6 tipů, aby váš kůň neměl s jarem horkou hlavu

25. 3. 2024 Anna Mochanová Autor fotek: Shutterstock.com
Koně v lehké zátěži by měli být schopni optimálně prospívat na krmné dávce složené z objemového krmiva
Koně v lehké zátěži by měli být schopni optimálně prospívat na krmné dávce složené z objemového krmiva

Vyjížďka s nervózním, hypersenzitivním a výbušným koněm může být velká zábava pro kaskadéra, běžný jezdec ji ale neocení. Jízda na koni, který je zcela plný sám sebe a neustále reaguje o hodně dřív, než začne přemýšlet, je totiž frustrující. Co ale s tím? Přestože hlavní roli v tom, jak se kůň chová pod sedlem má výcvik a výchova, vliv může mít i krmení. A na tento aspekt se trochu podrobněji podíváme dnes.

Co krmíte, kolik krmíte a kdy to krmíte, má totiž velký význam. Zde je tedy několik výživářských tipů, které mohou vašemu koni pomoci zmírnit reaktivitu a zachovat klid, když je potřeba. 

1. Krmnou dávku postavte na objemových krmivech

S nastupujícím jarem to doporučení platí dvojnásob. Při přemýšlení o tom, jak zklidnit vašeho koně, by totiž složení krmné dávky mělo hrát prim. Proč?

Žvýkání píce udržuje koně psychicky uvolněnější a klidnější. Pokud mají krmnou dávku založenou na píci (záchovné minimum je 1,5 % jejich tělesné hmotnosti na den – tedy 7,5 kg pro 500 kg koně), tráví více času žvýkáním, což se pak odráží v jejich chování. Konzumace píce podporuje tvorbu velkého množství slin, které tlumí kyselost žaludečních tekutin, čímž koně udržuje v klidu a psychické pohodě. Píce je mimo to schopna omezit rozstřikování kyseliny v žaludku. Pokud je žaludek koně prázdný, protože v potravě není dostatek píce, žaludeční kyselina může snáze působit na nechráněnou horní (skvamózní) oblast žaludku, „spálit ho“ a působit nepohodlí. I toto nepohodlí může potenciálně vést ke změnám v chování.

Pícniny jsou také dobrým zdrojem energie pro „dobré bakterie“ v gastrointestinálním traktu koně. Tyto bakterie pak produkují vitaminy B a hormony, které jsou klíčové pro udržení normálního chování. Krmná dávka s vysokým obsahem vlákniny a nízkým obsahem škrobu je, dle uskutečněných výzkumů, významně ovlivnit chování koně. Diety s nízkým obsahem škrobu také méně pravděpodobně povedou ke snížení přetížení zadního střeva škrobem. Když dojde k přetížení škrobem, složení bakteriální populace se posune směrem k „špatným“ bakteriím fermentujícím škrob a může dojít k acidóze zadního střeva. Změny bakteriálních populací a acidóza zadního střeva má prokazatelnou souvislost s nežádoucími změnami v chování.

Fresh-naughty-horse.webp

2. Nekrmte příliš mnoho

Koně, kteří jsou krmeni větším množstvím stravitelné energie, než kolik jí v dané zátěži potřebují, se mohou stát hyperaktivními a obtížně ovladatelnými. Při krmení svého koně proto vyhodnoťte pracovní zátěž svého koně a krmnou dávku sestavujte podle zátěže. Zátěž můžeme pro orientaci rozdělit na lehkou, střední a těžkou práci následovně:

  • Lehká práce: 1 až 3 hodiny týdně kroku (40 %), klusu (50 %) a cvalu (10 %).
  • Středně těžká práce: 3 až 5 hodin týdně kroku (30 %), klusu (55 %), cvalu (10 %) a jízdárenská práce, skoková gymnastika, parkur a drezura na základní a střední úrovni (5 %).
  • Těžká práce: 4 až 5 hodin týdně kroku (20 %), klusu (50 %), cvalu (15 %) a parkur a drezura na vysoké úrovni (15 %).

Je tedy třeba vzít v úvahu nejen celkový počet hodin práce, ale také typ a rychlost práce. Zařazení vašeho koně do zátěže vyšší, než ve skutečnosti je, a překrmování je možná nejčastější příčinou hyperaktivity (a obezity koní). Jakmile správně klasifikujete pracovní zátěž svého koně.

3. Uzpůsobte množství krmení aktuální zátěži

Pokud má váš kůň tendenci být hyperaktivní, zejména po dni volna, může tento problém pomoci vyřešit snížení množství krmiva ve dnech, kdy kůň nepracuje. Sestavte si dvě krmné dávky, jednu pro dny, kdy je kůň v zátěži, druhou pro dny volna. Tak zajistíte, že váš kůň dostane takovou krmnou dávku, jakou v daný den potřebuje. Pokud budete trénovat koně s různou intenzitou v různé dny, můžete vytvořit několik krmných dávek. Tak dokážete zajistit, že krmná dávka bude optimální pro daný den/zátěž a vyhnete se překrmování.

WEB_Horse-naughty-Bob-Atkins_224173_RV-767x542.jpg

4. Krmnou dávku postavte na „cool“ krmivech

Koně v lehké zátěži by měli být schopni optimálně prospívat na krmné dávce složené z objemového krmiva, pokud budete odpovídajícím způsobem suplementovat jejich požadavky na vitamíny a makro a mikro prvky.

Koně ve středně těžké až těžké zátěži však často potřebují k objemovým krmivům (seno, pastva, sláma) přidat i krmiva s vyšším obsahem energie, protože tato kategorie koní není schopna pokrýt výhradně z objemových krmiv své nutriční požadavky. V situacích, kdy energetické požadavky nelze pokrýt samotnou pícninou, lze krmnou dávku obohatit o tak zvané „chladné“ zdroje energie, jako jsou řepné řízky, kopra, konopné pelety nebo slupky ze sójových bobů. Do této kategorie krmiv ale patří i oleje a krmiva s vysokým obsahem tuku jako jsou rýžové otruby. V dané souvislosti může být vhodné konzultovat krmnou dávky s výživovým poradcem. Zvýšit příjem energie, bez dopadu na chování koně, může být totiž pro nezkušeného majitele oříšek. 

5. Vyhněte se „horkým“ krmivům

Obilniny a krmné směsi na bázi obilí, melasa a také vojtěška bývají často dávány dohromady s „horkou hlavou“ koní. Těžko říci, zda je to proto, že koním skutečně způsobují hyperaktivitu, nebo proto, že se jedná o energeticky vysoce hodnotná krmiva zkrmovaná v nadměrném množství. 

6. Krmná dávka musí být vyvážená

Nedostatek nebo nadbytek některých vitamínů a minerálů může mít vliv na  centrální nervovou soustavu. Například vitamín B1 (thiamin) a hořčík mohou mít na chování vašeho koně významný vliv. Ujistěte se tedy, že krmná dávka vašeho koně je nutričně vyvážená i v daných souvislostech. 

Painopener.webp

Zklidnění a výživové doplňky

Na trhu existuje celá řada krmných doplňků, které se prezentují schopností „uklidnit“ nervózního nebo hyperaktivního koně. Nelze jednoznačně říci, zda tyto doplňky fungují nebo ne. Bylo provedeno mnoho studií k posouzení jejich účinnosti, bohužel ale často s protichůdnými výsledky. Většina z těchto produktů ale je bezpečná a obsahuje převážně vitamin B1, hořčík a aminokyselinu zvanou tryptofan. Zkusit je tedy můžete.

Trochu jinou kapitolou jsou ovšem fytoterapeutika. Produkty, které obsahují rostliny, které mají vliv na centrální nervový systém, dnes využívají majitelé koní ke změně nebo zmírnění nežádoucího nebo nebezpečného chování v různých situacích běžně. Některá tato léčiva lidé po tisíciletí s velkým úspěchem užívají při psychovegetativních poruchách různého původu a je tedy logické, že jejich využití v koňském průmyslu na sebe nedalo dlouho čekat. Je ale dobré si uvědomit, že tyto krmné doplňky bychom v době zvýšené zátěže – před náročnými závody, transportem, odstavem či v období tepelného stresu – neměli koním podávat bez rozmyslu. Některé z běžně dostupných zklidňujících bylinných přípravků obsahují standardizované extrakty fytoterapeutik, které jsou na FEI seznamu nepovolených medikačních látek (například kozlík lékařský) nebo nejsou pro některé kategorie koní zcela bezpečné.

blog_horse-code-pt2_021720_main.jpg

Rada?

Pokud chcete vyladit krmnou dávku tak, aby byl váš kůň klidný a vyrovnaný, ujistěte se, že krmná dávka odpovídá zátěži, nepřekrmujte, nabídněte dostatek objemových krmiv a omezte obilniny. Využít můžete i uklidňující doplňky. Vždy je třeba si ale uvědomit, že změna ve výživě se obvykle neodrazí v chování vašeho koně ze dne na den.

Podobné články

Téměř každý koňák alespoň jednou řešil otázku, co koni nasypat do žlabu, aby dobře vypadal, podával výkony a také, aby nad tím nakonec neohrnul nos.…

V diskusích se čas od času probírá téma, jak krmit koně, který je tlustý. Co mu ubrat, co ponechat. Svůj názor na krmení otylých koní a jejich…