Operace X. Opravdu jsme všichni překvapeni?

7. 12. 2023 Gabriela Rotová Autor fotek: TV2, Picasa
Dokument „Operation X: The Secrets of the Horse Billionaire“ obsahuje záběry a rozhovory natočené skrytou kamerou reportérem, který v lednu tohoto roku pracoval jako ošetřovatel ve výcvikovém centru Helgstrand Dressage
Dokument „Operation X: The Secrets of the Horse Billionaire“ obsahuje záběry a rozhovory natočené skrytou kamerou reportérem, který v lednu tohoto roku pracoval jako ošetřovatel ve výcvikovém centru Helgstrand Dressage

Když dánská televize TV2 po velkých právních tahanicích odvysílala koncem listopadu dvoudílný dokument „Operation X: The Secrets of the Horse Billionaire“ rázem stáli všichni v pozoru. Kauza, kterou rozpoutalo porušování pravidel welfare a využívání nepřípustných tréninkových metod ve stájích společnosti Helgstrand Dressage Andrease Helgstranda, téměř okamžitě roztočila centrifugu komentářů jak v médiích, tak i na sociálních sítích. Za bílou fasádou jedné z předních světových společností v oblasti nákupu, výcviku a prodeje elitních drezurních koní, je totiž násilí a krev vcelku všední věc.

Přestože je Andreas Helgstrand v žebříčku Mezinárodní jezdecké federace FEI k 1.12. na jedenácté příčce, záhy se od něj distancovala jak Dánská jezdecká federace DRH, tak i FEI. DHR již týden po odvysílání dokumentu pozastavila Andreasi Helgstrandovi činnost, vyřadila ho z národního týmu (toto vyloučení potrvá „nejméně“ do 31. prosince 2024) i z Dánské asociace instruktorů jezdectví... Výkonný výbor DHR odstoupil i od veškeré spolupráce se společností Helgstrand Event, která v Dánsku organizuje významné závody a mítinky i v jiných disciplínách, než je drezura. Hlava tedy byla Andreasi Helgstrandovi setnuta hned několikrát. A to je samozřejmě dobře. Právě on totiž byl nachytaný na švestkách.

13720f35968ac372b86acf361aeed6bdb45b9a29bdc2d13d5ccc08c19966d48d40d710a604f61141934b796e3ccf89f9.jpg

Je ale otázkou, zda v tomto celosvětovém welfare cirkusu nehraje Andreas Helgstrand roli obětního beránka. Nebo snad někdo skutečně věří tomu, že jediná výcviková prodejní stáj, kde potkáte koně s výskytem perorálních lézí a stopami po biči a ostruhách, je právě ta jeho?

Celá kauza je stále ve varu. Již nyní je ale jisté, že Andreas Helgstrand v dánském týmu pro olympijské hry 2024 v Paříži nebude. Zda to ovšem bude mít nějaký zásadní dopad na životní podmínky koní ve výcvikových stájích je nejisté. A to přestože tato problematika je dlouho želízkem v ohni, již v červnu 2022 vytvořila FEI nezávislý orgán, který má za úkol řešit společenské obavy související s využíváním koní ve sportu a dobrými životními podmínkami koní.

Andreas-Helgstrand.jpg

Obchod s lidmi, obchod s koňmi

Snaha o zajištění dobrých životních podmínek koní je dnes již pro drtivou většinu jezdců a majitelů prioritou. Prostřednictvím koní si plníme své sny, koně jsou naším zaměstnáním nebo je využíváme pro sport a volný čas. Zákonitě se proto snažíme zajistit jim maximální možnou pohodu, kvalitu života, a tak i vysokou míru zdraví. Ovšem výcvik a prodej koní je byznys, v kterém se točí miliardy euro ročně. Nejedno oko je proto slepé.

Stojíme před problémem, který jen těžko bude mít v dohledné době řešení. Je třeba si uvědomit, že přestože naší společnosti vévodí slovo humanita, plošně jí nejsou cizí mnohé nehumánní praktiky, a dokonce ani novodobé otrokářství, obchod s lidmi. Ten podporuje nerovnováha mezinárodních ekonomických vztahů, chudoba, tolerance k porušování lidských práv, politická nestabilita v zemích původu a především nedostatečná informovanost, nedostatečné právní vědomí, posunutý systém hodnot ve společnosti a přílišná orientace na principy tržního chování…

Jedno je v dané souvislosti jisté. Vysoká poptávka vytváří nabídku. A očividně je úplně jedno čeho. To nás obloukem přivádí ze světa obchodu s lidmi do světa obchodu s koňmi. Pokud chceme, aby zmizely kauzy týkající se nepřípustných tréninkových metod ve výcviku koní zřejmě nebude stačit, když vytaháme Andrease Helgstranda za ucho a třikrát řekneme fuj, fuj, fuj. Ryba totiž smrdí od hlavy. A hlavou jezdeckého sportu je FEI. 

Právě ona musí zásadně změnit své chování. Musí vzdělávat a jasně definovat co je dobré, co špatné a co je tak moc špatné, že si to zaslouží trest. Jen tak je možné změnit chování toho nejdůležitějšího článku řetězu – spotřebitele. Výhradně on totiž může říct prodejním stájím to nejvýznamnější NE. A i když se nám to líbit nemusí, vše začíná u funkcionářů, u rozhodčích, kteří se svými závěry zásadně podílí jak na tvorbě podoby drezurního sportu, tak i na vytváření tržní hodnoty koní...I do těchto řad by tedy měla FEI dosti přesně mířit.

Ano, snadno se řekne, hůř udělá. O tom svědčí naše neschopnost zastavit jakoukoliv celosvětově rozšířenou trestnou činnost. Doba ovšem již zřejmě uzrála. Je tedy třeba přestat honit zajíce a zkrotit tygra. Respektování zásad welfare je totiž podmínkou existence jezdeckého sportu ve 21. století. Společnost bude tento sport akceptovat a pozitivně přijímat jen v případě, že v něm bude jasně demonstrováno a zaručeno dobré zacházení s koňmi. Za žádnou bílou fasádou tedy již nesmí beztrestně téct krev. Každá Helgstrand Dressage musí tvrdě a nekompromisně narazit jak na zákon, tak i veřejné mínění. A to ideálně erudované.

OpX-920x518.jpg

Prohlášení FEI k dokumentu dánské TV2 „Operation X: The Secrets of the Horse Billionaire“ naleznete zde.

Oficiální FB stránky dokumentu naleznete zde.

Podobné články

Poslední listopadovou sobotu oslavila na Integrovaném výjezdovém centru Ostrava-Jih Skupina hipologie 30 let od doby, kdy byli do služby v Ostravě…

Odstoupení od smlouvy je obvyklý nástroj v případech, kdy druhá smluvní strana smlouvu poruší – například prodá věc, která má faktické nebo právní…