Potravinová alergie u psů

22. 02. 2018 07:00, Aktualizováno 27. 02. 2018 23:59

Obrázky: 5

Autor: tým Genomie (PR) Foto: Veterinary Allergy, Stock Photos Rubrika: Psi Počet přečtení: 4497 Komentuji zde: Ne Bookmarkován 0 krát

Obvyklá představa potravinové alergie zahrnuje giganticky nateklý jazyk, dávivý pocit v hrdle, náhlé zrudnutí a otoky obličeje nebo až anafylaktický šok ‒ mdloby, kolaps či hrozící zástavu dechu. Nenechte se zmýlit, potravinové alergie u psů se neprojevují takto akutně a v mnohých případech majitele psa ani nenapadne o možné alergii na potravu uvažovat.

Potravinová alergie vs. potravinová nesnášenlivost

Nežádoucí reakce na krmivo se může objevit v souvislosti s potravní hypersenzitivitou (tj. potravinová alergie) nebo potravní intolerancí, tedy špatnou snášenlivostí potravin. Tyto reakce vyvolávají podobné příznaky, ale jsou zde zásadní rozdíly v jejich původu. Zatímco potravinová alergie je záležitostí imunitního systému, kdy na určité složky v potravě vzniká reakce ve formě tvorby specifického imunoglobulinu E, protilátky hrající hlavní roli při vzniku alergií, na potravinovou nesnášenlivost reaguje organismus tvorbou protilátek třídy IgG (imunoglobulin G) ‒ jedná se vlastně o neschopnost těla zpracovat danou potravinu. Způsobuje pouze podráždění trávicího traktu, často v souvislosti s chybějícími potřebnými enzymy (např. při nesnášenlivosti laktózy), přítomností bakteriálních toxinů nebo špatné snášenlivosti různých konzervantů a barviv.

Sérologický test, který je možné objednat v laboratoři Genomia, dokáže rozlišit právě složky způsobující alergii a intoleranci. To je důležité pro nastavení optimálního jídelníčku psa. U psa, který trpí vícero alergiemi (například na potravu a pyl), může dojít k výraznému celkovému zlepšení všech alergií již po odstranění některých dílčích dráždidel. Tedy správná úprava jídelníčku může být relativně snadný, ale zásadní krok při minimalizaci alergií senzitivního psa.

Vznik alergie

Potravní alergie je u psů a koček třetím nejčastějším onemocněním alergického rázu, hned po atopické dermatitidě a alergii na bleší kousnutí. Je definovaná jako nepřiměřená imunitní reakce organismu na expozici běžnému proteinu nebo glykoproteinu obsaženému v potravě.

Předpokládá se, že alergie vzniká v důsledku poruch imunitního řízení a orální tolerance, zvýšený výskyt potravinových alergií bývá spojován s nedostatečnou funkcí zažívacího traktu. Akutním nástupem IgE jako reakcí na alergenní složky potravy je indukována buněčná degranulace, což vede k uvolňování zánětlivých mediátorů, jako je histamin nebo eikosanoidy.

Potravinová alergie se může objevit u psů bez ohledu na pohlaví a věk. Imunitní funkce trávicího traktu jsou však sníženy u psů do jednoho roku a u starších psů, což může znamenat i snížení orální tolerance. Alergie má genetický podklad a náchylnost k ní může být předávána z generace na generaci. Plemena jako např. teriéři, setři, kólie, dalmatini, retrívři, boxeři, šarpejové, kokršpanělé, němečtí ovčáci, pitbulové, labradoři, jezevčíci a malí knírači mají vyšší předpoklad ke vzniku alergií.

Příznaky potravinové alergie

Potravinová alergie způsobuje dermatologické problémy a problémy trávicího traktu. Respirační obtíže se vyskytují spíše výjimečně. Nástup klinických příznaků bývá několik hodin až dní po pozření alergenu, nebezpečná je hlavně dlouhodobá konzumace.

Zpočátku se potravinová alergie může projevovat velmi nenápadně, pozorovatelné jsou změny chování, jako podrážděnost a hyperaktivita. Zřetelné jsou pak projevy na kůži – zarudnutí, záněty, svědění a suchá kůže. Nesezónní svědění (pruritus) je nejběžnějším projevem potravinové alergie. U některých psů se může projevit jako atopická dermatitida, více než čtvrtina případů alergického kožního onemocnění je přičítána právě potravinovým alergiím. Často také dochází ke ztrátám srsti nebo se objevují kožní léze, primárně erytém a papuly, dále pak exkoriace, pustuly, lichenifikace, hyperpigmentace atp. Častým významným klinickým projevem potravinové alergie je zánět zvukovodu.

Kromě problémů s kůží se objevují i gastrointestinální symptomy související se zhoršenou funkcí žaludku a tenkého střeva. Mohou zahrnovat zvracení, průjem, zvýšenou plynatost, bolesti břicha, sníženou chuť k jídlu, ztrátu hmotnosti a špatné prospívání. Obvyklá je také kolitida, zánět střev nebo postižení jater.

Potravinové alergeny

Potenciálním alergenem může být jakákoliv složka potravy, obvykle se však jedná o proteiny, v některých případech jsou alergenní i sacharidy, zejména jako složky glykoproteinů.

Nejběžnější potravinové alergeny pro psy jsou hovězí, kuřecí nebo vepřové maso, mléčné výrobky, pšenice, kukuřice, sója a vejce. Jako běžný potravinový alergen je vnímaný lepek (obsažen v pšenici, žitě, ječmeni i ovsu), proto je obecně trend snižovat množství obilovin v krmivu a nejčastěji formulované diety jsou právě bezlepkové. Alergie na lepek způsobuje značné ztráty na hmotnosti a průjmy.

Jako zdroj dalších možných alergenů je třeba také zmínit různá aditiva, která jsou přidávána do průmyslově vyráběných krmiv. Některé případy alergií se skutečně objevují v reakci na konzervační činidla, barviva či dochucovadla. Alergie na potravu se může projevit i po požití malého množství alergenní látky, při hledání odpovědného alergenu nesmíme opomenout všechny potraviny, se kterými pes přichází do styku, tedy i pamlsky, žvýkací tyčinky, léky a přípravky na odčervení.

Odhalení alergenu

Jednou z možností, jak určit látky, které pes nesnáší, je tzv. eliminační dieta. To je často velmi zdlouhavý proces. Z jídelníčku se postupně vypouštějí jednotlivé látky, na které by pes mohl být alergický a zjišťuje se, zda se jeho zdravotní stav zlepší. Pro spolehlivé určení alergenu je součástí této diagnostické metody opětovné zavedení předchozí stravy a sledování návratu klinických příznaků. Dietu je možné připravovat doma. Jako vhodné zdroje bílkovin je doporučováno jehněčí, zvěřina, kachna, králík, klokan nebo pštros.

Efektivní způsob identifikace alergenů je sérologický test, který detekuje přítomnost specifických protilátek IgE a IgG, způsobujících alergickou odpověď. Diagnostický test umožňuje s citlivostí až 90 % detekci těchto alergenů – hovězí, jehněčí, jelení, vepřové, kuřecí a krocaní maso, světlé i tmavé ryby, vejce, mléko, sójové boby, kukuřice, rýže, oves, pšenice, brambor, cukrová řepa, mrkev, hrášek a droždí.

Test IgE a IgG potravních alergenů je dostupný v laboratoři Genomia. Cena testu je 2 290 Kč. Výsledky testu jsou obvykle do 14 dnů. K testování je třeba 3 ml krevního séra.

Pozitivní výsledek testu je podnětem k zavedení diety. Umožní majiteli nastavit jídelníček tak, aby se vyvaroval podání alergizující potraviny. Potravinová alergie je neléčitelná a bude psa provázet po zbytek jeho života. Při krmení správnou stravou a vyhýbání se alergenům bude však psovi dopřán spokojený a kvalitní život.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Genomia s.r.o.

Janáčkova 51
32300 Plzeň

 

laborator@genomia.cz
www.genomia.cz
Facebook
tel: +420 373 749 999 nebo +420 373 317 478 (v pracovní dny volejte přednostně mezi 7-17 hod)
tel: +420 777 907 952 nebo +420 724 028 493 (v pracovní dny volejte přednostně mezi 17-19 hod)

Připojené obrázky

Připojené články

22.03. 2017 05:00 Je třeba se bát genu MDR1?
26.07. 2017 07:00 DNA profilování koní
23.08. 2017 05:00 Syndrom zvaný headshaking
13.12. 2017 07:00 Novinka na trhu: CaniLine - analýza plemenné příslušnosti psa

Ohodnoť článek:

1 2 3 4 5

Čím více bodů, tím lepší hodnocení.

Článek hodnotilo 1 čtenářů. Celkový počet bodů: 5.

Linkuj na:

Sdílej článek na Linkuj.cz Sdílej článek na Jagg.cz Sdílej článek na De.licio.us Sdílej článek na Connotea.org Sdílej článek na Facebook.com


Equichannel na Facebooku

Děkujeme
našim
partnerům: