Když se na nebi objevila první hvězda, nebo zatroubili pastýři, zasedali horalé se svými rodinami ke štědrovečerní slavnostní večeři. Před jídlem se museli všichni pomodlit a vzpomínalo se na blízké i na ty, kteří ze života odešli. Na stole se objevily potraviny symbolizující hojnost a dobrou úrodu. Dnes bychom řekli, že servírovali ty nejlepší regionální produkty, které se nashromáždily zejména v létě a na podzim. Čím více chodů se na stolech objevilo, tím větší měla být úroda v následujícím roce. Pokrmů mělo být přesně devatero.
Celý článek přináší Drbna: Vánoce na staré Šumavě byly pestré. Někde nosil dětem dárky zlatý kůň místo Ježíška
Ostrov Naděje v Běstvinách u Dobrušky se ponoří do sváteční atmosféry. Už tuto sobotu 13. prosince od 1...
Pět, čtyři, tři… a kruciš! Jistě víte, že si parkuroví jezdci odpočítávají cvalové skoky před odskok...