Esa vozatajského sportu na startu Rudolfova poháru v Kladrubech nad Labem

17. 4. 2024 Tisková informace Autor fotek: Michaela Purnochová

Mezinárodní vozatajské závody CAI Kladruby 2024, jejichž součástí je i Světový pohár a Pohár národů čtyřspřeží, byly zahájeny!

V kategorii čtyřspřeží bude hřebčín poprvé ve své historii hostit i týmovou soutěž CAIO4*– H4 WcupQ. V této královské kategorii budě opět startovat šestinásobný mistr světa v závodech čtyřspřeží a desetinásobný vítěz FEI World Cupu australský vozataj Boyd Exell. Nebudou chybět ani další jezdci z nejužší světové špičky, jako například Dries Degrieck z Belgie, Michael Brauchle z Německa nebo Koos de Ronde z Nizozemska. Diváci tak uvidí celkem třicet čtyřspřeží. „Takové množství jezdců zatím Rudolfův pohár nehostil, do Kladrub nad Labem dorazí přes 300 koní,“ uvedl ředitel národního hřebčína Jiří Machek.

Národní hřebčín bude reprezentovat v kategorii čtyřspřeží Jiří Nesvačil jun. se starokladrubskými bělouši a Petr Novák se starokladrubskými vrankami. V tříhvězdové kategorii dvojspřeží bude z jezdců národního hřebčína soutěžit Vladimír Moudrý. V dvouhvězdové kategorii jednospřeží se o přední příčky utká Kateřina Neumannová.

Ve středu 17. dubna proběhne veterinární inspekce koní. Ve stejný den odpoledne čeká startující kategorií jednospřeží 3* úvodní drezura. Ve čtvrtek absolvují kategorie dvojspřeží pony 3* a dvojspřeží 3* a v pátek kategorie jednospřeží 2*, dvojspřeží 2* a čtyřspřeží 3* CAIO4*- H4 WcupQ drezuru. Divácky velmi atraktivní vozatajský maraton je na programu tradičně v sobotu 20. dubna. „Díky rekordnímu počtu přihlášených závodníků, který nás velmi těší, jsme museli posunout termín zahájení závodů už na středu 17. dubna,“ dodává ředitelka závodů Dominika Otipková. Zakončen bude Rudolfův pohár v neděli překážkovou jízdou spřežení, následovat bude vyhlášení celkových výsledků.

Více informací o Rudolfově poháru naleznete na webových stránkách národního hřebčína https://www.nhkladruby.cz/rudolfuv-pohar-2024. Závody se konají v Krajině pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO. Záštitu nad akcí převzali ministr zemědělství Marek Výborný a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Akce se koná za finanční podpory Národní sportovní agentury.

Rudolfův pohár můžete sledovat i z pohodlí svého domova online na EquiTV.cz. Online vysílání bude dostupné také na webových stránkách národního hřebčína, kde jsou k dispozici průběžně aktualizované informace o Rudolfově poháru. Podívat se můžete i zpětně na iVysílání České televize nebo na ČT sport ve čtvrtek a pátek ve večerních hodinách. Ve čtvrtek startují soutěže v 8 hodin drezurní zkouškou kategorií dvojspřeží pony 3* a dvojspřeží 3* a v pátek opět v 8 hodin kategorie jednospřeží 2*, dvojspřeží 2* a čtyřspřeží 3* CAIO4*- H4 WcupQ na závodišti v Kladrubech nad Labem.

Program:

17. 4. 2024, 14:00*: drezura / dressage – CAI3* H1
18. 4. 2024, 08:00*: drezura / dressage – CAI3* H2P + H2
19. 4. 2024, 08:00*: drezura / dressage – CAI2* H1 + H2, CAIO3*-W H4
20. 4. 2024, 08:00*: maraton / marathon – všechny kategorie / all categories
21. 4. 2024, 08:00*: parkur / cones – všechny kategorie / all categories

ROZPIS A VÝSLEDKY / SCHEDULE AND RESULTS

Další významnou akcí národního hřebčína bude dne 25. května Den starokladrubského koně.

Podobné články

Devatenáctý ročník mezinárodních závodů spřežení Rudolfův pohár započal přesně v den, kdy slaví svátek Rudolf, tedy 17. dubna a trval až do 21. dubna…

Devatenáctý ročník Rudolfova poháru má své vítěze.