Musíme si uvědomit, že objem sena, který chceme uskladnit, je také objem živin, které v něm chceme uchovat co nejdéle. Špatným skladováním je ztratíme velmi rychle.
V podmínkách malých hospodářství se pořád ještě suší seno klasickou cestou na pokose, na noc se řádkuje. Letos nám přálo počasí, slunce svítilo a foukal vítr, obracelo se dvakrát za den. Čtvrtý den jsme mohli zapnout fukar a sklidit podstatnou část z cca 200 q sena na dobře větranou půdu nad stájemi. Za takových podmínek není problém, aby zde vydrželo až 20 let. Problém je s odrolem při foukání sena s vysokým podílem lístků – tedy sena kvalitního. Dá se tomu předejít optimálním nastavením potrubí, aby se daly házet do fukaru větší „sousta" držící pohromadě. Rozhodně se nevyplatí foukat na půdu vojtěšku – pokud ji chcete uložit volnou, pak ji budete muset uložit s láskou ke koním ručně.
Účelem kopení sena na noc je ochrana před rosou a deštěm, zvýšení teploty, fermentace a uvolnění pevněji vázané vody. Na to velkovýrobce nemá čas a tak se zavedlo sklízení zavadlé píce s obsahem vody 20-30 % do velkých balíků event. za přídavku konzervačních látek. Koně se takového sena nažerou, ale příliš si nepochutnají.
Slunce, seno, seníkyDřívější uskladňování a dosoušení sena v horkovzdušných senících v 70. letech bylo z hlediska kvality sena ideální, ale energeticky náročné. Slunce totiž ničí vitamíny, především klesá obsah beta karotenu (vitamín D naopak stoupá), dosoušení pod střechou tedy bylo jednou z mála dobrých totalitních věcí.
Jak je sestavíme do prostoru? Nejlépe je stavět je do „housenky" základnami k sobě, tím se zmenšuje plocha kontaktu s podkladem. Stavění základnami nad sebe (do komínů) zvyšuje ztráty, zejména pokud je seno skladováno venku. Studie dokazují, že u sena v kulatých balících uskladněných venku dochází ke ztrátám od 5 do 35 % v závislosti na stanovišti a původním stavu balíku.
Pro skladování venku je nutné balíky uložit na podklad, pod kterým může proudit vzduch. Lepší jsou hodně utažené balíky, které nepojmou tolik vlhkosti. Vršek stohu by se měl zakrýt proti dešti. Vnější cca 10cm vrstva balíku o průměru 120 cm představuje 25 % jeho objemu a špatným venkovním uskladněním o tuto vrstvu přijdete.
Životnost uskladněného sena venku na dobře drenážovaném podkladu je cca 5 let, ale když jsou balíky přímo na zemi, pak seno vydrží cca jeden rok.
Čím vyšší obsah vody a teplota, tím lepší podmínky pro plísně a bakterie. Samozřejmě je tu i doba skladování – čím déle je seno skladované, tím více času mají mikroorganizmy na jeho devastaci. Jak suché seno má být, aby byly ztráty co nejnižší?
Obsah vody
Jestliže se seno zahřeje na 30 – 60 °C, pak mají bakterie a plísně optimální podmínky. Je-li tato teplota v seně delší dobu – nad 12 hod., biologické pochody pokračují a teplota dále roste. Od cca 70 °C mikroorganizmy odumírají. Tím končí biologické reakce a vysoká teplota spouští biochemické reakce – reagují cukry a bílkoviny, vznikají nestravitelné produkty (hnědé seno) a nutriční hodnota výrazně klesá. Stravitelnost sena zahřátého nad 70 °C klesá o 50-80 %.
Černá můra každého sedláka. Pokud se vám seno zahřeje nad 60 %, jednejte rychle. Strávili jsme hodiny přehazováním sena na půdě a nikomu nepřeji to zažít.
Když při teplotě asi 70 °C začnou bakterie odumírat, dochází k reakcím, při nichž vzniká uhlík. Ten dále funguje jako v případě uhlí – oxiduje, a tím znovu zvyšuje teplotu látky, dochází k dalšímu uhelnatění a při teplotě 250 až 300 °C pak dojde ke vznícení rostlinné hmoty.
Podmínky pro biologické samovznícení jsou:
Požární předpisyI když jste malí chovatelé s párem koní u domu, měli byste se o podmínky skladování píce zajímat. Zadáte-li si do Googlu samovznícení, vyjede vám nechutně vysoké množství odkazů na případy požárů. Každá obec vydává požární předpisy, které se týkají také skladování sena a slámy – viz úryvek z Metodické pomůcky pro zpracování požárního řádu obce:
8. při naskladňování a skladování sena a slámy je nutno dodržet následující podmínky:
9. v halovém skladu nesmí být skladováno více než 8000 m3 sena nebo slámy a v půdním prostoru stáje nesmí být skladováno více než 5000 m3 sena nebo slámy a ani jiných stébelnatých suchých rostlin,
10. v období před naskladňováním a skladováním sena je nutno:
11. pro měření teplot uskladněného sena a slámy a následná opatření:
OtavyNa přelomu srpna – září se v našich podmínkách sklízejí druhé seče. Tráva v létě roste pomaleji, je kratší a jemnější – má vyšší sléhací schopnost a snadněji se zahřívá. S uskladněním otavy tedy musíme být ještě opatrnější.
Zatím se držme bezpečného intervalu 6 týdnů od sklizně. Musíte tedy se zásobami na zimu počítat až do dne, kdy budete moci zkrmovat v dalším roce nové seno z první seče. Jen berte v úvahu, že i s dobou skladování se především obsah vitamínů v seně snižuje, krmte tedy z té strany, kde je seno nejstarší (pokud to jde).
Pro malé chovatele koní a samovýrobce sena se rozbor nevyplatí – kvalitu sena nejlépe poznají koně. Chutná jim a prospívají. Odhady nutriční hodnoty sena se mohou lišit až o 50 %.
Tematice sena jsme se již podrobně věnovali, odkazy na články naleznete přiložené pod článkem.
Ostrov Naděje v Běstvinách u Dobrušky se ponoří do sváteční atmosféry. Už tuto sobotu 13. prosince od 1...
Pět, čtyři, tři… a kruciš! Jistě víte, že si parkuroví jezdci odpočítávají cvalové skoky před odskok...