Working Equitation pod drobnohledem VI.

9. 11. 2023 Lenka Šteklová Autor fotek: Archiv Czech Society for Working Equitation

Disciplína working equitation se u nás poměrně rychle rozvíjí a získává stále více aktivních příznivců. Atraktivní disciplínu nám přiblíží další díl seriálu, ve kterém si představíme, jak překonávat slalomy.

Jednoduchý slalom

Překážka se skládá z minimálně pěti tyčí řazených v jedné linii. Tyče jsou od sebe vzdáleny podle třídy obtížnosti od osmi metrů pro nižší třídy až do šesti metrů pro třídy nejvyšší obtížnosti P a M.

Jak na to

Jezdec jede základním chodem třídy. Tyče objíždí co nejmenšími oblouky. Pokud jede cvalem, provádí přeskoky nebo jednoduché změny cvalu ve středu mezi tyčemi v místě naznačeném na obrázku červenými křížky.  

Na co pozor

Jezdec si nesmí poplést směr projíždění slalomu a musí projet mezi značkami (červenou značku má po pravé ruce). V testu rychlosti je za shození každé tyče penalizován třemi trestnými vteřinami.

jednoduchy-slalom.JPG

Tip

Jezdec by si měl počítat cvalové skoky, aby jich mezi změnami byl stejný počet a změny by měly vycházet na střed mezi tyčemi. U tříd P a M vychází změna cvalu na každý čtvrtý cvalový skok. Změna cvalu mimo střed je vždy hodnocena sníženou známkou.

Paralelní slalom

Tvoří ho minimálně pět tyčí, umístěných do dvou rovnoběžných řad. Překážka se nezařazuje ve třídě Z. 

Jak na to

Jezdec v základním chodu třídy objíždí kolem tyčí pravidelnými užšími obloučky a snaží se držet rovnou linii k další tyči. Přesně uprostřed mezi tyčemi, jak je naznačeno na obrázku červeným křížkem, provede změnu cvalu (přeskok nebo jednoduchou změnu cvalu podle třídy obtížnosti).

Na co pozor

Podobně jako u jednoduchého slalomu jezdec nesmí splést směr projíždění a nesmí minout průjezd mezi značkami, červenou značku má opět po pravé ruce. V testu rychlosti je za shození každé tyče penalizace tři trestné body.

paralelni-slalom.JPG

Tip

Změna cvalu by měla proběhnout co nejblíže ke středu mezi tyčemi. Opět pomůže počítání cvalových skoků nebo zaměření se na jeden bod, který určuje polovinu mezi řadami tyčí. Ve třídě P a M je ideální počet cvalových skoků mezi přeskoky osm. 

První díl seriálu naleznete zde. 

Druhý díl seriálu naleznete zde.

Třetí díl seriálu naleznete zde. 

Čtvrtý díl serálu naleznete zde.

Pátý díl seriálu naleznete zde.

Podobné články
Vlastní odchovaný plemenný hřebec

Lucie společně se svým manželem vybudovala vlastní domovskou stáj v Nizozemsku a v prostředí s vysokými equinároky a equistandardy se jí podařilo…

Disciplína working equitation se u nás poměrně rychle rozvíjí a získává stále více aktivních příznivců. Závěrečný díl seriálu přiblíží dvě poslední…