Kočky, koťata a komplex kočičí rýmy

19. 10. 2023 Gabriela Rotová Autor fotek: Gabriela Rotová, Pinterest/Freepik

Přelom podzimu a zimy je nejen obdobím, kdy padá listí ze stromů a vločky z oblohy, ale je také obdobím, kdy „padají“ přes ploty našich jízdáren odrostlá koťata a nechtění kočičí výrostci. Většinu těchto „dárečků“ spojuje nejen jejich smutný osud, ale také prskání, chrchlání a výtok z očí a nosu. Tyto příznaky jsou nejčastěji důsledkem infekce horních cest dýchacích, kočičí rýmy.

Proti tomuto onemocnění sice lze kočky očkovat, ale jen málokteré kotě má to štěstí, že vakcinováno je. Všechna tato bezprizorní, nemocná koťata ale rozhodně potřebují naši pomoc, protože kočičí rýma není onemocnění až tak banální, jak bychom si mohli myslet. Se zhoršením klimatických podmínek postihuje komplex kočičí rýmy často nejen kočičí nalezence, přivandrovalce, ale i naše domácí stájové kočky, obzvláště pokud nejsou vakcinovány řádně a pravidelně. Vzhledem k častému výskytu tohoto onemocnění a jeho vysoké nakažlivosti si o tomto onemocnění povíme něco víc.

cat-vaccine-e1531927446342.jpg

Infekce horních cest dýchacích

Více než 90 % všech infekcí horních cest dýchacích u koček vzniká v důsledku napadení viry, kočičími herpesviry a kaliciviry. Bakteriální infekce jsou obvykle sekundární, nejčastějšími bakteriálními patogeny koček jsou Bordetella bronchiseptica, mykoplazmy a chlamydie.

Onemocnění je infekční, přenáší se nejen kontaktem s nemocnými kočkami. (I vizuálně zdravá kočka, která nemá žádné příznaky onemocnění, může být  přenašečem, po prodělané infekci v ní patogeny přežívají a kočka zůstává infekční). Ale také předměty, které byly v kontaktu s nakaženými zvířaty (poprskané předměty, pelíšky, misky na krmení atd.) Dojde-li k přenosu patogenu, ne u všech koček lze pozorovat klinické příznaky onemocnění. Akutně onemocní obvykle koťata, kočky se sníženou imunitou a kočky, které nejsou v ideální kondici. Významným spouštěcím faktorem je i stres.

featured-image-kole-1170x700.webp

Nemocná kočka

Infekce je obvykle způsobena souběžně několika patogeny. U koček napadených viry se objevuje zánět spojivek, rhinitida („rýma“) a stomatitida.

Pokud je kočka napadena herpesviry, setkáváme se s úpornými, bolestivými záněty spojivek oka, k nimž se často přidružuje i zánět rohovky (výsledkem může být až trvalá slepota). Objevuje se nejen výtok z očí, ale i akutní rýma. Viry kočičí rýmy přilnou na epiteliální výstelku nosní dutiny a poškozují nejen sliznice, ale i kostní podklad nosu.

Dojde-li i k sekundární bakteriální infekci, obvykle následuje další poškození nosních struktur a kočky mají následně doživotní problémy, trpí chronickou rhinitidou, která se projevuje výrazným a soustavným čirým až hnisavým výtokem nozder, ucpaným nosem, ztíženým dýcháním, sípáním a kýcháním.

V případě, že kočka je napadena nejen herpesviry, ale také kaliciviry, což obvykle je, objevují se druhotně i infekce v dutině ústní, kde se tvoří velmi bolestivé vředy. Kočky jsou anorektické, často odmítají potravu úplně.

V nejtěžších případech napadá virus i plicní tkáň a vyvolá zánět plic, přičemž následky mohou být i fatální.

Jestliže se sekundárně přidruží bakteriální infekce, poznáme to podle toho, že výtok z očí a z nosu se změní z čirého a vodnatého na hnisavý. Rizikem je opět vznik a rozvoj zánětu plic, což kočku, pokud jí není poskytnuta léčba, přímo ohrožuje na životě.

Typickými pacienty jsou koťata. Pozorujeme u nich kýchání, ztížené dýchání, hnisavý či vodnatý výtok z nosu a očí, nezájem o potravu, apatii, objevuje se teplota. Pokud kočka akutní fázi onemocnění překoná a dojde k odeznění klinických příznaků, stává se jedinec přenašečem kalicivirů a herpesvirů, přičemž ale může dojít ‒ například v důsledku zhoršení životních podmínek (stres, podvýživa, invaze parazitů, snížení imunity) ‒ i k opětovnému rozvoji onemocnění.

Kočka po prodělaném onemocnění (uvádí se, že až v 80 % případů) zůstává chronickým nosičem viru.

00297885l.jpg

Terapie

Léčba patří do rukou veterinárního lékaře. A vždy je lepší vzít zvíře k veterináři zbytečně, než pozdě. V žádném případě ale nepodávejte kočkám a koťatům nic ze stájové lékárničky. Pro kočky by to mohl být i rozsudek smrti. Obecně je vhodné se vyvarovat podávání jakýchkoliv léků kočkám bez konzultace s veterinárním lékařem.

Kočičí organismus je specifický a významně se liší nejen od člověka, ale i od koně či psa (jako příklad můžeme uvést například běžně používaná a volně prodejná antiparazitika ‒ ta, která jsou bezpečná pro psy, jsou pro kočky vysoce toxická a mimořádně nebezpečná).

Častým omylem je přesvědčení, že takové léky, které jsou vhodné pro děti, můžeme dát bez obav i kočce. I to je ale hrubý omyl. Pro kočky je nebezpečná kyselina acetylsalicylová, tedy Aspirin, Acylpirin atd., ale také Paracetamol (acetaminofen) tedy Paralen, Panadol, Coldrex nebo Ataralgin. Vážné následky by mělo i podání léků s obsahem Ibuprofenu či ostatních nesteroidních antiflogistik (nesteroidní antirevmatika a nesteroidní protizánětlivé léky).

Na lidskou „příruční lékárničku“ tedy skutečně zapomeňte, taková pomoc kočku opravdu může zabít, obzvláště pokud je oslabena probíhajícím onemocněním!

Léčbu tedy opravdu musí stanovit veterinární lékař. V případě, že rýmu doprovází bakteriální infekce, je obvykle nezbytné aplikovat antibiotika. V rámci péče je kočkám třeba pravidelně čistit nos a oči od hlenů, v případě závažného zanícení je nutné podávat, dle instrukcí veterináře, i oční a nosní kapky. Ani v tomto případě nepoužíváme žádné oční kapky z domácí lékárničky.

Copy-of-sick-kitten-1600-x-788-px.png

Léčivo musí odpovídat druhu onemocnění. Především mastičky s obsahem kortizolu dokážou při špatném užití způsobit nejen zhoršení stavu, ale i oslepnutí kočky. Pozor i na oblíbený heřmánek. Rostlina obsahuje mikroskopické chloupky, které mohou oči ještě více dráždit. Stroupky a zaschlý tvrdý hnis musíme odstraňovat čistým suchým hadříkem a používat pouze převařenou vodu, abychom do očí nezanesli další infekci.

Při masivních zánětech spojivek, které herpesviry a kaliciviry způsobují, je nutné počítat s tím, že léčba bude časově náročná a také dlouhodobá (v řádu týdnů), obzvláště pak, pokud jsou pacienty koťata mladší tří měsíců. Bohužel i po vyléčení často zůstávají následky ve formě poškození nosní sliznice. Následně pak každá banální infekce způsobí, že se výtoky z nosu a očí vrací a opakují.

Mimořádný význam má dostatečný přísun tekutin. Nemocné kočky obvykle nemají velký zájem ani o vodu, ani o potravu. Uděláte tedy dobrý skutek, pokud investujete do kvalitního, voňavého, vlhkého krmení (paštiky, kasičky pro kočky), které zajistí nejen dostatečný přísun kvalitních živin, ale kočku také alespoň částečně hydratují.

Pokud stájová kočka skutečně neprospívá, měli byste zvážit, zda by nebylo možné si ji vzít do domácího ošetřování na alespoň pár týdnů, než se dostane z nejhoršího, či zda by neměla být hospitalizovaná. V těžkých případech je totiž nutná rehydratace infuzemi a podávání výživy nosojícnovou sondou.

Kočičí rýma tedy skutečně není tak banální onemocnění, jak by se nám mohlo zdát. Jedná se o závažné onemocnění, které naše stájové kočky, pokud nejsou vakcinované a nejsou ve velmi dobré kondici, přímo ohrožuje na životě a neměli bychom ho tedy podceňovat. Je vhodné ale připomenout, že obdobné příznaky, jako má komplex kočičí rýmy, může mít celá řada dalších onemocnění, a proto bychom se měli pokusit jak stájovým kočkám, tak i podzimním odložencům vždy zajistit péči odborníka.

 

Podobné články

Pohled na kočku jakožto domácí zvíře se v posledních desetiletích pomalu ale jistě pozměnil. Přesto se ale mezi lidmi pevně drží klišé, které kočkám…

Když se řekne viróza, mnoho z nás si vybaví hrnek černého čaje, citron a pár dní v posteli. Sedm dní s doktorem a týden bez doktora možná uzdraví…