Výživa koní je dnes stále sofistikovanější a pro běžného chovatele proto často není snadné držet krok s trendy moderního výživářství. V posledních letech v této souvislosti prudce vzrostl i zájem o esenciální masné kyseliny a oleje se v mnoha stájích staly běžnou součástí krmné dávky. Problematika suplementace krmné dávky esenciálními mastnými kyselinami ale není tak jednoduchá, jak se na první pohled může zdát.
S pojmem mastné kyseliny jsme se již asi setkali úplně všichni. Jako mastné kyseliny se v biochemii označují vyšší monokarboxylové kyseliny. Tyto kyseliny se ale dále dělí podle různých kritérií – například podle délky řetězce nebo nasycení. Podle násobnosti vazeb nejprve na nasycené (SAFA) a nenasycené mastné kyseliny. Nenasycené mastné kyseliny se dále dělí na mononenasycené mastné kyseliny (MUFA) a polynenasycené mastné kyseliny (PUFA). A mezi polynenasycené mastné kyseliny patří i ony – dnes tak často skloňované – esenciální mastné kyseliny. Ne každý z nás je ale biochemik a proto raději nepůjdeme příliš do hloubky.
Příklady polynenasycených mastných kyselin:
Esenciální – neboli nepostradatelné – mastné kyseliny jsou, jak již název napovídá, pro život organismu nezbytné. Hrají významnou roli v energetické bilanci organismu a v mnoha dalších biologických pochodech a jsou nezbytné pro produkci a distribuci hormonu prostaglandinu. Mají vliv na systém kardiovaskulární, respirační, pohybový, imunitní, trávicí i centrální nervový. Ovlivňují funkci buněčných a intracelulárních membrán, včetně membrán pokožky. Významnou roli mají i v reprodukci, kde ovlivňují například estrální cyklus klisen a kvalitu spermatu hřebců. Vliv mají také na vznik krevních sraženin, průběh zánětlivých procesů a určují třeba i citlivost vůči v chovu koní tolik obávaným alergenům – při nedostatečném přívodu omega mastných kyselin nebo dlouhodobém porušení správného poměru omega-3 a omega-6 mastných kyselin (1: 2 až 4) může dojít ke vzniku a rozvoji alergií. Pozornost, která je dnes těmto sloučeninám věnována, je tedy rozhodně na místě a je zasloužená.
Proč se ale máme suplementací těchto kyselin zabývat, běžná základní krmná dávka – seno, oves – nestačí? Protože organismus koní není schopen ω3 a ω6 nenasycené mastné kyseliny vytvořit a opravdu tedy musí být organismu dodány prostřednictvím krmné dávky.
Přestože se chovatelé ještě před pár desetiletími o esenciální mastné kyseliny nezajímali, ukázalo se, že tyto sloučeniny hrají v metabolismu savců velmi významnou roli. Jejich vliv na činnost organismu se proto v posledních letech stal předmětem zájmu širokého spektra vědních oborů, a to jak v humánní, tak i veterinární medicíně a publikováno je stále více velmi zajímavých studií.
Uskutečněné výzkumy jasně dokládají, že především omega-3 mastné kyseliny (označované také PUFA omega-3) budou mít zřejmě ve sportu i chovu koní významné místo, protože jejich vliv jak na zdraví a reprodukci, tak i podporu zásobení energií, výkonnost a vytrvalost, je prokazatelně pozitivní. Známým faktem je i skutečnost, že ω3 kyseliny DHA a EPA mají významné protizánětlivé účinky a jsou přínosem zejména pro koně s osteoartrózou (eliminace zánětlivých procesů v kloubech), akutní a chronickou laminitidou, astmatem, ale také žaludečními vředy. Suplementace krmné dávky o ω3 rovněž prokazatelně snižuje zátěží vyvolané krvácení do dolních cest dýchacích (EIPH).

Co ale musí krmná dávka obsahovat, abychom organismus koní ω3 mastnými kyselinami dostatečně zásobili? Právě tady je zádrhel. Dostupným a chovateli oblíbeným zdrojem ω3 mastných kyselin (a samozřejmě i ω6 MK) jsou rostlinné oleje (řepkový olej, slunečnicový a olivový olej, olej z ostropestřce mariánského, sójový olej, lněný olej, olej z brutnáku lékařského). Rostlinné oleje ale obsahují jen kyselinu alfa linolenovou (ALA). Aby byla tato kyselina využitelná, musí být v organismu přeměna na ω3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem – na kyseliny EPA (kyselina eikosapentaenová) nebo DHA (kyselina dokosahexaenová). Problémem ale je, že ω3 mastná kyselina ALA není v organismu koní příliš aktivní a to je skutečnost, která není všeobecně známa. Omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA je tedy vhodné koním dodávat prostřednictvím specifických krmných doplňků.
Jak zajistit dotaci organismu koní ω3 mastnými kyselinami?
Všechny druhy všech nabízených výživových doplňků mají rozdílné složení a nejednotnou účinnost. Tato premisa se tedy zákonitě týká i suplementace ω3 mastnými kyselinami. Co tedy máme hledat, co preferovat? Přestože je v souvislosti s dotací ω3 mastných kyselin běžně doporučován lněný olej (lněné semínko), ideální varianta to není. Kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA) jsou omega-3 mastné kyseliny, které, jak již bylo řečeno, rostlinné oleje neobsahují a přeměna ALA (kterou obsahují) na EPA a DHA je u koní neefektivní. Proto je v chovu koní vhodným řešením přímá dotace kyselin EPA a DHA v krmné dávce. Zdrojem těchto ω3 mastných je ale výhradně rybí olej nebo suplementy získané z mořského planktonu a řas.
U komerčně vyráběných suplementů z moře se dnes už nemusíme obávat, že je koně budou odmítat. Výrobky jsou získávány technologicky vyspělou destilací a jejich chutnost je testována. Koně je proto, až na výjimky, bez potíží konzumují. Obecně se doporučuje hledat takové komerční produkty, které obsahují alespoň 8,82 gramů EPA a 5,25 gramů DHA a podávat je denně po dobu minimálně 90 dnů. Vhodná je ale v této souvislosti konzultace s výživovým poradcem nebo veterinárním lékařem. Každá kategorie koní má mírně odlišné požadavky. Vždy je třeba pamatovat na to, že pozitivní účinky nenastupují dříve, než 60 dnů po zahájení suplementace. Podávat doplňky obsahující EPA a DHA je tedy vhodné dlouhodobě.
Běžně dostupné rostlinné oleje opravdu nestačí? I když se nám to líbit nemusí, je to tak. Pro lepší představu o dané problematice si přiblížíme výsledky výzkumu, který doložil, že hříbata narozená klisnám, které byly v průběhu pozdní gravidity krmeny suplementy z moře, mají významně vyšší koncentrace DHA v plazmě, než hříbata, která se narodila matkám, kterým byla suplementována ALA prostřednictvím oleje ze lněného semene. Vzhledem ke skutečnosti, že uskutečněné výzkumy již jasně doložily význam suplementace omega-3 mastných kyselin u vysokobřezích klisen a i nenarozených a novorozených hříbat (pozitivní vliv na vývoj mozku a očí, imunitu, snížení latence stát a sát), může být pro nás právě tento výzkum dobrým příkladem.
Průběh studie
V rámci studie byly ve výživě klisen – posledních třicet dnů březosti plus pět dnů po porodu – použity tři diety. První skupina klisen byla krmena bazální dietou bez přídavku ω3 mastných kyselin (skupina CON). Další dvě skupiny klisen byly krmeny bazální dietou, která byla obohacena o doplňky obsahující celkově stejné množství omega-3 mastných kyselin, které ale pocházely ze dvou různých zdrojů. U první skupiny (skupina FLAX) byl do bazální diety přidáván komerční suplement ze lněných semínek (190 g doplňku ze lněných semínek, Smartpak Simple Flax) a druhé skupině (skupina MAR) pak komerční suplement, obsahující omega-3 pocházející z moře (242,4 g doplňku poskytujícího omega-3 mastné kyseliny získané z moře, DigestaWellⓇOmega). Doplňky byly klisnám podávány dvakrát denně a krmná dávka byla navržena tak, aby dodaly 40 g omega-3 mastných kyselin.
Plazma byla odebrána od klisen před suplementací a v den 0, 5 a 30 po porodu. Vzorky mléka byly odebrány od klisen v den porodu a 5 dnů po porodu. Vzorky plazmy byly odebrány hříbatům při narození a 5. a 30. den po narození. Složení mastných kyselin vzorků bylo stanoveno pomocí extrakce lipidů a plynové chromatografie. Data byla analyzována pomocí MIXED procedury SAS s použitím opakovaných měření pro mléko a plazmu.

Výsledky studie
Dieta CON poskytla 29 g kyseliny α-linolenové (ALA), 0 g kyseliny eikosapentaenové (EPA) a 4,5 g kyseliny dokosahexaenové (DHA), diety MAR a FLAX poskytovaly klisnám denně 27 a 34 g ALA, 0 a 0,03 g EPA a 17,4 a 4,5 g DHA, přičemž mastné kyseliny jsou uvedeny jako g mastné kyseliny na 100 g lipidu. DHA (1,9 ± 0,2 g/100 g) a EPA (0,3 ± 0,1 g/100 g) přispěly k vyššímu procentu plazmatických lipidů u hříbat narozených klisnám s doplněním MAR ve srovnání s hříbaty s CON (DHA = 0,6 ± 0,2; EPA = 0 g/ 100 g;P< 0,05). Obsah těchto mastných kyselin se mezi hříbaty FLAX a CON nelišil (P > 0,1). Vzorky získané od hříbat při narození před kojením měly nejvyšší hladiny DHA (1,90 ± 0,18 g/100 g) ve srovnání se všemi ostatními vzorky a DHA klesala v den 5 (0,6 ± 0,2 g/100 g) a 30 (0,1 ± 0,2 g/100 g; P< 0,001) po porodu. V plazmě nebo mléce klisen nebyly pozorovány žádné rozdíly.
Ve výsledku tedy pouze suplementace krmným doplňkem pocházejícím z mořských řas vedla k významnému zvýšení hladin DHA u hříbat. DHA naměřená ve vzorcích krve hříbat narozených klisnám, kterým byla krmena dieta bez doplňku ω3, byla 0,6 g/100 g lipidů (tuků). U hříbat klisen suplementovaných omega-3 pocházejícími z mořských řas byla DHA významně vyšší, a to 1,9 g/100 g lipidu. Hříbata, která se narodila klisnám, kterým byla zavedena dieta suplementovaná ω3 z lněného semene, měla hladinu DHA v krvi stejnou, jako hříbata, která se narodila klisnám, jejichž dieta žádný komerční seplement ω3 neobsahovala. Tyto výsledky tedy jednoznačně podporují doporučení poskytovat přímý zdroj DHA a EPA, a to kvůli nízké míře konverze ALA na DHA.

Zajímavé je i další zjištění. Jakmile přestaly být klisny po porodu doplňkem suplementovány, hladiny DHA v krvi hříbat rychle klesaly. Pátý den od ukončení podávání výživového doplňku klisnám byly hladiny DHA hříbat podobné ve všech třech skupinách. Třicet dnů od ukončení suplementace byla hladina DHA v krvi hříbat pouze 0,1 g/100 g lipidů. Klisny by tedy měly dostávat výživový doplněk obsahující ω3 z moře i během kojení a to až do odstavu, což by mělo hříbatům zajistit dlouhodobé benefity pro jejich další růst a vývoj. Je totiž prokázáno, že hříbata, která jsou skrze mateřské mléko suplementována omega-3 mastnými kyselinami, mají mimo jiné i silnější imunitní systém než hříbata matek, které těmito kyselinami suplementovány nejsou.
Omega-3 polynenasycené mastné kyseliny (PUFA) mohou být přínosem a budeme se muset naučit o nich v souvislosti s chovem koní více přemýšlet. Mají totiž významné místo v chovu, sportu i léčbě a prevenci vzniku některých chronických zánětlivých onemocnění. Výzkum se v této oblasti posunuje dál a dál a ukazuje se, že ω3 zřejmě najdou skutečně velmi široké uplatnění.
Použité zdroje:
Od podzimu loňského roku probíhala intenzivní komunikace mezi Národním hřebčínem Kladruby nad Labem a Armád...
Mezinárodní Cena UNESCO–Řecko Meliny Mercouri se uděluje od roku 1997 správcům kulturních krajin za příkla...