Světový pohár v drezuře se v Olomouci zabydlel. Letos tam bude již potřetí

11. 4. 2024 Tisková informace Autor fotek: Josef Malinovský Zdroj: Equine Sport Center Olomouc

Na konci května se do areálu Equine Sport Center Olomouc vrátí již potřetí drezurní Světový pohár. Tento mezinárodní mítink s rovnou třicítkou soutěží různých kategorií si oblíbila řada jezdců z celé Evropy.

První mezinárodní jezdecké závody se v Olomouci konaly před deseti lety. V roce 2014 se začala psát historie mítinků  zařazených do Světového poháru v parkurovém skákání a po osmi letech se provozovatelé Equine Sport Center  rozhodli nabídku akcí obohatit o drezurní mítink na obdobné úrovni. Třetí ročník CDI Olomouc proběhne letos od 23.  do 26. května. 

„Po dvou letech pořádání Světového poháru v drezuře můžeme konstatovat, že i tento projekt se v Olomouci ujal a  oblíbilo si ho nejen velké množství jezdců z celé Evropy, ale i stále větší množství diváků. Pro laickou veřejnosti je  sledování drezury o něco obtížnější, neboť ne vždy je na první pohled dobře viditelné, zda konkrétní prvky soutěžní  dvojice předvedla správně. Snažíme se však divákům i tyto soutěže maximálně zpříjemnit a prezentovat jim  hodnocení rozhodčích nejen prostřednictvím zkušeného hlasatele, ale i na velkoplošné obrazovce zobrazující  průběžné výsledky,“ zmínila ředitelka Equine Sport Center Kristýna Koutná. 

Funkce ředitele samotných závodů se opět ujal Thomas Baur, který má bohaté zkušenosti s realizací drezurních akcí v  Evropě, ale i ve Spojených státech amerických. Prezidentkou sboru rozhodčích je Češka Gabriela Valeriánová a  společně s ní budou účastníky závodů hodnotit Malgorzata Pawlowská z Polska, Elisabeth Max-Theurer z Rakouska,  Hans Voser ze Švýcarska, dále pak Němec Thomas Kessler a Američan William Warren.  

„Co se týče skladby soutěží, tak tam se držíme osvědčeného modelu,“ konstatuje Kristýna Koutná. Rozpis tak zahrnuje  opět kategorie CDI-W, CDI3*, CDICh, CDIJ, CDIY, CDIU25, CDIYH a CDIP s úlohami pro děti, juniory, mladé jezdce do 25  let, ale i mladé koně a děti na ponících.  

Divácky nejatraktivnější jsou samozřejmě soutěže zařazené do Světového poháru – Grand Prix a Grand Prix freestyle.  Ty budou na programu v pátek a v sobotu. Neméně zajímavé však jsou i soutěže v rámci kategorie CDI3*, jejíž úvodní  Grand Prix je vypsaná taktéž na pátek a druhá Grand Prix Special na neděli. Silnější zastoupení domácích jezdců lze  očekávat ve dvouhvězdičkových soutěžích Intermediate A a Intermediate II vypsaných na pátek a sobotu. Další  kategorie budou mít zpravidla tři úlohy.  

„Neděli bychom mohli označit jako sportovně-hudební den, jelikož se budou jezdit takzvané küry – tedy volné sestavy  na hudbu. Sportovní podívanou tak umocní i kulturní zážitek. Doufáme proto, že se ochozy našeho kolbiště opět zaplní  a diváci připraví pro sportovce skvělou atmosféru,“ dodává Kristýna Koutná. 

Zájemci o účast se mohou přihlašovat prostřednictvím svých národních federací již nyní. Uzávěrka přihlášek je 9.  května. Podrobnosti o programu najdou zájemci na webu www.escolomouc.cz, kde jsou také informace k dalším  jezdeckým závodům v Olomouci. Je jich celkem dvanáct a první se konají od 12. do 14. dubna.  

Podobné články

Mezinárodní drezurní závody, jejichž součástí je kvalifikační kolo Světového poháru, hostí olomoucké Equine Sport Center od 23. do 26. května. Na…

Vlastní odchovaný plemenný hřebec

Lucie společně se svým manželem vybudovala vlastní domovskou stáj v Nizozemsku a v prostředí s vysokými equinároky a equistandardy se jí podařilo…