Příliš tmavé? Můžeme ředit!

29. 6. 2016 Ing. Pavla Chalupová, Ph.D. Autor fotek: Pavla Chalupová

V předchozím dílu jsme se zabývali základními „tmavými“ barvami. Existuje však celá řada genů, které mohou barvu srsti mírně, ale i velmi výrazně zesvětlit. Zjednodušeně to jsou geny způsobující nejčastěji různé odstíny žluté a krémové.

Není plavák jako plavák...

V této kapitole narážíme na první úskalí české terminologie. Výraz plavák se používá pro dvě různé (byť někdy velmi podobné) barvy, které jsou však způsobeny různými geny, proto by bylo vhodné je rozlišovat. Dnes se podíváme na první z nich...

Cream

U koní jsou známy dvě alely tohoto genu, původní C (Colour) a Ccr (Cream). Gen C vykazuje neúplnou dominanci. Plně pigmentovaný kůň má genotyp CC. U heterozygotních jedinců CCcr je červený pigment ředěný na žlutou, ale černý pigment ovlivněn není (nebo jen nepatrně). V České republice se setkáme s těmito barvami například u Kinských koní.

Palomino - izabela, žluťák je vlastně ryzák nesoucí jednu alelu Ccr. Tělo má obvykle barvu žlutou, v různých odstínech. Hříva a ocas jsou nejčastěji bílé nebo krémové barvy.

Palomino

Buckskin - „první" plavák. De facto hnědák s jednou alelou Ccr. Tělo je žluté nebo zlatavé (svým odstínem často připomíná jelenici - buckskin), hříva, ocas a distální část končetin jsou černé. Pro toto zbarvení NENÍ typický úhoří pruh! Buckskin může mít tmavší stínování hřbetu (tzv. countershading), které může úhoří pruh připomínat, ale tento znak nebude ostře ohraničený. V ocasu či hřívě se může objevit několik světlejších žíní.

Buckskin

Smoky blackSmoky black - s trochou nadsázky lze říci, že v Česku toto zbarvení nenajdeme. Ne snad proto, že by se tito koně u nás nevyskytovali, ale často jsou identifikováni jako vraníci, tmaví hnědáci, tmaví ryzáci nebo plaváci. Barva nemá český ekvivalent. „Kouřový" vraník je vraník nesoucí jednu alelu Ccr. Protože z předchozího textu víme, že černý pigment není u heterozygotů ovlivněn (nebo jen málo), nemusí se na vraníkovi tato alela vůbec projevit. Často ale zaznamenáme nepatrné zesvětlení srsti nebo žíní ocasu, kouřový nádech a jantarové oči. Takový „vraník" pak může chovatele překvapit žlutým potomkem (buckskin, palomino).

Smoky black

Co když je kůň homozygotní CcrCcr?

U homozygotních koní je situace jiná. Dvě alely Cream ředí oba pigmenty - eumelanin i pheomelanin na velmi světle krémovou. Do této skupiny patří barvy cremello, perlino a smoky cream. Tito koně byli dříve chybně označování jako albíni. Ve skutečnosti se jedná o pseudoalbinismus (oči jsou modré, nikoli červené, což by naznačovalo nepřítomnost pigmentu). Pravý albinismus nebyl doposud u koní pozorován. S cream koňmi bývá někdy spojována fotosenzitivita.

CremelloCremello je de facto ryzák nesoucí dvě alely Cream („dvakrát zesvětlený" ryzák). Srst těla bude světle krémová, někdy téměř bílá, stejné zbarvení bude mít i hříva a ocas. Kůže je růžová, oči modré.

Cremello

Perlino je hnědák nesoucí dvě alely Cream. Tělo bude světlé, krémové. Hříva, ocas a distální část končetin bývají tmavší, s nádechem dorezava.

Perlino

Smoky cream je vraník nesoucí dvě alely Cream. Tělo bude opět krémové. Hříva a ocas mohou být tmavší.

Může být problematické jednotlivá zbarvení pohledem rozlišit.

Jak to bude s chovem žlutých koní? Jak nejlépe sestavit rodičovský pár? Při výpočtu pravděpodobnosti narození hříbat jednotlivých barev budeme postupovat obdobně jako v minulém dílu seriálu. Tam jsme se spokojili s jedním nebo dvěma geny, zde bude situace zase o trochu složitější - musíme zahrnout všechny tři geny (Extension, který rozhoduje o tom, zda se bude tvořit černý či červený pigment, Agouti, který ovlivňuje distribuci černého pigmentu, a Colour/Cream).

Pseudoalbíni předají Cream alelu se 100% pravděpodobností! Ne vždy to ale musí znamenat, že získáte fenotypově žluté hříbě. Překvapit vás může také „vraník" - smoky black.

Pokud ale zúžíme výběr a připustíme například klisnu ryzku (genotyp eeCC) hřebcem cremello (eeCcrCcr) získáme vždy potomky palomino! Viz následující tabulka. V tomto případě pro zjednodušení tabulky zanedbáváme gen Agouti, protože na „red" koních se jeho účinek neprojeví.

V případě spojení dvou koní „jedenkrát ředěných" se můžete dočkat nejen těchto barev, ale i pseudoalbínů či základních barev - jak znázorňuje následující paleta možných potomků ze spojení hřebce smoky black a klisny buckskin. „Náhodně" jsme zvolili genotypy v genech Extension a Agouti. Víme, že smoky black a buckskin nesou pouze jednu Cream alelu. Genotyp tedy musí být CCcr.

Hřebec smoky black: EeaaCCcr

Klisna buckskin: EeAaCCcr

Pokud sečteme jednotlivá zbarvení v tabulce, získáme fenotypový štěpný poměr. Tedy: 3 (vraník) : 3 (hnědák) : 2 (ryzák) : 6 (smoky black) : 6 (buckskin) : 4 (palomino) : 3 (smoky cream) : 3 (perlino) : 2 (cremello).

Vydělíme-li pak vždy součet každého zbarvení součtem všech možných barev (32), získáme pravděpodobnost narození hříběte jednotlivých barev. Např. pro buckskina: 6 : 32 = 18,75. U daného rodičovského páru máme tedy 18,75% pravděpodobnost narození buckskina. Obdobně můžeme vypočítat pravděpodobnost pro ostatní barvy.

Příště budeme s plaváky pokračovat...

Zdroje:
  • BOWLING, A. Horse Genetics. Cambridge: CABI Publishing, 1996. 224 p. ISBN 0851991017.
  • BOWLING, A. Genetics of Colour Variation. IN BOWLING, A., RUVINSKY, A. The Genetics of the Horse. Cambridge: CABI Publishing, 2000, p. 53-70. ISBN 0 85199 429 6.
  • GOWER, J. Horse Colour Explained: A Breeder´s Perspective, The Crowood Press, Ramsbury - Marlborough, 2000. 144 p. ISBN 1 86126 384 8.
  • MARIAT, D., TAOURIT, S., GUÉRIN, G., A mutation in the MATP gene causes the cream coat colour in the horse. Genet. Sel. Evol., 2003, Vol. 35, p. 119-133.
  • SCOTT, G. The Horse Genetics Web Site. [online]. Dostupné z: <http://www.horse-genetics.com/>.
  • SPONENBERG, D. P. Equine Color Genetics. 2nd ed. Iowa State University Press, Blackwell Publishing, 2003. 215 p. ISBN 0-8138-0759-X.
Podobné články

Po delší přestávce se vracíme k tématu genetiky zbarvení u koní. V dnešním dílu se podíváme na netradiční vzor brindle. Pro milovníky psů tento vzor…

První zmínky o skvrnitosti appaloosa pocházejí z nástěnných maleb v jeskyních Lascaux a Pech-Merle ve Francii. Není však zcela jasné, zda dané malby…