Painti počtvrté - splashed white

24. 3. 2017 Ing. Pavla Chalupová, Ph.D. Autor fotek: archiv Brendy Jones, Jennifer Weske-Monroe, Hauswirth et al., 2012

Splashed white je ze všech „paint" vzorů nejméně obvyklý, nicméně jeho výskyt má stoupající tendenci. Jaké jsou typické znaky tohoto vzoru a jaká nebezpečí s sebou nese?

Objevuje se například u plemen: paint horse, velšský pony, islandský pony, miniature horse, finský kůň, morgan... Rozmístění vzoru vytváří dojem koně ponořeného do bílé barvy (splashed = pocákaný, postříkaný...). Končetiny jsou obvykle bílé, stejně tak hlava a spodní část trupu, oči jsou často modré. Přechody bílé a zbarvené srsti jsou jasně ohraničené, neprokvetlé. Jak už jsme zvyklí z předchozích vzorů, i splashed white se vyskytuje v různém rozsahu. U minimálně exprimovaných koní jen stěží rozlišíme vzor od klasických bílých odznaků. Koně také mohou být chybně identifikováni jako frame overo, případně sabino. Mnoho koní splashed white je postiženo hluchotou! Příčinných mutací je více, u některých je diskutovaná letalita homozygotů.

Hned dva geny...

Doposud bylo objeveno několik příčinných mutací, které způsobují splashed white vzor - v genech MITF a PAX3.

SW1 alela genu MITF je stará patrně již několik století, objevuje se v různých plemenech (např. miniature horse, shetlandský pony, islandský kůň, morgan, paint horse, quarter horse...), homozygoti mají větší rozsah bílé než heterozygoti a jsou životaschopní (může se ale objevit hluchota).

SW2 alela genu PAX3 je novější, vznikla mutací před přibližně 30 lety. Objevuje se u quarter horse a paint horse. Homozygoti SW2SW2 zřejmě letální nejsou, jeden byl již pozorován.

SW3 (MITF) je velmi vzácně se vyskytující alela (quarter horse, paint horse). U této alely je diskutována letalita v homozygotním stavu - není doporučováno spojení dvou heterozygotů. Vzhledem k vzácnému výskytu této alely však zatím není tato pravděpodobnost vysoká.

SW4 (PAX3) - vzácně se vyskytující alela, která byla nalezena u plemene appaloosa. Letalita v homozygotním stavu je možná, zatím ji nelze vyloučit.

Alely se mohou samozřejmě kombinovat, lze nalézt u jednoho koně např. SW1 i SW2, kombinace zvyšuje rozsah bílé (kůň může být zcela bílý!). Při porovnání koní stejných genotypů byl u ryzáků rozsah bílé větší ve srovnání s hnědáky.

Buckskin splashed white + sabino. Homozygot SW1SW1

Buckskin splashed white, nelze vyloučit kombinaci se sabinem. Homozygot SW1SW1, plemeno morgan. Sluch normální (foto: Jennifer Weske-Monroe).

 

Homozygotní klisna SW1SW1

Homozygotní klisna SW1SW1. Neslyšící. (foto: archiv Brendy Jones)

 

Homozygot SW1SW1

Homozygot SW1SW1 (Foto: archiv Brendy Jones)

 

„Káva" na závěr? :)
...Macchiato

Nová barva macchiato se objevila u plemene Franches Montagnes a kombinuje v sobě vzor podobný splashed white a zesvětlení srsti. Toto zbarvení bylo pozorováno u hřebce, jehož oba rodiče byli hnědí, bez vzoru. Parentita byla ověřena, zřejmě je tedy příčinou spontánní „de novo" mutace. Kůň je hluchý a má i sníženou pohyblivost spermií. U hřebce byla nalezena mutace v genu MITF (jiná než SW1 a SW3!). Ani jeden z jeho rodičů však tuto mutaci nenesl.

 Hřebec zbarvení macchiato

Hřebec zbarvení macchiato (foto: Hauswirth et al., 2012; PLoS Genetics; http://journals.plos.org/plosgenetics/article?id=10.1371/journal.pgen.1002653)

 Pavla Chalupová vystudovala na Mendelově univerzitě MP Živočišné biotechnologie a DP Molekulární biologie a genetika živočichů. Genetikou zbarvení u koní se zabývala mj. i v rámci bakalářské a diplomové práce. Žije v Brně, rekreačnímu jezdectví se věnuje od 16 let.

Zdroje:
  • American Paint Horse Association´s Guide to Coat Color Genetics. [online]. Dostupné z: <http://press.apha.com/pdfs/guidebooks/ColorGenGuide.pdf>.
  • GOWER, J. Horse Colour Explained: A Breeder´s Perspective, The Crowood Press, Ramsbury - Marlborough, 2000. 144 p. ISBN 1 86126 384 8.
  • HAUSWIRTH, R., JUDE, R., HAASE, B., BELLONE, R. B., ARCHER, S., HOLL, H., BROOKS, S. A., TOZAKI, T., PENEDO, M. C. T., RIEDER, S., LEEB, T. Novel variants in the KIT and PAX3 genes in horses with white-spotted coat colour phenotypes. Animal Genetics, 2013. Vol. 44. p. 763-765.
  • HAUSWIRTH, R., HAASE, B., BLATTER, M., BROOKS, S. A., BURGER, D., DRÖGEMÜLLER, C., GERBER, V., HENKE, D., JANDA, J., JUDE, R., MAGDESIAN, G., MATTHEWS, J. M., PONCET, P. A., SVANSSON, V., TOZAKI, T., WILKINSON-WHITE, L., PENEDO, M. C. T., RIEDER, S., LEEB, T. Mutations in MITF and PAX3 Cause "Splashed White" and Other White Spotting Phenotypes in Horses. PLoS Genet, 2012, Vol. 8, No. 4.
  • HOUSE, P. Coat Color Genetics, Leson seven. [online]. 2012. Dostupné z: <http://www.horsecoursesonline.com/college/color/lesson7_7268.htm>.
  • SCOTT, G. The Horse Genetics Web Site. [online]. Dostupné z: <http://www.horse-genetics.com/>.
  • SPONENBERG, D. P. Equine Color Genetics. 2nd ed. Iowa State University Press, Blackwell Publishing, 2003. 215 p. ISBN 0-8138-0759-X.
  • Splashed - white [online]. VGL Davis, 2016. Dostupné z: <https://www.vgl.ucdavis.edu/services/horse/splashedwhite.php>.
  • STAMATELAKYS, I. The Color Inside [online]. Paint horse journal, 2016. Dostupné z: <http://apha.com/wp-content/uploads/2016/09/TheColorInside1.pdf>.
Podobné články

Po delší přestávce se vracíme k tématu genetiky zbarvení u koní. V dnešním dílu se podíváme na netradiční vzor brindle. Pro milovníky psů tento vzor…

První zmínky o skvrnitosti appaloosa pocházejí z nástěnných maleb v jeskyních Lascaux a Pech-Merle ve Francii. Není však zcela jasné, zda dané malby…