Ramssio a Torque Power kralovali

9. 9. 2019 Tisková informace Autor fotek: Gabriela Rotová

V neděli 8. září byla na chuchelském závodišti zahájena druhá polovina letošní metropolitní dostihové sezóny. Vrcholy devítibodového programu tvořily dva důležité dostihy české termínové listiny, nejvýznamnější dostih pro tříleté a starší mílaře 41. Velká cena Prahy CK Martin Tour (1600 m, 600 tis. Kč) a závěrečný, nejdelší z pětice klasických testů pro tříleté hřebce a klisny, 74. J&T Banka St Leger (2800 m, 600 tis. Kč).

Na startu Velké ceny Prahy CK Martin Tour byl mezi deseti aktéry největší hvězdou mezinárodně úspěšný osmiletý ryzák Wireless (1,6:1 - fav.), avšak tentokrát finišoval čtvrtý, když si jistý triumf připsal zástupce tříletého ročníku, bělouš Torque Power s žokejem Radkem Koplíkem. Koplík se v tomto dostihu prosadil podruhé, trenér vítěze Arslangirej Šavujev již počtvrté a majitel (a zároveň chovatel) Valentin Bukhtoyarov podruhé. Sázkový druhý favorit (3:1) Torque Power dosáhl dobrého času 1:38,38 a o tři čtvrtiny délky předčil čtyřletého Sagara (14:1), jenž tak zopakoval loňské druhé místo. O dvě a půl délky zpět třetí skončil sedmiletý Father Frost (14:1), o nos za ním Wireless a o hlavu za ním uzavřela nejlepší pětici obhájkyně loňského triumfu a jediná klisna v poli Saša (3,5:1).

Do J&T Banka St Leger zamířilo osm hřebců a jedna klisna, v závěru vytrvalecké zkoušky, odběhnuté v poctivém tempu, předvedl skvělé zrychlení spolufavorit (2:1) Ramssio, lehce se vzdálil bojujícím soupeřům a s podporou žokeje Jana Vernera měl v cíli náskok deseti délek. Navíc triumfoval ve čtvrtém nejrychlejším čase historie dostihu 2:56,77. Jan Verner dosáhl šestého klasického vítězství kariéry, třetího v ČR a prvního v St Leger.

Trenér Václav Luka uspěl na klasické scéně podvanácté, pošesté v ČR a podruhé ve zdejším St Leger, majitel vítěze František Hrubý se po deseti letech dočkal výhry na scéně nejvyšší kategorie, jeho kůň vyhrál klasický dostih již pošesté (klisny Goldsio a Hannover Lady získaly v letech 2001 a 2007 Slovenské Oaks a českou Jarní cenu klisen, zástupci v SR registrované stáje Hrubý Darad a Feather Stone vyhráli dvakrát rakouský a jednou slovenský St Leger). Druhý honorář vybojoval teprve počtvrté v životě startující Svenson (4:1), necelou délku za ním třetí finišovala jediná klisna na startu Ile Jones (17:1), o délku a půl čtvrtý skončil Angkor Wat (2:1) a s odstupem sedmi délek pátý docválal lídr většiny trati Dalandi (5:1).

Dvou vítězství během odpoledne dosáhli trenér Ludvík Haris a žokejové Radek Koplík s Adamem Florianem, který nyní vede průběžné pořadí žokejského šampionátu s náskokem pěti bodů.

  • Výsledky naleznete zde.
Podobné články

Co dostih, to příběh. Tenhle je o Sunsetovi. Vracíme se tak k vítězi dubnového Poháru BICZ holding. Pro jeho majitele Jana Červenku to bylo první…

Letošní ročník nejprestižnějšího klasického dostihu sezóny získal nového partnera, 104. ročník Českého Derby se spojí se jménem společnosti…