Denisa Tichá: Baví mě uvádět nové poznatky do praxe

14. 1. 2024 Redakce Equichannel Autor fotek: Archiv Ing. Denisa Tichá

V roce 2022 získala Denisa Tichá se svým projektem Živý Uhlík hlavní cenu v programu EWA (Empowering Women in Agrifood), který podporuje inovativní podnikatelky v zemědělství. A právě s ní si – nejen o projektu, který se zabývá využitím rostlinného uhlíku v prevenci průjmů a schvácení kopyt u koní – budeme povídat.

Živý Uhlík prokazatelně snižuje kyselost střevního prostředí a pomáhá tak předcházet řadě nemocí a komplikací. Jak tento projekt vůbec vznikl?

Vlastně úplnou náhodou při diskusi na přednášce o krmných aditivech pana doktora Jocha na České zemědělské univerzitě v Praze. Bylo to v prvním ročníku mého magisterského studia výživy zvířat a dietetiky. Pan doktor zrovna mluvil o různých adsorbentech (látkách, které na svůj povrch dokážou mimo jiné vázat toxické nebo jinak škodlivé látky). Poukázal na poměrně nový trend využívání takzvaných biouhlů ve výživě hospodářských zvířat. Já se přihlásila a zeptala se, proč se taková surovina nevyužívá u koní, zejména u těch, kteří trpí schvácením kopyt nebo průjmy. Pan doktor se u otázky pozastavil a prohlásil, že by mělo smysl to vyzkoušet. Kontaktoval Akademii věd, která vlastní technologii pro výrobu velmi specifického biouhlu v Čechách a nechal si od nich přivézt pár vzorků. Vliv suroviny na trávení u koní nejprve testoval v laboratorních podmínkách v baňkách s mikroorganismy získanými z koňských výkalů. Když zjistil, že mikroorganismy s uhlem dobře prospívají, rozhodl se i pro studii přímo u koní. Tak vznikala nejen moje závěrečná práce, kterou mi vedl, ale i poměrně velká studie, kterou jsme publikovali v roce 2022. Výsledky studie opravdu nadchly, viděla jsem v uhlu potenciál prevence trávicích potíží u koní. Nápad jsem ale potřebovala ověřit. Jako student jsem zároveň neměla know-how ani prostředky na to vybudovat značku a fungující firmu. Měla jsem jen skvělý doplněk, který mi dával obrovský smysl a chuť přesvědčit o tom ostatní.

Do programu EWA jsem se přihlásila také vlastně jen náhodou. Říkala jsem si, že většinu společnosti nenadchne produkt pro nemocné koně a že v tom není velký byznysový potenciál pro investory. Příjemně mě proto překvapilo, když mě do programu vybrali a finálový večer jsem potom opravdu obrečela. Výhra v EWA mi poskytla finanční prostředky do začátku podnikání a já mohla produkt uvést na trh.

Tak se zrodil Živý Uhlík, doplněk krmiva, který obsahuje vysoké množství (cca 80 %) čistého rostlinného uhlíku v takzvané diamantové formě. Díky patentované technologii Akademie věd má Živý Uhlík obrovský aktivní povrch a zásadité pH. Pomáhá snižovat překyselení trávicího traktu, váže na sebe také nadbytečnou vodu při průjmech nebo konečníkové vodě (kotwasser). Protože obsahuje diamantový uhlík, nemá schopnost vyvazovat živiny nebo účinné látky, takže je možné ho kombinovat s minerálními krmivy. Z toho důvodu ale nepomůže při vazbě mykotoxinů z krmiv. Doporučujeme ho podávat při hrozbě okyselování trávicího traktu – při přechodu na jarní pastvu a na konci pastevní sezony, kdy je v pastevním porostu obsaženo nejvíce lehce fermentovatených sacharidů a dochází k okyselování tlustého střeva, odumírání mikroorganismů a schvácení kopyt. V neposlední řadě poskytuje rozsáhlý aktivní povrch Živého Uhlíku prostor pro rozvoj symbiotických bakterií. Póry na povrchu fungují jako malé domečky, kde se bakterie mohou nerušeně rozvíjet a rozmnožovat, může tedy pomoci ve znovu osidlování střeva třeba po antibiotické léčbě.

372913953-24332895252964467-8235761744873980015-n.png

Je Živý Uhlík už k dispozici i chovatelům?

Prodej jsme spustili v květnu roku 2023. Pořídíte ho v balení 11 litrů (1,4 kg), které vám u 500kilogramového koně vystačí na třicet dní preventivního podávání nebo na čtrnáct dní podávání v akutních případech. Živý Uhlík má formu lehkých křehkých uhlíčků, pro kterou jsme se rozhodli po vyhodnocení několika studií v experimentální stáji i průzkumu mezi chovateli. Když jsme zkoušeli práškovou formu, potýkali jsme se s obrovskou prašností při dávkování. Vzhledem ke stále se zvyšujícímu počtu koní s dýchacími problémy jsme od této formy nakonec upustili a rozhodli se pro větší částice. Ty se mohou přidávat přímo do krmení a nemusejí se máčet. Chovatelé, kteří chtějí podávat uhlík v drobnější formě, například starším koním, mohou uhlíčky podle potřeby jednoduše rozdrtit.

S Živým Uhlíkem jsme se v roce 2023 zúčastnili výstavy Kůň v Lysé nad Labem. Tam jsme představili dvě naše novinky –pro koně bezobilné pamlsky MňamUhlík s nízkým obsahem škrobu a cukru, které jsou vhodné i pro koně s metabolickými nebo jinými zdravotními problémy a pro pejsky bezobilné pamlsky Černý Uhlík s vepřovým masem, brambory a hráškem. V obou typech pamlsků je obsažen Živý Uhlík, který pomáhá stabilizovat trávení. Pamlsky jsou nejen zdravé, ale i funkční. Receptura je naše, originální, a pamlsky (stejně jako Živý Uhlík) vyrábíme v České republice. Naše produkty koupíte v e-shopu www.obchod-zivyuhlik.cz a v partnerských obchodech. V březnu 2024 chystáme větší spolupráci s jednou z českých krmivářských firem, takže se naše výrobky dostanou do více obchodů a doufáme i v rozšíření sortimentu.

384105489-618746407126884-7987696892286840098-n.jpg

Dnes jsme zavaleni všemi možnými i nemožnými výživovými doplňky. Je Živý Uhlík ve výživě koní skutečně tak mimořádný přínos?

Využívání krmiv a krmných doplňků má význam vždy, pokud víme, proč je koni podáváme a jaký je způsob jejich účinku. Živý Uhlík pomáhá koním, kteří z různých důvodů trpí na překyselení prostředí trávicího traktu a s tím související laminitidou, průjmem nebo konečníkovou vodou. Působí na bázi zvyšování pH střevního prostředí a vázáním nadbytečné vody. Bohužel nepomůže v případě, kdy koni nesedí management chovu nebo když jsou příčiny schvácení kopyt nebo průjmu takové povahy, která nesouvisí s nerovnováhou prostředí střeva. Konkrétně jsou to případy metabolických poruch a s tím spojenou laminitidou nebo alergických reakcí, které vyústí v syndrom konečníkové vody. Žádné krmivo ani krmný doplněk nedokáže nahradit dobrou chovatelskou praxi a nutnost úpravy managementu právě u koní, kteří trpí metabolickými problémy nebo alergiemi. U takovýchto koní je nutné úplně zamezit příjmu krmiv, která způsobují problémy. Tato opatření ale často stojí mnoho úsilí, chovatelé se proto rádi uchylují k mnohem snadnějšímu podávání přípravků. Ty ale neřeší primární příčinu, jen následky.

Máme tedy o zařazení do krmné dávky svých koní uvažovat? A lze to bez konzultace s výživovým specialistou?

Živý Uhlík je doplněk, který bychom mezi chovatele rádi dostali jako podporu prevence pravidelně se vyskytujících potíží. U pastevně chovaných koní pomůže balancovat pH trávicího traktu a rozhozené mikrobiální společenství ve chvíli, kdy ze suchého objemného krmiva přejde kůň na krmivo šťavnaté. Abychom zabránili trávicím poruchám, stále je ale nutné na pastvu přecházet postupně a s citem. Prevence se hodí i u koní s průjmy, kteří citlivě reagují na změnu krmení. V takovém případě není nutné konzultovat zařazení Živého Uhlíku s výživovým poradcem. Konzultace s veterinárním lékařem je nutná vždy, když se objeví silné akutní příznaky poruch trávení nebo pozorujete méně závažné potíže, které ale přetrvávají beze změny delší dobu. Takovou konzultaci byste rozhodně neměli odkládat.

Proč jste se rozhodla specializovat na výživu koní?

U koní, jako většina lidí pracujících v tomto odvětví, se „motám“ už od dětství. Nejvíce mě ovlivnila ponička Lucka, o kterou jsem se starala několik let. Pravidelně trpěla na schvácení kopyt. Tenkrát nám ale nikdo nedokázal pořádně říct, co děláme špatně a proč se schvácení neustále vrací. Byl to boj s větrnými mlýny a já to velmi těžce nesla. V tu dobu jsem se rozhodla, že se stanu veterinární lékařkou a po gymnáziu jsem skutečně nastoupila na univerzitu v Brně. Záhy jsem ale zjistila, že veterinář se zabývá spíš léčením už vzniklého problému. Pokud se kůň schvátí a laminitida přejde do chronické fáze, rekonvalescence je složitá a někdy už se zdravotní stav až do konce života koně příliš nezlepší. Já jsem věděla, že chci onemocněním trávicího traktu předcházet, nakonec jsem se proto rozhodla pro změnu oboru a studium výživy a dietetiky na České zemědělské univerzitě v Praze, kde pokračuji i v současnosti se studiem doktorátu, v jehož rámci se věnuji výzkumu krmných postupů a doplňků krmiv, které lze využít v prevenci trávicích poruch.

1969-1-uhliik.png

Věnujete se výživě nejen akademicky, ale i prakticky. Jak se vám daří skloubit akademickou dráhu a praktické výživové poradenství. Jde to ještě vůbec? :)

Přiznám se, že se mi to moc nedaří :) Tento rok mě čekají státnice a potom obhajoba disertační práce, takže i když se snažím síly rozložit, nemám šanci přibírat mnoho nových klientů. Je to ale škoda, právě v terénu se akademik dozví, jaké aktuální problémy chovatele nejvíce pálí, co řeší a co by bylo vhodné zlepšovat a zkoumat. Mně navíc vždy bavilo uvádět nové poznatky do praxe, ne si je jen ukládat do šuplíku, takže i když si často říkám, že praxi úplně omezím, vždycky se k ní nakonec vrátím zpátky.

Sestavení ideální krmné dávky bez konzultace s odborníkem. Ano nebo ne?

Na to není jednoduchá odpověď (jako ostatně na skoro žádnou otázku týkající se zdraví zvířat a lidí). Pokud máte zdravého koně v lehké zátěži a v dobré kondici, můžete zvolit ověřené kombinace krmných surovin a minerálních doplňků nebo sáhnout po nějakém vhodném komplexním krmivu nebo müsli. Pokud si krmivo mícháte sami, je důležité kontrolovat poměr minerálů v krmné dávce (zejména vápník a fosfor, ale i další) a obsah škrobu.

Kdy je tedy vhodné konzultovat krmnou dávku s odborníkem? A za jakých okolností to není potřeba…

Jakmile jste v úzkých, váš kůň snižuje kondici, hubne, zhoršuje se jeho zdravotní stav, neváhejte investovat do výživového poradenství. Ačkoliv se prvotní náklad může zdát vyšší, výživář vám ušetří spoustu času a peněz, které budete zákonitě utrácet při neustálém zkoušení nových krmiv nebo kombinací surovin. Ne každá potíž je navíc spojena jen s krmením nebo s tím, co všechno dáváte do kyblíčku. Na vině může být nevyhovující management, tím myslím individuálně nevyhovující – například velké množství koní, kterým zkrátka psychicky nevyhovuje ustájení 24/7 venku a podobně. Výživář situaci vidí z jiného úhlu než chovatel a dokáže poradit s ideálním postupem. Většina výživářů v ceně nabízí i následné úpravy krmné dávky, takže pokud něco nesedí, můžete je znovu kontaktovat. Ve většině případů to chovateli ušetří opravdu mnoho starostí.

Kde nejčastěji vznikají problémy?

Teď budu chodit po velice tenkém ledě, ale největší problémy vidím v tom, že chovatelé si mnohdy nechtějí přiznat vlastní omyl. Přitom je to úplně v pořádku, chybujeme a nejsme vševědoucí. Velké potíže vídám v případě, kdy je právě potřeba změnit management chovu nebo krmení. U morbidně obézního koně nebo u koně s metabolickými problémy je potřeba ho úplně stáhnout z pastvy. Často nepomůže, že pouze dostane náhubek. Změna ustájení nebo vyřazení jednoho koně z pastvy je pro chovatele ale procesně obtížnější, tak raději pořídí ten pastevní náhubek a modlí se, aby se kůň znovu neschvátil. U obézního koně je zase často potřeba dávkovat seno do sítí. Pokud má chovatel koní hodně, je pro něj jednodušší mít příkrmiště plné sena, u kterého koně stojí celý den. Přitom by bylo potřeba, aby se obézní kůň víc pohyboval. To ale znamená práci navíc, na kterou zkrátka nemusí být čas nebo síly. Opačný problém může být hubený kůň v pastevním ustájení, který by potřeboval dostávat pravidelně příkrm. Ten ale někdy není možné podávat v takovém množství, které by koni prospívalo.

V neposlední řadě panuje mezi chovateli velké množství mýtů o výživě koní. Hodně se ohánějí historickými krmnými dávkami a postupy, mnohé z nich přitom už byly vědecky vyvráceny. Nebezpečí vnímám zejména v mýtech o výživě chovných klisen a hříbat. Neuvážené (ne)krmení těchto kategorií koní může ovlivnit celý život narozeného hříběte, přesto se podle mého názoru jejich výživě nevěnuje dostatečná pozornost. Chovatelům ale bohužel často nejsou dostupná ani data a doporučení o růstu hříbat (takzvané růstové křivky). Ty jsou potřeba k porovnávání rychlosti a rovnoměrnosti růstu hříběte a posouzení vývoje kostí, kloubů a svalů, abychom předcházeli onemocněním pohybového aparátu u hříbat i starších koní. Onemocnění šlach a kloubů u dospělých koní totiž může mít spojitost právě s nedostatečnou výživou hříbat a koní v mladém věku, bohužel si to ale ne vždy dokážeme v dlouhodobém horizontu takto spojit.

Všeobecně se ale povědomí o výživě koní opravdu zlepšilo. Víc než kdy dříve je vidět, že se chovatelé o welfare i výživu začínají zajímat. Shánějí informace a umějí si je ověřovat, neváhají se zeptat odborníků nebo si říct o radu. Překládá se víc zahraniční literatury a chovatelé o ni mají zájem. Moc mě potěšila velká debata o welfare na výstavě v Lysé a jsem ráda, že se diskuze rozvíjí i mezi profesionálními sportovci.

369637795-24295323026721690-7513660501755481958-n.jpg

Máte ještě nějaké další cíle? Přání?

Ráda bych pomohla právě ve zvyšování vzdělanosti chovatelů ve výživě koní. Mým velkým snem je napsat knihu. Vzhledem k tomu, jak těžce se mi píše disertační práce, ale nevím, kdy a jak to hodlám zvládnout:).

Mým přáním je všeobecně zlepšit výživu koní v České republice, snížit počty každoročně nemocných koní a pomoci chovatelům se zorientovat v problematice. Je to možná velké sousto, ale budu se snažit přispět alespoň svou malou troškou. Velkou naději mám i v nové generaci výživářů, se kterými se potkáváme a diskutujeme při přednáškách a cvičeních na České zemědělské univerzitě. Věřím proto, že pokud to nezvládnu já, bude to někdo z nich!

ZIVY-UHLIK-fb-cover-702-x-390-px-4-1024x569.png

Denisa Tichá vystudovala obor výživy zvířat a dietetiky na České zemědělské univerzitě v Praze. Od roku 2021 se na své stránce Nakrmsikone.cz profesně věnuje poradenství ve výživě koní a sestavování krmných dávek. Ve stejném roce započala i svou vědeckou dráhu v rámci doktorátu, kde se věnuje především výzkumu a ověřování účinků krmiv a doplňků, které mají potenciál předcházet onemocněním trávicího traktu u koní

Co je Živý Uhlík ?

Živý Uhlík je přírodní přípravek z rostlinného uhlí, podporující zdraví trávicího traktu koní a dalších zvířat.

Pomáhá udržovat rovnováhu střevního prostředí a snižuje tak riziko výskytu onemocnění, jakými jsou akutní a chronický průjem, syndrom konečníkové vody, schvácení kopyt a další.

Rostlinné biouhlí v krmné dávce zvířat dle výsledků proběhlých studií:

Více informací naleznete na webových stránkách Živý Uhlík.

Podobné články

Podílejí se geny a barva srsti na chování koní? Lze selekcí v chovu snížit výskyt lekavých a nadměrně reaktivních jedinců? Co o genetice a chování…

Ne vždy má kůň svůj den. Někdy je roztěkaný, jindy otrávený - a práce s ním vyjde vniveč. Jak může míra jeho klidu či rozrušenosti ovlivnit výsledky…