Závody CSI-W zahajují v Olomouci druhou dekádu. Atmosféra je vždy skvělá

16. 4. 2024 Tisková informace Autor fotek: Kateřina Návojová Zdroj: ESC Olomouc

Před deseti lety se v Olomouci konaly první parkurové závody zařazené do Světového poháru a stejnou dobu trvalo čekání na to, až se některému z českých jezdců podaří kvalifikovat do finále této prestižní série, které proběhne již v tomto týdnu.

Jedenáctý ročník Světového poháru v parkurovém skákání Banka CREDITAS CSI2*-W Olomouc se uskuteční v areálu Equine Sport Center od 20. do 23. června. Skladba sportovního programu tohoto čtyřdenního mítinku by měla zůstat v podstatě beze změn oproti loňskému roku, kdy se uskutečnilo 21 soutěží. „Dvouhvězdičková kategorie bude rozdělena na Gold, Silver a Bronze Tour, přičemž soutěže v Gold Tour jsou bodované do Longines žebříčku Mezinárodní jezdecké federace. V nedělní Grand Prix budou mít jezdci jednu z posledních možností doplnit si potvrzovací výsledky pro účast na olympijských hrách v Paříži. Začátek této hlavní soutěže, v níž jezdci zároveň sbírají body do centrální evropské ligy Světového poháru FEI, by měl být již tradičně ve 12:00 hodin,“ uvedla ředitelka závodů Kristýna Koutná. 

Právě v loňském roce získala důležitých dvacet bodů do žebříčku za vítězství v olomouckém Světovém poháru česká reprezentantka Sára Vingrálková. Stejný bodový příděl obdržela v Šamoríně a později zabodovala ještě ve Varšavě a v Poznani. Při závěrečné etapě centrální evropské ligy v Krakově uhájila druhou ze tří postupových pozic do velkého finále Longines FEI Jumping World Cupu 2023/2024, které se uskuteční od 16. do 20. dubna v saudskoarabském Rijádu.

Českému jezdci se do finále této prestižní série podařilo kvalifikovat po dlouhých deseti letech. V roce 2014 uspěl Aleš Opatrný, ale vrcholné akce v Lyonu se nakonec nezúčastnil. Doposud poslední účast českého jezdce ve finálové soutěži Světového poháru tak byla v roce 2005. „Jsme moc rádi, že jsme se po dlouhé době dočkali postupu našeho reprezentanta do tohoto prestižního závodu, a že právě úspěch v Olomouci otevřel Sáře Vingrálkové cestu za dalšími kvalifikačními body v sérii FEI. Pevně doufáme, že to bude motivace i pro další české sportovce, aby se pokusili na tento úspěch navázat a snažili se ve Světovém poháru získat co nejvíce bodů,“ konstatovala prezidentka závodů a majitelka Equine Sport Center Olomouc Barbora Hubáčková.

Při olomouckých mezinárodních závodech se tradičně konají soutěže i pro mladší věkové kategorie jezdců i koní. „Pro jezdce do 25 let budou vypsané opět tři soutěže, přičemž ta hlavní je naplánovaná na nedělní odpoledne a je taktéž započítávána do Longines žebříčku FEI. Nezapomínáme ani na juniory a vypsaná bude standardně i túra pro šesti a sedmileté koně. Po loňském úspěchu jsme se rozhodli znovu zařadit túru pro amatérské jezdce Elite Tour CSIAm-A na výškách 110 až 115 centimetrů, která bude pro české jezdce a koně otevřená bez FEI pasu. Účastníci tak budou mít opět možnost zažít atmosféru mezinárodních závodů a absolvovat parkury od špičkového stavitele kurzů. Tím bude letos Brazilec Leandro Andreoli Balen,“ doplnila Kristýna Koutná. Současně připomněla, že na pozici course designerů se v minulosti vystřídali Olaf Petersen (2014 až 2016), Peter Schumacher (2017 a 2018), Uliano Vezzani (2019), Eduard Petrovic (2020), Alan Wade (2021) a Bernardo Costa Cabral (2022 a 2023).

Oficiální rozpis závodů Banka CREDITAS CSI2*-W Olomouc 2024 se v těchto dnech finalizuje a následně bude publikován na internetových stránkách této akce s adresou www.csiolomouc.cz. Zájemci tam najdou také další podrobnosti o programu. Vstup do areálu bude pro návštěvníky stejně jako v předešlých letech zdarma. 

Podobné články

Strhující finiš nabídlo třetí kolo Longines Global Champions Tour v Mexico City. Do rozeskakování Grand Prix s překážkami do 160 centimetrů…

Obrovské podpory tisíců diváků se v Mexico City dočkal tým Prague Lions, za který v třetím kole Global Champions League startoval domácí Fernando…