San Sebastian vstoupil do sezóny klasickým vítězstvím

12. 5. 2024 Tisková informace Autor fotek: Archiv Chuchle Arena Praha, s.r.o. Zdroj: Chuchle Arena Praha, s.r.o.

V neděli 12. května se v Chuchle Areně Praha konal třetí dostihový den letošní sezóny a jeho vrcholem byl první díl Klasické trojkoruny, 103. CONSEQ Velká jarní cena. Polovinu z desetičlenného startovního pole nasedlala trenérka Ingrid Janáčková Koplíková a šance na triumf měla velmi vysoké. Nakonec ale před jejími svěřenci, kteří se seřadili od druhého do pátého místa, vítězně finišoval bělouš San Sebastian, jenž do dostihu nastupoval bez předchozí sezónní rozcvičky.

Favority 103. CONSEQ Velké jarní ceny (listed, 1600 m, 550 tis. Kč, 3l. hř. + kl.) byli stájoví kolegové v barvách Statku Blata Český ráj Black Gangster a Showpower na kontech s únorovými umístěními z Francie, resp. dubnovým zdejším vítězstvím, avšak v cíli byl nejdříve jediný aktér, který v předchozí části letošního roku nestartoval. Bělouš San Sebastian, který je (sice ve Francii narozeným, přesto) vlastním odchovancem stáje Lokotrans, v cílové rovině žokeji Martinovi Laubemu nedržel úplně rovnou stopu, nicméně Dostihová komise svůj vlastní protest posoudila jako incident bez vlivu na pořadí v cíli, a San Sebastiana potvrdila jako vítěze. Dvě a více délek za ním, v ne úplně očekávaném interním pořadí, skončili svěřenci Ingrid Janáčkové Koplíkové Zabyak, Sun Project, Showpower a Black Gangster, šestou a sedmou dotovanou příčku stihli Moraliste a šampión loňských juniorů Maxmilián.

San Sebastian debutoval vloni v září triumfem v jedničkovém ARQANA Gerschově memoriálu, třetí skončil v mostecké Ceně zimního favorita a 103. CONSEQ Velkou jarní cenu vyhrál jako své teprve třetí životní vystoupení. Žokej Martin Laube se do listiny vítězů prvního dílu Klasické trojkoruny zapsal premiérově (druhé české a celkově osmé klasické vítězství), trenér Luboš Urbánek vyhrál Velkou jarní cenu podruhé (čtvrté české a deváté kariérní klasické prvenství), majitel Karel Jalový se ze zisku Velké jarní ceny radoval potřetí (pro stáj Lokotrans je to pátý český a celkově dvanáctý klasický triumf).

Na programu byl i 38. Memoriál JUDr. Otakara Frankenbergera (I. kat., 2200 m, 150 tis. Kč, 3l.), jenž je jednou z hlavních zastávek adeptů účasti v červnovém Českém Derby, a v něm vybojoval premiérový plný zásah, rovněž teprve potřetí v kariéře startující, zástupce stáje Drag Consulting Cheeky Boy, vedený svým trenérem, žokejem Michalem Demem – pro něj šlo o třetí trenérský a osmý jezdecký vítězný zápis na scéně nejvyšší kategorie.

V rámcových položkách nedělní nabídky si dvě výhry zapsali žokej Adam Florian (šestnáctý kariérní double) a také chuchelská trenérka Ivana Pejšková.

 

Výsledky

Podobné články
 Forman

Ironika, Godfrey, Forman – trio sourozenců, kteří se v sobotu 25. května představili na pardubické dráze. První dva do Pardubic přivezl ze Zhoře na…

Dostihová sezóna v Chuchle Areně Praha pokračovala v sobotu 1. června, na měkčí dráze po předešlém dešti, svou pátou kapitolou. Její program…