Westernové disciplíny: SUPERHORSE

29. 1. 2024 Lenka Šilhová Autor fotek: Archiv equipress.cz
Při překonávání branky není povolena změna vedoucí ruky
Při překonávání branky není povolena změna vedoucí ruky

Westernové ježdění se skládá z mnoha disciplín. Ty nejoblíbenější si přiblížíme ve třetím pokračování našem seriálu.

Sliding stop a skok v jedné úloze? Jak lépe otestovat všestrannost koní než kombinací čtyř disciplín, které vyžadují zvládnutí nelehkých manévrů, přesnost, ovladatelnost a pozornost. Ne nadarmo je soutěž SUPERHORSE v některých zemích zkušební disciplínou pro licenční zkoušky amerických koní.

Kombinace allround disciplín

Jak je již zmíněno v úvodu, Superhorse spojuje prvky westernových disciplín. Všechny čtyři – Trail, Western Riding, Western Pleasure a Reining – byly podrobněji představeny v předchozích číslech. Protože jsou tyto soutěže poměrně prostorově náročné, velikost arény musí být minimálně 20 × 45 m. Na koně, kteří jsou vedeni jednoručně na páce, jsou kladeny vysoké požadavky na ovladatelnost a zvládnutí několika technicky náročných prvků. To je důvodem, proč v Superhorse smí startovat pouze čtyřletí a starší koně (většina disciplín dovoluje startovat koním od tří let).

Byť nejlepší předpoklady pro dobrá umístění mají americká plemena, může se dařit i jiným koním, pokud jsou dostatečně přiježděni a zvládají předepsané prvky. Obecně platí, že ne každý kůň je dokonalý ve všech aspektech. Krásou Superhorse je možnost taktizování. Jezdec, který dobře zná silné a slabé stránky svého koně, má šanci nechat koně zazářit ve vhodných částech úlohy a mířit na plusové body, kdežto v částech, které jsou pro koně obtížné, se zaměří spíše na jejich bezchybné provedení.

Rada-kavalet-pro-prekonani-ve-cvalu.jpg

Podrobnější pohled na soutěž

Plánky soutěží jsou předepsány v pravidlech a závodníci si je musí pamatovat. Každá úloha obsahuje čtyři části, každá část je věnována jedné ze čtyř disciplín.

Stejně jako klasický Trail, i Superhorse má povinné trailové překážky, kterými jsou kavalety, branka a couvání. Kromě těchto prvků může v úloze být také například sidepass (ustupování do strany) nad kavaletou. Pro překonání branky má Superhorse své speciální pravidlo – jezdcům není povolena změna vedoucí ruky. V praxi to znamená, že ruka, která drží otěže, je drží od začátku až do konce úlohy. Proto je pro otevření branky potřeba použít ruku druhou, která je volná. Ve které ruce bude jezdec držet otěže je pouze na jeho uvážení.

Pri-prekonavani-branky-neni-povolena-zmena-vedouci-ruky.jpg

Připravit se také musí na těžší formu couvání – uličkou mezi kavaletami, které jsou postaveny do tvaru písmene L. Další trailovou specialitou této disciplíny je překonání řady kavalet ve cvalu, kdy poslední kavaleta může být vyvýšená. V té chvíli je nutné ji přeskočit, její výška může být až 50 cm.

Couvani-do-ulicky-tvorici-pismeno-L.jpg

Jakmile skončí trailová část, kůň plynule přejde do části Western Riding. Pilířem jsou zde letmé přeskoky – závodníky tím pádem samozřejmě čeká předvedení série čtyř letmých přeskoků na dlouhé stěně mezi kužely.

Po minutí posledního kuželu navazuje část zastupující disciplínu Western Pleasure. Zde jsou koně předváděni v klusu dle trasy z plánku (v závislosti na úloze může být zahrnut i úsek pro krok a cval). Hodnocen je jak pomalý westernový klus, tak i prodloužený klus.

Klusova-cast.jpg

Závěrečnou částí je Reining. Kůň nacválá a předvede rychlé a pomalé kruhy, zastavení, couvání a také dojde na spiny. Tak jako v klasické reiningové soutěži musí jezdec po dokončení úlohy sesednout a dostavit se ke kontrole uzdění u předem určeného rozhodčího.

Hodnocení disciplíny

Závodníci začínají soutěž se základem 70 bodů. K němu se přičítají nebo odečítají další body. Dále jsou počítány penalty. Každý jednotlivý prvek má svá určená kritéria pro hodnocení a neznalé může potrápit – jednotlivé části se totiž řídí pravidly pro danou disciplínu.

V Trailu je při jakémkoli dotknutí se kavalet penalizace ½ bodu nebo jeden bod. Pokud kůň šlápne mimo překážku, znamená to hned tři body. Pokud ale vyšlápne dvěma nohama, vyslouží si penaltových bodů rovnou pět. Pro Trail obecně platí: raději rozvážně a pomaleji, třeba bez zisku či ztráty bodů, než se snažit o plynulé a rychlé projetí překážek spolu s couváním, při kterém se s penaltami může roztrhnout pytel. Také neopomenout trénovat skok přes zvýšenou kavaletu, která je jediným typickým prvkem přímo pro Superhorse. V Trailu je povoleno přecválat vyvýšené kavalety maximálně do 20 cm, ty se tudíž nepočítají jako skok. V úlohách, které vypisuje Western Riding Club pro Českou republiku, se lze setkat s kavaletou ve výšce 35 nebo 50 cm. V rozumném tempu a v klidu může překonaný skok zajistit plusové body, shození překážky naopak odečte od celkového skóre 3 body.

Pro Western Riding jsou alfou a omegou přeskoky. Vyžaduje se zde maximální přesnost při jejich provádění – za každý přeskok, který není vykonán v přesně určeném místě, jsou další penalty. Samotný přeskok musí být letmý, nesmí být proveden snožmo a kůň nesmí vypadnout z tempa. Pokud kůň přeskoky neovládá, nemá smysl přihlašovat se do Superhorse, ve kterém je přeskoků hned šest (čtyři v disciplíně Western Riding, dva zahrnuje Reining). 

Western Pleasure je známý předváděním koní ve velmi pomalém tempu ve shromážděných chodech. Dobře hodnocený je pravidelný, uvolněný klus, jeho prodloužení a následné zkrácení v určeném místě bez změny kadence. Po této části, kdy kůň předvádí opravdu pomalé – skoro až šouravé – chody, má kůň přejít do svižného tempa. Předvádí hned několik kruhů – velké v rychlém tempu a malé ve znatelně pomalejším tempu. Záporné body jezdce neminou za cval na špatnou nohu či křižování. Kámen úrazu pro sbírání penaltových bodů jsou spiny. Jejich nedotočení nebo naopak přetočení pouze o více než šířku plece už znamená ½ penalty (a čím více je spin nedotočený nebo přetočený, tím horší je postih). 

spin.jpg

Co znamená „NO score“

NO score, neboli žádné skóre, je ekvivalent pro diskvalifikaci. Uděluje se například při použití zakázané výstroje včetně drátu na udidle, bosalu nebo podbradním řetízku, při použití tie-downs či jakýchkoli prostředků omezujících pohyb koně, při použití biče, nevhodném chování soutěžícího nebo nedostavení se ke kontrole uzdění.

Oblečení a výstroj

Závodníci oblékají čistý, dobře padnoucí westernový oděv, ke kterému samozřejmě nesmí chybět westernový klobouk (či helma) a westernová obuv. Koně jsou vystrojeni westernovou uzdečkou, sedlem a westernovou podsedlovou dečkou. Pozor na zpřísněná pravidla týkajících se uzdění – Superhorse na rozdíl od ostatních disciplín nedovoluje koním mladším šesti let stihlové udidlo nebo bosal (westernové hackamore), tudíž všichni koně musí mít pouze pákové udidlo.

Vsichni-kone-musi-mit-pouze-pakove-udidlo.jpg

Článek Westernové disciplíny: TRAIL naleznete zde.

Článek Westernové disciplíny: PLEASURE naleznete zde.

Podobné články
Disciplína získává mezi jezdci na popularitě

Westernové ježdění se skládá z mnoha disciplín. V dalším pokračování našeho seriálu si přiblížíme hunterové disciplíny.

Westernové ježdění se skládá z mnoha disciplín. Ty nejoblíbenější si přiblížíme ve čtvrtém pokračování seriálu.