Jak co nejméně toxicky hubit hmyz ve stáji?

12. 4. 2024 Alayne Blickle Autor fotek: archiv the horse, pixabay Zdroj: The Horse URL zdroje: thehorse.com

Méně hmyzu a menší množství použitých chemických prostředků mohou vytvořit zdravější stájové prostředí pro vašeho koně i vás. V dnešním článku najdete spoustu tipů, jak s touto nepříjemností bojovat!

Náročná hmyzí sezóna nás nutí používat silné chemické zbraně vůči hmyzu. Samozřejmě jsou okolnosti, kdy je to nezbytné, ale vždy je lepší hmyz kontrolovat a omezit nutnost využití insekticidů a repelentů.

V tomto článku proto chceme ukázat některé méně toxické a vůči životnímu prostředí přívětivější metody, jak redukovat hmyzí populaci ve stáji. Ty zahrnují odstranění pro hmyz příznivých podmínek, instalaci mechanických bariér a zapojení místní přírody do boje, a nakonec i kladení neinsekticidních pastí. Také nabídneme tipy, jak využívat insekticidy. Můžete se díky nim rozhodnout, zda jsou tyto chemikálie potřeba.

horse-3643337-960-720.jpg

Management stájí

Majitelé stájí obvykle používají insekticidy a spreje pro kontrolu hmyzí populace, ale vy můžete významně snížit svoji závislost na těchto přípravcích, když budete napřed řešit hnůj a bahno: mouchy, komáři a jiný hmyz jsou na vlhkém prostředí závislí, aby se mohli rozmnožovat. Todd Murray, entomolog z Washington State University, k tomu říká: „Kontrola hnoje a čistota je priorita na seznamu antihmyzích opatření.

Pravidelně vyklízejte hnůj ze stájí a přilehlých míst a vytvořte oddělený prostor pro kompost. Kompostování hnoje je efektivní, protože teplo, které produkuje, ničí larvy hmyzu. Hnůj ale přikrývejte plachtou, aby déšť stékající po hnoji nekontaminoval louže a nevytvářel bahno, podmínky ideální pro množení se hmyzu. (Více o kompostování si můžete přečíst v našich článcích: Hnojný kompost - hnůj přeměněný v poklad a Nerozdávejte kobyláky!)

Hmyzu totiž stačí stojatá voda o výšce zhruba půl čajového hrnku, která se nehýbe pět či sedm dní, a už se tam hmyz úspěšně množí. Takže co to znamená? Opravte netěsnící kohoutky a hadice, nainstalujte okapy pro vodu, nezapomeňte vyhodit nebo uklidit po areálu poházené pneumatiky, hračky, květináče, koupaliště pro ptáky, misky s vodou pro psy, kbelíky, sudy, odpadky, prostě cokoliv, kde se může držet voda.

Některé druhy hmyzu nemají rády temná místa, takže když vašim koním poskytnete úkryt nebo box před a během soumraku, kdy je hmyz nejaktivnější, pomůžete jim přečkat čas nejhorších útoků hmyzu. Pakomárci a moskyti jsou špatní letci, takže ventilace nebo i jen větrák, které zajistí pohyb vzduchu, mohou koním poskytnout úlevu.

horses-5716127-960-720.jpg

Kdykoliv je to možné, paste koně na vyšších, sušších pastvinách na začátku léta, abyste se vyhnuli vytváření bahnitých míst. Níže položená, vlhká místa, kde se vyskytuje nežádoucí hmyz, si pošetřete, než pozdnější léto i tato místa vysuší.

Pravidelné vláčení či bránování pastvin rozrušuje hromady hnoje a to má několik pozitivních účinků: živiny a organické materiály pro trávu a také to vysušuje hnůj, takže není tak atraktivním místem pro hmyz. Jen bude nutné zvážit přínosy těchto metod, pokud není dostatečně teplo na to, aby se larvy hmyzu tímto způsobem vysušily a ne se naopak šířily po pastvině dál.

Když využijete pro výběhy podkladové materiály jako jemný štěrk nebo hrubý písek na vybraná místa, pomůžete tím snížit bahnitost výběhů a atraktivitu pro hmyz. Stačí pouze 7,5 až 15 cm vysoká vrstva pro to, abyste koně udrželi v suchu a zároveň umožnili odtok dešťové vody.

Fyzické bariéry

Téměř každý majitel koní ví o jedné bezpečné a efektivní kontrole hmyzu. Masce. Maska je bariéra mezi koněm a hmyzem s benefitem slunečních brýlí pro koně, kteří jsou senzitivní na sluneční svit. Některé masky chrání pouze oči, jiné i uši a čelisti. Podobně mohou pomoci lehké síťované deky a pro muchaře existují i speciální chrániče na nohy (u nás se prodávají „ponožky“, které by také mohly pomoci - pozn. překladatele).

Dobrý hmyz

Lidé chybně označují veškerý hmyz jako škůdce, ale ve skutečnosti podle neziskové společnosti Xerces Society, která se celosvětově zabývá ochranou hmyzu, pouze 2 % hmyzu lze označit jako škůdce.

Jeden z příkladů užitečného hmyzu je parazit much, což je vosa o velikosti komára, která klade vajíčka do vyvíjejících se kukel much. To kukly zabije, což redukuje nebo téměř eliminuje populaci hmyzu. Tito paraziti neškodí lidem ani zvířatům žádným způsobem, a protože jsou tak malí a objevují se pouze v noci, lidé si jich málokdy vůbec všimnou.

Dokonce si komerčně chované parazity much můžete koupit, pokud budete trochu pátrat na internetu. Abyste dosáhli nejlepšího výsledku, parazity much vypusťte brzy – před počátkem období zvýšeného výskytu hmyzu – to znamená měsíc až několik týdnů předtím, než se objevují, a poté každé čtyři týdny.

Entomolog Murray k tomu upřesňuje: „Parazity hmyzu je dobré ve větším vypouštět, když je hmyz v pro nás nejhorším období, takže je možné lépe kontrolovat hmyzí populaci. Je také důležité s tím začít včas.

birds-.jpg

Ptáci

Povzbuzujte hmyzožravé ptáky, aby se nastěhovali k vám. Je to přirozená cesta, jak redukovat hmyzí populaci. Vlaštovky jsou pro stáje přínosem, když létají stájí a loví létající hmyz. Jedna dospělá vlaštovka je schopná ulovit tisíce kusů hmyzu denně! Mezi běžné ptáky v Severní Americe, kteří se živí hmyzem, patří různí zástupci rodu vlaštovek, salašníci, jiřičky atd. Podporujte hnízdění těchto ptáků instalací budek ve stáji a kolem stáje. Pro určení, kteří hmyzožraví ptáci se vyskytují právě u vás, můžete konzultovat s místními přírodovědeckými organizacemi nebo jinými zdroji.

swallows-176140-960-720.jpg

Netopýři

Netopýři hrají důležitou roli v každém zdravém prostředí, protože loví nocí lítající hmyz, který sužuje jak nás, tak i koně. Každý netopýr je schopný ulovit až 600 moskytů za hodinu, což dělá více jak 5 000 moskytů za noc! Také loví hmyzí škůdce pro zemědělství, jako zavíječe, mandelinky a kobylky.

Možná budete schopni přilákat netopýří rodinku, aby se usídlila u vás, když poskytnete hnízda, která jsou speciálně určená pro netopýry. Je dobré je umístit na jižní stranu domů, stájí či stromů a ideálně ve vzdálenosti maximálně 800 metrů od nejbližší vody. Ideálně domečky nainstalujte do dubna a pak jen buďte trpěliví, netopýří kolonii může trvat až dva roky, než se u vás ubytuje.

Ale pozor! Protože netopýři (jako každé jiné teplomilné zvíře) mohou přenášet vzteklinu, je dobré mít vaše koně naočkované proti vzteklině.

netopyri-domek-.jpg

Pasti

Mnoho druhů jednoduchých pastí na hmyz může pomoci zredukovat počty hmyzu. Nejlevnější a nejsnadnější jsou lepivé pasti vysoko umístěné, kde se na ně prolétající hmyz nalepí.

Veterinář Hank Greenwald z Equine Medicine & Surgery k tomu říká: „Věším spoustu těhle staromódních pastí, ty točivé. Kolem 20 až 25 zavěsím na strop různě vysoko; sice nejsou hezké, ale chytí mnoho hmyzu.

Jiným typem lepicí pasti jsou jasně barevné (což láká hmyz) trubky, které mohou také vydávat vůni, která hmyz láká. Jen je dobré si dávat pozor, kam je dáváte, aby se do nich nezachytily koňské ohony nebo vaše vlasy.

Na trhu se také dají nakoupit nádoby s nepesticidním obsahem, které mají atraktanty, které se aktivují, když se rozpustí ve vodě. Hmyz je přilákán vůní a padne do pasti skrze uzávěr, kde se pak následně utopí.

Takovou past si můžete vyrobit i doma, když si uděláte dírku do nádoby o velikosti majonézy a dovnitř dáte kousek masa nebo ryby a naplníte zčásti vodou. Dejte takovou nádobku na bezpečné místo, kam na to nešlápnete a nebude to moci zkoumat zvíře. Vůně masa brzo přiláká hmyz, který se v nádobě pak utopí.

Používejte tento typ pastí mimo stáj a koně, abyste odlákali hmyz pryč, navíc tyto pasti nevoní, což je další dobrý důvod, proč je mít mimo stáj.

Chemikálie: insekticidy vs. repelenty  

Insekticidy jsou chemikálie, které zabíjí hmyz, zatímco repelenty odrazují hmyz od toho, aby na vás či na koních přistál. Pokud používáte insekticidy, čtěte a dodržujte návod, vyhněte se nadměrnému užívání a používejte pouze ty, které jsou doporučeny pro použití na koně. Obecně jsou insekticidy vyráběny pro užívání ve venkovních prostorách, v dobře ventilovaných otevřených místech, nikoliv v uzavřených místech typu stáj … Nadměrné užívání insekticidů navíc může vyrobit odolné mouchy, zabíjet užitečný hmyz nebo škodit netopýrům a ptákům.

Insekticidy vhodné pro koně obvykle spadají do čtyř kategorií v pořadí od nejméně až po nejvíce toxické a od krátce po dlouhodobě účinkující:

  • pyretriny (botanický insekticid vyráběný z chryzantém),
  • permetriny (syntetické pyretriny),
  • karbamáty,
  • organofosfáty (ty jsou pro koně nejvíce toxické a nejsou běžně využívané).

Bohužel nejmenší toxicita obvykle nejde ruku v ruce s nejvyšším účinkem.

sprejovani-koni-.jpg

K tomu vysvětluje doktorka Holly Ferguson z Washington State University Extension Integrated Pest Management: „Ty nejméně toxické sloučeniny ve sprejích obvykle nejsou moc efektivní nebo nevydrží účinkovat dlouho, to se týká i těch nejlepších sprejů s pyretriny.“

Většina antihmyzích sprejů jsou repelenty, které jsou také dostupné v podobě mýdel, ubrousků, gelů, zásypů mastí, deodorantů, šamponů. Repelenty obvykle obsahují látku, která je pro hmyz dráždivá, jako např. olej z citronely, a většina z nich obsahuje nějaké množství insekticidů. Repelenty také mají další složku, která pomáhá udržet jejich obsah na srsti koně. Nejčastějším podkladem je voda, olej či alkohol. Repelenty na olejové bázi na srsti koně vydrží déle než ty s vodní či alkoholovou bází, ale zase přitahují nečistoty. Repelenty na vodní bázi nevydrží tak dlouho, ale nepřitahují nečistoty, a některé repelenty s alkoholovou bází mohou vysušovat a dráždit tak kůži koně.

Někteří výrobci přidávají také silikon, který obalí chlupy a udrží repelent na místě déle. Repelenty také mohou obsahovat opalovací krémy, kondicionéry (jako např. lanolín nebo aloe vera) a další položky, aby se zvýšil jejich účinek. Jak dlouho takový repelent vydrží, závisí na počasí, stupni práce koně (jak moc se potí), čištění koně nebo válení.

Takže které produkty můžete používat a kdy? U repelentů i insekticidů platí, že je důležité to, kam je aplikujete. Doktorka Ferguson k repelentům říká: „Obvykle doporučuji sprejovat nebo používat repelenty na místa, kde je hmyz nejvíce otravuje – hlava, krk, zadní nohy atd.“ Pro insekticidy zase zdůrazňuje: „Nejsem velký fanoušek toho sprejovat koně každý den, zatímco jsou ve stáji nebo pod střechou. To znamená velké množství vyplýtvaného insekticidu a velké množství peněz. Jsem pro postřik, který je způsobem, jak redukovat velké populace hmyzu, aniž byste koně utopili v insekticidech. Ale nevýhodou je, že zabije každý hmyz, se kterým přijde do kontaktu, včetně hmyzích parazitů.“

horse-2826462-960-720.jpg

Sbohem, hmyze!

Mějte na paměti, že prvně musíte řešit místa, kde se hmyz zdržuje a rozmnožuje, což je bláto, hnůj a stojatá voda. Poté, co tohle máte pod kontrolou, můžete bojovat s hmyzem pomocí ptáků, netopýrů, hmyzích parazitů a pastí. Pokud se přesto nějaký druh hmyzu stane problematickým, můžete si vybrat, jestli chcete na svého koně použít repelent nebo insekticid. Pomocí těchto tipů a nástrojů můžete zredukovat problém se hmyzem u vás ve stáji a nepoužít při tom příliš mnoho chemie.

Podobné články

Většina jezdců veškerý krevsající hmyz z celého srdce upřímně nenávidí. A důvodů k tomu má bezpočet. Svědivými reakcemi na poštípání počínaje,…

V dnešním článku budeme pokračovat ve výčtu rostlin, které můžeme s úspěchem využít v boji se solenofágním hmyzem a některými dalšími druhy hmyzích…