Potravinová alergie u koní

7. 06. 2018 09:00

Obrázky: 5

Autor: tým Genomie Foto: archiv Equichannelu, pixabay.com Rubrika: PR článek Počet přečtení: 2369 Komentuji zde: Ne Bookmarkován 0 krát

Podobně jako u lidí, i u koní se může objevovat alergie na určité součásti potravy. A nejedná se pouze o ojedinělé případy, potravinová alergie je u koní třetím nejčastějším typem alergie, hned po alergii na hmyzí kousnutí a alergii na pyl a spory plísní. Jedná se o problém, který může významně ovlivnit kondici a celkovou kvalitu života zvířete.

Potravinová alergie – co to znamená?

Potravinová alergie (neboli hypersenzitivita) je definovaná jako nepřiměřená imunitní reakce organismu na expozici běžnému proteinu nebo glykoproteinu obsaženému v potravě.

Při požití alergenu dochází k velmi silné imunitní reakci ve formě tvorby specifického imunoglobulinu E (IgE), což je protilátka hrající hlavní roli při vzniku alergií. Akutním nástupem IgE jako reakcí na alergenní složky potravy je indukována buněčná degranulace, což vede k uvolňování zánětlivých mediátorů, jako je histamin nebo eikosanoidy.

Jak vzniká?

Předpokládá se, že potravinová alergie vzniká v důsledku narušení střevní bariéry imunologickými a neimunologickými mechanismy spolu s alergenovou zátěží. Zvýšený výskyt potravinových alergií pak bývá spojován s nedostatečnou funkcí zažívacího traktu.

Ve střevě bylo odhaleno hned několik mechanismů, které zprostředkovávají atopická onemocnění na kůži a v dýchacím traktu. Pozitivním zjištěním je, že klíčovou roli v perorální toleranci má střevní mikroflóra, používání probiotik tedy vykazuje příznivé výsledky při řízení potravinové alergie.

Na tomto místě nutno zmínit, že alergie má genetický podklad, náchylnost k ní může být tudíž předávána z generace na generaci.

Jaké jsou klinické příznaky?

Alergická reakce vyvolává nepříjemné až velmi závažné klinické projevy, které mohou být jak fyzického, tak i psychického rázu. Potravinová alergie u koní se projevuje jako zvýšený sklon ke vzniku alergické dermatitidy.

Symptomy jsou tedy nejčastěji dermatologické - zahrnují recidivující kopřivku a úporné svědění, které dohání koně doslova k šílenství. Nervózní koně se škrábou o stromy, hrazení a stěny budov, vykusují si srst a škrábou se kopyty. V důsledku tohoto chování vznikají na kůži sekundární léze.

Dalšími příznaky potravinové alergie mohou být regionální otoky, zčervenalá nebo šupinatá kůže nebo vypadávání srsti. Potravinová alergie může být svými příznaky snadno zaměnitelná za jiný typ alergie, např. na kousnutí hmyzem.

Problémy trávicího traktu se objevují méně často, jedná se především o průjmy a zvracení s rychlým nástupem po pozření alergenu.

Na jaké složky potravy vznikají alergie nejčastěji?

Nejčastěji hlášené složky potravy, které způsobují nežádoucí alergické reakce, zahrnují vojtěšku, ječmen, řepnou kaši, otruby, pohanku, čekanku, jetel, slad, oves, brambory, třezalku tečkovanou, pšenici a jiné doplňkové látky.

Jak zjistit, která složka koni vadí?

Jednou z možností, jak určit látky, které kůň nesnáší, je tzv. eliminační dieta. To je často velmi zdlouhavý proces. Z jídelníčku se postupně vypouštějí jednotlivé látky, na které by kůň mohl být alergický, a zjišťuje se, zda se jeho zdravotní stav zlepší. Pro spolehlivé určení alergenu je součástí této diagnostické metody opětovné zavedení předchozí stravy a sledování návratu klinických příznaků.

Nejspolehlivější metodou pro diagnostiku alergie je sérologický test (potřebný objem krevního séra je 5 ml), který detekuje hladiny specifických IgE protilátek, způsobujících alergickou odpověď.

Laboratoř Genomia nabízí vyhotovení sérologického ELISA testu, jenž umožňuje dosáhnout citlivosti a specifičnosti až 90 %. Test je schopen zjistit, na které konkrétní alergeny je pacient citlivý.

Pozitivní výsledky testu jsou pak podnětem pro zavedení diety a nastavení optimálního jídelníčku. Test umožňuje detekci následujících alergenů: pšenice, oves, ječmen, žito, kukuřice, vojtěška, mrkev, rohovník, cukrová řepa, sója nebo melasa. Diagnostický výsledek může být dále potvrzen zavedením eliminační diety.

Jak lze potravinovou alergii vyléčit?

Potravinová alergie je neléčitelná a bude koně provázet po zbytek jeho života. Při krmení správnou stravou a vyhýbání se alergenům bude však koni dopřán spokojený a kvalitní život.

Kompletní přehled genetických a alergologických testů pro koně laboratoře Genomia najdete ZDE.

 

Genomia s.r.o.

Janáčkova 51
32300 Plzeň

 

laborator@genomia.cz
www.genomia.cz
Facebook
tel: +420 373 749 999 nebo +420 373 317 478 (v pracovní dny volejte přednostně mezi 7-17 hod)
tel: +420 777 907 952 nebo +420 724 028 493 (v pracovní dny volejte přednostně mezi 17-19 hod)

Připojené obrázky

Připojené články

20.06. 2017 07:00 Letní dermatitida koní
05.04. 2018 07:00 Alergie na hmyz u koní
03.05. 2018 09:00 Nepodceňujte hrozbu lymské boreliózy

Ohodnoť článek:

1 2 3 4 5

Čím více bodů, tím lepší hodnocení.

Článek hodnotilo 0 čtenářů. Celkový počet bodů: 0.

Linkuj na:

Sdílej článek na Linkuj.cz Sdílej článek na Jagg.cz Sdílej článek na De.licio.us Sdílej článek na Connotea.org Sdílej článek na Facebook.com


Equichannel na Facebooku

Děkujeme
našim
partnerům: