Informace pro chovatele norických koní

4. 12. 2021 Miroslav Maršálek Autor fotek: Gabriela Rotová

Šlechtitelský program a Řád plemenné knihy pro norické koně byl počátkem listopadu oficiálně poslán ke schválení na MZe ČR. Před jeho odesláním proběhlo několik konzultací s pracovníky ministerstva, jejichž cílem bylo najít shodu mezi požadavky evropské a případně i české legislativy a zájmem chovatelů chovat toto plemeno koní v co možná nejlepší kvalitě (aby bylo konkurenceschopné ostatním plemenům) a bez zbytečných komplikací omezujících chovatelskou práci.

Jedním z výsledků této snahy je závěr, že norický kůň bude chován v České republice pod názvem český norik. Nejedná se z pohledu legislativy o vznik nového plemene, ale pouze o změnu názvu plemene tak, aby byl norický kůň chovaný v ČR odlišený svým názvem od norických koní chovaných v okolních zemích (Rakousko, Slovensko, Německo, Itálie).

Český norik je tedy ve šlechtitelském programu charakterizován jako plemeno, jehož chov je pokračováním chovu norického koně chovaného v České republice. Předchozí název norický kůň je i nadále platný na všech dokladech platných před účinností této změny.

Díky této formulaci uvedené ve Šlechtitelském programu předpokládáme, že pokud bude ŠP ministerstvem potvrzen, dojde v Ústřední evidenci koní k přejmenování plemene, ale nebude nutné vystavovat nové doklady. Pouze hříbata narozená po schválení Šlechtitelského programu dostanou průkaz koně s označením český norik.

Nebude tím ani omezena možnost využívání např. koní zahraničního původu (Rakousko, Slovensko, …), protože plemenná kniha českého norika je vedena jako otevřená plemenná kniha, což znamená, že v plemenitbě je možné používat jedince jiných plemen, která mají shodný fylogenetický původ. Toto využití samozřejmě podléhá schválení RPK jako doposud.

Podobné články

Přehlídka plemenných hřebců pro připouštěcí sezónu 2024 plemen norik, slezký norik a českomoravský belgik se koná dne 13. dubna v areálu Jezdecké…

Po loňské úspěšné premiéře zve Svaz chovatelů a přátel norika, z.s. ve spolupráci s Vojenskými lesy a statky ČR, s.p. na 2. ročník výstavy norických…