První jarní tráva

4. 04. 2017 10:00

Obrázky: 13

Autor: MVDr. Zuzana Satinská - Nutrin s.r.o. Foto: archiv Equichannelu, Pixabay Rubrika: PR článek Počet přečtení: 7415 Komentuji zde: Ne Bookmarkován 0 krát

Dny se pomalu prodlužují, sluníčko příjemně hřeje a tráva se pomalu začíná zelenat. Jaro je tady. Pro nás koňáky to znamená období bujných vyjížděk, přípravu na první závody, téměř každodenní odbahňování našich miláčků a další oblíbené jarní činnosti. Zanedlouho však bahnité výběhy vyměníme za zelené pastviny, je tedy nejvyšší čas si připomenout, co za úskalí nás s první jarní trávou můžou čekat.

Rostliny, včetně travin na našich pastvinách, obsahují sacharidy, které můžeme rozdělit podle jejich funkce na strukturální - tvoří buněčnou stěnu (celulóza, hemicelulóza), a nestrukturální - slouží jako zásobní jednotky (škroby, cukry, fruktany). Fruktany jsou polymery fruktózy (ovocný cukr) - vyskytují se jako oligosacharidy nebo polysacharidy. Slouží rostlině zejména jako zdroj energie. Rostliny si fruktany ukládají v listech, stonku nebo kořenech, odkud je pak využívají k růstu a dýchání. Současné travní kultivary jsou schopné velmi efektivně akumulovat vysoké koncentrace nestrukturálních sacharidů. Byly totiž vyšlechtěny pro zvýšení přírůstku a dojivosti u krav - jsou hodně energeticky bohaté, stimulují mikrobiální fermentaci a zvyšují utilizaci dusíku v žaludku přežvýkavců.

 Během dne v rostlinách probíhá fotosyntéza a ukládání nestrukturálních sacharidů (a tedy i fruktanů), takže jejich nejvyšší koncentrace je v odpoledních hodinách (přes den probíhá fotosyntéza, jejímž produktem jsou právě cukry). V noci, díky absenci slunečního svitu, dochází ke spotřebovávání cukrů rostlinou, proto je nad ránem naopak hladina cukrů v rostlinách nejnižší.

Obsah fruktanů v rostlině ovlivňuje také roční období: nejvyšší obsah fruktanů mají rostliny na jaře, naopak nejnižší obsah pozorujeme uprostřed léta a na podzim je obsah fruktanů někde uprostřed mezi jarními a letními hodnotami.

Také mezi jednotlivými druhy trav jsou rozdíly ve schopnosti akumulovat fruktany. Například bojínek luční, srha laločnatá, jílek nebo kostřava (chladnomilné rostliny) mohou obsahovat vysoké koncentrace fruktanů. Naopak psárka, ostřice, ovsík, svízel, šalvěj, pampeliška, orobinec nebo leguminózy - zejména vojtěška (obecně teplomilné rostliny) obsahují malé množství nestrukturálních sacharidů (fruktanů) a jsou pro koně vhodnější ke spásání.

 Co se děje s fruktany v koňském střevě?

Žádný savec není schopen fruktany strávit bez pomoci střevních bakterií. Fruktany tedy projdou zažívacím traktem až do tlustého střeva, kde je využívají grampozitivní bakterie ke svému růstu (zejména streptokoky a laktobacily). Díky tomu se jim ve střevech daří lépe než ostatním bakteriím, začnou přerůstat a produkovat kyselinu mléčnou a způsobí tím acidózu ve střevech. V tlustém střevě pak dochází k úhynu velkého množství bakterií, střevní stěna se stává propustnější a díky tomu se do krve koně mohou dostat toxiny z odumřelých bakterií a produkovaný laktát. Tyto toxiny se pak dostávají mimo jiné i do kopyt, kde způsobují laminitidu (schvácení). Vědci zjistili, že fruktany v dávce 10 g/kg živé hmotnosti způsobují u koní průjem a kolitidu (C. Pollitt, 2015). Zajímavostí je, že po nadměrném příjmu cukrů je vznik laminitidy spojen s vazodilatací cév v kopytě, a to i při nízké okolní teplotě (C. Pollitt, 2015).

Jak se tedy vyhnout riziku průjmů a schvácení na jaře?

Nejlepším řešením je postupné navykání koně na pastvu. Je to podobné jako při jakékoliv jiné změně krmení. Kůň přes zimu přijímal seno, které má jiné složení než čerstvá jarní tráva. Než vypustíte koně na celý den na pastvu, je dobré koně na čerstvou trávu navyknout. Během prvních 3 týdnů postupně prodlužujte pobyt koně na pastvině od 15-30 minut v prvních dnech až po 3-4 hodiny ve třetím týdnu. Pokud u koně nepozorujete průjem nebo jiné zdravotní potíže, můžete ho od 4. týdne nechat na pastvině celý den. Jestliže se v průběhu navykání na pastvu objeví u koně průjem nebo máte podezření na laminitidu, je nutné pastvu přerušit, koni dát kvalitní seno a vhodné je přidání probiotik. V případě podezření na laminitidu je nutné co nejdříve začít s kryoterapií (koně postavíme do studené vody tak, abychom chladili končetiny od karpálních nebo hlezenních kloubů až ke kopytům).

U koní, kteří jsou chronicky schvácení, trpí inzulinovou rezistencí, metabolickým syndromem nebo prodělali akutní laminitidu, je potřeba postupovat obezřetněji. U těchto koní je vhodné používat výběh chudý na trávu a vždy koni poskytnout do výběhu seno (ideálně rozdělené na více míst, aby byl kůň motivovaný k pohybu). Pokud nemáte možnost výběhu bez trávy, lze použít i pastevní náhubek. U těchto koní je ale třeba počítat s delší dobou převodu na pastvu nebo ještě lépe s pastvou začít až začátkem léta, kdy je obsah fruktanů v travinách nižší než na začátku jara. U některých koní je nutné počítat s tím, že je na bohatou pastvinu nesmíme vypustit nikdy - pro tyto koně je vhodným typem ustájení paddock paradise.

 Jak koně náchylné k laminitidě krmit?

Pro tyto rizikové koně je vhodným krmivem Nutrin I.R.Care, které je speciálně vyvinuto pro koně s metabolickým syndromem (EMS), inzulinovou rezistencí (IR) a laminitidou. Obsahuje nízký podíl škrobů, vyšší množství vlákniny a bílkovin, probiotika a směs bylin, které podporují energetický metabolismus koně a ovlivňují využití sacharidů (například mořská řasa kelpa, pískavice řecké seno, skořice, fenykl, čekanka, krušina, černý bez a další). Jeho hlavními složkami jsou vojtěška, pohanka a rýžové otruby. Přírodní látky jako ostropestřec, šípky a červená řepa posilují obranyschopnost organismu, detoxikují a pozitivně ovlivňují imunitní systém. Toto krmivo je vhodné i pro koně obézní, kteří jsou více ohrožení laminitidou a jsou predisponováni k rozvoji EMS a IR. Spolu s dostatečným pohybovým režimem toto krmivo podporuje snížení hmotnosti a pomáhá normalizovat metabolismus.

 Zajímavou složkou všech krmiv Nutrin je Yucca Schidigera. Je to stálezelená palma pocházející ze Severní a Jižní Ameriky. Díky vysokému obsahu saponinů má detoxikační účinky a podporuje látkovou výměnu. Je schopna podpořit vyplavování kyseliny mléčné ze svalů, čímž odstraňuje únavu. Podporuje protizánětlivé procesy, zmírňuje otoky a bolest, působí proti stresu, zlepšuje imunitní systém a má antioxidační účinky. Je bohatá na zdravé tuky, proteiny, fosfor, železo, vitaminy skupiny B, vitamin A a další látky.

Pískavice řecké seno je jednoletá bylina, která obsahuje saponiny, silice, hořčiny a slizy. Tvoří přechod mezi pícninami a obilovinami. Pískavice mírně snižuje hladinu krevního cukru, je tedy vhodná pro koně obézní a s IR. Má také pozitivní vliv na stav srsti a kopyt.

Mořská řasa kelpa (chaluha bublinatá) je bohatá na jód, karotenoidy, mastné kyseliny, vápník, železo, hořčík, mangan a další látky. Lze ji využít při redukci hmotnosti, jelikož ovlivňuje metabolismus koně. Posiluje imunitu a je tedy vhodná i pro starší koně. U psů a koček se používá pro redukci zubního plaku a kamene.

 Skořice je mletá kůra skořicovníku, jejíž účinnou látkou je cinnamaldehyd. Zlepšuje trávení a je vhodná pro obézní koně pro snížení hmotnosti, zlepšuje metabolismus sacharidů a tuků a podporuje zdravé trávení. Uvádí se, že má antidiabetické účinky, je proto více než vhodná u koní trpící inzulinovou rezistencí.

Semena fenyklu obsahují vitamíny A, B a C, dále některé minerály a silice. Velmi dobře se doplňuje s anýzem. Je považován za prohřívající koření, má pozitivní vliv na trávení (snižuje plynatost střev), dále podporuje správnou funkci jater, ledvin a sleziny.

Krušina je známá svou schopností účinně detoxikovat vnitřní orgány a stabilizovat metabolismus. Často se používá do čajů na hubnutí u lidí.

Čekanka se doporučuje u koní trpících laminitidou, protože má pozitivní vliv na metabolismus koně. Kořen čekanky obsahuje inulin - polysacharid, který je zdrojem energie pro symbiotické střevní bakterie (označuje se jako prebiotikum).

 Plody bezu černého jsou bohaté na vitamín C a antioxidanty. Obsahují také karoteny, vitamíny skupiny B a další látky. Jsou známy svým pozitivním účinkem při trávicích potížích, zánětech ledvin a močového měchýře - působí protizánětlivě a mírně antisepticky.

Pomocí správného managementu a vhodného krmení můžeme snížit riziko zdravotních komplikací při přechodu na jarní pastvu. Můžeme si tak naplno užívat jarní počasí v sedle našich koní.

Citace:
Christopher C. Pollitt: Laminitida kopyt koní. ČZU, Praha, 7.-8.11.2015 (zápisky ze semináře)


 NUTRIN Professional

Extrudované krmivo špičkové kvality pro všechny typy koní v rozličné zátěži.

Vytvořeno na principech zdravé výživy koní. * Zvýšená stravitelnost a hygienická kvalita krmiva. * Snížení nákladů na krmení díky nižší krmné dávce. * Rychlé a snadné dávkování. * Konzultace a distribuce.

 

NUTRIN s.r.o.

Adresa: Zastavilka 60, 518 01 Dobruška
E-mail: equine@nutrin.cz
www.nutrin.cz
Tel.: +420 491 433 234

Připojené obrázky

Ohodnoť článek:

1 2 3 4 5

Čím více bodů, tím lepší hodnocení.

Článek hodnotilo 1 čtenářů. Celkový počet bodů: 5.

Linkuj na:

Sdílej článek na Linkuj.cz Sdílej článek na Jagg.cz Sdílej článek na De.licio.us Sdílej článek na Connotea.org Sdílej článek na Facebook.com


Equichannel na Facebooku

Děkujeme
našim
partnerům: