Reining a trail vévodil na El Pasu

1. 6. 2009 ivana pohlova Autor fotek: Ivana a Jirka Pohlovi
/data/imgs/00002566l.jpg
/data/imgs/00002566l.jpg

O víkendu 23. -24.5. se na ranči El Paso ve Svojeticích konaly vůbec první reiningové závody ČJF, byl zde uspořádán první ročník Trail Trophy, což je mistrovství ČR v disciplíně trail a také se zde jel reining kategorie CRI, tedy kvalifikace na FEI MS.

Ranč El Paso manželů Červenkových leží nedaleko Prahy a pro soutěžící je k dispozici krytá hala s hledištěm pro diváky, venkovní jízdárna, restaurace a je zde i možnost ubytování. Pro koně závodníků byly připraveny mobilní boxy.

Závody organizoval team TC Svojetice pod vedením Ivana Černocha, který má letité zkušenosti s pořádáním závodů v areálu Nová Amerika, takže vše probíhalo bez problémů a hladce (tedy alespoň z pohledu jezdce).

Jako rozhodčí zde byla přizvána paní Hilde Jarc (AT) a pan Jaroslav Doležán (CZ).

Začátek reiningových soutěží byl v sobotu v 9.00 a v neděli v 10.00 hod. Po tyto dva dny se vždy začínalo třídou mládeže, kterou jak v sobotu, tak v neděli vyhrál Lukáš Sedlák z TC Nová Amerika/score 132,5 a 131,5 bodu/.

Dále byla vypsána třída senior (koně starší šesti let), zde s náskokem několika bodů v sobotu i v neděli zvítězil domácí Tomáš Martínek (score 141,5 bodů), který na El Pasu působí jako trenér. V sobotu obsadil i druhé místo a o třetí se podělili Monika Julinová, která přijela z Ranče Lucky Valley z Vizovic, a Lukáš Jirák z JQH Štěnovický Borek u Plzně (shodné score 136,5 bodů). V neděli se Lukášovi Jirákovi podařilo o půl bodu Moniku předjet a tak skončil na druhém místě.

Po polední pauze se pokračovalo reiningem amater. V sobotu patřilo těsné vítězství Heleně Týralové (score 135,5 bodů) před Lukášem Jirákem (score 135 bodů), a na třetím místě skončily Jana Vanžurová a Monika Julinová (score 133). V neděli se pořadí trochu promíchalo, třídu vyhrál L. Jirák (139 bodů), druhá se umístila J. Vanžurová (135 bodů) a třetí příčku obsadila M. Spilková (133 bodů).

Končilo se třídou Junior (pro koně mladší šesti let). V této třídě si v sobotu nejlépe vedla Jana Vanžurová (score 136,5), kdy o půl bodu porazila domácí jezdkyni E. Weberovou, na třetím místě skončil Petr Julina (135 bodů). V neděli vyhrála tuto třídu E. Weberová (136,5 bodů) před L. Jirákem (134,5 bodů) a J. Vanžurovou (133 bodů).

TRAIL TROPHY 2009

Jak už bylo zmíněno v úvodu, na ranči El Paso se konal první ročník trailových závodů. Pro vítěze byly připraveny krásné šerpy, pohár a velké finanční odměny, takže motivace zvítězit byla opravdu velká.

Rozhodčí byli opět dva, a to Hilde Jarc z Rakouska a Jaroslav Doležán (CZ).

Soutěž byla vypsána pro jezdce bez ohledu na klubovou příslušnost či plemeno koně. Pro hodnocení disciplíny byla použita pravidla AQHA v platném znění. Soutěž byla dvoukolová a vítězem se stal jezdec s nejvyšším součtem bodů z obou kol. Pattern pro tuto soutěž připravil ing. Jaroslav Havlík a obsahoval cca 70 kavalet, branku a dva můstky.

První kolo se jelo v sobotu po 19. hodině a druhé v neděli v 9.00.

V obou kolech zvítězila Ivana Pohlová z Prahy (průměrné score 69,5 bodů) před domácím Tomášem Peškem.

Co říct závěrem?

Dvoudenní závody byly pohodové, kdo nepřijel teď, ať si určitě nenechá ujít další, které se na tomto ranči v krásném klidném prostředí budou konat.

Webové stránky ranče El Paso: http://www.ranchelpaso.cz/
Další fotografie ze soutěží: http://picasaweb.google.cz/quarterpohl/ElPasoReiningCJFTrailTrophy2009#
Podrobné výsledky ze soutěží naleznete na http://www.reining.czweb.org/.

Podobné články

Vrcholnou událostí letošního roku pro český reining bude bezesporu mistrovství České republiky v reiningu, které proběhne ve dnech 9. až 10. září v…

Vláda Lukáše Brůčka na domácí reiningové scéně pokračuje. Čtyřiatřicetiletý závodník opanoval potřetí v řadě český šampionát v této atraktivní…