Všechny dietní změny, ať už jde o doplňková koncentrovaná krmiva, kvalitu nebo druh sena nebo přesun na pastvu, rozhodí rovnováhu střevní mikroflóry a mohou vést ke kolice a laminitidě a to především, pokud jsou změny provedeny náhle. Jarní tráva je ale v dané souvislosti opravdu velké strašidlo. Je plná fruktanů, lehce stravitelných sacharidů, a vody – obsahuje totiž asi jen 20% sušiny. Tak nízký obsah sušiny je ale nedostatečný pro správné fungování střev koní. Jen postupný přechod umožní trávicímu traktu, aby se změnám přizpůsobil. Musíme si uvědomit, že typy a množství enzymů, které trávicí systém koně vylučuje, specificky odpovídá krmné dávce, kterou kůň konzumuje. A totéž platí i pro bakterie, které tvoří mikrobiom zadních částí střeva koně.
Když se krmná dávka náhle změní, hrozí, že složky krmiva, které mají být stráveny a absorbovány v tenkém střevě, se dostanou do zadních částí střeva, kde následně naruší mikrobiální populaci mikrobiomu. To může mít za následek produkci plynu, snížení pH zadních částí střeva (prostředí se stává kyselejším) a také odumírání určitých bakteriálních populací, což způsobuje uvolňování toxinů. To vše může přispět ke kolice a laminitidě.
Jak jsme již zmínili – jarní pastva obsahuje hodně vody, bílkovin a nestrukturálních sacharidů. Tento typ sacharidů se sice typicky nachází v jadrných krmivech s nízkým obsahem vlákniny (oves, kukuřice a ječmen), ale obsahují je i fruktany (ve vodě rozpustný polymer fruktózy), které obsahuje tráva. Druhy trav, které se v našem podnebném pásu vyskytují, jsou obecně na fruktany velmi bohaté a mají i vysoký – geneticky daný – potenciál pro hromadění nestrukturálních sacharidů. Při teplotách pod 5° Celsia je množství fruktanů maximální, a proto je hladina fruktanů v rostlinách na jaře a na podzim nejvyšší.
Krmná dávka, která obsahuje velké množství nestrukturálních sacharidů, s sebou nese dva problémy:
Aby se tyto změny minimalizovaly, je nutné pozvolné zavádění na pastvu, zvláště pak u koní s metabolickými poruchami. Je důležité si uvědomit, že tato kategorie koní by se v některých případech neměla pást vůbec. Pokud tedy je váš kůň obézní, velmi hubený, trpí equinním metabolickým syndromem, má rezistenci na inzulin nebo prodělal v minulosti epizodu laminitidy, konzultujte vhodnost pastvy se svým veterinárním lékařem. Než tedy svého koně pást začnete, ujistěte se, že se pást může!
Pokud jste si jistý, že pastva bude pro vašeho koně přínosem, nezačínejte s pastvou příliš brzy. Pást hned poté, co se louky zazelenají, může být lákavé. S pastvou je ale vhodné počkat, dokud porost nebude alespoň 15 centimetrů vysoký. Bezpečnost pastvy zvýšíme, pokud budeme dodržovat pravidlo, že deset centimetrů by vždy mělo patřit rostlině. Pokud se pastviny spásají pod touto výškou, začnou rostliny ztrácet životaschopnost, odumírají a příležitost k uchycení získá plevel. Nebezpečím je i příjem půdních částic.
V případě, že travní porost již má požadovaných 15 centimetrů, umožněte koni pastvu, ale prvních několik dnů jen po dobu 15 minut. První dny tedy může být vhodnější pást koně na ruce. Poté prodlužte dobu pastvy každý den asi o 15 minut, dokud se váš kůň nebude pást celkem asi čtyři hodiny. Před tím, než koni umožníte neomezený přístup na pastvinu, měl by se váš kůň pást čtyři hodiny denně alespoň týden.
Je zřejmé, že proces bezpečného zavádění koně na plnou pastvu je náročný. Buďte tedy kreativní! Počátečních 15–30 minut pastvy můžete snadno zvládnout při pasení koně před a po ježdění. 15 minut pastvy před tréninkem je skvělý způsob, jak dostat odpovídající množství mladé trávy do žaludku vašeho koně. Pokud máte málo času, můžete koně čistit, zatímco se pase. Nebo se jen tak poflakujte a užívejte si vzájemné společnosti. Poté přidejte nějakou tu minutu po ježdění jako odměnu. Rozvrh zavádění koně na pastvu si naplánujte tak, aby delší pastva vyšla na víkend nebo dny, kdy máte více času. Oslovte i kolegy ve stáji. Jeden druhému můžete vypomoci. Týmový duch může bezpečnému zavedení koní na pastvu pomoci.
Ještě před tím, než začnete svého koně zavádět na pastvu, pokuste se objektivně zhodnotit jeho BMI. Metabolické poruchy totiž mohou (ale také nemusí! – přečtete si článek věnovaný této problematice) kauzální souvislost s obezitou. Tukové buňky, které jsou ve zdravém organismu ochránci a dobrými sluhy, se při vysokém BMI mění v nebezpečné nepřátele. Vše totiž přestává fungovat tak, jak fungovat má. Tukové buňky zákonitě nemohou ukládat nadbytečné lipidy donekonečna a v obézním organismu proto dochází k produkci volných mastných kyselin, které postupně zaplavují kosterní svalstvo, játra, srdce i slinivku.
Právě tento stav vede k funkčním a metabolickým poruchám. Objevuje se nedostatečná sekrece inzulinu a rezistence na něj, játra produkují více lipoproteinů. Z tukové tkáně se začnou uvolňovat „špatné“ cytokiny, které podporují zánět a omezují citlivost k inzulinu. Snížena je naopak produkce zdraví prospěšných cytokinů. Protože zánět a inzulinová rezistence (tkáň nereaguje na inzulin tak, jak by měla) jsou zásadními prediktory metabolických disfunkcí, včetně equinního metabolického syndromu (EMS), který je spojován se vznikem laminitidy, musíme před zahájením plné pastvy důsledně zvážit, zda náš kůň nemá našlápnuto k obezitě, protože platí jednoduchá rovnice: obezita = inzulinová rezistence, chronický zánět a oxidační stres.
Pastva tedy nepředstavuje hrozbu jen pro koně, kteří prodělali laminitidu, trpí Cushingovým syndromem nebo equinním metabolickým syndromem, ale i pro koně, kteří trpí „jen“ nadváhou. Obezita vzniká interakcí genetických (predispozice určitých plemen koní) a zevních faktorů, ovšem hlavní příčinou jejího vzniku je stav, kdy v organismu není přítomna rovnováha mezi příjmem a výdejem energie. Většina kategorií koní s BMI vyšším než 5 by proto neměla mít celodenní přístup na vysoce energetické jarní pastviny, ani kdybychom zcela odhlédli od citlivosti koní na fruktany.
Nikdy proto nepodceňujme rizika spojená s pastvou!
Od podzimu loňského roku probíhala intenzivní komunikace mezi Národním hřebčínem Kladruby nad Labem a Armád...
Mezinárodní Cena UNESCO–Řecko Meliny Mercouri se uděluje od roku 1997 správcům kulturních krajin za příkla...