Španělský, resp. francouzský cop

5. 05. 2011 10:00, Aktualizováno 14. 02. 2018 21:13

Obrázky: 10

Autor: Alena Pětrošová Foto: Katka Lipinská, Julie Šverčičová, Helena Makovcová Rubrika: Ustájení a péče o koně Počet přečtení: 29674 Počet komentářů: 2 Komentuji zde: Ne Bookmarkován 1 krát

V dnešním díle opustíme bobánky všeho druhu a podíváme se na velmi jednoduchou, ale zároveň velmi efektní úpravu hřívy - španělský (resp. francouzský) cop.

00Španělský cop je velmi často k vidění u plemen španělských a barokních. Koně těchto plemen mají hřívu většinou velmi hustou a ta navíc bývá ponechávána tak dlouhá, jak naroste. Za těchto podmínek se zaplétání do bobánků stává noční můrou. A navíc - tady už nejde jen o úpravu koně na závody, ale o samotné "přežití" s hřívou. Kdo má dlouhohřívého koně, ví, jak nepříjemné je, když se hříva plete do otěží. Zapletení hřívy do copánků je sice způsob jak problém vyřešit, nicméně španělský cop je v případě, že získáte trochu praxe, mnohem rychlejší a pohodlnější. Jsou proto lidé, kteří jej splétají před každým vážnějším ježděním a potom zabere opravdu jen pár minut.

Jak bylo řečeno, tato úprava je velmi vhodná pro koně s hustou a především dlouhou hřívou. Naopak, je-li hříva příliš krátká, žíně budou klouzat z copu ven a ten se celý rozpadne. Z mých zkušeností je potřeba, aby hříva sahala minimálně k dolní linii krku, aby cop vydržel jakž takž vcelku jednu jízdárenskou hodinu.

Pomůcky a potřeby

1Tentokrát si vystačíme jen s pár základními věcmi. Schůdky nebo židlička je samozřejmost (zespodu se cop utahuje dost špatně). Dále potřebujeme už jen kartáč na rozčesání hřívy, vodu v rozprašovači pro zvlhčení hřívy, gumičku v barvě hřívy pro konečné zajištění copu a lak na vlasy nebo cukrovou vodu v rozprašovači v případě, že chceme výsledek uchovat delší dobu.

 

2Jak na španělský cop krok za krokem

Hřívu pořádně rozčešeme a sčešeme na jednu stranu krku (v případě opravdu velmi husté hřívy můžeme objem hřívy rozdělit, sčesat na obě strany krku a zaplést copy dva - jeden z levé a jeden z pravé strany). Hřívu si po celé délce navlhčíme, aby se nám s ní lépe zacházelo. Nahoře u týlu chytíme do prstů tři pramínky hřívy, jako bychom chtěli zaplétat klasický copánek. Začneme tím, že klasickým způsobem upleteme tři překřížení. Tím se dostaneme do pozice, kdy jeden pramínek (A), který je vodorovně se zemí, budeme držet v dlani. Druhý pramínek (B) bude směřovat dolů k zemi, kolmo na linii krku. Třetí pramínek (C) je ten, který tvoří spodní "vlnkovanou" linku španělského copu. Aby bylo vše úplně jasné, na větším obrázku (v galerii pod článkem) rozeznáte písmenka, kterými jsem jednotlivé pramínky popsala.

3(1) Vezmeme pramínek A a křížíme ho vrchem přes pramínek C. Tím se dostane do pozice, že směřuje kolmo k zemi. Nyní přibereme malou část volné hřívy a přidáme ji k pramínku A. Poté chytneme pramínek B a křížíme ho vrchem přes pramínek A. Velmi pevně toto křížení utáhneme, aby se volné žíně přidané do pramínku A narovnaly. Utažením potřebujeme dostat spodní vlnkovanou linku copu co nejblíže horní linii krku. Teď máme všechny tři copánky na nových místech. Opět k pramínku, který je kolmo k zemi, přibereme další kousek volné hřívy a křížení pevně utáhneme.

4

(2) Takto postupujeme po celou dobu pletení, dokud máme co přidávat. Vždy k pramínku kolmo k zemi přibereme další část volné hřívy. Tímto způsobem pokračujeme v pletení dál až ke kohoutku. V okamžiku, kdy už nemáme na přidání žádnou hřívu, volný konec žíní jednoduše spleteme do klasického copánku (3) a ten na konci zagumičkujeme (4). V případě, že je konečný copánek příliš dlouhý, je možné jej zkrátit přeložením na čtvrtiny a zajištěním gumičkou. Hotový cop přestříkáme lakem nebo cukrovou vodou. (5)

5Neděste se, pokud vám návod s copánky A, B a C připadá složitý. Ve skutečnosti je tato úprava hřívy opravdu jednoduchá. Jde jen o to získat praxi a naučit se při zaplétání cop opravdu silně utahovat, jinak se totiž bude povolovat a rozpadne se. Vytrvejte a zaplétejte a utahujte a zaplétejte a utahujte. Budou vás sice bolet prsty, ale posléze vám nebude dělat problém zaplést tento cop během několika minut, takže budete moct tuto úpravu hřívy použít i při běžném ježdění, aby vám dlouhá hříva vašeho koníka nepřekážela.

 

Na silném, klenutém krku barokních plemen se cop vyjímá obzvlášť pěkně a nemusí být jen jeden:

spanel

Připojené obrázky

Komentáře

rozbalit všechny komentáře sbalit všechny komentáře

Seřadit komentáře: Od nejstaršího / Od nejnovějšího

  • 1. Átek

    souhlas

    10:57 - 05. 05. 2011

    Tato úprava opravdu není nijak složitá, vlastně se rovná zaplétanému copu, jen se dobírá jen na jedné straně. Ale co je strašně důležité, tak aby byla hříva před splétáním dobře rozčesaná!!! A to samotné je u husté dlouhé hřívy práce na docela dlouho. Já mám proto obvykle koně zapleténého do klasických copánků víc dnů ať to nemusím pořád česat, navíc se tomu mému hříva strašně cuchá a celodenní pobyt venku taky udělá své. Až bude teplo, vyperu hřívu a vyzkouším ji zaplétat před ježděním do nějakého rychlo španělského copu před každým ježděním.

  • 2. rumba07

    Díky za návod

    13:45 - 05. 05. 2011

    Děkuji autorce za pěkný návod, tenhle druh dočasné úpravy hřívy určitě vyzkoušíme na našich hafloších. V Rakousku jsem tenhle francouzský cop hodně viděla na plemenných hřebcích haflingů, protože u nich jde přesně o to, co zde autorka popisuje - pěstovat co nejdelší hřívu a zároveň s ní mít koně využitelného pro další aktivity - ježdění a zápřež.

Ohodnoť článek:

1 2 3 4 5

Čím více bodů, tím lepší hodnocení.

Článek hodnotilo 0 čtenářů. Celkový počet bodů: 0.

Linkuj na:

Sdílej článek na Linkuj.cz Sdílej článek na Jagg.cz Sdílej článek na De.licio.us Sdílej článek na Connotea.org Sdílej článek na Facebook.com


Equichannel na Facebooku

Děkujeme
našim
partnerům: