Napínavý finiš po 164 kilometrech - Endurance Day Most 2010

6. 10. 2010 Tereza Kucharská Autor fotek: Michaela Litovová

Je ještě tma, když se devět nejstatečnějších závodních dvojic odebírá podél plotu hipodromu na cvalové dráhy, kde má být zanedlouho start. Reflektory ozařují nervózní jezdce a napjaté wranglery. Je druhého října šest hodin ráno a na trasu dlouhou 164 kilometrů vyráží první skupina koní - českých, belgických, polských, norských, nizozemských a švédských.

Jak již bývá zvykem, očekávaným završením vytrvalostní sezony v České republice se opět staly mezinárodní závody CEI*,**,***. Na 89 závodních dvojic z celé Evropy se během předchozího týdne sjelo do areálu hipodromu změřit síly v náročném závodě v jedné z 10 soutěží konaných ve dvou dnech.

Endurance Day Most 2010Den první, tedy sobota, byla ve znamení nejvyšších a nejočekávanějších soutěží. Koně se během rána vydali v dostatečných startovních rozestupech na trasy dlouhé 164 km, 125 km - rozdělených do juniorské a seniorské soutěže - a 89 km rozdělených nápodobně.

Absolvování šesti etap v případě nejdelšího závodu proběhlo na čtyřech různobarevně značených okruzích, víceméně nezměněných od předešlých ročníků. Nejdelším a na převýšení nejnáročnějším z nich byl modrý 38 km dlouhý okruh vedoucí přes samotný Most s kratším stoupáním na Koňský vrch a podél uhelných dolů zpět na hipodrom. Podkladem velice obdobný - tedy převážně velmi tvrdý a kamenitý - žlutý a zelený okruh střídala etapa červená, poněkud hlubší a jílovitější. Příjemnou změnou oproti většině letošních závodů byla teplota úměrná prvnímu říjnovému víkendu - cca 12 st. Celsia - a obloha pod mrakem byla zastoupena dešťovými mraky jen opravdu na mžik z celého dne.

Pro diváky byla přímo na dráze postavena ohromná obrazovka, promítající nejen dění ve veterinárních kontrolách a v přestávkách, ale zejména živé záběry z kamer umístěných přímo na trase! FEI veterináři z Čech, Polska i Litvy se po celý den starali o zdraví všech zúčastněných koní, každý malý problém byl automaticky výzvou k re-checku či důvodem k okamžité eliminaci.

Endurance Day Most 2010Nejvíce sledovaným se stal závod nejdelší - tedy CEI*** na 164 km. Pětice nejrychlejších koní se držela takřka celou trasu pohromadě, ve vedení se střídali belgický Michel Lequarre na L. I. Korum, Antonín Hrdina s Chositou, Petr Jadlovský se Siouxem Dakotou a Jessica Holmberg na Princess Milenia, v závěsu se dokázal držet také shagya hřebec Watan v sedle s juniorkou Terezou Hrubou. Byla radost potkávat na trase tuto čtveřici pohromadě, jeden kůň vypadal lépe než druhý, i jezdci, trávící již několikátou hodinu v sedle, zářili spokojeností.

Neméně napínavou se však stala soutěž na 125 km, kde se vedení ujala Vladimíra Šebková na Habibovi v seniorské soutěži a Markéta Terberová se zkušenou Wellfare v juniorské. Průběh závodu jedné hvězdy na 89 km nejvíce vyhovoval vedoucím dvojicím Barboře Pflugové s Ahmedem a Natálii Terberové s Joulikem de Villeneuve v juniorské soutěži.

Během odpoledne byly známy první výsledky, ale i první eliminace. V CEI* si pro vítězství dojela Barbora Pflugová s Ahmedem rychlostí 18 km/h před Silvou Lorenzovou s arabským hřebcem Modemem kvalifikovaným na WEG do Kentucky, kam ale kvůli zranění neodletěl. V juniorské soutěži udržela prvenství Natálie Terberová rychlostí 17 km/h před nadějnou slovenskou juniorkou známou ze sedla bílé klisny Sumainy Soňou Chromekovou na Mu-Ardesz. Vítězný Joulik de Vileneuve, úspěšný účastník letošního Mistrovství Evropy v Kreuthu, byl navíc veterináři oceněn Cenou kondice.

O prvenství v závodě na 125 km se po čtyřech etapách postaral Habib s Vladimírou Šebkovou, který trasu zdolal v čase 7 hodin a 6 minut (průměrnou rychlostí 17,5 km/h), jako druhá dojela o tři minuty později Němka Sybille Markert Baeumer s bílým Estopal Estopou, a to pár vteřin před slovenskou dvojicí Karin Doležalovou s achaltekinskou klisnou Allastar. V juniorské soutěži suverénně vyhrála Markéta Terberová s Wellfare, která dojela rychlostí 16,6 km/h hodinu a padesát minut před Terezou Kucharskou s Haydée, která prvně startovala v závodě dvou hvězd a dosáhla rychlosti 13,3 km/h. Z celkem pěti přihlášených dvojic úspěšně dokončily dvě. Lada Hrabalová s Larou S, také prvně absolvující závod na 125 km, byly bohužel vyloučeny v závěrečné veterině.

Endurance Day Most 2010

A napětí rostlo zejména mezi wranglery a diváky očekávající dojezd jezdců a koní ze soutěže nejvyšší. Ti se na dráze hipodromu objevili po poslední etapě absolvované ve tmě. Dostih o prvenství začal brzy a bylo fantastické sledovat síly a chuť koní vítězit i po absolvování tak náročné trasy. Téměř po dvou kilometrech rychlého cvalu se na posledních pár metrech rozhodovalo o vítězi. Nejrychleji protnul cílovou čáru Belgičan Michel Lequarre na L. I. Korum před Petrem Jadlovským na Sioux Dakotě a Antonínem Hrdinou na teplokrevné Chositě. Se zanedbatelným odstupem protnuli cíl i švédská Jessica Holmberg na Princess Millenia před Terezou Hrubou a Watanem. Tato pětice absolvovala celých 164 km průměrnou rychlostí 14,8 km/h! O hodinu později do cíle v pořádku dorazili i holandská Angela Jonkman a Timo s Terezou Terberovou na Kiev de Vilenneuve.

Endurance Day Most 2010Ohromný viditelný úspěch oproti ročníku loňskému, kdy z osmi koní trať úspěšně absolvoval jeden! Po napínavém dojezdu se vyplatila vynikající péče wranglerů i jezdců, neboť všem se zdárně podařilo uklidnit koně na požadovaný tepový limit a předvést je úspěšně ve veterině.

Den D tedy skončil, ale zdaleka ne pro všechny. Nedělní ráno bylo opět v plném proudu tentokrát národních závodů. Jako první odstartovala soutěž st. L na 68 km, kde úspěšně odstartovalo 13 dvojic. Je pravdou, že rozdíl oproti předchozímu „profesionálnímu“ dni byl znatelný. Jezdci nejednou čekali na start na špatném místě, ale i veterináři měli o něco více práce. I tak, nejúspěšnější koně tohoto závodu předvedli nádherný finiš po dvou kolech (38 a 30 km). Opět celou dráhu v rychlém cvalovém tempu absolvovalo v boji o zlato 5 koní. Tím nejrychlejším se stal valach Gabor S známý z médií a plakátů svým krásným rezavým zevnějškem v sedle s Šárkou Němečkovou, o pár vteřin později ho následoval valach Eros s Hanou Keltnerovou před Vendulou Molcarovou s Dakotou 10, Natálií Terberovou se Science a Luisou Kopeckou s Robinem. Velmi napínavé bylo chlazení po tomto rychlém závěrečném kole s dlouhým finišem - většina koní vstupovala do veterinární kontroly v poslední možnou minutu. I tak se všem zúčastněným podařilo koně uklidnit a v pořádku absolvovali závěrečné veterinární prohlídky. Rychlost druhého kola se u všech těchto pěti dvojic pohybovala okolo 18 km/h, průměrná rychlost vítězné dvojice pak byla 17,5 km/h.

Endurance Day Most 2010Soutěž Z na 51 km ovládla Veronika Myslivečková se Svratkou, která si tak spravila chuť po nevydařeném sobotním závodě CEI*, který absolvovala s koněm v pořádku, avšak nedodržela minimální rychlostní limit. V tomto závodu vystačila rychlost 16,2 km/h na jisté vítězství, o 20 minut později bojovaly o další pořadí následovně Pavla Másilková na Karrey a Tereza Pečová na Usuajanovi s Lenkou Palečkovou a Sonetou.

Hobby závod na 48 km úspěšně dokončily všechny čtyři přihlášené dvojice, nejrychleji Dagmar Karasová s Johankou, hobby na 21 km pak vyhrála Barbora Beránková a Shower.

Závodní dění bylo ukončeno se třetí hodinou odpolední, kdy se sešly všechny úspěšné dvojice na dráze hipodromu k dekorování. Cena kondice byla udělena v soutěži CEI**jyr Wellfare, CEI** Shekelovi a v CEI*** vítěznému belgickému L. I. Korum.

Poděkování zde rozhodně nesmí chybět, a to zejména organizátorům za perfektně připravenou a značenou trať, za zázemí i schopnosti usmívat se na všechny kolem po dnech i nocích dřiny a práce, veterinářům za velkou péči a starost o zdraví koní, jezdcům za férové chování a úsilí vyvinuté při závodě a také manželům Litovovým za techniku, kamery, fotografie, videa. Bylo mi potěšením účastnit se již potřetí Endurance Day Most, který i potřetí neměl téměř žádnou organizační chybu, bylo mi potěšením sledovat vývoj disciplíny a snahu o zatraktivnění prostřednictvím kamer na trase a profesionální techniky, bylo příjemné změřit síly s vynikajícími jezdci z celé Evropy a zejména bylo potěšením absolvovat celých 125 km na hřbetě své arabské klisny, která po celou dobu náročné tratě nejevila nejmenší známky únavy, naopak. Děkuji, Haydée.

Endurance Day Most 2010

Podobné články

Slovenská vytrvalostní jezdkyně Dominika Malíková Kleinová suverénně zvítězila v žebříčku FEI pro rok 2023. Jaká byla její cesta na vytrvalostní…

Španělsko je jejím druhým domovem, pouště kolem Dubaje má proježděné křížem krážem. Potěší vás milý a inspirativní rozhovor s Táňou Terberovou tak…