Koňské novinky: Pozor na trávu i vlastní nervozitu

8. 07. 2009 10:00

Obrázky: 1

Autor: The Horse Sponzor: TheHorse.com Seriál: TheHorse - Novinky Zdroj: TheHorse.com Překladatel: Dominika ŠVehlová Počet přečtení: 7829 Komentuji zde: Ne Bookmarkován 2 krát

Dnes si připomeneme, jaké nebezpečí se skrývá v rostlinách na pastvině a kdy je největší. A taky se dozvíme, že už i vědci zjistili, že nervozita a strach nemají u koní co dělat.

THlogo.jpg

Riziko laminitidy se zvyšuje s cukry na pastvině

Autor původního textu: University of Minnesota Extension
29. června 2009, článek č. 14441

Pastevní laminitida může být vyvolaná tím, že vnímaví koně pozřou vysoké množství cukrů (fruktanů), které se přirozeně nacházejí v některý pastevních travinách.

Vnímaví koně jsou ti obézní nebo dobře krmitelní, také poníci, koně s metabolickým syndromem nebo schvácení v minulosti. Mnoho z nich by mělo mít pastvu omezenou nebo na ni nechodit vůbec.

Obsah cukrů v travinách závisí na počasí, jejich stresu, druhovém složení pastvy, zralosti rostlin, denní a roční době. Kdykoli probíhá v rostlinách fotosyntéza (tvorba energie ze slunečního svitu), vzniká v nich i cukr. Pokud je růst trávy omezen teplotou pod 4°C nebo suchem, cukry, které se normálně využívají pro růst, se začnou v rostlině akumulovat.

Během tohoto stresu, v němž se traviny nacházejí, by se vnímaví koně neměli pást. Chladné jarní a podzimní počasí může vyvolat v rostlinách akumulaci cukrů a tím se u těchto zvířat zvyšuje riziko vzniku pastevní laminitidy. Tito koně se mohou pást kdykoli, kdy rostliny využívají cukry pro rychlý růst, tedy během teplého počasí, nebo ve tmě, kdy energii netvoří, ale pouze spotřebovávají. Samozřejmě laminitida může u vnímavých koní vzniknout i tehdy, pokud mají možnost se přežrat.

Majitelé mohou koním nasadit pastevní náhubky, aby omezili množství sežrané píce, mohou jim omezit pastvu na dobu, kdy by měl být obsah cukrů v travinách nižší. Obecně je to mezi 3. a 10. hodinou dopoledne, během zatažených dní nebo v době, kdy noční teploty neklesají pod 4-4,5°C. Koně lze déle pást i v místech, kde se drží stín, například mezi stromy nebo budovami, protože zde se bude v travinách akumulovat méně cukrů. Obsah cukrů je nižší i ve vyzrálejších travinách.

Jsou zde jiné faktory, které ovlivňují obsah cukrů v rostlinách. Některé druhy pastevních travin mají geneticky potenciál akumulovat více cukrů za stresových podmínek, než jiné. Patří mezi ně bojínek, sveřep, srha a většina chladnomilných travin. Zároveň je známo, že většina travin uskladňuje cukry v dolních 7,5-10 centimetrech své délky.

Majitelé koní by se měli ujistit, že pastvina není nadměrně spasená, i to může pomoct předejít vzniku laminitidy. Rostliny v sobě skladují cukry, když jsou ve stresu. Pastvina by měla být dobře hnojená a náchylní koně by se neměli pást v období sucha nebo v době, když noční teploty klesnou pod 4°C.


Koně reagují na tepovou frekvenci člověka

Autor původního textu: Nancy Zacks
1. července 2009, článek č. 14464

Zvýšená tepová (srdeční) frekvence člověka ovlivňuje tepovou frekvenci koně, kterého daný člověk vede nebo na něm jede. To nedávno zjistili vědci na švédské univerzitě zemědělských věd.

Linda Keeling, PhD a její kolegové zjišťovali, zda lidé neúmyslně nepřenášejí na koně strach a obavy. Jako indikátor strachu použili tepovou frekvenci. Požádali 20 lidí s různými zkušenostmi s koňmi, aby vedli nebo jeli na 10 koních z bodu A do bodu B, a to čtyřikrát. Vědci řekli lidem, že během čtvrté jízdy se otevře deštník. Ten se sice nikdy neotevřel, ale tepové frekvence lidí i koní se během čtvrté jízdy zrychlily, když lidé očekávali otevření deštníku.

„Zvýšené tepové frekvence koní pravděpodobně znamenají, že byli mnohem více ve střehu a připravenější reagovat na jakékoli potenciální nebezpečí," říká Keeling. „V divočině jsou koně přizpůsobeni reagovat na jiné členy své skupiny. K úprku dochází více, když jsou koně velmi na pozoru."

Pokud jste nervózní a vedete koně nebo na něm jedete, vaše nervozita může zvýšit pravděpodobnost, že se stane to, čemu se ve strachu chcete vyhnout.

Studie „Investigating horse-human interactions: the effect of a nervous human" byla publikovaná v červnovém čísle časopisu The Veterinary Journal.

Další díly

Připojené obrázky

Ohodnoť článek:

1 2 3 4 5

Čím více bodů, tím lepší hodnocení.

Článek hodnotilo 3 čtenářů. Celkový počet bodů: 15.

Linkuj na:

Sdílej článek na Linkuj.cz Sdílej článek na Jagg.cz Sdílej článek na De.licio.us Sdílej článek na Connotea.org Sdílej článek na Facebook.com


Equichannel na Facebooku

Děkujeme
našim
partnerům: