Abnormální chování klisen? Ne vždy za to mohou hormony

10. 8. 2023 Karen Hopper Usher Autor fotek: Pexels, RDNE Stock project Překladatel: Jonáš Dušánek Zdroj: The Horse URL zdroje: thehorse.com

Vaše klisna kouše, kope, možná i napadá jiné koně nebo lidi. Mohou za její chování hormony? Nemusí tomu tak být.…

Veterinární lékařka Lauren Huggins, spolupracovnice společnosti Select Breeders Services v Chesapeake City v americkém Marylandu, se podělila o poznatky ze své nedávné studie o abnormálním chování klisen na konferenci American Association of Equine Practitioners Convention, která se konala na sklonku loňského roku v Texasu.

Lauren Huggins a její kolegové analyzovali 31 981 vzorků obsahujících hormony klisen, které byly shromážděny v endokrinologické laboratoři UC Davis v letech 2011 až 2020. Asi 10 % z nich patřilo klisnám s různými poruchami chování.

Mezi abnormální chování, které majitelé klisen uváděli, patří:

  • Chování podobné hřebci – hřebčení, zvýšená vokalizace, naskakování na jiné klisny
  • Agresivita, napadání jiných koní nebo lidí, kopání a kousání
  • Velmi výrazné projevy říje, nefyziologické říje
  • Nekonzistentní nebo přetrvávající estrální cykly (estrální cyklus je označení pro periodické, fyziologické změny v těle i chování, které jsou navozeny působením pohlavních hormonů a slouží k zajištění reprodukce)

Studie částečně osvětluje mýtus, který se mezi majiteli koní v souvislosti s chováním klisen a hormony vytvořil. Výsledky studií naznačují, že majitelé klisen často zastávají názor, že chování jejich klisen, které podstoupily bilaterální ovariektomii (odstranění obou vaječníků), se významně zlepšilo, a to i v případech, kdy předoperační vyšetření neodhalilo neoplazii (nádor).

Tyto postoje majitelů samozřejmě vyvolávají otázku, zda odstranění vaječníků skutečně vede k pozitivní změně v chování klisen, nebo pouze vyvolává v majitelích dojem, že po provedení tohoto zákroku se chování klisen zlepšilo," zamýšlí se Lauren Huggins.

horse-run-min.jpg

Diagnostika nádorů granulózních buněk u klisen

Nádory folikulárních buněk (granulózních buněk, GCT) představují až 85 % nádorů reprodukčního traktu u klisen a jsou spojovány s výše uvedenými druhy abnormálního chování. Tato diagnóza obvykle vede k odstranění vaječníků; nicméně 20–30 % klisen nadále vykazuje estrální chování, přestože oba vaječníky byly odstraněny.

Diagnostika GCT často začíná stížností majitele na chování klisny, po níž následují mnohá diagnostická vyšetření. Klasickým příznakem GCT je nález jednoho velmi velkého vaječníku a malého kontralaterálního vaječníku při palpaci, i když někdy jsou vaječníky normální velikosti. U klisny dochází k ovulaci vždy na jednom jediném místě na vaječníku, které se nazývá ovulační jamka. Ta může být při GCT abnormální nebo obliterovaná. 

Nádory folikulárních buněk mohou produkovat hormon AMH (Anti-Müllerian hormon), inhibin (nesteroidní gonadální hormon) a testosteron, a proto je důležitý diagnostický nástroj krevní test.

„Vzhledem k tomu, že víme, že nádory folikulárních buněk mohou být příčinnou abnormálního chování a že tyto nádory produkují hormony, které můžeme snadno testovat, vypracovali jsme studii tak, abychom zjistili, zda výskyt abnormálního chování klisen je kauzálně spojen se zvýšenými koncentracemi těchto reprodukčních hormonů,“ vysvětluje Lauren Huggins.

Hormony většinou nejsou příčinnou abnormálního chování klisen.

Výzkumný tým testoval koncentrace AMH, inhibinu a testosteronu ve vzorcích od 2 914 klisen s anamnézou abnormálního chování.

V převážné většině vzorků (v 86 %) ale koncentrace ani jednoho ze sledovaných hormonů neodpovídala rozmezí, které odpovídá GCT," podotýká Lauren Huggins. „Pouze ve 14 % těchto případů tomu tak bylo." Výzkumnému týmu se nepodařilo odhalit žádnou významnou souvislost mezi danými hormony a chováním.

„Pokud byly ve vzorcích nalezeny hodnoty odpovídající GCT, pak bylo chování podobné hřebci nejčastěji přítomným druhem abnormálního chování, které majitelé klisen uváděli," zmiňuje Lauren Huggins a právě tento závěr označila za nejdůležitější zjištění studie.

Závěr

Tato studie naznačuje, že nádory folikulárních buněk doprovází zvýšené hladiny určitých hormonů. Abnormální chování klisen ovšem ne vždy koreluje se zvýšenými hladinami ovariálních hormonů. Příčina abnormálního chování klisen proto může být zcela jiného původu.

Článek „Abnormal Mare Behavior? Don’t Blame It On Her Hormones“ od Karen Hopper Usher byl publikován na webu The Horse.

Podobné články

Osteochondróza (OC) je jedním z nejčastějších a nejnebezpečnějších vývojových ortopedických onemocnění u koní. Jde o multifaktoriální onemocnění,…

Podílejí se geny a barva srsti na chování koní? Lze selekcí v chovu snížit výskyt lekavých a nadměrně reaktivních jedinců? Co o genetice a chování…