Co by koňáci neměli dělat na Velký pátek?

29. 3. 2024 Redakce Equichannel Autor fotek: Shutterstock.com

Velký pátek je vrcholem křesťanského liturgického roku. Je to den ukřižování a smrti Páně, smrti Ježíše Krista a proto se nese ve znamení smutku, rozjímání a modliteb. S Velkým pátkem ale nejsou spojovány jen tradice křesťanské, ale i dávné zvyky, pověry a pranostiky, lidové zákazy a závazné obyčeje.

V lidových pověrách je Velký pátek spojován s magickými silami. Pověry hovoří o otvírání skal a hor, které mají v tento den vydat své poklady, o zlatém kapradí, které roste o páteční magické noci a má léčivé síly, i o tom, že byste si měli v tento den dávat pozor na to, co říkáte, protože Velký pátek má moc vyslovené plnit.

Zapovězena byla zejména práce v zahradách, na poli a v sadu, neboť bylo zakázáno hýbat se zemí (to platilo i pro Bílou sobotu). Na Velký pátek nebylo také dovoleno prát a bělit prádlo, zametat, péct chleba, ale ani prodávat, půjčovat či vynášet věci z domu. Charakteristické bylo rovněž množství magických a obřadních úkonů očistného a ochranného charakteru, které se vykonávaly především v brzkých ranních hodinách, ještě před východem slunce. Řada pověr byla také spojena s vírou v čarodějnice a s hledáním ochrany před uhranutím.

Zvláštní moc byla přisuzována pramenité vodě, v níž se obřadně umývali nejen lidé, ale také koně, dobytek, hospodářské nářadí i kuchyňské náčiní. Pramenitá voda měla na Velký pátek uzdravovat a příznivě působit na veškerý růst.

Co by tedy neměli koňáci na Velký pátek dělat?

Koňáci by si v tento den měli dát pozor na to, jak a o čem mluví. Ne vše, co řekneme, si totiž opravdu přejeme! :) Neměli by také zapřahat koně a orat. A ani dupat s koňmi po polích a sadech. Před úsvitem by měli omýt své koně v pramenité vodě nebo jí koně alespoň pokropit. A pozor! Ve stájích by se nemělo zametat, prát a nic bychom si neměli navzájem půjčovat a ani prodávat. Krásný Velký pátek všem!

Pranostiky:

  • Prší-li na Velký pátek, je k doufání úroda.
  • Velký pátek deštivý - dělá rok žíznivý.
  • Velký pátek vláha - úrodu zmáhá.
  • Když na Velký pátek hřmí, na poli se urodí.
  • Kdo na Velký pátek orá, tomu se chleba nedostává.

Podobné články
Velikonoční obřadní jízda v Nebelschützu

Velikonoce představují zlomové období ročního cyklu, v němž končí zima a přichází jaro. Lze je tak chápat jako svátky obnovy života, příchodu nového…

Novoroční vyjížďka je tradice, která se netýká jen nás, jezdců na koních. Posilvestrovské setkávání je běžnou součástí klubového života i jiných…