obezity u lidí. Nadměrné zatěžování kloubů, oběhového systému a zejména srdce a plic. Obézní koně jsou náchylní k laminitidám, u chovných koní se snižuje reprodukční schopnost. Velkým strašákem je inzulinová rezistence, obdoba cukrovky u lidí.

Metabolický syndrom (EMS)

Je spojením výše uvedených faktorů. Náchylní jsou zejména snadno krmitelní koně primitivních a pony plemen, může ovšem ohrozit každého obézního koně. Jeho průvodním jevem je právě inzulinová rezistence a náchylnost k laminitidám. Diagnostikuje se pomocí krevních testů. Pokud mají koně typické projevy EMS jako je opakované schvácení kopyt, výrazný tuhý tukový hřeben (tzv. cresty neck) a tukové depozity na zádi nebo kolem lopatky, otoky nad očima či nadměrné pijí a močí, doporučuje se většinou začít obyčejným testem na tzv. nehladový inzulín (krev se nabere nikoliv po hladovce, která může vyvolat falešně negativní výsledek, ale s běžným přístupem k objemným krmivům, před testem se nepodává pouze žlabové krmení). Pokud je kůň pozitivní, pak kůň trpí inzulínovou rezistencí. Pokud koně nemají výše uvedené typické znaky, ale přesto se např. často zdánlivě bez důvodu schvátí, nebo kůň s typickými znaky vyjde při testu nehladového inzulínu negativní, může Váš veterinář navrhnout dynamický toleranční test. Ten je však pro organismus poměrně zatěžující a proto se dnes většinou nepoužívá jako test první volby.

Koním s EMS se musí sestavit dieta na míru, je potřeba se vyhnout krmivům s vyšším obsahem škrobu a cukrů jako jsou obiloviny nebo právě bohatá pastva. Většina koní s IR je obézních (ale není to pravidlo), proto se příkrm většinou minimalizuje na hrstku substrátu, do kterého vmícháte potřebné vitamíny a minerály, případně různé doplňky pro podporu  metabolismu. Pastva je pro tyto koně vysoce riziková a je nutné ji omezit na minimum. Jistotou je tyto koně na trávu vůbec nepouštět. Je vhodné hlídat i obsah jednoduchých sacharidů v seně, ideální je, nechat si provést analýzu sena. Bezpečné seno pak koni dávkujete dle jeho ideální hmotnosti. Často je nutné využívat různé zpomalovače jako jsou sítě nebo vaky, které koni rozloží jeho přidělenou dávku píce na delší časový úsek. I u koně na dietě platí, že nemá mít hlad a doba bez přístupu k objemným krmivům by neměla být delší než 4-6 h, abyste neohrozili zdraví jeho trávicího traktu.

female-holding-feeds-with-corn-barley-oats-grain-to-feed-the-brown-horse-at-stables-ss230308-1024x683.jpg

Jak poznat, že je kůň tlustý?

Abyste mohli rozhodnout, že má váš kůň nadváhu a potřebuje redukční dietu, musíte nejprve objektivně zhodnotit jeho výživný stav. Většina lidí dnes již minimálně slyšela o Hennekeho stupnici BCS, kde se kondice koně boduje od 1 do 9. Od stupně 6 se začíná mluvit o nadváze. Detailní popis této stupnice můžete najít zde na EQCH v článku Stupnice tělesné kondice koně.

Možná trochu úsměvně může působit, že pro rozpoznání nadváhy koně existuje i aplikace pro iPhone. Najdete ji na iTunes pod názvem Healthy Horse a jejím autorem je Minnesotská univerzita.

Při posuzování výživného stavu koně je také velmi důležité brát v potaz jeho genetické založení a typ práce, kterou kůň vykonává. Fríský kůň bude obvykle trošku kulatější než český teplokrevník a achaltekinec v optimální kondici bude mnohým připadat hubený. Stejně tak bude distanční kůň štíhlejší než kůň připravovaný do drezur. U chovných klisen je preferováno BCS 6.

Jak tedy co nejjednodušeji poznáte, že kůň začíná být obézní a potřebuje nasadit dietu? Jakmile začne mít výrazný tukový hřeben na krku, plochý široký hřbet (tzn. hůře rozlišujete kohoutek, lopatku, nad ocasem je znatelný tukový polštář) a jdou mu hůře nahmatat žebra, je potřeba koně převážit a pečlivě zhodnotit, ke kterému stupni kondice jej zařadit. Hezké video (v angličtině) najdete na YouTube.

gettyimages-1445736956-ca8ab285524fa8df4afe4441ce88d1fc7939d98a-s1100-c50.jpg

Jak by měla vypadat správná redukční dieta?

Už několikrát jsem v předcházejících článcích zmínila, že objemná krmiva by měla tvořit základ krmné dávky každého koně. To platí i u koní, kteří potřebují zhubnout. Důvod je jediný, a to zachovat zdravý trávicí trakt. Pokud koni seberete objemná krmiva pod fyziologickou míru, zatěžujete nadměrně jeho trávicí trakt. Vedle rizika koliky či vzniku žaludečních vředů dochází také často ke sníženému psychickému komfortu koně, jeho frustraci, vzniku stereotypního chování a celkové kyselosti a nervozitě zvířete.

Stejně jako u lidí platí, že hubnout se má pomalu, s rozmyslem a dostatečnou fyzickou aktivitou.

První krok při úpravě krmných dávek obézních koní je omezení jádra na minimum. U sportovních koní s vyšší zátěží může být postup ale jiný a příkrm je často v nějaké míře zachován. Ideální je, pokud má kůň ve vhodném množství k dispozici seno nebo pastvu v průběhu celého dne. U pastvy se postupuje individuálně dle její úživnosti a míry obezity koně. Omezit pastvu můžete také jen částečně využitím pastevního náhubku, přidělením menší části pastviny nebo koně na trávu vypustit jen na stanovenou část dne.

Vhodná dávka objemného krmiva pro koně se pohybuje mezi 1,5–2 % z jeho váhy v sušině krmiva denně. Většinou se začíná buď na 1,5 % váhy aktuální nebo 2 % váhy ideální, co z toho je větší. Pod 1,5 % z ideální váhy byste jít nikdy neměli. Pokud kůň ani na snížené dávce objemu dostatečně nezhubne, můžete začít seno namáčet pro snížení jeho výživné hodnoty a/nebo ho míchat se slámou. Slámy by nemělo být více než 30 % denní dávky píce, ideálně kolem 10 %. Větší dávka zvyšuje riziko zácpové koliky.

Pokud nemáte k dispozici váhu, změřte obvod hrudníku koně, délku těla (od ramenního kloubu po sedací hrbol kosti kyčelní) a použijte následující vzorec:

hmotnost [kg]=(obvod hrudi [cm]2 x délka [cm]) / 11877,4

Je potřeba si také uvědomit, proč byl kůň obézní a vyvarovat se předchozích chyb. Tzn. zejména snadno krmitelné koně je třeba držet na chudší pastvě s minimálním přísunem koncentrovaných krmiv, u všech koní opatrně zacházet s obilninami v krmné dávce a pečlivě vážit jakékoliv energetické přídavky. Je dobré si také dávat pozor na živinami nabitou jarní pastvu apod. Obezita koní je většinou způsobena zbytečným překrmováním. A tím nemyslím jen nadměrný příjem krmiv žlabových, ale také adlibitní přístup k objemným krmivům u koní, kteří snadno nabírají a je potřeba jim kontrolovat právě i příjem objemných krmiv (primitivní plemena apod.).

DSC6967.jpg

Závěrem

Na závěr bych chtěla zmínit, že hubnutí je proces často dlouhodobý, je k němu potřeba přistupovat trpělivě a s rozmyslem. Klade často největší nároky na majitele ohledně změny režimu zvířete:

  • Všechny změny provádějte pomalu a dejte koni (a jeho trávicímu traktu) dostatek času, aby se změnám přizpůsobil.
  • Je také dobré si uvědomit, kde jste ve výživě koně udělali chybu a tuto chybu napravit, jinak se brzy vrátíte tam, kde jste byli.
  • Hubnoucí kůň nesmí hladovět, ale musí se mu předložit krmná dávka s menší koncentrací živin.
  • Pokud koni omezujete i objemná krmiva, dbejte na to, aby kůň nebyl bez jídla příliš dlouho.

A v neposlední řadě je potřeba koni dopřát dostatek pohybu a pravidelné práce (dle fyzických možností koně, ideálně zátěž trvající delší dobu a o menší intenzitě).

Podobné články

Dost možná i vaši mazánci nakynuli s podzimem jako buchtičky, zadek louplý ve stylu panské kuchařky a v korýtku na zádech by bylo možné transportovat…

Baculatí koně, baculatí psi, baculaté kočky mají jedno společné. A tím jsou jejich nedisciplinovaní majitelé :). Redukce tukových polštářů a peřinek…