Westernové disciplíny: HUNTER

6. 3. 2024 Lenka Šilhová Autor fotek: Lenka Šilhová
Disciplína získává mezi jezdci na popularitě
Disciplína získává mezi jezdci na popularitě

Westernové ježdění se skládá z mnoha disciplín. V dalším pokračování našeho seriálu si přiblížíme hunterové disciplíny.

Mezi westernové disciplíny patří soutěže v anglické výstroji. Jsou to takzvané hunterové (honební) disciplíny. Patří mezi ně například Hunter Under Saddle, Hunt Seat Equitation nebo Hunter Hack.

Nadšenců účastnících se těchto soutěží je v České republice zatím jenom pár, ale jejich řady se rok od roku se stoupající oblibou těchto disciplín rozšiřují.

Skoro jako parkur 

Hunter Hack lze nazvat přípravou pro další skokové disciplíny, jako je například JumpingWorking Hunter. Obsahuje pouze dva skoky a je kladen důraz na plynulost a styl jejich překonání. Jakmile kůň zvládá základy, které jsou v této disciplíně obsaženy, neměl by mít potíže s přípravou na zmíněný Jumping nebo Working Hunter. V disciplíně Jumping je postaveno minimálně šest překážek a dá se přirovnat ke klasickému parkuru. U disciplíny Working Hunter nezáleží na čase, ale na způsobu a stylu, jakým kůň zvládne těchto minimálně šest překážek překonat.

V Hunter Hack jsou pouze dvě překážky.jpg

Ideální kůň pro Hunter Hack

Nejdůležitější je, aby byl kůň klidný a dobře reagoval na pobídky a pomůcky jezdce. Ke skoku by se měl nechat navést přímo na střed a zachovat si své cvalové tempo po dobu celé úlohy. Skok koně by měl být stylový se zakulaceným rámcem, kolena předních nohou by měl kůň mít ve stejné výšce. Třešničkou na dortu je pozorný výraz koně s ušima vpřed. Co se chodů týče, měly by být plynulé a prostorné, pro jezdce pohodlné. Pro koně by takový pohyb měl být naprosto přirozený a nikoli náročný.

Průběh soutěže

Soutěž začíná skokovou částí. Jezdec s koněm vjede do arény a postaví se ke kuželu, který označuje start. V okamžiku, kdy dostane pokyn od rozhodčího, začne s úlohou, Jak bude konkrétní soutěž probíhat, určuje předem vypsaný plánek (pattern), který kromě dvou skoků za sebou obsahuje i předvedení ve cvalu a případně také v klusu či kroku. Ve většině plánků jsou oba dva skoky umístěny na diagonále a je tedy potřeba změnit vedoucí nohu, protože se bude měnit směr. Kůň ji může změnit nad skokem (prvním či druhým), ale pokud tak neprovede, musí před zatočením na krátkou stěnu předvést letmý přeskok. Úloha končí u dalšího kuželu, kde se předvede zastavení a následovné couvání.

Jezdci, kteří úspěšně zvládnou první část (nebo pouze ti nejlepší), postupují do druhé části – předvedení po obvodu arény, kde jsou všichni jezdci společně v aréně a poslouchají pokyny rozhodčích ohledně změn chodů a směru. Koně se předvádějí v kroku, klusu a cvalu na obě ruce.

druhá část - předvedení koní po obvodu arény.jpg

Překážky

V ideálním případě by překážky měly napodobovat skoky, které se mohou vyskytnout v honebním poli, například kolmý skok přírodního vzhledu (mohou ho tvořit upravené keře), zeď nebo oxer. Triplebar a takzvaný kozí hřbet jsou zakázány. Břevna by měla být v přírodních barvách nebo bílá, pruhovaná se nedoporučují. Výška skoků je 61–76 cm.

Hodnocení

Posuzují se pravidelné hunterové chody, vyrovnanost, způsob pohybu a skokový styl. Skoková část se boduje jako u disciplíny Working Hunter Class. Koně, kteří vypadnou ve skokové části, jsou diskvalifikováni. Výsledné hodnocení tvoří 70 % za předvedení ve skokové části a 30 % za předvedení na obvodu kolbiště. Závodníci jsou hodnoceni od 0 do 100 bodů. 

Za co lze body ztratit? Například, pokud kůň ve cvalové pasáži přeruší cval a přejde do klusu či kroku, to je považováno za velmi závažnou chybu, stejně tak neprovedení změny vedoucí nohy, pokud tak určuje plánek. Shození břevna předníma nohama je penalizováno přísněji než shození zadníma, protože v podmínkách opravdového honu by se kůň mohl dostat do nebezpečné situace, kdy není jisté úspěšné doskočení. Z tohoto důvodu je penalizováno, pokud kolena předních nohou nejsou ve stejné výšce. V reálných podmínkách by opět hrozilo, že nižší noha by mohla zavadit o překážku a ohrozit bezpečí koně a jezdce. Přílišná rychlost nebo naopak šouravé tempo odebere body z celkového skóre.

Diskvalifikace nastává, pokud kůň třikrát odmítne poslušnost, během soutěže dojde k pádu koně nebo jezdce, jezdec nemá kontrolu nad koněm a dvojice je nebezpečná sama sobě a okolí, nebo pokud dojde k poškození vybavení a není bezpečné v soutěži pokračovat.

Čekání na start.jpg

Oblečení a anglická výstroj

Soutěžící jsou posuzováni především za své dovednosti, ale musejí být samozřejmě na tento typ hunterových disciplín vhodně upraveni a koně vystrojeni. Rozhodčí mají povinnost penalizovat dvojice, které tyto podmínky nesplňují.

Jezdec by měl mít tmavě modrou, černou nebo hnědou jezdeckou helmu. Soutěžící v kategorii mládež musí mít helmu s bezpečnostním zapínáním pod bradou. Košile by měla být světlé konzervativní barvy, sako tvídové nebo vlněné v tradičních barvách, jako jsou tmavé odstíny modré, zelené, černé nebo hnědé. Rajtky by měly mít světlou tradiční barvu, béžovou nebo šedou. Na nohou by jezdec měl mít černé nebo hnědé vysoké jezdecké boty nebo perka. Perka mohou být doplněna krátkými chapsy (nelze je nahradit podkolenkami). Použití ostruh s kolečky není povoleno. Vlasy musejí být upraveny, například zapleteny nebo staženy do síťky. Žádoucí je vázanka nebo ozdobná brož, naopak rukavice nejsou povinné.

Kůň musí mít jednoduchou uzdečku s čelenkou a nánosníkem. Přípustná jsou tato uzdění: stihlové udidlo jednou nebo dvakrát lomené (bez táhel), kimberwick, pelham, drezurní uzda (plné uzdění se dvěma udidly a páry otěží). V případě použití udidla s posilujícím efektem (kimberwick, pelham, plná uzda) je povinný podbradní řetízek. Sedla musejí být skokového typu z kůže nebo syntetického materiálu v černé nebo hnědé barvě. Podsedlová dečka musí být bez jakýchkoli ozdob, smí být bílá a měla by odpovídat tvaru a velikosti sedla. Pokud je třeba na obě strany dečky připevnit čísla, je povolena hranatá dečka nebo přídavný materiál. Není povoleno používat martingal, gumové otěže a chrániče nohou. Zapletení hřívy a ocasu není nutné, ale krásně podtrhne celý vzhled. 

podsedlová dečka může být hranatá pro možnost upevnění čísel.jpg

Článek Westernové disciplíny: TRAIL naleznete zde.

Článek Westernové disciplíny: PLEASURE naleznete zde.

Článek Westernové disciplíny: SUPERHORSE naleznete zde.

Článek Westernové disciplíny: RIDING naleznete zde.

Podobné články

Westernové ježdění se skládá z mnoha disciplín. Ty nejoblíbenější si přiblížíme ve čtvrtém pokračování seriálu.

Při překonávání branky není povolena změna vedoucí ruky

Westernové ježdění se skládá z mnoha disciplín. Ty nejoblíbenější si přiblížíme ve třetím pokračování našem seriálu.