OH Rio: drezura - Valegro za 93,857 %!

14. 8. 2016 EQCH redakce Autor fotek: Rebecca Ashton /THM/

AKTUALIZACE: Valegro má druhou zlatou olympijskou medaili v jednotlivcích! // Medaile družstvům jsou už rozdány a dnes od tří hodin našeho času se můžete těšit na vrchol olympijské drezury volné jízdy Grand Prix pro jednotlivce. Pojďme se ohlédnout za předchozími dvěma koly a zrekapitulovat si to nejzajímavější.

AKTUALIZACE:

Valegro má druhou zlatou olympijskou medaili v jednotlivcích!

Myslím, že poté, co v pátek zvítězila Isabell Werth, většina drezurních fanoušků při včerejším küru ani nedýchala. Nicméně Charlotte Dujardin ho zvládla perfektně a zvítězila s náskokem skoro 5 % (a výsledkem 93,857 %) před Isabell Werth s 89,071 %. Kromě toho, že Charlotte jela opravdu perfektně a bezchybně, měla i velmi hezký kür s mnoha obtížnými prvky. Dynamická hudba byla inspirována komiksovými filmy, které se střídaly s latinskoamerickými rytmy. Tlak na tuto jedenatřicetiletou jezdkyni musel být obrovský a ona posléze přiznala, že to bylo poprvé, kdy byla nervózní. Když ale klusala okolo obdélníku, měla z Valegra tak dobrý pocit, že se nervozita rozplynula a ona vnímala pouze svého koně.

Charlotte a Valegro

Třetí se umístila Kristina Bröring Sprehe s úchvatným Desperadem s 87,142 %. V Desperadově úloze rozhodně stála za pozornost kombinace přechodu z piruety v piafě rovnou do kroku, kde kůň ukázal perfektní uvolnění.

Čtvrtá skončila Američanka Laura Graves, opět s velmi uhlazenou úlohou a pěkným měkkým přilnutím. Pátý Severo Jesus Jurado Lopez ze Španělska zaujal především impozantními chody, bohužel také zádí „hozenou za koněm". Rozhodčím to ale zjevně nevadilo. Úloha šesté Dorothee Schneider hudbou vtipně navázala na jméno koně - Showtime a hudba byla postavena na známé The Show Must Go On. I podle výrazu jezdkyně po dojetí ale bylo evidentní, že nevyšla podle jejích představ. Carlovi Hesterovi se naopak dařilo, myslím, že dnes Nip Tuck předvedl své maximum. Dlouhou dobu vedl výsledkovou listinu, až ke konci, kdy startovali ti nejlepší, se posunul na konečnou sedmou pozici.

Největší stín na tyto olympijské hry vrhla Adelinde Cornelissen. I když zmínka o vlasové zlomenině Parzivalovy čelisti je nepotvrzena a byla vehementně popírána, zdá se, že celý případ se nevyhne podrobnému vyšetřování. Bývalá drezurní jezdkyně a rozhodčí Colleen Kelly se rozhodla oficiálně ji obvinit z týrání zvířat pro její chování v Riu. Jak píše na svém webu, po zveřejnění tohoto úmyslu již získala mnoho negativních reakcí včetně vyhrožování, ale nenechá se zastrašit.

Kdo jste nestihl přímý přenos, můžete vše zhlédnout v archivu České televize: http://www.ceskatelevize.cz/rio2016/videoarchiv/zaznamy/338395-zaznam-jezdectvi-drezura-jednotlivci/ Charlotte Dujardin startuje ve 165. minutě. Desperados hned před ní a Isabell Werth úplně poslední.

Výsledky týmů jsou již známé. Na prvním místě je tým Německa s 81,936 %, následuje Velká Británie se 78,595 %, třetí USA se 76,667 % a za nimi Holanďané - 75,517 %. Podívejme se, jak se celý boj o medaile odehrával a co nás ještě zaujalo.

Co se dělo ve středu a čtvrtek?

Charlotte Dujardin ani po roční přestávce nezklamala a svých 85,071 % si krásným výkonem skutečně zasloužila. Valegrovo pohodové, uvolněné předvedení můžete zhlédnout zde: https://www.facebook.com/StableExpress/videos/1250695724962971/

Charlotte a Valegro

Komu se příliš nedařilo, byl Carl Hester s Nip Tuckem. Přesně jak Hester nedávno říkal v rozhovoru pro Horse Magazine, Nip Tuckovy zadní nohy se s Valegrovými nedají srovnávat, navíc je kůň poněkud lekavý, což vyvrcholilo, když v písmeni P „uviděl Pokémona", jak Hester poté vtipně poznamenal. Prý by potřeboval brýle. Hester byl zklamaný, uvedl, že doufal v lepší výsledek, protože Nip Tuck je schopen jít až za 79 procent, samozřejmě pouze v případě bezchybné úlohy.

Kristina Broring-Sprehe a DesperadosZa Charlotte skončily hned tři Němky, nejlépe zajela Kristina Broring-Sprehe s patnáctiletým Desperadem, který má podobně jako Valegro také mnoho fanoušků. Její předvedení ke konci úlohy trochu rušil dojem, že příliš tahá za otěže. Všiml si toho i server Eurodressage, který uvedl, že by bylo hezčí, kdyby jezdkyně měla ruce blíž u kohoutku namísto vysoko s dlouhými otěžemi. Následovala Isabell Werth a Dorothee Schneider. Jejich společnou záslouhou se německý tým dostal do čela. Posledním zástupcem Německa byl teprve jedenadvacetiletý Sonke Rothenberger, syn Svena Rothenbergera, s teprve devítiletým Cosmem. Vzhledem k jejich mládí mají opravdu dobře našlápnuto a uvidíme, kam až se spolu dostanou.

Pěknými výkony překvapili reprezentanti USA. Vedle zkušeného Steffena Peterse zaujala hlavně Laura Graves především svým uvolněním a měkkým přilnutím. Mimochodem, její kůň Verdades není zrovna příkladem prošlechtěného drezurního koně, jeho matka je kříženkou mimo jiné hackneye. Na úspěchu tohoto týmu má jistě zásluhu i trenér Robert Dover, který sám na olympiádě v minulosti startoval a vytyčil si cíl dovést tým USA ke zlatu.

Adelinde Cornelissen a ParzivalHolandský tým, průběžně i finálně čtvrtý, byl poněkud znevýhodněn, protože Adelinde Cornelissen, stříbrná v jednotlivcích z minulé olympiády, během úlohy vzdala. Oficiálním důvodem byl zdravotní stav tohoto devatenáctiletého valacha, kterého v Riu v úterý ráno kousl nejspíše jedovatý hmyz. Adelinde na svém facebookovém profilu zveřejnila fotku oteklé hlavy Parzivala a uvedla, že měl dva dny horečky. Přestože žádala o přesun startu na pátek, aby měl kůň ještě jeden den na zotavenou, nebylo jí to povoleno. Ve čtvrtek již vypadal v pořádku, byl mu povolen start, proto se kvůli týmu rozhodla startovat, nicméně během úlohy vzdala, protože měla pocit, že kůň nemá tolik sil jako obvykle. Alespoň tak to formulovala, aby z ní posléze některá média udělala hrdinku, která se z lásky ke koni vzdala možnosti olympijské medaile. Faktem je, že Parzival už od příjezdu do Ria vyplazoval jazyk, a to i na uzdečce při veterinární přejímce. Jezdkyně během úlohy zjevně několikrát kontrolovala, zda valach jazyk nevyplazuje, a vzdala až ve chvíli, kdy k tomu skutečně došlo. Tedy kdy bylo jednoznačné, že nemůže očekávat dobré známky. V každém případě, Parzival by se měl touto olympiádou se svou kariérou rozloučit.

Ani Edward Gal neoslnil, první úloha byla spíše opatrná, z Holanďanů nás zaujal nejvíce Diderik van Silfhout.

Vítězný tým

Překvapivý pátek

Páteční druhé kolo přineslo překvapení v podobě změny vedoucí dvojice. Isabell Werth velmi povedenou úlohou předjela Charlotte Dujardin, která v úloze udělala několik chyb. Asi nejzávažnější bylo nacválání v klusovém překroku, které zjevně rozhodilo jak koně, tak jezdkyni. Méně drahá byla chyba v počítaných přeskocích na diagonále 2-2, kdy na začátku přeskočila po jednom cvalovém. Evidentně si toho ale dva rozhodčí nevšimli, takže došlo ke kuriózní situaci, kdy za stejný cvik dostala známky od 4 do 9. V každém případě, i když projev Valegra působil uvolněněji a divákům se asi líbil více, povedená úloha Isabell Werth byla hodnocena o více než půl procenta lépe. Mimochodem, pro Isabell Werth to znamená šestou zlatou olympijskou medaili, což z ní činí nejúspěšnějšího sportovce v jezdectví vůbec. Třetí a čtvrté místo opět patřilo Němkám, přičemž Desperados s Kristinou Broring-Sprehe skončil až čtvrtý za Dorothee Schneider a Showtime.

Isabell Werth a Weihegold

Z britského týmu byl pak druhý nejlepší Carl Hester. Nip Tucka si tentokrát lépe pohlídal, takže útěk před Pokémony se nekonal, nicméně přesto se musel spokojit se 76,485 %. Američané za třetí místo vděčí zejména skvělému výkonu Laury Graves, která získala 80,644 % a mezi jednotlivci byla pátá. Z holandských jezdců byl nejlepší Diderik van Silfhout, Edwardu Galovi se nedařilo, na Facebooku se vyjádřil, že se pokusil zariskovat a že to nevyšlo. Nicméně čtvrtou příčku družstvo udrželo.

Carl Hester a Nip Tuck

Tolik ke družstvům... a nezapomeňte, finále jednotlivců dnes od tří (10:00 místního času)!

Podobné články

Je jí teprve sedmnáct let. Vůbec poprvé postoupila do finále velkého seniorského závodu. A díky tomu také moderní pětibojařka Lucie Hlaváčková…

Moderní pětiboj už nikdy nebude jako dřív. Jízda na koni bude nahrazena překážkovou disciplínou. Čeští zástupci na víkendovém kongresu mezinárodní…