Posouzeni koně

• Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 15:24

Dobrý den, mužete mi prosím posoudit koníka?Je to 6-letý valach, matka trákén a otec nejspíš těžší. děkuji

Připojené soubory:

• Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 15:42

Reakce na [1434038]: První fotka je na posouzení naprosto nepoužitelná.
    A ta druhá... kůň nemá na své těžké tělo žádnou záď, hodně strmá plec asi povede k dost nepohodlnému neprostornému pohybu, krk nízko nasazený a slabý. Předek je celkově vůči zádi hodně těžký.
  • Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 16:06

ještě bych řekla slabá holeň.
  • Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 16:16

Jo, to k té postavě taky. A ty přední nohy jsou k tělu krátké... nebo ty zadní dlouhé... já nevím, je nesouměrný takový;)
  • Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 16:25

Strmá přední spěnka,strmá lopatka,slabý hřbet,sražená záď,šavlovitej postoj zadních.Taky myslím,že bude nepohodlnej.Slabší svalsvo.Možná zaškrcená holeň,není to dobře vidět přes rousy.Na druhou stranu,je pěkně hlubokej.
  • Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 18:29

Taky je přestavěnej.To je nějakej rusáček?
  • Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 21:32

Reakce na [1434073]:
    Omlouvám se, že se přidávám do diskuze, svojí kobču také vidím jen lajckým okem. Chtěla bych v letošním roce připouštět... Byl by tu někdo, komu by nevadilo posouzení?? Mockrát děkuji.

Připojené soubory:

• Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 22:09

Reakce na [1434104]: No kdybys dala fotky, které posoudit lze, tak možná, i když to chce brát s rezervou, fotka může klamat... tohleto je k ničemu. Zkus pro začátek zootechnický postoj...
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2012, 07:34

Reakce na [1434038]: atraktivní, ne příliš atletický, je vidět,že tatínek byl asi chlaďák, bude mít nejspíš kratší nevýrazné chody, ale to ještě neznamená,že nepohodlne, má dobrou délku hřbetu, pěknou hlavu, o něco kratší přední nohy, na druhou stranu má hodně hluboký hrudník, jen ta hříva na ježka mu moc nepomáhá, dělá mu předek ještě težší než ho ve skutečnosti má, a proto ta záď vypadá menší a nedostatečně osvalená, buď ho vem uplne na krátko, nebo mu to nech odrůst, kdyby jsi mela čas a chu´t, tak mu hřívu zapleť a udělej ještě jednu fotku, jen tak pro porovnání
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2012, 07:58

Hodně nesouměrný, jako předek z jednoho koně a zadek z druhého...Záď hodně slabá, řekla bych až opadlá, stehno žádné...slabé kříže, slabá holeň a na můj vkus k takovému koni malá kopyta...hlava a vyráz jak od huculoponíka...nějakého teplokrevníka, resp. trakéna tam nevidím...
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2012, 08:00

muchloš píše se to tu pořád dokola, když už chcete nechat posoudit koně, tak aspoň jedna v postoji bez jezdce a cajků...bože už to tu bylo tolikrát a pořád je to houby platný...:-)
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2012, 08:29

Ještě k tomu prvnímu koni... tohle je pro mě názorný příklad opravdu nepovedeného křížení... a dobrý důvod k tomu držet se nějakých zásad a plemene;)
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2012, 08:34

Reakce na [1434155]: To mě napadlo jako úplně první, ale nechtěla jsem být opět za rýpavou :-))
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2012, 09:41

Že akurát nemám pri sebe exterierovú fotku Kara, veľmi úspešného vytrvalostného koňa... To by ste si fakt zgustli - v zhode s tým koníkom z prvého príspevku má šabľovité nohy, zrazený zadok, nižšie nasadený krk a k tomu ešte aj kaprí chrbát a kravský postoj.
    Tak aspoň pár neexterierových:
    http://www.chevalsansfrontieres.com/site_k … e.jpg
    V hodnotení koní (úžitkovosť vs. exterier) som preto veeeľmi opatrná.
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2012, 09:59

Reakce na [1434168]: No,... ono záleží, na co člověk koně chce, no... ten tebou přiložený je šeredný, ale asi se na svých nohách unese. U toho prvního bych se toho z dlouhodobějšího hlediska bála. Ale to jde potom o to, k jakému účelu člověk koně pořizuje, no:)
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2012, 10:47

vsechna plemena vznikla křížením a i teď se mezi sebou kříží nadále, takže v tom bych hlavní problém neviděla, pokud chce slečna konika na rekreaci a hobby sport, tak je možna lepši,že tam ma toho chladáka, s čistým trakénem by si asi mákla. Nehledě na to, že i čistokrevní zástupci jednotlivých plemen nejsou ve své stavbě uplně ideální...třeba takový Fríz..velký předek a o dost menší záď, dlouhý hřbet a slabý kříž..a přesto jsou úchvatní
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2012, 11:09

Mohu se zeptat(asi trochu hloupe), Pistolka a TSsport v popisu uvedly, ze ma hodnoceny kun hodne hluboky hrudnik, jak tato skutecnost ovlivnuje pohyb kone a jaky ma vliv na jeho jezdecke vyuziti? Predem dekuji za odpoved, Jana:-)
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2012, 11:30

u plnokrevníků to znači velký prostor pro plíce a tudíž možnost lepšího využití při dýchání, u rekreačních koníků to je spíš znak síly, houževnatosti a v tomhle případě to tak trochu vysvětluje ty zdánlivě kratší přední nohy..tot teda můj pohled
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2012, 12:12

EvaM
    Že akurát nemám pri sebe exterierovú fotku Kara, veľmi úspešného vytrvalostného koňa... To by ste si fakt zgustli - v zhode s tým koníkom z prvého príspevku má šabľovité nohy, zrazený zadok, nižšie nasadený krk a k tomu ešte aj kaprí chrbát a kravský postoj.
    Tak aspoň pár neexterierových:
    V hodnotení koní (úžitkovosť vs. exterier) som preto veeeľmi opatrná.

Tak třeba u koní plemene achalteke kvetu v devíti z deseti případů:))) A přitom to jsou údajně poměrně tvrdí koně. Takže jistě, může to být pravda; na druhé straně ty znáš jednoho Kara, já znám desítky koní, jejichž špatná stavba těla má neblahý vliv na jejich jezditelnost či zdravotní stav.
    U vybírání koně by dnes jedním z mých hlavních kritérii byl korektní exteriér, protože jsem prostě přesvědčená o tom, že dobře stavěný kůň má dsipozice ke snadnější jezditelnosti.

Fríse bych nechtěla ani zadarmo;)
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2012, 12:39

Reakce na [1434207]: Čo si predstavuješ pod "snadnější jezditelnosti"? Nebol vari Karo jazditeľný ľahko, ak sa najvyšších vytrvalostných súťaží zúčastňoval na ohlávke a bol jazdený na voľnej až zahodenej otiaži?
    Podľa mňa je kôň s dobrou/ideálnou stavbou tela taký, ktorý dokáže dostatočne dlho v zdraví a uspokojivo vykonávať prácu, na ktorú je určený.
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2012, 12:42

EvaM
    Reakce na [1434207]: Čo si predstavuješ pod "snadnější jezditelnosti"? Nebol vari Karo jazditeľný ľahko, ak sa najvyšších vytrvalostných súťaží zúčastňoval na ohlávke a bol jazdený na voľnej až zahodenej otiaži?

ovladatelnost a jezditelnost (případně přiježděnost) jsou dvě různé věci :-)

EvaM

Podľa mňa je kôň s dobrou/ideálnou stavbou tela taký, ktorý dokáže dostatočne dlho v zdraví a uspokojivo vykonávať prácu, na ktorú je určený.

souhlas :-)
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2012, 12:56

lavera
    ovladatelnost a jezditelnost (případně přiježděnost) jsou dvě různé věci :-)

A nie je cieľom "jazditeľnosti" v tomto význame práve ovládateľnosť koňa taká, aby z dlhodobého hľadiska nebolo poškodzované jeho zdravie?
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2012, 13:05

Reakce na [1434221]: Ono další věc je, že Svapu vnímá jezditelnost ve vztahu ke koním drezurním, parkurovým atp... a tam to prostě bude tak odlišné od koně vytrvalce, že to lze jen těžko srovnávat. Kůň z fotek by asi šel těžko podsazovat, shromážďovat, brát na otěž... a to všechno jen z důvodu jeho exteriéru, ale o to u něj nikomu nejde. Sváti ideál by si zas neškrtnul na vytrvalostní trati, protože by patrně měl na sobě hromadu svalů, která by se blbě dochlazovala a tak...
    Takže je to samozřejmě ovlivněno i tím, na co koně chci... i když disciplína pro koně z ůvodních fotek mě po pravdě nenapadá (což neznamená, že není).
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2012, 13:14

Reakce na [1434223]: co třeba hunter???rekreace, hobby, bezpečný rodinný kůň na všechno, lehký tah..já jsem spíš na sportovce olympiských disciplin :-), ale ne každý chce mít doma parkuráka nebo drezůráka
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2012, 13:21

Reakce na [1434225]: A hunterovi nevadí, že má slabé nohy na velké tělo?
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2012, 13:59

Reakce na [1434229]: Čo sú to "slabé nohy na velké tělo"?
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2012, 13:59

ale tento konik nemá zas tak slabé nohy, možná o něco menší kopyta,ale ne tak aby to znamenalo, že kvuli tomu musí kulhat, podívejte se na některé plnokrevné hřebce co mají 500kg, 170cm v kohoutku a nožky jak špejličky o kopytech nemluve a nezakulhají.
    Jak jistě víme kůň není nikdy ideální, vždy děláme kompromisy, kdyby jsme hledali pouze ideálního koně, tak nikdo z nás nejezdí
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2012, 14:07

Reakce na [1434232]: Podle fotky to vypadá na slabší holeň, menší kopyta, realtivně malé klouby a strmou spěnku. Takže celá ta váha bude tu nohu zatěžovat víc. Ale je to můj názor... třeba je tvrdý a bude v pořádku:)
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2012, 14:42

tenhle taky není 100% vyvážený a je ve vysokém sportu, lidmi obdivován a bez zdravotních komplikací

Připojené soubory:

• Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2012, 14:47

Reakce na [1434248]: No tak to bych fakt nesrovnávala;)
    A jsem těžce OT, ale když už tu diskutujeme... ty jsi majitelkou Lerose? Je to polobratr mé kobyly, tak jen proto ta zvědavost.

1 2 3 4 5

Equichannel na Facebooku

Naši partneři