Na Císařském ostrově poprvé v hale

20. 3. 2002 Věra Mannaertsová Autor fotek: Věra Mannaertsová

V České republice dochází v posledních letech k prudkému rozvoji jezdeckého sportu, což signalizuje jak rostoucí počet koní a jezdců, tak i zvýšený zájem veřejnosti a mezinárodní úspěchy korunované vítězstvím A. Opatrného na Mistrovství Evropy juniorů v roce 2000. Bouřlivý rozvoj tohoto sportu spojeného s ušlechtilými lichokopytníky rovněž vyvolává potřebu vhodných prostor a podmínek pro jeho provozování. Dlouhou dobu bylo i hlavní město Praha bez vhodného stánku pro jezdecký sport.

Obrat nastal v polovině roku 2001, kdy společnost In-Expo Group s.r.o., známá pořádáním výstavy "KŮŇ" v Lysé nad Labem a dalšími aktivitami spojenými s jezdeckým sportem a chovem koní zakoupila loni v létě od dr. Frátera zbytky rozestavěné haly na Císařském ostrově v Praze - Tróji. Samotná historie tohoto objektu sahá až do let 1995-1996, kdy zde stavěl JK Respin a hala nebyla z finančních důvodů dokončena. Po odkoupení „zbylého torza“ a nezbytných povolovacích řízeních zahájila společnost In-Expo Group s.r.o. v září 2001 výstavbu jezdecké haly, který nemá v České republice obdoby a za rekordních 6 měsíců byla hala dne 7.3. 2002 zkolaudována. Dlouholetý sen několika generací příznivců jezdeckého sportu - krytá hala v centru Prahy se tak stává skutečností. Autorem projektu byl ateliér Facis a stavbu realizovala firma Solnička Kladno.Využito zde bylo i znalostí německých projektantů.

Při výstavbě haly bylo kromě základní železobetonové konstrukce použito hlavně přírodních a recyklovaných materiálů.

Hala nabízí kryté kolbiště o rozměrech 65x25 m a celkem tři tribuny pro cca 700 diváků. Je vybavena nejmodernější dostupnou technikou včetně stropního zkrápění povrchu, solária, nabízí sprchy pro koně s teplou a studenou vodou a k dispozici je i venkovní kolbiště. Pro jezdce jsou připraveny šatny s uzamykatelnými skříňkami, sociálním zařízením a sprchami, dále je k dispozici sedlovna, ošetřovna a klubovna s možností občerstvení. Pamatováno je samozřejmě i na vozíčkáře. Najdete zde bezbariérový přístup a místo cca pro 12 vozíčků. Hala disponuje 30 stájovými boxy pro ustájení koní. Pronájem boxu stojí měsíčně 10 000 Kč a zahrnuje: 3x denně krmení, čištění, podestýlání a možnost využívání haly a venkovního kolbiště. Pronájem haly samotné stojí 1000 Kč na hodinu nebo 10 000 Kč na celý den.

Výše uvedené parametry činí nepochybně z této haly zařízení pro jezdecký sport na nejvyšší úrovni. Hala bude sloužit hlavně aktivitám spojeným s jezdeckým sportem a chovem koní, ale velký prostor zde dostane také hipoterapie. V současné době se obrátila na společnost In-Expo Group s.r.o. také např. Jízdní policie ČR a pronajala si halu pro svůj trénink na 2 hodiny denně. Konat by se zde měly rovněž aukce koní, komerční přehlídky, psí agillity a další rozmanité akce.

Současně by měla hala sloužit i Pražanům, pro které se v dohledné době připravuje jezdecká škola pro adepty jezdeckého sportu a počítá se i s možností zapůjčování koní pro vyjížďky do přilehlého okolí. V plánu je i spolupráce s významnými domácími jezdci, kteří by zde měli pořádat nejen svá soustředění, ale vést i samotné hodiny v rámci jezdecké školy.

Slavnostní otevření haly se uskuteční dne 23. března 2002 ve 13.00 hodin, kdy proběhne první část seriálu halových jezdeckých závodů. Na programu jsou čtyři skokové soutěže - od stupňované obtížnosti do 120 cm se žolíkem až po soutěž ST. Závody by měly být atraktivní podívanou pro diváky, neboť účast přislíbila naše kompletní skoková špička včetně Aleše Opatrného s koňmi z hřebčína ABC. Stejný program bude pak i v neděli 24.3. V sobotu 6.4. proběhnou tři skokové soutěže - stupňovaná obtížnost do 120 cm se žolíkem, soutěž st. L a S. Zajímavostí těchto posledních letošních "jarních" závodů je i to, že vítězem se stane jezdecká dvojice, která absolvuje všechny tři soutěže s nejnižším součtem umístění a získá tak mimo jiné i hodnotné věcné ceny věnované sponzory jakými je firma Hols a Phillips. Firma Hols - liberecký pivovar Konrad Vratislavice je sponzorem a stálým partnerem společnosti In-Expo Group s.r.o. a zajišťovala občerstvení na tiskové konferenci, které se Equichannel.cz v úterý 19. března v místní klubovně zúčastnil.

23. března - večer se zde uskuteční od 20.00 hodin "večerní koňská show". Proběhnout by měla zhruba v podobném duchu, v jakém se koná večerní program na výstavě KŮŇ a diváci by měli shlédnout představení od drezúry, skákání mini-maxi, ježdění dětí, práci koní jízdní policie, ukázky z westernového ježdění a mnohé další.

Z dalších plánovaných akcí bychom rádi upozornili na výstavu koní a všeho, co ke koním patří „Přítel kůň“, která proběhne 26. - 28.4. 2002. Neměla by to být konkurence výstavy KŮŇ v Lysé nad Labem, ale spíše její "obdoba". Jde především o to, oslovit pražskou aglomeraci a nabídnout prodejcům možnost předvést se před začátkem sezóny. V srpnu letošního roku by se zde měla uskutečnit "Národní přehlídka arabských plnokrevníků".

Věříme, že jezdecká hala vytvoří v krásném prostředí Císařského ostrova v Tróji místo, které se stane dostaveníčkem všech přátel koní.

Představme si ještě v krátkosti společnost In-Expo Group s.r.o. a její aktivity:

Firma In-Expo Group s.r.o. se zabývá organizací a realizací výstav a veletrhů v České republice i v zahraničí, je příznivcem koní a v “koňském světě“ je známá jako pořadatel „mezinárodní výstavy koní a všeho co ke koním patří - Kůň“, jejíž 9.ročník se uskuteční ve dnech 20.-22.9.2002 tradičně v Lysé nad Labem. Tato výstava, jejíž první ročník se konal v roce 1994 byla první “koňskou výstavou“ v zemích bývalého východního bloku a za dobu svého konání uvedla malebné město v Polabí s velkou koňskou tradicí ve známost celé “koňské“ Evropy. Výstava Kůň se stala každoročním dostaveníčkem všech chovatelů, majitelů a příznivců koní z České republiky, takže nejsme daleko od pravdy, když řekneme, že poslední víkend v září se Lysá stává na tři dny hlavním městem koní v ČR.

Postupem doby výstava dostala i mezinárodní ohlas a za dobu konání se jí zúčastňovali chovatelé, koně a výrobci koňského příslušenství ze Spolkové republiky Německa, Rakouska, Slovenska, Francie, Španělska, USA, Kolumbie i Austrálie. Hlavním cílem výstavy byla popularizace chovu koní a jejich široké uplatnění v životě člověka. Za dosavadní dobu výstava Kůň svůj cíl rozhodně dosáhla a každoročním kvalitativním vylepšením si získala lichotivou přezdívku “česká Equitana“.

O výstavě bylo však již mnoho napsáno a čtenáři Jezdectví ji jistě znají i z návštěvy v Lysé.

Výstavou Kůň však činnost společnosti In-Expo Group s.r.o. neskončila, naopak - výstava stála na začátku dalších aktivit v oblasti světa koní. Sehrála významnou úlohu při prezentaci našich chovatelů v zahraničí, s jejichž účastí na některém zahraničním veletrhu se dlouho čekalo. Ministerstvu zemědělství, které pořádá a dotuje české účasti na mezinárodních veletrzích , se peněz pro koně nedostávalo, a tak k historicky první prezentaci vrcholného chovatelského orgánu české republiky ASCHK ČR došlo na veletrhu Partner Pferd 2001 v Lipsku, kdy celou účast finančně zajistilo In-Expo Group s.r.o.. Poprvé tak před branami mezinárodního koňského veletrhu zavlála česká vlajka. Účast ASCHK byla po všech směrech úspěšná a byly navázány anebo oprášeny hlavní vztahy s chovateli ze Saska. Úspěšná byla účast i pro dalšího spoluvystavovatele, výrobce krmných směsí FITMIN.

Na podzim téhož roku organizovala společnost In-Expo Group s.r.o. společně s Messe Stuttgart českou účast na veletrhu Pferd 2001 ve Stuttgartu. Kromě ASCHK ČR se této expozice zúčastnilo 7 firem, z nichž Fitmin, po dobrém začátku v Lipsku, se úspěšně prezentoval kompletní nabídkou svých výrobků. Také kočáry pana Exnara budily značnou pozornost.

V současné době připravuje In-Expo Group českou účast na veletrhu Partner Pferd 2002 v květnu v Lipsku, jehož součástí bude i finále Světového poháru v parkurovém skákání. Za Českou republiku by se zde měla prezentovat firma Fitmin a Biofaktory.

Podobné články
Vlastní odchovaný plemenný hřebec

Lucie společně se svým manželem vybudovala vlastní domovskou stáj v Nizozemsku a v prostředí s vysokými equinároky a equistandardy se jí podařilo…

Baloo při CCI3-S ve Strzegomi

Adéla svého valacha Chestertona od základů připravila na úroveň S v drezuře, ST* ve skocích a ST ve všestrannosti a Chesterton je aktuálně třetí…