Posouzeni koně

• Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2012, 22:31

No možno sem Eva napíše jej zážitok z výstavy :)
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2012, 22:33

No a keĎ si tak človek popozerá tie staré fotky z bažiny, či v ktorej sekcii to je, musí úplne omdlievať :D
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2012, 22:34

Reakce na [1434373]: Slovo korektný znamená správny. Nekorektný je potom nesprávny. A o tom sa práve bavíme...
    Pre istotu zopakujem - že napríklad šabľovitý postoj môže byť pre niektoré plemeno chybou, pre niektoré nie je. Mám zopakovať aj prečo?
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2012, 22:39

EvaM
    Reakce na [1434373]: Slovo korektný znamená správny. Nekorektný je potom nesprávny. A o tom sa práve bavíme...
    Pre istotu zopakujem - že napríklad šabľovitý postoj môže byť pre niektoré plemeno chybou, pre niektoré nie je. Mám zopakovať aj prečo?

Ja bych spis vychazela z toho, ze "korektni" neznamena "spravny", ale neco jako "zasad dbaly".
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2012, 22:52

Inak k tomu koňovi od zadávateľky : myslím, že ten zvláštny chrbát a zrazený zadok sa stratia, keď kôň začne normálne pracovať, hýbať sa a nakŕmi sa.

Mala som valacha po ruskom trakénovi z príšernej poloťažkej, či furiosoidnej matky. Ako žriebä vyzeral tak, že by ho človek nechcel ani zadarmo. Ako rástol, tak mu mohutnel predok, zadok mal stále malý a otrasne strechovitý.

Bol veľmi neskorý, ale ako začal rozumne pracovať a žrať, prešlo ešte pár rokov a momentálne má prdel ako QH svalnatú, po streche ani stopy, guľatá, louplá záď.

Je strmší, to ale kone po Obvod bývajú s rohovinou kvality žuly.
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 02. 2012, 07:55

Svapu
    TSsport
    Reakce na [1434249]: Jinak ano jsem majitelkou Lerose, taky neni ideal,ale je to muj milacek. A jak se ma jeho segra? Mas nejakou jeji fotku?

Leros je Le Patron x Tampa? Jestli ano, mimo Misi ma jeho segru z matky tady na diskuzi jeste Carava, tak si dovolim hodit i fotku jeji kobylky (na jedne fotce s hribetem po Quick Lauro Z:-)

Jo Leri je Le Patron x Tampa. Mam ho 137 dni :-) koupila jsem ho jeste neobsedleho(nastesti) od pana ze sazavy s hroznejma podlomama, taky kvuli tomu kulhal a jeste kevsemu se vseho bal,ale me se libil. 3 mesice jsme se zbavovali toho sajrajtu na jeho nohach. Ted uz je obsedly, ale jeste nic nedela, cekame na jaro :-)

Připojené soubory:

• Stálý odkaz | Vloženo 04. 02. 2012, 07:58

Reakce na [1434357]: tady je muj mail t.srbova@seznam.cz kdyy se ti chtelo, tak mi muzes poslat neco o sve kobylce nebo fotky, dik
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 02. 2012, 12:52

Měli bychom posuzovat koně vždy k danému plemeni. Zda jeho stavba těla zodpovídá danému plemeni či ne, zda je korektní. Většina plemen byla šlechtěna na daný účel a tomu odpovídala stavba těla. Nejmarkatmější rozdíl dostihy - A 1/1 a tah - chladnokrevný kůň.Pro tah je vhodná strmá lopatka a pro běh je nevýhodou, korektnost uložení lopatky je daná použitím a plemenem. Zmiňovaný šavlovitý postoj je u horských plemen přirozený a vychází z pohybu v daném terénu a je tedy korektní. Z toho plyne, že pro dostihy, vytrvalost, parkůry, drezůru, práci s dobytkem, tah a pod. je pro každé odvětví vyžadována jiná stavba těla. Čím je použití v daném oboru na vyšší úrovni, tak je pro něj vhodnější korektní stavba těla pro tuto činnost a de fakto pro dané plemeno.
    Všeobecnou, orientační pomůckou pro posouzení stavby těla koní je zařazení použití jako např. jezdecký kůň a zde se vychází z širšího použití koně a tím jeho stavby těla umožňující univerzální používání. Jari
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 02. 2012, 20:23

horsana
    Inak k tomu koňovi od zadávateľky : myslím, že ten zvláštny chrbát a zrazený zadok sa stratia, keď kôň začne normálne pracovať, hýbať sa a nakŕmi sa.

Horsana, vážně ti připadá ten valach nenakrmený a že vypadá, že nepracuje? Mně teda ne, aspoň ta první půlka těla vypadá jako kuň v dobré rekre kondici. Ano a zadní část těla jakoby nepracovala, docela bych ho chtěla vidět v pohybu... Konstitučně mi připadá slabý. Křížence chlaďasů, co jsem měla možnost vidět, bych napočítala cca do 10 a vždycky měli určitou část/i těla slabší, byli nesouměrní.

Moc tady nechápu ten rozpor orientálních případně horských plemen X teplokrevných sporťáků.. Evo, vždyť je přeci jasné, že ten Karo by byl s nadsázkou nepodsaditelný, nevyseditelný v klusu a skákal by hůř než sousedova koza. A opačně by byl asi problém najít parkuráka/drezuráka, co by urazil tu vzdálenost za čas, co Karo, ve stejném zdravotním stavu. Připadá mi to jako míchání hrušek s jabkama, po orientálních koních se ty tisíciletí chtělo, aby byli vytrvalí, odolní a houževnatí, spokojili se s minimem a podali maximum a to vše ve zdraví, což je určitě jasné. Co by mě jen zajímalo, kolik let se průměrně dožívali...
    Trochu rýpnutí k těm achalům, soudím, že není achal jako achal (viz foto) a co jsem kdy viděla fotky a obrázky těch různejch pouštních beduínů apod. tak mají uždění většinou ostrý jak sviňa. Přeci jen ta ovladatelnost koně, který si prohlíží hvězdy, je trochu jinde, kór s takovým temperamentem. Tím nenarážím absolutně na vytrvalce.
    A k vytrvalcům: omlouvám se, nechci se vůbec nikoho dotknout, ale čistě pro mě osobně to prostě není sport. Že když mi někde řekne, že sportuje, napadne mě drezura, parkur, military, dostihy případně vozatajství. Je to zkrátka "vo něčem jiným" a hodně se to týká i koní/plemen/exteriéru/zkrátka souvisejícího. V rámci český endurance jsem měla možnost vidět jak nejnižší, tak nejvyšší úroveň a pro mě JEZDECKY a PŘIJEŽDĚNECKY trága. Námitku, že to nepotřebujou beru. Je to o prioritách. Jinak jsou to samozřejmě borci, to neberu - já a moje zadnice bychom kvičely po 20 km soustavnýho klusu. Ten rozpor, myslím, není jen o plemenech a exteriéru, ale hlavně využití.

A propo, Iveto, že byl Korok jedinečnej, o tom nepochybuju, ale dneska by si ani neškrt. Možná by si ho dneska ani do tréninku nikdo nevzal, což tehdy doba, (ne)možnosti aj. mělo určitě vliv.

Připojené soubory:

• Stálý odkaz | Vloženo 05. 02. 2012, 00:47

Reakce na [1434500]: Nie som si istá, či rozumiem, čo si chcela svojim príspevkom povedať. Témou je tu posudzovanie koňa a hodnotenie určitých exterierových znakov ako chybných bez ohľadu na plemeno a jeho využitie (resp. štandard plemena). Je zrejmé, že kone rôznych typov budú vyzerať rôzne, len neviem, prečo to doteraz niektorí hodnotitelia akosi nedokázali vstrebať.
    Ale keď už píšeš o tej vytrvalosti a ovládateľnosti, a keď sa tu opakuje ten Karo, špeciálne kvôli tebe som sa donútila konečne dať na Youtube jeho video (Majstrovstvá Nemecka 2004, 160 km, skončil tam 2.)
    http://youtu.be/eCAjdERJ9uI
  • Stálý odkaz | Vloženo 05. 02. 2012, 08:54

EvaM

Ale keď už píšeš o tej vytrvalosti a ovládateľnosti, a keď sa tu opakuje ten Karo, špeciálne kvôli tebe som sa donútila konečne dať na Youtube jeho video (Majstrovstvá Nemecka 2004, 160 km, skončil tam 2.)
    Ale proč konečně, Evo? Vždyť to je nádherné video a úžasný výkon! A speciálně u Kara by mi nějaká "šavle" vůbec nevadila.. Takoví koně to dotáhnou vůlí, srdcem, je to neobyčejný kůň a svým způsobem krásný. Ale na druhé straně je asi třeba přiznat, že snad jedině u vytrvalosti se tyhle exteriérové nedostatky ztratí, nejsou tak důležité pro výkon koně a jeho využití ve sportu.
  • Stálý odkaz | Vloženo 05. 02. 2012, 08:54

EvaM

Ale proč konečně, Evo? Vždyť to je nádherné video a úžasný výkon! A speciálně u Kara by mi nějaká "šavle" vůbec nevadila.. Takoví koně to dotáhnou vůlí, srdcem, je to neobyčejný kůň a svým způsobem krásný. Ale na druhé straně je asi třeba přiznat, že snad jedině u vytrvalosti se tyhle exteriérové nedostatky ztratí, nejsou tak důležité pro výkon koně a jeho využití ve sportu.
  • Stálý odkaz | Vloženo 05. 02. 2012, 09:24

Reakce na [1434528]: Ale prečo to potom nazývať nedostatkom? Ak nejaké plemená existovali po stáročia v nejakej podobe a ich chovatelia nemali záujem to meniť, tak sa to pravdepodobne naopak osvedčilo a nedostatkom to v ich prípade nie je. Prečo tlačiť každého koňa do podoby, ktorú si vymyslela skupina ľudí v Európe pred pár desaťročiami? Je v poriadku, ak si zostavili ideál pre účely, ktoré považovali za väčšinové a dôležité. Nesúhlasím ale s tým, že to niekto berie ako univerzálnu šablónu vždy a všade. Možno je to malým nadhľadom, neochotou sa učiť niečo nové, pýchou?
    Mimochodom, koľko "odborníkov" napríklad doteraz nezaznamenalo fakt, že to, čo nazývajú albínom, je dvakrát presvetlená základná farba?
    (A v tejto diskusii sa mi ani nechce začínať, že kôň sa hodnotí ako celok, a že funkčnosť jednotlivých častí závisí aj od podoby a náväznosti na ostatné - čo v jednej zostave môže robiť probléma je chybou, v inej je OK).
  • Stálý odkaz | Vloženo 05. 02. 2012, 11:59

Reakce na [1434500]: Cituji: "...k vytrvalcům - pro mě osobně to prostě není sport..."

Tak teď jsi mě dostala! Pokud vytrvalost na vysoké úrovni není sport, žijeme každá na jiné planetě...
    Mám orientální plemeno, s příkladnou stavbou těla, s perfektní ovladatelností na udidle, ohlávce, nákrčním řemeni, dokonce bych rekreačně mohla vyrazit úplně bez ničeho - je to jen a pouze o výchově, jezdci a ježdění (a s tím souvisejícím přiježďováním k tomu danému účelu, pro který koně mám).

Ale že kvalitně na úrovni dělaná vytrvalost není sport... na tuto větu hned tak nezapomenu...:-)
  • Stálý odkaz | Vloženo 05. 02. 2012, 12:35

Majdo, vytrvalost je sport...ale srovnáváš nesrovnatelný. Je to natolik specifický odvětví, že to nemůžeš porovnávat třeba s parkurem nebo drezurou.

Je to stejný, jak kdyby se hokejista porovnával s krasobruslařem a hádali se, čí sport je víc náročnej :-)
    Každej sport má svoje specifika, a každej je "těžkej" v něčem jiným.

Sport s koňma je strašně variabilní, ať už jsou to dostihy (rychlost, akcelerace), drezura (přesnost, lehkost) parkur (dynamika, síla, odraz), vytrvalost (tvrdost, houževnatost, výdrž)...a každej je úplně o něčem jiném. V každém sportu je ten "adrenalin" jinde :-)

:D jednou jsem řekla svýmu bratrovi, že poker není sport (těžce se urazil asi na půl roku), sbalil si svoje žetony a nazval mě pohlavním orgánem :D
  • Stálý odkaz | Vloženo 05. 02. 2012, 13:22

Reakce na [1434038]:
    mě se celkově docela líbí, ta záď je v pohodě je zkosená protože má postavení chladnokrevníka ze zadu je jistě hodně široký, co se týče pohybový nevypadá že by měl problém se unést, nesouhlasím s mismon myslím, že klus a krok bude mít jak v bavlnce ostatně jako spousta jiných kobů stejné stavby. cval maj nižší a dusavější ale je hezkej odhadová cena cca 35 000
  • Stálý odkaz | Vloženo 05. 02. 2012, 13:45

OT - Lavero, jednou pro vždy - poker NENÍ sport! stejně jako šachy, dáma, osadníci z Katanu nebo člobrdo :)
    sport je činnost, která zahrnuje fyzickou aktivitu a za tu se bohužel pohyb žetonů, panáčků nebo kamenů po hrací ploše považovat nedá. Poker je hra.
    a že bráchu pozdravuju :D
    jinak popravdě, podle mě i obyč rekre ježdění třeba 4x týdně na hodinu terén (krok.klus.cval) je sport. za předpokladu, že to není hodinová krokovka, tak už to prostě vyžaduje, aby měl člověk vypracované nějaké ty svaly a byl v kondici. jo, je to sport na rekreační úrovni, ale pořád sport.
  • Stálý odkaz | Vloženo 05. 02. 2012, 16:36

vrtule
    OT - Lavero, jednou pro vždy - poker NENÍ sport!

chceš ho taky nasrat? :D :D
  • Stálý odkaz | Vloženo 05. 02. 2012, 17:19

Reakce na [1434527]:
    Chjo, myslela jsem, že tu Eva a Jari dost jasně vysvětlili, že to, co se u některých koní považuje v EVROPĚ za nedostatek, je v jejich domovské zemi normální. Jak už bylo napsáno arab je šlechtěn tisíce let, u kabardinů se budeme bavit zhruba od doby Džingischána (13. století) u achalteke nevím, ale krátká doba to nebude.

Jak k tomu chcete posuzovat euro-americká plemena, která vznikla za přispění/zušlechtování především arabské krve, kromě těch severských plemen, která stejně pro sport neberete v úvahu? je opravdu pohled na současné požadavky na drezurní/parkurová plemena ten správný?

ad vytrvalost - kohokoli, kdo má představu o tom, že vytrvalost není sport a že ji zvládne s prstem v nose vyzývám, ať si přijede vyzkoušet hobbíky. 20 km v terénu dá každý zdravý kůň a jezdec, my se rádi podíváme, jak drezuráci/parkuráci zvládají jízdu v terénu a v lotu cválajících koní:-). mezinárodní výsledky za rok 2011 ukazují, že česká vytrvalost je v mezinárodním srovnání z našich disciplín nejúspěšnější - zdaleka nejúspěšnější - proč asi?

Vlaďka
  • Stálý odkaz | Vloženo 05. 02. 2012, 17:26

Reakce na [1434500]: Vzhľadom na to, že som sama mala kríženca trakéna a ťažkej matky a momentálne mám mix furioso x nejaký ťažný kôň, tak si myslím že áno, že ešte ten kôň má rezervy čo sa týka osvalenia ako zadku, tak aj chrbta.

Konkrétne práve ten môj trakénmix mal do cca 5 rokov zadok ako strecha a keď mal 10, tak mal zadok ako srdce, pri pohľade zozadu.

No ak vytrvalosť nie je šport..neviem, no...čo už.
  • Stálý odkaz | Vloženo 05. 02. 2012, 17:28

Reakce na [1434613]: Vlaďka, no preto, že to môže robiť hocaká krivá hajtra !

+++
  • Stálý odkaz | Vloženo 05. 02. 2012, 17:40

Reakce na [1434616]:

jo, jo horsano - ono těch 160 km při špatném vytrvalostním exteriéru také nejde - to asi nikomu nedochází, že jakákoli zdravotní "blbost" se ti ve vytrvalosti "vytelí" zhruba v L-kách, na to máme dost přísné kontroly. Viděla jsem skákat i drezuřit koně, kteří viditelně kulhali - ve vytrvalosti by ani neodstartovali:-(.

Jinak bych upozornila na jeden aspekt z videa, které dala Eva - Karo jede bez udidla, jen na ohlávce. Kolik drezuráků/parkuráků jste tady takhle viděli v T-čkách? To k té přiježděnosti!

Vlaďka
  • Stálý odkaz | Vloženo 05. 02. 2012, 18:43

Reakce na [1434618]: Jen k tomu "proč asi" jsou Češi ve vytrvalosti úspěšní a v jiných jezdeckých sportech ne mě napadá, že právě proto, že k tomu není potřeba nějaká přiježděnost koně ve smyslu drezury atp. Ovladatelnost ano, přiježděnost ne. Protože kvalitně přijezdit koně tu většina z nás neumí...
    A v Téčkách těžko koně na ohlávce, ať už v parkuru či drezuře, už jenom proto, že to pravidla nepovolují;)
  • Stálý odkaz | Vloženo 05. 02. 2012, 18:53

mismon
    Reakce na [1434618]: Jen k tomu "proč asi" jsou Češi ve vytrvalosti úspěšní a v jiných jezdeckých sportech ne mě napadá, že právě proto, že k tomu není potřeba nějaká přiježděnost koně ve smyslu drezury atp. Ovladatelnost ano, přiježděnost ne. Protože kvalitně přijezdit koně tu většina z nás neumí...
    A v Téčkách těžko koně na ohlávce, ať už v parkuru či drezuře, už jenom proto, že to pravidla nepovolují;)

No v parkuru sice nevim co rikaji pravidla o ohlavce, ale olivu urcite dovoluji a ta taky moc casto videt neni :-) Jinak souhlasim,ze ovladatelnost = dostihy,vytrvalost ,prijezdenost = nekteri parkur,drezura, military..pak sama nevim kam zaradit vozatajstvi, voltiz,ale psis taky ta ovladatelnost
  • Stálý odkaz | Vloženo 05. 02. 2012, 19:25

Reakce na [1434631]: Na stihle tam ty koně vidět někdy jsou... ale to taky záleží na typu zátěže. A už se to tu řešilo xkrát. Parkurák musí být explozivní, vydat velké množství energie za chviličku... dá se předpokládat že ten kůň se bude chovat jinak (a bude jinak ovladatelný) než kůň, který ví, že se silami musí zacházet rozumně, protože má před sebou desítky kilometrů. Je to prostě různé a tak by se to nemělo srovnávat a stavět proti sobě.
  • Stálý odkaz | Vloženo 05. 02. 2012, 19:53

Když se srovná parkurový kůň s vytrvalostním koněm... (aspoň jak to vidím já :-) )

u parkurového koně to je to je maximální síla a všechna energie, která se "vydá" v nějaké zhruba minutě čistého času...je to strašná síla koncentrovaná na pár okamžiků... a ta síla (která jde ruku v ruce s výbušností a vznětlivostí) je tam žádoucí (bez té výbušnosti v odrazu by to nešlo). Teď si představte jezdce, co má pod sebou tohle, přirovnala bych to k hodně, hodně silné motorce. A v parkuru je to při nájezdech o přesnosti na centimetry...a jezdec musí tu koncentrovanou sílu dokázat přivést ke skoku přesně... proto já tam to ostřejší uždění chápu.

U vytrvalce je to o té houževnatosti, neskutečné tvrdosti...o neskutečné kondičce, o schopnosti hospodařit s energií, rozvrhnutí sil ...třeba na nějakých (pro mě třeba nepředstavitelných) 160 km ... tam podle mě každý metr je o tom, jak co nejvíc šetřit silami, protože to zvíře má před sebou x hodin... kdybych to měla zase k něčemu přirovnat, tak je to takové za všech okolností spolehlivé "4x4", který si poradí s jakýmkoli terénem, a nenechá se rozhodit, musí zůstat absolutně fyzicky i psychicky v pohodě po celou dobu, tak proto koně vedený k tomuhle pak můžou dostih absolvovat klidně i bez udidla (protože ta spolehlivost je tam podle mě strašně důležitá).

proto se to srovnávat vůbec nedá, tyhle dva sporty, je to úplně o něčem jiném.
  • Stálý odkaz | Vloženo 05. 02. 2012, 20:05

Šmarjá, tak se hnedka netento, nepsala jsem, že to pro mě není sport z hlediska zátěže! Ani že bych to zvládla s prstem v nose, probůh (představa např. toho vlka...)! Ale že když mi někdo řekne, že sportuje, tak vytrvalost mě fakt teda nenapadne. Mě prostě ne.
    A že průměrný český vytrvalec jezdí jako pytel, za tím si stojím. Ale záleží na osobních měřítkách.
    Možná kdybych se pohybovala mezi lidmi, co jezdí endurance, tak by to pro mě byl taky adrenalin a sport, ale není, nepohybuju se. Asi to neumím vysvětlit, je to spíš o pocitu.
    Takže se omlouvám dotčeným vytrvalčicím a chovatelkám, asi je lepší držet hubu.
  • Stálý odkaz | Vloženo 05. 02. 2012, 20:10

Reakce na [1434638]:

lavero kdyby to tak bylo, bylo by to fajn. Ale přidej si k těm svým popisům vytrvalce (a napsala jsi to hezky), přidej si k tomu plemennou příslušnost - arab/partial arab (plnokrevník dost často) - v nejvyšších soutěžích tohohle běhá tak 90 % (aby mne Eva nebila:-)) . A nějak pak to zkoušej dát dohromady:-) - a vzpomeň na rovinové dostihy. Když mám pod sebou dobře připraveného koně, tak "tiká". ono totiž na těch x-desítek km musíš také nakrmit, aby ta energie vydržela. Proto hodně vytrvalců tu páku používá.

Stejně jako v jiných koňských disciplínách ten kůň musí být ovladatelný, a přiježděný pro potřeby discipliny. obecně se dá říct, že naše přiježděnost je blíž té westernové, než klasické anglické.

vlaďka
  • Stálý odkaz | Vloženo 05. 02. 2012, 20:40

vladka
    Reakce na [1434638]:

Stejně jako v jiných koňských disciplínách ten kůň musí být ovladatelný, a přiježděný pro potřeby discipliny. obecně se dá říct, že naše přiježděnost je blíž té westernové, než klasické anglické.

vlaďka

No vidite a ja bych zase westernovou prijezdenost srovnala k drezurni, jen se v nich dba na jine detaily..obe maji piruety, preskok,zkratit a prodlouzit...jen se to dela jinak (preferuji drezuru,ale vidim i tu podobnost)
    A vybusnost parkuraka naprosto chapu na tech vyssich stupnich, ale stejne si myslim,ze pokud jezdime Z na fuze, pelhemu,ostrem snehulakovi, tak to neni spravne prijezdeny kun. Mimochodem i drezurak potrebuje tu energii a vybusnost, a treba v Anglii je povoleno jezdit Grand Prix na normalni uzdecce a znam lidi co i na takove urovni tu paku opravdu nepouzivaji a jezdi to na stihle...pro me borci
  • Stálý odkaz | Vloženo 05. 02. 2012, 20:46

Reakce na [1434650]: V tom se shodneme, nesouhlasím s ostrým užděním na Z parkuru a spoustě drezurních jezdců by předvedení úlohy na stihle svědčilo;) Pak by nebyli jezdci, kteří začínají s koňmi v S, protože tu páku prostě potřebují...

1 2 3 4 5

Equichannel na Facebooku

Naši partneři