70denní test hřebců ČT má své vítěze

20. 09. 2021 10:00

Obrázky: 4

Autor: Ing. Hana Civišová, Ph.D Foto: Martina Kůstková Rubrika: Chov koní Zdroj: Český teplokrevník z.s. Počet přečtení: 328 Komentuji zde: Ne Bookmarkován 0 krát

Dne 14. září 2021 se v píseckém hřebčinci konaly závěrečné zkoušky výkonnosti po 70denním testu hřebců plemene český teplokrevník. Komise pracovala ve složení Ing. Hana Civišová, Ph.D., Zdeněk Hrnčíř, Luboš Kozák a Kateřina Hanušová. Testačním jezdcem pro test jezditelnosti byla Michaela Hanuščinová.

Zároveň zde probíhal výběr starších hřebců na základě sportovní výkonnosti. Starší hřebci byli předvedeni dva. Pětiletý Caruso (CS, Caruso x Kleopatra po Carpalo, chov: Stanislava Konečná, majitel: František Jungvirt), který byl přihlášen do sportovního testu na základě výsledků KMK, nebyl vybrán.

Dalším žadatelem o udělení výběru byl sedmiletý holštýnský hřebec Alantino (HOLST, Alant x Lucienne po Larimar, chov: Tjeert Rijkens, majitel: Manželé Hanákovi), který žádal na základě svých sportovních výsledků ve všestrannosti. Hřebci byl udělen výběr, a tak bude v příštím roce působit v plemenitbě v rámci plemenné knihy ČT.

Všichni tříletí hřebci absolvovali finální posouzení na desce a na základě hodnocení exteriéru byli všichni způsobilí absolvovat závěrečné zkoušky.

Vítězem 70denního testu se s velkým náskokem v celkovém hodnocení stal hřebec Eldorado (HANN, Eldorado v.d. Zeshoek x Lady Clivia po Lord Pezi, chov.: ZG Kern, maj.: Team Nijhof). Tento prémiovaný hřebec z letošního körungu byl ve všech ohledech nadprůměrný, nejvyšší známky obdržel za skokovou část zkoušky, kdy za skokovou schopnost byl hodnocen známkou 8,59 bodů a za styl a techniku skoku 8,16. Tento hřebec disponuje taktéž velmi dobrou mechanikou pohybu zejména v klusu (8,42) a ve cvalu (8,41). Celková známka za exteriér byla na úrovni 7,98 bodů.

Na druhém místě se umístil hřebec českého teplokrevníka Espace (o: Chin Champ´s Calando, m: Ponky po Carismo, chov. a maj.: Luboš Kozák ml. a Jiří Čermák), který po celou dobu testu vynikal svou jezditelností, charakterem a ochotou spolupracovat. Tento dostatečně kostnatý a rámcový hnědák byl hodnocen celkovou známkou za exteriér 7,68. Mechanika pohybu se v průměrných známkách pohybovala kolem 7,5 a zajímavé bylo, že u tohoto koně byla mechanika pohybu pod sedlem hodnocena výše než ve volnosti či na ruce, což taktéž svědčí o jeho velmi dobré jezditelnosti. Výsledná známka se pak zastavila na úrovni 7,88 bodů.

Třetí nejlépe hodnocený hřebec byl Mugáno Novojický (o: Lector Van Den Bisschop, m: Dagmarka po Federweisser, chov. a maj.: Jana Lošáková). Tento hřebec prošel od předvýběru velmi pozitivním tělesným vývojem. Vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně narostlého hřebce, velmi výrazně nasvalil a celkově byl hodnocen známkou za exteriér 7,79, kdy vysoké známky obdržel za typ (8,0) a rámec (8,17). Mechanika pohybu tohoto koně je výjimečná zejména ve cvalu, kde se pohybuje s velmi dobrým prostorem a celkem dobrou rovnováhou. Ve skokové části zkoušky ukázal velmi dobrou odrazovou sílu a skokovou schopnost (8,0), technika skoku je u tohoto hřebce hodnocena poněkud níže (7,58). Výsledná známka hřebce Mugáno Novojický je 7,73 bodů.

Na čtvrtém místě skončil hřebec Quality Drive (o: 5181 Quaid, m: Donfetti po Drosselklang II, chov.:Ranč Lhota a.s., maj.: Daniela Kotalíková). Tento ušlechtilý a líbivý hřebec moderního sportovního typu byl hodnocen celkovou známkou za exteriér na úrovní 7,79 bodů, kdy nejvyšší známku (8,0) obdržel za typ, hlavu a hřbet. Mechanika pohybu byla v klusu a ve cvalu vyrovnaná (7,66) a skokové vlastnosti byly hodnoceny známkou 7,5 za skokovou schopnost a 7,42 za techniku skoku. Výsledná známka pak byla 7,37 bodů.
 
 
Děkujeme všem majitelům za svěřenou důvěru a gratulujeme k získání oprávnění k plemenitbě pro další roky.

Připojené obrázky

Ohodnoť článek:

1 2 3 4 5

Čím více bodů, tím lepší hodnocení.

Článek hodnotilo 0 čtenářů. Celkový počet bodů: 0.

Linkuj na:

Sdílej článek na Linkuj.cz Sdílej článek na Jagg.cz Sdílej článek na De.licio.us Sdílej článek na Connotea.org Sdílej článek na Facebook.com