Kůň rozpozná svého člověka podle fotky

16. 5. 2023 Christa Lesté-Lasserre Autor fotek: Jonáš Dušánek Zdroj: Redakce Jezdectví

Až příště pojedete na dovolenou, nechte svému koni ve stáji vaši fotografii. Proč? Protože ANO, pozná vás.

Podle francouzských vědců rozpoznávají koně na fotografiích lidské tváře, a dokonce poznají i někoho, kdo se o ně staral před půl rokem. „Koně jsou schopni dobře rozpoznat tváře a zdá se, že pro ně není obtížné rozeznat známou tvář na základě pouhé fotografie“, říká Ph.D. Léa Lansade z Francouzského institutu pro koně a jezdectví. „Nebylo jednoznačné, že by tuto schopnost zvířata měla mít, protože fotografie představují jen malou část obvyklých informací,“ říká. „U lidí na fotografii nemohou k rozpoznání použít pach, chování nebo tón hlasu, ani nedostávají jiné informace, které mají obvykle k dispozici. Navíc fotografie je bez perspektivy, hloubky a pohybu.“

To ale koním nijak nebrání v rozpoznávání obličejů z 2D obrazů, v tom jsou velice dobří. Ve skutečnosti to vypadá, že je u nich tato dovednost rozvinutá lépe než psů (k potvrzení je třeba provést ještě více testů), uvádí vědkyně. 

Výzkum s klisnami

Do svého výzkumu zařadila Lansade a její spolupracovníci jedenáct speciálně trénovaných klisen plemene welsh pony ve věku tří let. Klisny nechávali rozeznávat fotky na obrazovce počítače a odměňovali je pamlsky. Na počátku experimentu dostaly klisny odměnu, když rozlišily fotku koňské hlavy a obyčejný černý kruh. Postupně vědci přidávali fotky neznámých lidských tváří a koně odměňovali za správné označení opakujících se stejných fotek oproti fotkám, které koně předtím neviděli. Jakmile si koně zvykli správně rozeznávat nové tváře a často se opakující tváře, začali výzkumníci koním ukazovat fotografie lidí, které koně ve skutečném životě znali.

Koně opakovaně vybírali fotografie lidí, které už ze svého života znali (i když jejich fotografie nikdy neviděli) spíš než fotografie nových tváří. Jinými slovy, ukazovali, že už tyto tváře znali, a že je poznali, řekla Lansadeová.

0K0X4526.JPG

A to platilo i ohledně fotografií ošetřovatelů, které koně měli možnost vidět naposled šest měsíců před provedeným testem.

Tento nejnovější výzkum Ley Lansade doplňuje řadu jejích výzkumů a zjištění v oblasti vnímání koní a jejich emočního napojení na lidské výrazy a zvuky. „Kromě toho, že si koně pamatují, co se naučili a jaké byly jejich vzájemné předchozí vztahy s jednotlivými osobami, mají také vynikající paměť na lidi, a zejména na jejich tváře,“ říká Lansade.

Tyto schopnosti mohou být klidně i náhodným důsledkem dlouhodobého soužití koní a lidí a jejich společné historie, dodala. „Skutečnost, že koně byli domestikováni po tisíce let, a to nejen kvůli svému masu nebo mléku, ale kvůli soužití s lidmi a pracovnímu využití, by mohla vysvětlit, proč se u koní tato dovednost po generace vyvíjela,“ řekla Lansade.

Tým plánuje v této oblasti další výzkumy, které pomohou určit účinky domestikace na schopnost koní rozpoznat lidské tváře.

Pokud vás tato problematika zajala, můžete si přečíst i náš starší článek na dané téma: Nové možnosti komunikace mezi člověkem a koněm

Podobné články

Osteochondróza (OC) je jedním z nejčastějších a nejnebezpečnějších vývojových ortopedických onemocnění u koní. Jde o multifaktoriální onemocnění,…

Podílejí se geny a barva srsti na chování koní? Lze selekcí v chovu snížit výskyt lekavých a nadměrně reaktivních jedinců? Co o genetice a chování…