Onemocnění žaludku? Nejsou to jen vředy…

25. 4. 2024 MVDr. Karolína Bábor Autor fotek: MVDr. Karolína Bábor, Doc. MVDr. Barbora Bezděková Ph.D. DECEIM, Shutterstock.com

Téměř každý koňák slyšel o žaludečních vředech u koní nebo toto onemocnění u svého koně dokonce řešil. Syndrom vředového onemocnění žaludku, nebo-li EGUS (Equine gastric ulcer syndrom), ale není jediné onemocnění, které může žaludek koně postihnout. A právě o těchto dalších problémech si dnes něco povíme…

Pro správné porozumění náležitostem v žaludku musíme znát jeho anatomii. Žaludek koně má objem kolem patnácti litrů dle velikosti koně a zabírá asi 10% celkového objemu trávicího traktu. Sliznice (vnitřní výstelka) žaludku se dělí u koní na 2 části- na sliznici nežláznatou (pokračující z jícnu) a na žláznatou, tu vlastní, která produkuje vlastní žaludeční šťávy, taková jakou máme v žaludku i my lidé. V koncové části žaludku je pylorus, vstup do tenkého střeva.

rozdělení žláznaté a nežláznaté sliznice.jpg

        Rozdělení žláznaté a nežláznaté sliznice

Syndrom vředového onemocnění žaludku

Vředové onemocnění žaludku už je známo poměrně dlouho, poprvé bylo popsáno v roce 1999. Nicméně věda nemá prozatím odpovědi na všechny otázky a není vždy vše tak jasné, jak by se mohlo zdát. Žaludek je sice jen jeden, ale sliznice je dvojího typu a poškození jednoho nebo druhého typu sliznice můžeme chápat jako 2 odlišná onemocnění, která každé vyžadují jiný přístup. Poškození jedné nebo druhé sliznice se může vyskytovat odděleně ale i dohromady.

eroze a malé vředy na nežláznaté části a na přechodu sliznic.jpg

        Eroze a malé vředy na nežláznaté části a na přechodu sliznic

rozsáhle poškození žláznaté části sliznice v koncové části žaludku.png

        Rozsáhlé poškození žláznaté části sliznice v koncové části žaludku

Prevalence, tedy jak častý je tento syndrom, je různý u různých plemen koní, jejich využití i způsobu chovu. Vředové onemocnění žaludku může být primární, problém není jinde v trávicím traktu, ale také sekundární, kdy vředy jsou zapříčiněny jiným problémem.

Častými příznaky, které doprovází toto onemocnění je opakovaná kolika, špatný příjem krmiva, vybíravost, zhoršená kondice, hubnutí, změny v chování nebo špatná výkonnost. Tyto příznaky jsou ale nespecifické a mohou být důsledkem naprosto jiného onemocnění.

Jediným možným způsobem, jak vředové onemocnění žaludku odhalit, tedy diagnostikovat, je provedení gastroskopického vyšetření. Je tedy třeba se podívat dlouhou kamerou až do žaludku. A proč je důležité nenasazovat léky naslepo a nechat koně vyšetřit? Díky gastroskopii víme, zda vůbec vředy v žaludku jsou, pokud ano, kde, jak jsou rozsáhlé, kolik jich tam je, zda jsou na jednom typu sliznice nebo na obou a nasadit tedy správnou a cílenou léčbu. V případě kontroly také za pomoci gastroskopie zjistíme, jak funguje léčba. Terapie vředů není jen o lécích, ale i o správném managementu a v neposlední řadě o krmení.

Další onemocnění:

Dalšími onemocněními jsou pylorická stenóza a syndrom opožděného vyprazdňování žaludku. Při tomto onemocnění vzniká strukturální rezistence/překážka v odchodu zažitiny ze žaludku. Potrava tedy nemůže zcela normálně odcházet ze žaludku. Nejčastější příčinou jsou nádorová onemocnění nebo velmi závažné ulcerace. Příznaky jsou závislé od stupně obstrukce, zahrnují kolikové bolesti, zhoršení kondice, pomalý příjem krmiva, vybíravý apetit, časté polehávání, slinění nebo skřípání zuby, malé koblížky trusu. Jde tedy o příznaky z velké části podobné jako je tomu u vředového onemocnění.

normální pylorické antrum.png

        Normální pylorické antrum

pylorická stenóza.png

        Pylorická stenóza

Gastrická dilatace, kdy dochází k napnutí žaludku a dále také gastrická impakce nebo-li ucpání žaludku, které může být akutní i chronické. Toto onemocnění se vyskytuje častěji u plemeno fríský kůň.

impakce žaludku.jpeg

        Impakce žaludku

Poslední tři onemocnění jsou poměrně vzácná, čas od času se ale také vyskytují. Gastroskopie je jediná diagnostická metoda, jak vředové onemocnění odhalit. Žádná jiná vyšetření bohužel prozatím nemají prokázané výsledky ani validaci. Stav svého koně proto vždy konzultujte s vaším veterinárním lékařem. Příznaky jsou nespecifické a problém může být i jinde v trávicím traktu, případně i ve zcela jiném orgánovém systému.

MVDr. Karolína Bábor: Prevence a interní medicína koní

Mým cílem je poskytovat kvalitní péči koním a jejich majitelům s důrazem na profesionální přístup a neustálé vzdělávání. Mým hlavním hnacím impulsem je to, když vidím znovu zdravého koně a spokojeného majitele, jak se těší z nových společných okamžiků a zážitků a užívají si společných chvil.

Více informací naleznete na webových stránkách BEBRVET.

Podobné články
Na fotodermatitidu bývá náchylná málo osrstěná a/nebo nepigmentovaná kůže

Letošní jaro přineslo s nadmírou slunečních paprsků radosti i starosti. Pokud se totiž účinky slunečního záření spojí s určitými látkami obsaženými…

V posledních letech dochází k významnému vývoji v oblasti využití mezenchymálních kmenových buněk (MSC) ve veterinární léčbě, a to včetně…