Koňařská knihovna

• Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 15:07

Ahoj všem, stěhuju svoji knihovnu a tak mě přitom napadlo založit nové téma.Máte nějakou koňařskou bibli, kterou střežíte jak oko v hlavě ? V mém dětství, za totalitního režimu, bylo koňských knížek zoufale málo. Pamatuju se jak sem prosila své rodiče, ať mi koupí i knížku, kde byli koně jen okrajově.
    Mou dětskou biblí byla např. knížka z něm. překladu - Prázdninová jízda na koni (v té době těžko dostupná), nebo Chlapec a kůň, Kůň pro krakonoše, Dostihová čítanka, Spor o poníka, Útěk s Luciferem atd.
    Ale mým nejvzácnějším pokladem je už notně poničená kniha, kterou zdědil tenkrát můj budoucí manžel se statkem (hurá budu mít svého koně!!!!) a to - Nový způsob léčení zvířat, psaná krásnou staročeštinou a podrobně se zabývající koňmi, nebo Chov koní 2 (jedničku sem nesehnala, nemáte ?), 80 let s koňmi od našeho předního hipologa prof. Václava Michala.
    V současné době mě oslovil Vašek Bořánek a jeho Ray Hunt-V souladu s koněm, nebo životopis Bucka Brennemana Po stopách ztracených koní.Už teď se těším na další Bořánkovu knihu o Tomu Dorranceovi. Anebo tady přítomná Iveta Lažanská a její odpočinková kniha (super je povídka z Jezdectví o bílé arabce, kterou majitel miluje "více" než partnerku, to sem četla se smíchem 3x za sebou). Na zajímavé myšlenky mě přivedla i kniha Tanec s černým koněm, Koně nikdy nelžou atd, atd.Ještě by se jich pár našlo, ke kterým se ráda vracím. Mimo koní si ráda počtu i o psech, hlavně pasteveckých. Mimo 2 koníků mám i kavkazana. A co vy, jak se jmenuje Vaše koňařská bible ?
  • Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 16:23

Reakce na [1434036]: Vo co, že to bude z 99 % Paalman? :)
  • Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 18:37

Reakce na [1434036]: Za svou asi nejcennější knížku považuju Spec. zootechniku - chov koní. Dál hodně používám knížku Kůň od A do Z (encyklopedický slovník) a třeba Chov koní od Duška. Další mojí oblíbenou knížkou jsou Omyly moderní drezury. Doma mám dvě encyklopedie o plemenech od Edwardse a za dobrou knížku považuju i Jezdectví - velký ilustrovaný průvodce. Paalmana nemám, ale potkat ho, tak ho beru všema deseti. Dlouhou dobu jsem sháněla Jezdectví pro samouky od Karola a čirou náhodou jsem v antikvariátu potkala Dobeše.
    Co se beletrie týče, tak prim hrají příběhy Černého hřebce od Waltera Farleye. Ty jsem jako malá žrala (i když mám jenom 3 díly) a mám je přečtené několikrát. Pak jsem měla ráda různé dívčí romány, které se točily kolem koní. Z těch jsem plynule přešla na romány od Lenky Lanczové a z těch na horory od Kinga. U těch jsem zakotvila :) Jen už nemám na čtení tolik času, kolik bych si představovala :( K.

Spec. zootechnika - chov koní nemá první díl. Je to série zootechnických knížek a každý díl se zabývá jiným zvířetem. Na koně vyšel zrovna díl druhý :)
  • Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 19:09

Biblí postupně bylo a je několik, podle věku a zaměření :)

Jako prcek Bibi a Bubi :D
    Coby větší jsem milovala Dostihovou čítanku, z beletrie Chlapec a kůň - díky za připomenutí, nádherná knížka...
    Coby ještě větší Chov koní v Československu, Dick Francis - Sport královen...
    Pak přišla čistě dostihová etapa, kde bych za nic nedala Vap nedávno zmíněné Plemeníky hřebčína Napajedla a stará vázaná čísla Turf magazínů - 1974 - 1990.
    Chovatelská etapa jsou asi největší poklady, co mám... Federico Tesio - In his own words a Georg Lehndorff - Horse breeding recollections... Knížky plné neskutečné moudrosti starých chovatelů. Poklady. :)
    Trošku srdeční záležitostí je moc hezky zpracovaná Racecourses on the flat, historie anglických dostihových závodišť... plná kreseb a starých příběhů...

Svého času byla srdeční záležitostí komplet tvorba Dicka Francise, no a jak šel čas, stejně jak u elle (proto mi nedalo nenapsat :)) je to Stephen King. V knihovně ho bohužel nemám, ale vysněnou biblí je staré vydání jeho románu "To". Tak tiše doufám, že tu jednou bude stát. :)
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2012, 07:59

Já jsem vlastně dokonce jako svojí úplně první knížku (pokud nepočítám O kohoutkovi a slepičce) přečetla Černého krasavce. Bože, jak já milovala ty krásné ilustrace. Za čas jsem šáhla po detektivkách od Dicka Francise, měli jsme je doma všechny, tak mi to na chvilku vydrželo. No, a když si moje maminka konečně uvědomila, že jsem jediná z jejích dcer, která zdědila její lásku ke koním, tak mi slavnostně předala svoji sbírku odborných i neodborných knih. Takže potom se mou modlou staly knihy - Jezdectví a dostihový sport, Jízda na koni od Josefa Dobeše a nesmím taky zapomenout na Velkou knihu o koních - v té jsem prohlížela fotky tak 2x do týdne. Bohužel Paalman nikdy nebyl v mém držení, i když na pokutách z knihovny jsem ho už zaplatila několikrát :D. Myslím, že dnes máme velkou výhodu v tom, že vychází stále více celkem kvalitní literatury o koních....má knihovna se tak rozrůstá každou chvíli a ta NEJ se vybírá opravdu těžko ;-).
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2012, 08:27

Reakce na [1434078]:
    Bibi a Bubi, to bola moja najoblubenejsia dvojica!

V slovencine ale vyslo len nejakych osem kniziek, v nemcine ich bolo omnoho viac. Tak si vzdycky hovorim, ze urobim najazd na nemecke antikvariaty az budem v nejakom vacsom meste, ale nejak sa este stale nepodarilo :/

Inak klasika Cerny krasavec (ilustrace som taky uspesne prekreslovala, dodnes tie obrazky mam) a potom som mala rada este knihu Clara a jej lasky a ten druhy diel, ta bola taky moc dobra :)

A z odbornej literatury Paalman ze jo :) K tomu Dobes, Karl, Klimke, a Svehlova :) Tak rozne podla potreby.
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2012, 10:09

Já jsem tedy, kupodivu, jako dítě četla spíš knížky o psech, nejvíc jsem prožívala Vlčáka Kazana :) Bílý tesák, Bella a Sebastian a tak. Bibi a Bubi byly velice oblíbené u spolužaček, ale já nepřečetla ani jednu, že bych to teď dohnala? :D Ve 12 jsem si vybrečela psa a od té doby jsem přečetla šílené mraky odborné literatury, výživa, chov, plemena, prostě všecko! Odebírala jsem Pes, přítel člověka. Dodnes je můj chlap vyřízený z toho, že znám snad všechna plemena psů na světě, vždycky když potkáme něco neobvyklého, hned hlásí kamarádům "moja to určitě bude vědět, co je to za rasu" :) Samozřejmě v pubertě jsem dostala pár koňských knížek od ježíška, ale Velkou knihu o koních jsem si chodila půjčovat do knihovny, ta byla drahá. Odbornou literaturu jsem si začala pořizovat až tak 5 let zpět, kdy jsem začala znovu jezdit v klubu a pohrávala si s myšlenkou vlastního koně. Klasika, totéž, co píše Mika. Jinak jsem zapomněla ještě dodat, že podle Dobeše jsme se učili ve škole, takže tu znám skoro naspamět :)
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2012, 14:24

Ani nevim, co vlastnim :)
    Z ceskych knih je to Chov koni v Ceskoslovensku, Jezdectvi (???), Dostihova citanka, 100 rocniku VP sch, Kone a ja (???), Taxis a ti druzi, nejaka jina kniha o VP s deskou na gramofon (nazev nevim), vybrane kopie z Plemeniku hrebcina Napajedla, pak se mi podarilo ukoristit nejcenejsi brozurky Plemeniky A 1/1 z roku 1982 a 1984 (rokem si nejsem prilis jista). Pak nejake brozury k chovu poniku, skenovane nektere Jezdectvi...
    Z cizojazycnych si cenim Paalmana a pak Dressage with Kira, pak Dick Francis, Sport kraloven nebo Kralovstvi za kone, Encyklopedii koni, Jezdectvi pro samouky...
    ....vlastne ani nevim, co mam, neco jsem pujcila a pochopitelne se mi to nikdy nevratilo :(

Opakovane si rada ctu v Dostihove citance, je to super knizka
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2012, 18:08

Od startu do cíle-Vladimír David,Jezdectví a dostihový sport,Dostihová čítanka,Sláva pro dva-o Anilinovi,Taxis a ti druzí,Chov koní-učebnice,Paalman,Dušek,Bílek,Francis,Matoušek,Chla pec a kůň,Dívka v sedle,Já se tam vrátím.
    Z těch co vyšly nedávno-Omyly moderní drezury-moc zajímavá,Drezura od A do Z,Koňský doktor na návštěvě,Krmivářství-jinak ty současný knížky stojej většinou za prd,špatně přeložený,s chybama,neodborný...
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2012, 18:11

Kdyby tak někdo napsal novou učebnici o koních! Moderní,něco z veteriny,nový metody tréninku,světový plemena,ta by šla určitě na dračku!
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2012, 19:33

ad atik - jo, Království za koně... tak to byla Bible všech biblí... :))
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2012, 19:43

Já si ani nepamatuju, co všechno v té knihovně mám, ať už koňského či nikoliv... Z koňského rozhodně Paalman, pak Chov koní od Duška a taky Chov koní v Československu, Dobeš... Pak mám hromadu encyklopedií - jednu takovou tlustou s hodně obrázky, ale autora si nepamatuju, asi 2 od Edwardse a ještě jednu taky odněkud z Rakouska. Z beletrie co si tak vzpomenu Dostihová čítanka, dva díly Bibi a Bubi, minimálně deset Dicků Francisů (všechny Ohně a biče přečtené :D), nějaké dívčí romány o koních, Nejlepší příběhy o koních... Ještě vlastním jakýsi přehled plemeníků z Kladrub ani nevím jak starý.
    Všechny knížky si ale nepamatuju, nicméně teď se snažím číst starší anglické knížky hlavně o parkuru a taky jsou moc zajímavé :-) Černého krasavce jsem četla, taková velká zelená knížka a moc se mi to líbilo. Dlouho jsem si žádnou knížku o koních nekoupila, ale mě ty "moderní" vzdělávací knížky asi moc neberou :-)
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2012, 22:41

Já jsem jako dítě milovala koňskou beletrii Léto jako když vyšije (E. Horelová). Už pár let jí doma marně hledám a občas koukám bez úspěchu i v antikvariátech. Chtěla jsem jí dát přečíst dceři, ale vypadá to, že jestli jí někdy najdu, už to bude spíš pro vnoučata :-(
  • Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2012, 23:56

Reakce na [1434382]:
    Nitko, zadala jsem název do seznamu, jen abych mrkla, co za knížku to je (taky jsem četla, ale jako hodně malá), a jeden bazarový inzerát z 28. ledna na mě vypadl. Vidělas ho?

Jinak když už je řeč o dětských knížkách, mně se moc líbily Přízrak červeného koně od Ann Wigley (pravda, už ne tak moc dětská) a Jasava od Vladimíra Šustra...
    Jeden příběh z ní byl ve školní čítance, já asi o rok později prohrabávala knížky na půdě a Jasavu tam našla! Byla jsem úplně mimo... Taky krásná knížka. :)
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 02. 2012, 14:02

Reakce na [1434388]: Aha - tak teď už jsem ho viděla, díky :-)
    Jasavu jsem četla jako malá - měla jsem to půjčený z knihovny. Jinak mě napadá ještě Dívka v sedle (Sieglinde Dicková), to je přímo z prostředí dostihů a zároveň zamilované, takže v pubertě jsem z toho byla naprosto nadšená
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 02. 2012, 14:24

Reakce na [1434430]:
    Tak Dívku v sedle jsem z knihovny jednou měla já :) Ale tak úplně mě neoslovila... když už jsem u románů - z těch, které někdy dovolím vlastnímu dítěti vzít do ruky :D to určitě bude Anita a koně / Anita v sedle. Případně Jan Suchl - Senzační trio, Senzační holka, Senzační pár. A pletky s Eduardem, úžasná knížka :)) U většiny ostatních bych děckám asi urazila ruce :D
    To byly pro změnu moje puberťácké poklady, ať to proberu ze všech úhlů pohledu. ;)
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 02. 2012, 14:33

Jako dítě jsem milovala Divoké prázdniny (Jan Procházka) :-) a Léto jako když vyšije (Eliška Horelová).

A jinak z nekoňské tématiky, autorka kterou dlouhou dobu v mých očích nikdo nepřekonal, Zdena Frýbová (série knižek Robin). Překonáno až draacetem :-)
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 02. 2012, 14:36

Reakce na [1434382]: Léto jako když vyšije roky sháněla i moje mamka....a já tu knížku úplně náhodou koupila za pár korun přes inzerát, snad dokonce tady na Equi. Přečteno, schováno a z ruky tu knížku nedám :o). Další moje "nedámknížky" jsou Dívka v sedle, Speciální zootechnika po dědovi a ještě bych ráda sehnala Naše hříbátka. Jinak Anitu v sedle nebo jak se to jmenuje jsem odkládala po pár stránkách, mě to přišlo jako strašný brak...a ke koňařským věcem..celkem mě tam překvapili shetlandi se 150 KVH nebo prášek na zvracení pro koně :D
    Jinak co se románků pro holky týče, tak jsem přelouskala snad všechny koňoknížky od Věry Řeháčkové, ty byly fantasticky čtivé a bez nějakých úplných blbostí.
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 02. 2012, 15:28

Nevím, jestli přímo bible, ale docela často otvírám knížku Chov koní přirozeným způsobem - je tam dost dobrých postřehů. Jako druhou mám Lonžování od MVDr. Švehlové. Potom Než přijde veterinář - abych osvěžila znalosti kdyby náhodou. Teď momentálně mám rozečtenou Krmení koní - přiznávám, že ty sacharidy a vlákniny se najednou přelouskat nedaj:o)
    Jinak v knihovně mám jak Bořánka (včetně DVD Obě oči), Hempflinga, notně ošahaného a používaného pana Dobeše, Dicka Frencise, Kompletní starokladbrubské plemeníky s kartama za 3 roky, něco málo z veteriny, kování (Strasser jsem nenašla odvahu koupit), teď aktuálně taky zaplítání koní, Koně ve středověku, pár encyklopedií a knížek z Kladrub - krom zapřahání.

Jako bonbonek už delší dobu scháním oba svazky PK Shagya od pana Dlaboly - zřejmě nesehnatelný kus.

OT: Z románků pro náctileté nedám dopustit na Lenku Lanczovou - jako poďobanej pubertální tvor jsem v mimokoňském období přelouskala snad vše - její knížky mě docela dost bavily.
    A ke Kingovi se také přikláním - vřele doporučuju sedmisvazkovou věc Temná věž - po přečtení posledního svazku jsem měla sto chutí jít se oběsit:o)) Ten chlap má vážně talent na hledání běsů v lidských životech.
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 02. 2012, 17:31

Reakce na [1434443]:

Stephen King je na mě moc depresivní a psychotickej :-) Měla jsem od něho rozečtenou knížku, a několikrát jsem se nachytala, jak čumím do prázdna a MOC PŘEMÝŠLÍM :D
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 02. 2012, 18:21

Reakce na [1434443]: Tak Temnou věž mám zrovna rozečtenou, jsem u 5. dílu. Hlavně tady nikdo nepište, jak to dopadne :-)
    Kinga taky můžu, začala jsem Řbitovem zviřátek už někdy na gymplu. Psychotickej on je, já říkám, že je to tak trochu úchyl, ale stejně se teď každej večer těším na pistolníka Rolanda :-)
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 02. 2012, 19:07

Stephen King depresivní a psychotický? No na každého asi působí jinak... Já ho miluju, ale tyhle pocity jsem u něj neměla nikdy. :)
    Temná věž je jedním slovem fantastická... Moje srdeční záležitost je výše zmíněné To, ale Temná věž je v těsném závěsu. :)

Btw, Lavero, kdo zná Frýbovou, tomu je z tvých výtvorů jasná, i kdybys ji nepřiznala. :D

PS - omluva, depresivně na mě působil Blaze... ale jinak asi nic, mně je jeho pohled na svět prostě blízký. Nijak mě neděsí, neničí a nedeprimuje. :)
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 02. 2012, 19:35

z koňských biblí se v naší domácnosti vyskytuje úžasný brožovaný Paalman v originálním znění Training showjumpers z roku 1998, Omyly moderní drezury, Dressage Essentials od Jane Kid, Karolovo jezdectví pro samouky, pak Celostní ošetřování kopyt koní od Dr. Strasser, což tedy pro mě není úplně bible, ale je zajímavé si to přečíst a dostala jsem ji darem. Jo a Jájino Lonžování (což mi připomíná, že ho už skoro rok drží jako rukojmí známá a že si o musím vyžádat zpět!). a pak samozřejmě Velká kniha o koních :) tu jsem jako dítě milovala, se ségrou jsme si na žebřinách s metrem měřily kohoutkovou výšku jednotlivých plemen a zkoušely, jestli bysme na ně vyskočily :D

Jinak přítel zdědil kompletní sbírku Dicků Francisů, kterou jsem okamžitě (znovu) přelouskala.

Z beletrie jsem měla moc ráda Bibi a Bubi a taky českou knihu o Madlence a koni Zlatohřívákovi.
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 02. 2012, 19:49

Zdena Frýbová je skvělá, fakt jsem myslela, že už ji nic nepřekoná a nic nebude mýmu srdci a humoru blíž, vyšší laťku (a záchvaty smíchu ob řádek) nasadila až draace.

A ještě jsem zapomněla na Herriota, to je taky úžasný čtení. To by se zvěrolékaři stát nemělo, Když se zvěrolékař ožení, Zvěrolékař mezi nebem a zemí, Zvěrolékař a jeho přátelé :-)

A jako malej brýlatej fakan jsem měla hodně ráda Vlaštovky a Amazonky od Arthura Ransomeho, Gabra a Málinka (A.Kutinová)...a pak ani kdyby jste mě zabili (ach ten Alzheimer :D), série knížek o chlapci z hájovny. Teď budu mít půl dne depku z toho, že jsem si nevzpomněla jak se to jmenuje :D
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 02. 2012, 19:50

No tak z tohohle neusnu ... dokud nezjistím jak se to jmenovalo :-(
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 02. 2012, 20:01

A na dlouhé zimní večery, právě takové jako jsou teď, když člověk přijde z venku z -20 °C, a naloží se do vany, s aspoň půlkilovou čokoládou, aby se mu vrátil cit a pigment do ksichtu... je výbornej James Rollins - Amazonie, Pohřbeno v hlubinách, Písečná bouře, Stín krále lebek, Mapa z kostí :-)

Je to dost na způsob Indiana Jonese... v té vroucí vaně to má své kouzlo, ale musí k tomu být ta čokoláda :-)
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 02. 2012, 20:03

Když už se tu probírá King a dětské knížky :)) tak s omluvou přihodím ještě jednu bibli, milovanou, kterou bych nedala z ruky ani za nic: Lesley Ann Jones - Freddie Mercury: the definitive biography. Knížka napsaná s neuvěřitelným pochopením, humorem a citlivostí. Krásná.

Ad "veterinářské historky", moc se mi líbil i Grant Kendall, Zvěrolékař v Kentucky. Ale mé černé dušičce je daleko bližší ten King, než Herriot a Frýbová, i když obojí jsem svého času měla ráda. :)
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 02. 2012, 22:14

Reakce na [1434435]:
    Naše hříbátka vlastním a patří ke klenotům mojí knihovny, mám ji opravdu hodně ráda.
    Jinak většina tu už padla, ale moje ještě platonicky koňařské dětství (rozumněj kdy jsem koně obdivovala pouze v knihách) bylo tvořeno z 50% Černým Krasavcem a z 50% Abecedou jezdectví- obě knížky znám zpaměti a dodnes v nich s nostalgií zalistuji, pokud v nich zrovna "nečte" čtyřletá neteř. Později jsem dostala Obrazovou encyklopedii koní od E.H. Edwardse, tu znám taky nazpaměť.
    Jinak velmi toužím po Speciální zootechnice- chovu koní, samozřejmě, jako snad každý koňař, který ji nemá a knížky, kterých si nejvíc cením? No, to je těžké, každá má něco.
    Chov koní v Československu a Chov koní od Duška jsou takový základ, pak samozřejmě Dobeš a Paalman. Velmi užitečná je i malá modrá knížka Základní výcvik jezdce a koně I. díl- směrnice jezdectví a vozatajství, k dostání snad u ČJF.
    Jedna z těch, co mi nejvíc daly je asi Stupnice vzdělání koně, ta nemá konkurenci. Pak si velmi cením knihy od Maxe Papeho- Umění jízdy se spřežením, ale to už je fakt pro ty, kdo se tím zabývají, pro ty je to v pravém slova smyslu bible, je skutečně výborně udělaná. Super je rovně novinka od našeho pana docenta Misařa Vývoj chovu koní v Čechách, na Moravě a na Slovensku. Drezura od Z do T a Omyly moderní drezury jsou rovněž kvalitní publikace, stejně jako Lonžování od MVDr. Švehlové. Jo a Jak si vysloužit ostruhy, tu nemám, ale taky ji mám několikrát přečtenou, ta je super, psaná lehkou rukou, srozumitelně, krásné fotky. Pak jsem četla ještě takovou malou knížečku, Koně a hříbata se to myslím jmenuje. Muž, který naslouchá koním také stojí za přečtení.
    Z těch "naučně" méne hodnotných je úžasná obrazová publikace Veličenstvo Kůň od Karola Benického.
    Z beletrie jsem ujížděla na Anitě :) a samozřejmě Lanczové, ale ta není o koních a pak Pony klub- Já vyhraju! :). Herriot je také moje oblíbená. Co ale můžu doporučit každému, bez ohledu na koňasřství či nekoňasřství, napříč všemi směry je Slepičí polévka pro duši, to je jedna z nejúžasnějších knížek, co znám, kdo jste ji nečetl, poptejte se po známých, změní vám to pohled na svět. Má spoustu pokračování, ale bezkonkurenční je 1 díl.
    A z koňařské beletrie a možná nejoblíbenější knížka vůbec je Jan Cimbura od J. Š. Baara, ta je... no prostě nepopsatelně krásná.
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 02. 2012, 23:16

Mou úplně první knížkou o koních byla : O koníčku Sultánovi. Psaná velkým písmem pro prvňáčky, od Alfréda Wellma - o slepé kobylce a hříběti s rolničkou na krku. Během let se u mě v knihovně Zabydlela Horelová, Dicková, Jelínek, Dobeš, Francis, Evans, Herriot, Edwards, .....a další. Nejstarší koňařskou knížkou je asi Speciální zootechnika z roku 1957. Naposled jsem pořizovala Monty Robertse - Průvodce nenásilným výcvikem koní.
  • Stálý odkaz | Vloženo 04. 02. 2012, 23:35

lavera
    Jako dítě jsem milovala Divoké prázdniny (Jan Procházka) :-) a Léto jako když vyšije (Eliška Horelová).

A jinak z nekoňské tématiky, autorka kterou dlouhou dobu v mých očích nikdo nepřekonal, Zdena Frýbová (série knižek Robin). Překonáno až draacetem :-)

Tak na Robinka a Malinkatého kreténa jen tak nějaká humoristická knížka nemá u mě to jednoznačně vede :-))))

1 2 3 4 5

Equichannel na Facebooku

Naši partneři