Pokračujeme v zesvětlování

9. 8. 2016 Ing. Pavla Chalupová, Ph.D. Autor fotek: Martina Váchová, Pavla Chalupová, Edita Mečířová Tobi

V dnešním díle se podíváme na další geny, které barvu srsti zesvětlují - jsou to Flaxen, Silver Dapple a poměrně vzácně se vyskytující Champagne a Pearl.

Flaxen

Flaxen zesvětluje hřívu a ocas u ryzáků do lněného (flaxen), krémového nebo i bílého odstínu. Mohou být zesvětleny i končetiny. Výsledkem je tedy světlohřívý ryzák - flaxen sorrel resp. flaxen chestnut. Černý pigment ovlivněn není, nebo jen nepatrně. Asi nejznámějším příkladem tohoto typu zesvětlení je plemeno hafling, přestože bývá velmi často zaměňováno za palomino. Hlavně u velmi světlých koní je velmi obtížné rozlišit palomino od světlohřívého ryzáka.

Dědičnost tohoto modifikátoru není zcela objasněna. Některé zdroje uvádějí monogenní recesivní dědičnost - flaxen kůň by měl tedy genotyp ff. Jsou však známy případy, kdy připáření dvou flaxen koní nevyústilo v hříbě flaxen. Nelze vyloučit působení více genů, jejichž společný účinek by byl nutný k zesvětlení. Jednou z dalších možností je pouze částečná penetrance genotypu (zesvětlení se neprojeví u všech jedinců, nesoucích daný genotyp).

Flaxen sorrel

Flaxen sorrel

Flaxen sorrel
Flaxen sorrel

Flaxen sorrel
Flaxen sorrel

Silver Dapple

Tento gen je tak trochu kolegou předcházejícího Flaxen. Gen S - Silver (označovaný také Z) vykazuje dominantní dědičnost a rovněž zesvětluje hřívu a ocas do bílého, stříbřitého či slámově žlutého odstínu - ale ředí eumelanin, nikoli pheomelanin. Na ryzácích se tedy neprojeví vůbec nebo minimálně. Mírně může zesvětlit i odstín trupu, může se vyskytnout i grošování. Během prvního roku života jsou hříbata silver velmi často světlá, s bílou hřívou a ocasem a často se u nich objevují pruhovaná kopyta a bílé oční řasy. Zdá se, že homozygotní jedinci bývají zesvětleni více než heterozygotní.

Zbarvení najedeme např. u plemen: Rocky Mountain horse, shetlandský pony a islandský pony. Někdy je upřednostňován termín taffy (karamelový - označující obvyklý odstín trupu). U plemene Rocky Mountain horse jsou koně nazýváni chocolate (čokoládový). Black silver (taffy) je projevem tohoto zesvětlení na vraníkovi; bay silver (taffy) na hnědákovi.

ASD (anterior segment dysgenesis)

Jedná se o oční abnormalitu spojovanou nejčastěji s koňmi Silver, a to především u plemene Rocky Mountain horse. ASD se ale příležitostně vyskytuje i u koní ostatních barev, což naznačuje, že příčinou je jiný gen než Silver (avšak nacházející se v jeho blízkosti).

Má dva rozdílné projevy v závislosti na genotypu:

  • velké cysty vystupující z řasnatého tělesa a periferní části sítnice (heterozygoti)
  • mnohočetné anomálie přední oční komory - ASD (homozygoti)

Dobrou zprávou je, že obvykle je tato anomálie nebolestivá, nezhoršující se a jen ve výjimečných případech výrazně ovlivňuje vidění.

Champagne

Šampaňské víno jistě znáte, ale co šampaňského koně? :-)

Champagne vykazuje dominantní dědičnost.

Alela Ch ředí phaeomelanin i eumelanin, zesvětluje srst, kůži i oči. Červený pigment je ředěn na zlatou, černý na světle čokoládovou. Stupeň zesvětlení je různý. Homozygotní koně mají obvykle nepatrně světlejší srst než heterozygoti.

Hříbata se rodí většinou tmavá a přelínají na světlejší. Kůže hříbat je růžová, u dospělých koní pak mírně ztmavne, získá růžovo-hnědý až nachový odstín, typické jsou malé tmavé skvrny v krajině očí, huby a genitálií. Oči jsou u hříbat modré, postupně se mění od světle jantarové, případně zelenavé, či oříškově hnědé. Mnoho koní má kovový odlesk srsti. Champagne se objevuje například u plemen: Tennessee walking horse, american saddlebred a quarter horse. Opět podle základní barvy rozlišujeme jednotlivé champagne:

  • Amber champagneClassic champagne je projevem alely Ch na vraníkovi. Srst je ředěna na atraktivní snědě-šeříkovou nebo světle kouřově hnědou, okraje těla mají tmavší odstín téže barvy.
  • Sable champagne je projevem champagne na tmavém hnědákovi. Odstín sable (sobol) champagne se pohybuje mezi classic a amber, přičemž může být obtížné je rozlišit.
  • Amber champagne - hnědák s alespoň jednou alelou Ch. Trup je nejčastěji zlatavý, okraje těla tmavě hnědé.
  • Gold champagne - v tomto případě je základní barvou ryzák. Gold champagne je podobný palominu - se zlatým trupem, bílou hřívou a ocasem (někteří však mohou mít hřívu a ocas zlatavého odstínu). Palomino však bude mít tmavou kůži (s výjimkou míst s případnými bílými odznaky).

Případné kombinace s dalšími „ředícími" alelami - nejčastěji Cream, opět znesnadňují identifikaci barvy. Např. zbarvení gold cream velmi připomíná cremello.

Na následující fotografii je hřebec classic champagne, který však nese i jednu alelu Cream (potvrzeno genetickým testem).

Classic cream champagne
Classic cream champagne (hřebec Wins Shine; Miloš Vyhlídal, Quarter Ranch Rybárna; foto: Martina Váchová)

Skvrnitá kůže huby

Skvrnitá kůže huby (foto: Martina Váchová)

Skvrnitá kůže kolem oka
Skvrnitá kůže kolem oka (foto: Martina Váchová)

Fotografie ročních hříbat dokládá obtížnost identifikace jednotlivých variant champagne. Otcem všech hříbat je hřebec classic cream champagne. Zleva je s vysokou pravděpodobností gold cream champagne (tedy ryzák nesoucí jednu alelu Champagne a jednu Cream). U zbývajících dvou champagne hříbat můžeme prozatím říci, že „podkladovou" barvou bude vraník či hnědák, mohou nést i jednu alelu Cream. Genetický test nebyl zatím u těchto hříbat proveden.

Hříbata champagne

Hříbata champagne (foto: Martina Váchová)

Perlino champagne

Tato klisnička je dalším zajímavým příkladem kombinace zesvětlujících alel. Nese dvě alely Cream a jednu Champagne, základní barvou je hnědák - bay. Genotypy byly ověřeny genetickým testem.
Její zbarvení tedy můžeme nazvat amber double cream (champagne) resp. perlino champagne.

Pearl

Vzácné zbarvení pearl (perlový) se objevilo v souvislosti s paint horse hřebcem Barlink Macho Man (odtud také dřívější název „Barlink faktor") a se dvěma andaluskými koňmi: tmavou ryzkou Chica a hnědým hřebcem Bravio. Společným jmenovatelem je španělský původ koní.

Vzhled koní pearl se velmi podobá champagne. Gen však vykazuje recesivní dědičnost - tedy jedna alela neovlivňuje vraníka, hnědáka, ani ryzáka (nebo jen velmi málo), zato dvě alely barvu srsti zesvětlují podobně jako Champagne. Může tak snadno dojít k překvapení, kdy se chovatel dočká hříběte Pearl například po spojení ryzky s ryzákem (oba musí nést jednu alelu Pearl). Ryzák je zesvětlen na jednolitě meruňkovou, či krémovou barvu těla, hřívy a ocasu. Vraník a hnědák pak budou vypadat obdobně jako classic a amber champagne, trup bude obvykle krémový či zlatavý, hříva, ocas a končetiny budou tmavší.

V případě kombinace alely Pearl s alelou Cream se rovněž účinek zesvětlení zesiluje - výsledkem je pseudo-cremello, pseudo-perlino a pseudo-smoky cream.

Zdroje:
  • BOWLING, A. Horse Genetics. Cambridge: CABI Publishing, 1996. 224 p. ISBN 0851991017.
  • BOWLING, A. Genetics of Colour Variation. IN BOWLING, A., RUVINSKY, A. The Genetics of the Horse. Cambridge: CABI Publishing, 2000, p. 53-70. ISBN 0 85199 429 6.
  • BRUNBERG, E., ANDERSSON, L., COTHRAN, G., SANDBERG, K., MIKKO, S., LINGREN, G. A missense mutation in PMEL17 is associated with the Silver coat color in the horse, BioMed Central Genetics, 2006, Vol. 7, No. 46, p. 1-10.
  • COOK, D., BROOKS, S., BELLONE R., BAILEY, E. Missense Mutation in Exon 2 of SLC36A1 Responsible for Champagne Dilution in Horses. PLoS Genetics, 2008, Vol. 4, No 9.
  • EWART, S.L., RAMSEY, D.T., XU, J., MEYERS, D. The Horse Homolog of Congenital Aniridia Conforms to Codominant Inheritance. The American Genetic Association, 2000, Vol. 91, p. 93-98.
  • GOWER, J. Horse Colour Explained: A Breeder´s Perspective, The Crowood Press, Ramsbury - Marlborough, 2000. 144 p. ISBN 1 86126 384 8.
  • International Champagne Horse Registry [online]. [cit. 2016]. Dostupné z: <http://www.ichregistry.com/>.
  • KOSTELNIK, B.A. Pearl. [online]. [cit. 2016]. Dostupné z: < http://www.new-dilutions.com/pearl/index.htm>.
  • Pearl Dilution [online]. [cit. 2016]. Dostupné z: < http://www.animalgenetics.us/Equine/Coat_Color/Pearl.asp#_>.
  • SCOTT, G. The Horse Genetics Web Site. [online]. Dostupné z: <http://www.horse-genetics.com/>.
  • SHEPARD, C. The „Barlink Factor": Possible New Dilution Gene in Paint Horses. [online]. [cit. 2016]. Dostupné z: <www.ichregistry.com/articles/Barlink%20article.doc>.
  • SPONENBERG, D. P. Equine Color Genetics. 2nd ed. Iowa State University Press, Blackwell Publishing, 2003. 215 p. ISBN 0-8138-0759-X.
  • TRUMBLE, N.C. Equine Anterior Segment Dysgenesis. University of Minnesota College of Veterinary Medicine, 2013.
Podobné články

Po delší přestávce se vracíme k tématu genetiky zbarvení u koní. V dnešním dílu se podíváme na netradiční vzor brindle. Pro milovníky psů tento vzor…

První zmínky o skvrnitosti appaloosa pocházejí z nástěnných maleb v jeskyních Lascaux a Pech-Merle ve Francii. Není však zcela jasné, zda dané malby…