Američané v Roupově

7. 4. 2022 Iveta Šedivá

Po dvou letech ochromených covidem se na Galloway farmě v Roupově uskutečnila přehlídka hřebců, nově nesoucí název Festival hřebců amerických plemen. I přes nevlídný mráz přilákala akce na šest set diváků, na které kromě jedinečného programu čekala v závěru také bohatá tombola. Nejen o tom, co konkrétně taková akce pro majitele koní znamená, proč se vlastně koná a jak nejčastěji uvažují majitelé klisen při výběru hřebce a době připouštění, jsme si povídali s hlavní organizátorkou Festivalu Martinou Malinovou.

Upoutávka na akci zněla „obnovujeme tradici chovatelských přehlídek hřebců amerických plemen“. Jakou tradici vlastně tato akce má?

Poslední přehlídka hřebců čistě amerických plemen se konala v roce 2019. Pak vše na čas ochromil covid, jak jinak. Takže ta letošní proběhla po dvouleté pauze. Do roku 2019 se konala s různými obměnami asi čtyřikrát.

Před několika lety, myslím, že v roce 2016, přišel s nápadem těchto „předváděček“ pan Tomáš Pešek. Tenkrát jsem se jich účastnila s hřebci Silverstone ranče, ale popravdě mi tam osobně něco chybělo. Takže pak už byl jen krůček k tomu trochu to „poladit“, a vznikla akce s názvem Bohemian Stallion Promotion, na které se podílel organizačně pod mým vedením právě tým Silverstone ranče a vše se navíc konalo pod hlavičkou Czech Quarter Horse Association. V roce 2020 akci znemožnil covid a já již pro zmíněný ranč ani nepracovala, o rok později se k organizování nikdo neměl, takže jsem stála před rozhodnutím, zda to celé v roce 2022 obnovit, či nikoliv.

 Divaky-a-potencialni-zajemce-o-pripousteni-neodradilo-ani-mrazive-pocasi_1.jpg

Diváky a potenciální zájemce o připouštění neodradilo ani mrazivé počasí

Kdo přišel s nápadem na uspořádání tohoto Festivalu a kdo se podílel na jeho realizaci zejména z organizačního hlediska? 

Hodně jsme o tom diskutovali v prezidiu CZQHA, že by bylo dobré, aby se taková chovatelská akce konala. Trochu jsme se báli, aby byl vůbec dostatečný zájem, protože když se něco přeruší, nemusí být snadné navázat tam, kde jste přestali. Nakonec se na Valné hromadě v prosinci 2021 odsouhlasilo, že akci CZQHA podpoří. Jenomže po novém roce bylo denně 60 tisíc nakažených covidem a nebylo vůbec jasné, zda se neženeme zase do nějakého lockdownu. Když vše trochu polevilo, oslovila jsem účastníky z let minulých a majitele hřebců, které znám, a vlastně i ty, které neznám, zda by byl o akci zájem. Vašek Vacík mě ujišťoval, že se to vyplatí udělat od osmi hřebců výš. No a nakonec jich bylo patnáct.

Na organizaci jsem měla pět týdnů a to se, myslím, projevilo na nižší účasti koní. Mnoho majitelů plemeníků by zájem mělo, ale měli buďto již nějaký program, nebo se zkrátka jen báli, že koně nebudou dobře připraveni za tak krátkou dobu.

Martina-Malinova-organizatorka-a-moderatorka-s-jednim-z-malych-divaku_1.jpg

Martina Malinová, organizátorka a moderátorka s jedním z malých diváků

Na organizaci se se mnou podílela Dráža Košvancová, která mi dodávala různé super nápady a na akci samotné pak spolu se svým týmem měla na starosti prodej katalogů a tombolových lístků. No a pak samozřejmě trio Lukáš David, Jirka Steinbach a Pavel Jenčík, kteří se starali o to, aby byli všichni všude včas, nic nevázlo atd. A mimochodem, název Festival hřebců je také nápad Dráži. Ke změně názvu muselo dojít z mnoha různých důvodů…

Máte přehled o tom, kolik máme v ČR registrovaných plemenných hřebců amerických plemen? 

V ÚEK je evidováno něco přes 200 plemenných hřebců jen plemene quarter horse. Nemám úplně přehled o paintech a appaloosách. Ale toto číslo není úplně přesné. V registru je mnoho hřebců, kteří jsou již vykastrovaní, po smrti apod., ale jejich majitelé to nenahlásili, tedy jsou v registru stále vedeni.

Kolik z nich jsme tu mohli vidět?

Patnáct. To není mnoho, že? Je to škoda, ale pravda je, že u amerických plemen nemusí hřebec splňovat vlastně žádná speciální kritéria (kromě DNA testů a rodokmenu), takže u těchto plemen může připouštět každý hřebec bez jakéhokoliv předchozího výběru plemenářskou inspekcí. O takovou akci, jakou je Festival hřebců, mají zájem spíše ti majitelé hřebců, kteří s hřebci něco dělají a mohou je tedy předvést v nějakých úlohách. Také mají jistotu, že se jejich kůň bude slušně chovat ve společnosti jiných koní a neudělá si tak ostudu. A to už se bavíme o mnohem nižším čísle, než je ve skutečnosti registrováno.

 Po-predvedeni-na-ruce-se-kazdy-kun-prezentoval-vlastnim-originalnim-zpusobem_1.-Zde-na-fotce-hrebec-AP-Royal-Bar.jpg

Po předvedení na ruce se každý kůň prezentoval vlastním originálním způsobem. Zde na fotce hřebec AP Royal Bar

Splnila akce Vaše očekávání? Nebo jste čekali větší účast předváděných hřebců?

Akce splnila naše očekávání nad očekávání :-D Dělám si legraci samozřejmě. Pravdou ale je, že jsme čekali účast i nižší, právě kvůli tomu, že akce byla vyhlášena dost pozdě, jak jsem o tom hovořila před chvílí.

Jaká byla účast v předchozích ročnících?

Nejvyšší účast byla v roce 2019, kdy bylo přihlášených 23 plemeníků. V tom roce byla i krásná prezentace hřebců s jejich potomky, což se doufám povede příští rok.

Jaké jste zaznamenali ohlasy ze strany diváků, jezdecké veřejnosti a potenciálních zájemců o připouštění? Máte nějakou zpětnou vazbu?

Ano, zpětnou vazbu máme. Vím, že přímo na Festivalu nasbírali někteří hřebci nové nevěsty. Kouzlo této akce je totiž v tom, že majitelé klisen nemusí objíždět plemeníky, ale plemeníci se jim sjedou na jedno místo, jsou načesaní a krásně se předvádí. Když přijedu jako majitel klisny k někomu domů kouknout na hřebce, většinou přijde z výběhu, spokojeně vyválený v blátě a to se samozřejmě s předvedením v aréně na krásné ohlávce nedá srovnávat.

Vím, že spousta majitelů klisen přijelo jen tak kouknout, ale mnoho z nich odjíždělo rozhodnutých pro nějakého z hřebců.

 Po-predvedeni-na-ruce-se-kazdy-kun-prezentoval-vlastnim-originalnim-zpusobem_1.-Zde-na-fotce-hrebec-Hashtag-Blue-Sierra.jpg

Hřebec Hashtag Blue Sierra

Máte informaci o tom, kolik lidí navštívilo Festival hřebců? 

Ano, dorazilo téměř 600 lidí. Za to bychom chtěli moc poděkovat, protože jsme to opravdu nečekali. Navíc byla strašná zima a většina diváků vydržela až do samého konce. Trošičku to přičítám také tombole, která se konala na závěr, kdy jsme od partnerů nasbírali ceny v hodnotě přes 80 tisíc korun, takže bylo o co hrát. Diváci si odnesli několik připuštění, slevy z připouštěcích poplatků, krásné deky na koně, pod sedlo a další opravdu hodnotné ceny. Takže i za toto patří obrovské díky všem našim partnerům a sponzorům!

Co museli splňovat zúčastnění koně, respektive jejich majitelé pro účast na Festivalu?

Koně, kteří se chtějí prezentovat na Festivalu, musí splňovat kritéria pro zařazení do plemenitby v jejich plemenných knihách. U QH tedy DNA a 5 panel, u PH DNA a 6 panel… Všichni musí být také řádně zařazeni v registru plemeníků Ústřední evidence koní v ČR. Poplatek za účast hřebce na Festivalu je 1500 Kč.

 Po-predvedeni-na-ruce-se-kazdy-kun-prezentoval-vlastnim-originalnim-zpusobem_1.-Zde-na-fotce-hrebec-Hurican-Cash-Hancock.jpg

Hřebec Hurican Cash Hancock

Máte v plánu akci opakovat a pokračovat v této tradici? Pokud ano, budete se držet tohoto termínu, tedy začátku března? 

Určitě ano. Letos jsem akci organizovala s menšími či většími obměnami realizačního týmu již potřetí, takže to jen tak nevzdám. A termín je již daný, a sice 18. března 2023 opět v Roupově. Hodně jsem přemýšlela, zda se neposunout někam více do středu Čech, ale nakonec to vypadá, že zůstaneme tam, kde nám to vždy dobře fungovalo. Samozřejmě je to ještě daleko, takže se může leccos změnit, ale v tuto chvíli je plán takový.

Jaká je vůbec u nás nejvhodnější doba pro připouštění?

To je dobrá otázka… Myslím, že to je strašně individuální. Majitelé sportovních koní potřebují samozřejmě připouštět co nejdříve, poněvadž jsou tlačeni soutěžemi pro mladé koně, musí obsedat ve dvou letech a potřebují tedy koně rozené ideálně začátkem roku. Ti, kdo chovají koně venku, zase potřebují, aby se hříbata rodila spíše od dubna dál, takže začínají připouštět začátkem května. Hobíkům je to myslím úplně jedno.

Striktní sportovci nejsou asi moc zastoupeni mezi diváky akcí, jako je náš Festival. Ti si vozí sperma ze zahraničí a připouští špičkovými sportovními hřebci, převážně zmrazenými inseminačními dávkami. Zmiňuji to proto, že není nezbytné, tlačit takovou chovatelskou akci na začátek roku, kdy je strašná zima a koně chlupatí jak medvídci. Druhá polovina března myslím uspokojuje největší procento chovatelů v Čechách.

Které americké plemeno bylo na Festivalu nejvíce zastoupeno a co je podle Vás důvodem? 

Nejvíce bylo letos na Festivalu quarterů, painti byli také zastoupeni slušně, ale mrzelo mě, že byl pouze jeden hřebec appaloosa. Proč tomu tak je, bohužel netuším.

Vítězem ankety o nejkrásnějšího koně se stal hřebec Metamoorphosis. Kdo byl Vaším favoritem?

No, popravdě já vlastně ani nevím J Ale asi Shanner (Wins Shine). Znám ho strašně let, je to moc hodný kůň.

 Vitezem-divacke-ankety-o-nejkrasnejsiho-kone-se-stal-hrebec-Metamoorphosis.jpg

Vítězem divácké ankety o nejkrásnějšího koně se stal hřebec Metamoorphosis

Program Festivalu spočíval v předvedení hřebce, případně jeho potomků, na ruce a poté individuální vystoupení. Šlo převážně o jezdecké vystoupení a o to, v čem každý z koní nejvíce vyniká, nebo někdo předvedl něco opravdu ojedinělého, neočekávaného? 

Já vždycky účastníkům říkám, že se fantazii meze nekladou. Takže je to na každém majiteli hřebce, v čem svého čtyřnohého parťáka předvede. V minulosti jsme viděli koně v zápřeži, Avatara na koni, předvedení s krávami a mnoho dalšího. Na příští rok snad mohu slíbit trochu větší show, protože mi již jeden z účastníků volal a ptal se, zda může předvést něco odvážnějšího. My budeme strašně rádi a diváci jistě také!

Jaká panuje atmosféra na takové akci, kde nejde o nasbírané skóre a o vítězství, ale hlavně o propagaci?

Myslím, že super. Několik let jsem organizovala také závody a to vím, že už dělat nechci právě proto, že se tam pořád něco řeší. Takováhle akce je radost.

Po-predvedeni-na-ruce-se-kazdy-kun-prezentoval-vlastnim-originalnim-zpusobem_1.-Zde-na-fotce-hrebec-Wins-Shine.jpg

Hřebec Wins Shine

Jakou váhu podle Vás hrají dosažené sportovní výsledky hřebců a jejich potomků pro majitele klisen? Čím se majitelé klisen v praxi nejčastěji řídí, co myslíte, že je pro ně rozhodujícím faktorem?

Osobně si myslím, že sportovní výsledky hřebců zajímají dnes zejména majitele klisen, kteří provozují sami nějaký sport, případně sportovcům své odchovy prodávají. V posledních letech se setkáváme spíše s trendem chovu „na barvu“, případně charakter, aby koně byli hodní na hobby, což je úplně v pořádku.

Podle čeho by si měl chovatel, který se rozhodne připustit klisnu, vybírat hřebce? Co byste doporučila a na co by si měli dát chovatelé pozor?

Já asi nejsem ta pravá, kdo by měl rozdávat rozumy. Osobně ale preferuji právě hřebce se sportovními výsledky a na barvě mi nezáleží. Máme s manželem tři ryzáky, kteří nás vozí po závodech i po lese a jsme spokojení jak blechy.

Podobné články
2997 Aristo Z (Artos Z x Carthago Z)

Výkonnostní žebříček ČJF uvádí za rok 2023 pořadí a bodové hodnocení 3 236 skokových koní. Pro náš žebříček nejlepších plemeníků, otců skokových koní…

Německý odborník Jan Tönjes se v posledním díle trakénské série vrací k významným trakénským plemeníkům – zdá se, že vše začíná i končí u Arogna……