Čabraka na uši s tlumením zvuku… módní výstřelek nebo potřebný doplněk?

1. 6. 2023 Jonáš Dušánek Autor fotek: Gabriela Rotová

Čabraky na uši tlumící zvuky jsou dnes především ve světě parkurového sportu standardní součástí jezdecké výstroje. Má ale tento typ čabrak skutečně potenciál snížit působení zvukových stresorů z prostředí, a tak zlepšit soustředění? Právě na tuto otázku nabízí odpověď nedávno publikovaná studie University of Cambridge.

Clare Hole a její kolegové v Ústavu veterinárního lékařství univerzity v Cambridge se v rámci výzkumu pokusili zjistit, zda se reakce koní na sluchové podněty v soutěžním prostředí liší, když mají anebo nemají nasazeny čabraky s tlumením na uši.

Studie se zúčastnilo osmnáct sportovních koní různých výkonnostních úrovní ze třech sportovních stájí. Všichni koně byli zvyklí nosit tento typ čabraky. Koním bylo v rámci studie prezentováno pět různých zvuků, s nimiž se běžně setkávají v soutěžním nebo stájovém prostředí, a to jak s náušníky, tak bez nich. Zaznamenány byly reakce koní, jejich chování a srdeční frekvence (HR).

Testovány byly reakce na následující zvuky:

  • řehtání neznámého koně, čtyřikrát s odstupem dvaceti sekund
  • tleskající a jásající dav
  • zvuk kopyt na tvrdém povrchu ve dvoudobém chodu (klus)
  • píseň We are the Champions skupiny Queen, která se často pouští při dekorování
  • zvuk granulí dopadajících do krmného žlabu

0K0X7721.JPG

Výsledky studie 

Závěry studie vlastně ani nejsou příliš překvapivé. Všichni zúčastnění koně velmi dobře rozlišovali zvuky z prostředí a měnili své reakce v závislosti na typu zvukového podnětu a zvýšení srdeční frekvence (rozdíl mezi maximální srdeční frekvencí a klidovou srdeční frekvencí) bylo zaznamenáno u všech koní při všech testovaných zvucích. Zjištěn byl významný rozdíl ve fyziologických i behaviorálních reakcích koní (včetně zvýšení srdeční frekvence) na jednotlivé akustické podněty. Párová srovnání ukázala významné rozdíly mezi reakcemi koní na zvuk klusu a všemi ostatními zvuky (klus-krmení: p = 0,004, klus-hudba: p = 0,001, klus-potlesk: p = 0,002, klus-řehtání: p = 0,002 - více, včetně tabulek a grafů, naleznete v plném znění studie zde). Zvuk klusu tedy vyvolal nejvýraznější reakce. Je pravděpodobné, že tento zvuk u koní mobilizuje poplachovou (alarmovou) reakci na potenciální hrozbu.

Dalším zjištěním bylo, že užití čabrak má relativně menší účinek na akustický podnět řehtání. To bychom měli při užívání čabrak na uši s tlumením zvuku brát v úvahu, obzvláště pokud jsou v blízkosti kolbiště například stáje nebo opracoviště.  Reakce koní na zvuk řehtání jsou při užití speciálních čabrak na uši utlumeny, ale mají nízkou úroveň účinnosti.  

Závěr

Rušivé zvuky jsou potenciálně schopné odvádět pozornost koní a vést k suboptimálnímu výkonu, přesto ale samozřejmě není možné tento typ stresorů z prostředí odstranit. Využití čabrak na uši s tlumením zvuku má své opodstatnění – čabraky mají potenciál omezit sluchové vjemy, a proto i zlepšit jak welfare koní, tak i jejich ovladatelnost a výkonnost.

Zdroj:

Clare Hole, Rachel Murray, David Marlin, Paul Freeman:  Equine Behavioural and Physiological Responses to Auditory Stimuli in the Presence and Absence of Noise-Damping Ear Covers, Animals 2023, 13(9), 1574; Published: 8 May 2023

Podobné články

Osteochondróza (OC) je jedním z nejčastějších a nejnebezpečnějších vývojových ortopedických onemocnění u koní. Jde o multifaktoriální onemocnění,…

Podílejí se geny a barva srsti na chování koní? Lze selekcí v chovu snížit výskyt lekavých a nadměrně reaktivních jedinců? Co o genetice a chování…