Když se strakaté geny střetnou – tovero…

14. 5. 2017 Ing. Pavla Chalupová, Ph.D. Autor fotek: archiv autorky

Velmi často se stává, že kůň nese současně několik různých alel pro strakatost. Kombinace tobiana a jakéhokoli vzoru overo (frame overo, sabino, splashed white) se dle American Paint Horse Association zahrnuje do společné skupiny tovero. Takto se do jedné skupiny zahrnují tři geneticky rozdílné vzory, což může způsobovat zmatky.

Pravdou je, že konkrétní skladbu vzorů může být velmi obtížné identifikovat, obzvláště když je kůň převážně bílý. Nejčastěji se setkáme s různými kombinacemi mezi vzory tobiano, frame overo a sabino.

Termín tovero se někdy používá v užším slova smyslu pro tobiano + frame overo.

Dle American Paint Horse Association je vzor tovero obecně charakterizován následujícími znaky:

  • Tmavá pigmentace v krajině uší, která může přesahovat na čelo a/nebo kolem očí.
  • Jedno nebo obě modré oči
  • Tmavá pigmentace kolem huby, která se může rozšiřovat vzhůru a tvořit skvrny.
  • Pigmentované skvrny různého rozsahu na hrudníku, které mohou zasahovat na krk.
  • Pigmentované skvrny různého rozsahu ve slabinách, které jsou často doprovázeny menšími skvrnami, které se rozšiřují na hrudník a na bedra.
  • Pigmentované skvrny různého rozsahu u kořene ocasu

Čím více „strakatých" alel kůň nese, tím větší je pravděpodobnost narození strakatého potomka i ze spojení s jednobarevným „partnerem".

V následující tabulce je znázorněno spojení heterozygotního hřebce tovero (kombinace tobiano+frame overo) a jednobarevné klisny. V tomto případě je 75% pravděpodobnost na zisk strakatého hříběte (25 % tobiano+frame overo; 25 % tobiano; 25 % frame overo).


Někteří chovatelé však nejsou přílišnými příznivci rozličných kombinací a to nejen z důvodu možného zamaskování letálních alel, ale i kvůli častému zvyšování rozsahu bílé barvy. Koně s převažující bílou nebývají žádaní a snaha zvýšit šanci na strakaté hříbě se může „vymstít" i zcela bílým koněm.

Jak rozložit puzzle?

Jak z fenotypu poznat, které strakaté alely kůň nese? Odpověď vás asi nepotěší. Někdy velmi těžko :-).

Jeden vzor může převažovat, takže si druhého ani nevšimnete. Vzor frame overo může být často zamaskován jinými vzory. Přesto však tito koně většinou vykazují charakteristiky jednotlivých vzorů. Stopy tobiana jsou obvykle jasné, sabino mohou prozradit zubaté a prokvetlé okraje skvrn atd... Pomoci může, pokud víte, jak vypadali rodiče (ideálně se známým genotypem). Např. matka tobiano, otec frame overo. Pokud se narodí hříbě tovero - bude kombinací tobiana a frame overa. Rozhodně nedoporučuji spoléhat se na zapsané údaje. Mnoho koní je identifikováno špatně! Stejně tak fotografie pouze z jedné strany nemusí být vždy dostačující (vzhledem k výrazné asymetrii vzorů). Čím více vzorů se zkombinuje, tím je identifikace obtížnější. Často situaci rozlouskne až genetický test nebo průzkum vzoru potomků (je-li jich dostatek).

Kromě kombinace tobiana s dalšími vzory overo (tovero), se může samozřejmě vyskytnout i kombinace jakákoli jiná - např. frame overo+sabino; splashed white+sabino a podobně. Můžeme najít i koně, kteří ponesou všechny 4 „paint" alely (tobiano, frame overo, sabino a splashed white). Situaci navíc znesnadňuje existence více příčinných mutací pro jednotlivé vzory - např. splashed white a sabino.

Frame overo s sebou nese nebezpečí letální bílé (která je diskutována i s některými mutacemi sabino a splashed white), proto je vhodné znát skutečné složení vzoru na konkrétním koni, obzvláště pokud plánujete chov.


Výrazná asymetrie pigmentované srsti na hlavě je častá.



Modré oko

Pozn. Koně na následujících fotografiích byli testováni pouze na genotyp tobiano genu. S vysokou pravděpodobností se jedná o kombinace tobiano+frame overo a tobiano+sabino; případně všechny tři vzory.

Bay tovero



Bay tovero

 


Chestnut tovero



Chestnut tovero



Sorrel tovero (homozygotní tobiano)



Chestnut tovero

Při výrazné převaze bílé barvy může dojít k situaci, kdy pigmentovaná srst zůstává pouze v krajině uší - tzv. medicine hat. Kůň opravdu působí dojmem, jako by měl na hlavě čepec nebo klobouk :-). Drobné zbytky pigmentované srsti mohou být patrné i kolem očí, na hrudníku, ve slabinách a na kořeni ocasu. Medicine hat se může objevit u velmi bílých sabin, kombinace tobiano+frame overo; tobiano+sabino nebo frame overo+sabino.


Chestnut tovero - pozůstatky zbarvené srsti na hlavě...

 


...zbytek těla je bílý.


Bay tovero

 


Chestnut tovero



Roztřepené okraje skvrn a depigmentace na bradě naznačují vliv sabina.

Dnešním dílem s painty končíme, příště se podíváme na appaloosy :-).

Pavla Chalupová vystudovala na Mendelově univerzitě MP Živočišné biotechnologie a DP Molekulární biologie a genetika živočichů. Genetikou zbarvení u koní se zabývala mj. i v rámci bakalářské a diplomové práce. Žije v Brně, rekreačnímu jezdectví se věnuje od 16 let.

Zdroje:
Podobné články

Po delší přestávce se vracíme k tématu genetiky zbarvení u koní. V dnešním dílu se podíváme na netradiční vzor brindle. Pro milovníky psů tento vzor…

První zmínky o skvrnitosti appaloosa pocházejí z nástěnných maleb v jeskyních Lascaux a Pech-Merle ve Francii. Není však zcela jasné, zda dané malby…