Může pohlazení koně zlepšit výsledek výcviku?

30. 1. 2024 Redakce Equichannel Autor fotek: Shutterstock.com

Ne vždy má kůň svůj den. Někdy je roztěkaný, jindy otrávený - a práce s ním vyjde vniveč. Jak může míra jeho klidu či rozrušenosti ovlivnit výsledky výcviku? A jak s tím souvisí hlazení místo poplácání? Emoce a psychika jsou mocné a složité, a to i u koní...

Existuje nesčetné množství různých výcvikových metod, od pozitivního a negativního podmiňování, přes tzv. clicker-trénink, odměny pamlsky nebo poškrábáním, až po hlasové povely a mnoho dalších. Pokud však žádná z těchto metod nepřiměje vašeho koně k odpovídajícím reakcím, může to být proto, že jste nezohlednili to, jak se cítí.

Podle dvou uznávaných vědců pracujících v oblasti výcviku koní má úspěch nebo selhání velkou souvislost s tzv. „úrovní aktivace" koně i s úrovní jeho „vztahu" k vám, tedy k jeho člověku.

Andrew McLean, ředitel Australian Equine Behaviour Center (australské centrum pro chování koní), a Paul McGreevy, profesor chování a welfare zvířat na univerzitě v Sydney se pojetí úrovně aktivace koní, jejich emočního stavu a vztahu k člověku ve své práci věnují dlouhodobě.

Pod pojmem „úroveň aktivace" mají McLean a McGreevy na mysli to, do jaké míry je kůň v danou chvíli rozrušený, nabuzený. Nesouvisí to s temperamentem koně nebo s tím, jak je obecně vzrušivý, ale spíš jak je vnímavý a ostražitý. Vezměte si například situaci, kdy se pokoušíte koně naučit, aby stál, když ho stříkáte repelentem: pokud je rozrušený, nervózní a neustále sleduje své okolí, vaše výcvikové metody vyšumí do éteru - stejně jako repelent, který se na něho pokoušíte nastříkat.

Vědci říkají, že teorie učení nemůže fungovat, pokud je úroveň aktivace daného koně tak vysoká, že mu nedovolí se učit. McLean, McGreevy a jejich kolegové zjistili významnou spojitost mezi úrovní aktivace a úspěšností „operantního podmiňování". Tento pojem popisuje veškeré procesy učení probíhající na principu příčina - důsledek. Stojím klidně při čištění; dostanu mrkev. Ustoupím do strany; noha mého jezdce přestane tlačit. Pokusím se ukrást našemu šimlovi ranní krmení; dostanu rázný kopanec do žeber...

McLean a McGreevy říkají, že operantní podmiňování lze narušit ne příliš ideální úrovní aktivace: koně, kteří jsou příliš nabuzení (tj. rozrušení nebo nervózní) nebo naopak nedostatečně nabuzení (tj. usínají), nereagují tak na operantní podmiňování jako koně, kteří jsou nabuzení středně.

Oba vědci také vysvětlují úlohu emočního stavu - nálady koně - ve výcviku. Tento přístup podle nich totiž otevírá dveře užitečným novým výcvikovým konceptům.

NY-blog-thumbnail-horses-hot-weather-beat-the-heat.jpg

A právě zde přichází na řadu vztah. „Kontaktní jednání s koněm" by mohlo být ve světě výcviku koní novým hitem. McLean říká, že koně, kteří cítí bližší „vztah" ke svému trenérovi, mají silnější pocit bezpečí ve srovnání s koňmi, kteří vnímají tento vztah jako méně blízký. Kůň, jakožto lovené zvíře, je ustrašeným koněm, pokud se necítí bezpečně, a ustrašený kůň je koněm, který se rozhlíží kolem sebe a nevnímá svého trenéra.

Takže mnoho z postupů, které vypadají jako „zaříkávání koní", nebo všechny druhy léčby dotykem, jsou možná ve skutečnosti budování „vztahu s koněm". Pokud je vám kůň „nakloněn", pravděpodobně bude mít nižší úroveň aktivace - v tom smyslu, že bude klidnější a soustředěnější na své učení - a navíc se mnohem pravděpodobněji něco naučí: „Hmatový kontakt je protilékem nejistoty," říká McLean.

Koně mají největší amygdalu - to je shluk šedé tkáně v centrální části mozku, který hraje hlavní roli v naší paměti a především v našich emocích - ze všech domácích zvířat. A něco tak jednoduchého, jako je dotyk na určitém místě těla může amygdalu koně aktivovat. Vědci zjistili, že u koní existuje určitý bod na páteři blízko kohoutku, který má podle všeho spojitost s úrovní strachu koně. Když tuto oblast jemně třou, tepová frekvence koně klesne a zdá se, že je méně ustrašený a cítí se bezpečněji.

„Nesmíme zapomenout na to, že koně potřebují dotyky," říká McLean. „Tepová frekvence koně se může snížit při vzájemném okusování nebo dokonce i při čištění člověkem. Jedna nedávná studie ukázala, že tepovou frekvenci snižuje i „čištění" obličeje. Ale historie jezdectví ve skutečnosti není o dotýkání se koní. Cvičíme je tím, že je řídíme, lonžujeme nebo používáme kruhovou ohradu. Dokonce, i když na koni jezdíme, je mezi námi a koněm nějaký materiál. Ve skutečnosti se koně nedotýkáme v pravém slova smyslu."

Pokud budeme věnovat více pozornosti základní emoční potřebě koní dotýkat se, pak si možná vybudujeme silnější vzájemný vztah. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je podle McLeana nahrazení poplácání, kterým chceme koně odměnit za dobře provedenou práci, pohlazením. „Poplácání... směřuje k ostražitosti a vyšší úrovni aktivace," říká. „Zato pohlazení mnohem více podporuje afiliativní (vytváření vazeb) chování koně."

„Pokud vznikne dobrý vztah, pomůže to snížit úroveň aktivace a přivézt koně do pozitivního emočního stavu," shrnuje McLean. Pokud tedy bude člověk věnovat pozornost emočnímu stavu koně a jeho aktivaci, nejenže zefektivní výcvik, ale zlepší i jeho pohodu.

Použité zdroje

Psychological factors affecting equine performance. SD McBride, DS Mills. BMC veterinary research.

Horse-training techniques that may defy the principles of learning theory and compromise welfare. AN McLean, PD McGreevy - Journal of Veterinary Behavior, 2010 - Elsevier.

Podobné články

Osteochondróza (OC) je jedním z nejčastějších a nejnebezpečnějších vývojových ortopedických onemocnění u koní. Jde o multifaktoriální onemocnění,…

Podílejí se geny a barva srsti na chování koní? Lze selekcí v chovu snížit výskyt lekavých a nadměrně reaktivních jedinců? Co o genetice a chování…