Working Equitation pod drobnohledem VIII.

20. 12. 2023 Lenka Šteklová Autor fotek: Hana Randáková

Disciplína working equitation se u nás poměrně rychle rozvíjí a získává stále více aktivních příznivců. Závěrečný díl seriálu přiblíží dvě poslední překážky, osmičku a trojlístek.

Osmička

Překážku tvoří dva sudy nebo podobné předměty, umístěné 3 metry od sebe (vzdálenost středů sudů). 

Jak na to

Jezdec vede koně rovně základním chodem třídy mezi sudy. Jakmile projede středem, udělá kruh okolo pravého sudu, vrátí se na střed a objede kruh okolo levého sudu. Pokračuje rovně mezi sudy k další překážce.

Ve cvalu podle třídy obtížnosti udělá jednoduchou změnu cvalu nebo přeskok přesně mezi sudy. V klusu dbá na korektní přestavění koně mezi sudy na druhou ruku. Ve třídách P a M po projetí osmičky obvykle následuje couvání v osmičce kolem sudů, kdy jako první couvá okolo pravého sudu. 

Na co pozor

Pozor na změnu směru, která by měla proběhnout přesně mezi sudy. Pokud má jezdec couvat, zastaví koně až po projetí linie mezi sudy. Jako první se vždy jezdí pravý sud. V testu rychlosti je shození sudu penalizováno pěti trestnými sekundami. 

Tip

Jezdec by měl dbát na rovnost nájezdu a výjezdu a pěkné ohnutí koně na kruhu při objíždění sudu. Kruhy by měly být na obou stranách stejně velké. Sudy nemusejí být středem opisovaného kruhu, důležitá je jejich souměrnost. Ve cvalu by jezdci mělo ideálně vyjít čtrnáct cvalových skoků na objetí jednoho sudu. 

Trojlístek

Překážka se skládá ze tří sudů, které tvoří rovnostranný trojúhelník. Ve třídách Z, L a S jsou sudy od sebe šest metrů, ve třídách P a M tři metry.

Jak na to

Jezdec vjede mezi sudy 1 a 3 do středu. Udělá celý kruh kolem sudu 1, změní směr a začne levý oblouk kolem sudu 2. Opět změní směr a udělá celý kruh vpravo okolo sudu 3. Vyjede rovně mezi sudy 1 a 3. 

Na co pozor

Překážku je třeba dokončit! Někdy se stane, že jezdec neobjede poslední, třetí sud celý a vyjede z překážky. Dokud nevjede do další překážky, má čas trojlístek opravit a dokončit objetí posledního sudu. V testu rychlosti obdrží dvojice za každé převržení barelu pět trestných sekund.

Tip

Důležitá je změna směru na liniích mezi sudy, ohnutí koně do oblouků a opětovné narovnání na liniích mezi sudy. Hodnotí se průchod středem mezi barely, tvar a symetrie kruhů. Za změnu směru mimo střed mezi barely je snížená známka.

První díl seriálu naleznete zde. 

Druhý díl seriálu naleznete zde.

Třetí díl seriálu naleznete zde. 

Čtvrtý díl serálu naleznete zde.

Pátý díl seriálu naleznete zde.

Šestý díl seriálu naleznete zde.

Sedmý díl seriálu naleznete zde.

Podobné články
Vlastní odchovaný plemenný hřebec

Lucie společně se svým manželem vybudovala vlastní domovskou stáj v Nizozemsku a v prostředí s vysokými equinároky a equistandardy se jí podařilo…

Disciplína working equitation se u nás poměrně rychle rozvíjí a získává stále více aktivních příznivců. Atraktivní disciplínu nám přiblíží další díl…