doporučte vhodného hřebce, klisna po Rosario

• Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 10:06

Dobrý den, píšu Vám z dotazem ohledně připuštění kobylky. Původ viz odkaz. Majitelka by ráda pokud možnost zachovala tmavší barvu a ideálně aby koník měl potenciál do skokového sportu. Kobylka je většího, dělšího rámce.

Jakého hřebce by jste doporučily?

http://www.schct.cz/pk/pk_display.php3?id=67838

Díky moc ra rady

Připojené soubory:

• Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 10:18

Reakce na [1433966]: No, tak tohle je zrovna "chovný materiál", na kterém bych vůbec nechovala, a zabte mě;) Kobyla s mizerným exteriérem, bez výkonnosti vlastní a bez výkonnosti potomstva, ze špatné matky se stejným "problémem" (tj. bez výkonu)... proč to množit? Ale možná se vyjádří povolanější a něco doporučí;)
  • Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 10:25

Mismon, jak se v čétéčkách nevyznám, z tohohle se ježí chlupy i mně. :( Co na tom původu a té kobyle chcete předávat do dalších generací?

Ad fotky - první dvě jsou zkreslené, třetí dost hrozná. Je mi líto, ale na posouzení koně jsou k ničemu.
  • Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 10:59

Holky sorry docela nerada sem uz píšem lebo každý tu iba utočí...Čo ak ide o majiteľku s citovým vzťahom ku tejto kobylke??? Čo ak chce žriebätko pre seba??? A chce ho po SVOJEJ kobyle??? Koľko majiteľov kobýl bez PP si ich pripustí v lepšom prípade licentovaným žrebcom aby mali žriebä po svojom miláčikovi a niečo im po ňom zostalo... Táto kobyla PP má a majiteľka chcela poradiť a vy tu namiesto toho len odsúdite jej kobylu??? Známa má kobylku bez PP, dala si ju zapísať ako kríženca lebo u minulého majiteľa nemala ani to... Kobyla je exterierovo no slabo povedane - docela zlé...Pripustila ju licentovaným shagya arabom - vyšla z toho kobylka s polovicnými papiermi - krásna, milá a zdravá a majiteľka je šťastná. Kobyka u nej zostane navždy lebo je to rodinný miláčik...Má 5 rokov a práve sa obsadá. A sú spokojný všetci. Ak jej stará kobylka odíde na starobu má doma jej dcéru a tá strata bude aspoň o niečo menšia...Ale to z Vás vidí málokto... Iba odsúdite exterier a to že je bez výkonu...
  • Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 11:07

Reakce na [1433984]:
    Já to řeknu natvrdo... Já nejsem zastáncem toho "chovat na miláčcích". Ani na kobylách, ani na fenách, ani na ničem dalším. Podle toho jsem odpověděla.
    Pokud má zadavatelka jiný názor, já jí ho neberu...

Neřekla jsem nic víc, než že původ je podle mého příliš nevýrazný a z fotek nejde nic poznat, protože kobyla stojí křivě.
    Na nikoho tu neútočím...
  • Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 11:15

goralZora
    Kobyka u nej zostane navždy lebo je to rodinný miláčik...Má 5 rokov a práve sa obsadá.
    NIKDY si člověk nemůže být jistý, že u něj kůň navždy zůstane. Může se stát cokoli a kůň se bude muset prodat. A může se to stát ze dne na den. Takže "svého koně nikdy neprodám" a "chci hříbě jen pro sebe, nechám si ho navždy" je scestné a jsem přesvědčená, že dospělý, zodpovědný koňák by tohle neřekl. To jsou řeči hodné 13letých holčiček, které nemají o životě ani páru. A taky jsem taková byla.
    A proto bych nikdy nechovala na kobyle, která není ani exteriérem ani výkonem přínosná do chovu.
  • Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 11:18

Reakce na [1433984]: Ano, to jsou stále ty ušlechtilé řeči o tom, jak si odchovám miláčka pro své potěšení. A pak jsou ti miláčkové v inzerci, neprodejní, chromí, bolaví (protože tahle stavba těla, to je opravdu radost... větší predispozici k bolavým zádům člověk jen tak nevidí). Copak nevidíte tohle? Že člověk může potenciálně vyprodukovat zvíře se zdravotními problémy jen kvůli nešťastné stavbě těla? A že jakýkoliv koníček z inzerce udělá stejnou radost, i když nebude z té konkrétní kobyly?
    Ale já vždycky byla mrcha, neberte mě vážně, nechcete-li;)
  • Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 11:34

Co mne vadí je pripúšťanie koní na dvorku. Bezpapierovaná kobyla pripustená nelicentovaným žrebcom. Toto mi vadí... Čierne pripúšťanie. Kde množia kone bez pôvodu, so zlým charkterom, neregistrované v centrálnej evidencii, bez očkovaní a odčervení.... Áno kto ma pozná vie že aj ja som kúpila takého koňa. Z kobyly po vyradenom dostihákovi, ktorú pripustili ďalším nelicentovaným - dokonca nezajazdeným 13 ročným plnokrvným žrebcom. Ale hádam sa s každým kto to tu robí... Má vybavený pas koňa je zaevidovaný začipovaný. Dostal šancu naprieko jeho "povodu" - otca nezvládli vobec, dedko ťažko jazditeľný babka vraj kusavá a kopavá, nenechala si sáhnuť na uši...Zistené od miestnych ľudí...Aj on docela problémový - no všetko na dobrej ceste.
    Katke drzím palce aby keď sa rozhodli pripustiť, boli spokojný a šťastný z výberom žrebca a s narodeným žriebätkom. Ja by som do toho šla aj keď ma za to zjete zaživa.
  • Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 11:34

Nez jsem se stihla prihlasit, Mismon jiz odpovida za mne. Myslim, ze je velmi sobecke a kratkozrake produkovat "konicka jen pro sebe". Opravdu jste si jisti, ze budete 20-30 let schopni a ochotni se o toho kone starat, mit ho za kazdych okolnosti? Co kdyz se narodi hribe takove povahy, ze si s nim nebudete vedet rady? Nebo konik s nejakou vrozenou deformitou ci nemoci, ktery vam nebude moct plnohodnotne slouzit? Nebo se dostanete do financni tisne, a nebudete si moc toho "hribecka" ponechat? Jak to vyresite? Poslete kone na jatka? (to je take reseni a ja ho neodsuzuji, ale nekteri citlivejsi jedinci o tom nechteji ani slyset). Nebo ho tedy poslete do sveta?

Krome toho, ze si lide casto vyrabeji hribata jen pro sebe, si je take casto "vychovavaji" jen pro sebe. Coz je velmi nefer zejmena k tomu koni, protoze pokud dojde k vyse zminenym situacim, a kun musi jit z domu, je najednou konsternovan faktem, ze po nem nekdo neco chce, ze musi poslouchat, ze mu stare triky neprochazeji. Apeluju na vsechny, kteri si vychovavaji hribatka jen pro sebe, aby je naucili obecne pouzivanemu jazyku komunikace cloveka s konem, aby z tech koni nedelali zvirata jednoho pana, kteri na druhe lidi nereaguji, protoze tak sveho milovaneho jedince urcite neusetrite pozdejsich stresu s prevychovou. Nehlede na to, ze vychovany kun se lepe proda nez mrcha, ktera posloucha na panickovo strihani usima.

A do tretice, nepodcenujte zejmena u klisen exterier! Nejde o to, ze mekke spenky nebo dlouhy hrbet jsou nejak neesteticke, jde o to, ze plemenne standarty koni se opiraji zejmena o tzv. funkcni exterier. Tedy uprednostnuje kone s takovym exterierem, ktery mu umozni plnohodnotne pracovat a byt zatezovat, aniz by nejaka slaba soucastka odesla na brzke opotrebovani. Je sice krasne ze chci mit SVEHO HRIBECKA ze SVE KOBYLY, ale pokud je kobyla s takhle mekkym fundamentem, je snad lepsi nevyrabet hribecka ktery potom bude pul zivota trpet na bolesti pohyboveho aparatu a ruzne si ulevovat. Prece jen, asi si nechcete vyrobit konika na stani ve vybehu.

Zkuste se nad tim aspon zamyslet... Diky.
  • Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 11:41

Nie nemám 13 ani z daleka a viem že sa to môže stat že ju budú musieť predať. Kobylka je zdravá, krásna s nádhernými chodmi s dobrym charakterom. Rovnako môže vzniknút "CHROME" zviera aj z pripustenia "dokonalej" kobyly (JE TO MENEJ PRAVDEPODOBNE NO MOZE) a z tejto vzniknut zdravý a super konik. Môže nemusí. Rozhodnutie je na samej majiteľke. ja som napísala len svoj názor
  • Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 11:44

Myslím, že pocitem "mám kobylu, tak musí být hříbě", si prošli všichni - hlavně soukromí majitelé, nekoňáci - začátečníci.
    A právě pro takové je dobré, když se na plnou hubu řekne, že chovat patří jen na chovném materiálu, ne na čemkoli. Chvíli to bolí, ale rozumný člověk se snad dokáže zamyslet i nad nepříjemnými pravdami, ne?
    Za dva měsíce se mi ohřebí původově naprosto úžasná Shagya-arabka, hříbě bude po jednom z nejlepších hřebců u nás v ČR. Jsem zvědavá, jak dobře/rychle se mi povede odstávče prodat:-) Hádám, že blbě, pokud nepůjdu pod cenu (což nepůjdu).
    Velká většina rádobychovatelů si raději za poloviční peníz koupí poloviční Shagyu ze špatné matky a ještě horšího ČT otce, příp.obráceně, ale bude hrdě hlásit "mám araba!". Kolik těch, co si pořizují koně, má na mysli budoucí možný chov? Každý chce jezdit a levně koupit - a teprve když je kůň doma a po pár měsících/letech je uznán za miláčka, najednou se na něm musí nutně začít chovat - proč na to nemyslet předem, proč rovnou a ZÁSADNĚ nepořizovat exteriérově i původově kvalitní klisny?
    Proč stále zachraňovat mrzáky, nabízet začátečníkům nemocné herky? A chovatele, kteří mají dost rozumu, aby nepovedené, zdravotně bídné mladé kusy nemilosrdně utráceli, označovat za chamtivce, kteří raději utratí, než by živili a pak hledali mezi nezkušenými troubu, který koníčka "zachrání"?
    Jestli si ten náš český chov tak trochu neprzníme sami, naším obrovským cítěním s každou pajdavou, dýchavičnou lemrou, kterou místo na jatka cpeme bláznům, kteří ji "zachraňují", aby později právě na ní bylo -jak jinak- opětně chováno...

...Vložila jsem svůj příspěvek v návaznosti na Mismon - mezitím se ke slovu dostali jiní... Tak aby to nevypadalo, že mluvím konkrétně třeba ke goralZora, kterou neznám, ani její koně...
  • Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 11:46

Reakce na [1434000]:
    Cela genetika je o pravdepodobnosti. Chovatelum jde o to, maximalizovat pravdepodobnost uspesnosti spojeni kvalit hrebce a klisny a eliminovat jejich nedostatky. Pisete ze je to MENEJ pravdepodobne a mate pravdu, prave o tohle jde. Priroda nas samozrejme bude porad testovat, ale my uz trochu vime jak pracuje a v chovatelske praxi to pouzivame. Argumentovat tim, ze i z kvalitni klisny se muze hribe nepovest a proto pripustim svou trojsedadlovou mekkou kobylu je trochu zkratkovite, nemyslite?
  • Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 11:47

Reakce na [1434001]:
    Jestli si ten náš český chov tak trochu neprzníme sami, naším obrovským cítěním s každou pajdavou, dýchavičnou lemrou, kterou místo na jatka cpeme bláznům, kteří ji "zachraňují", aby později právě na ní bylo -jak jinak- opětně chováno...

ano prznime :)
  • Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 11:49

Jsem asi poslední, kdo může dávat chovatelské rady, ale když čtu ty jednoznačně odmítavé komentáře nedá mi to nereagovat. Zakázat klisnu připustit nikdo nikomu nemůže, řešením může snad být jen směrovat to tak, aby byly škody co nejmenší. Takže za mě by rada byla nehledat hřebce s barvou ani nutně s předpoklady sportovního potomka (to by měl mít snad každý licentovaný teplokrevník), ale hlavně zcela perfektního exteriéru a prověřeného, že dává exteriérově vyrovnaná hříbata. A nechat si poradit od nějakého zkušeného chovatele.
  • Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 11:51

Reakce na [1434004]: hrebec muze byt treba zlaty, ale telesny ramec dava hribeti predevsim klisna...
  • Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 11:52

Iveto, předběhlas mě :)

Přesně to jsem chtěla poznamenat. Odjakživa platilo - nebo by spíš mělo platit - že v chovu se selektuje na kvalitu a chovat by se mělo jen na nejkvalitnějších jedincích.
    Nevím, kde se vzalo to přesvědčení, že chovat se dá a může na všem... Můj osobní názor je ten, že pokud na to někdo nemá dostatečně kvalitní klisnu (nespojovat se zadavatelkou a jejím dotazem!) - pak je někdy na otázku "čím připustit" odpověď "ničím, na tomhle raději nechovat" naprosto legitimní.
  • Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 11:52

Mimochodem, Katka evidentně není majitelka klisny. Jen zadavatelka dotazu.
  • Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 11:57

Átek
    Zakázat klisnu připustit nikdo nikomu nemůže, řešením může snad být jen směrovat to tak, aby byly škody co nejmenší.... A nechat si poradit od nějakého zkušeného chovatele.

Átek, souhlasím. Když ono se to trošku zvrhlo, zase do diskuze jestli množit miláčky, místo konkrétních rad...
    Ale ono je taky otázkou, co tu zadavatelka hledá... Ono tohle je přece jen diskuze, a ne sbor letitých odborníků, kteří na požádání sypou z rukávu záruky na milionové hříbě, bez ohledu na kvality kobyl.
    Ju?
  • Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 12:03

Díky za reakce. I když některé příspěvky jsou podlé mého zbytečně ostré, ale budiž...
    Ad A) nejsem majitelka, kobylka je kamarádky, která zde nemá login a tak jsem dotaz zadala místo ní. Bohužel lepší foto k dispozici není.

Ad B) Ano, hříbě je plánované v rodině nechat. Mají vlastní hospodářství, vlastní veškeré pozemky, vlastní seno i slámu. A kobylka je srdcovou záležitostí majitelky. Nicméně jsem také proti černé plemenitbě, ale tato kobyla má původ, tak bych si komentáře o černé lemenitbě odpustila... Samozřejmě člověk nikdy nemůže vyloučit eventuelní prodej, proto chce kamarádka vybrat licencovaného hřebce a ne "pepu" odvedle.

Dále také nechápu odsozující komentáře typu výchova etc... Slečny/paní to doufám myslely obecně, protože pokud jste se milé dámy na základě informací, jež jsem poskytla dobraly k infomacím, že z koníka bude totální asociál a bude nutné jej převychovávat a kdesi cosi, jste patrně druhé "Pýthie" a já si od Vás ráda nechám vyložit svůj osud :)

Čili suma sumárum, kobyla má původ, ne úplně ideální exteriér a hříbě je plánované nechat pro sebe. Samozřejmě že stát se může cokoli a tak majitelka chce, aby hřebec byl licencovaný a v ideálním případě vylepšíl stavbu těla (představuji si menšího, čtvercového rámce) (ano, vím, že extreiér se dědí většinou po matkách) a samozřejmě ideálně lehce jezditelného hřebce se sportovní vykonností. Kterého byste Vy osobně doporučily?

Každopádně, kamarádka si určitě přečtě Vaše náměty na přehodnocení připouštění této klisny.
  • Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 12:09

Chcela som uz nereagovat ale musim. Ano viacmenej mate pravdu ale je tam ale...každou pajdavou, dýchavičnou lemrou, kterou místo na jatka cpeme bláznům, kteří ji "zachraňují", Nehnevaj sa na mna mam tu zopar koni ktoré by si nazvala hajta a mna bláznom tak ma maj. ani jeden s týchto koní nevznikol u mňa ani chybou pripúšťania ale +udsko blbostou a honbou za pohármi a stuhami... U nás máme máme plemenného žrebca ktorým pripúšťame výlučne huculské kobyly s PP(venujeme sa chovu hucuského kona), priložený link na neho.ale davame aj sancu starším koňom.
    mám tu tri koníky
    1 19.ročný hannover - celý život chodil vysoké drezúry, odpálili mu nohy tak že je to na zaplakanie, kúpila ho holka a je u nás ustajnený na dožitie, pre mňa kôň ktorý si zaslúži spokojný dôchodok
    2 24 rocný dýchavičný valach - žiadna lemra, spokojný koník , ktorému veľmi pomohli pastviny a zmena miesta. bezproblémov zvláda lahsiu prácu miláčik každého kto ho spozna
    3. moj vlastný 18 ročný teplokrvný valach zachránený z jatiek ako 13!!! ročný kôli debilite ľudí, ktorý ho preťažovali, psychicky aj fyzicky...

tipujem ze pre vacsinu sú to kone k nicomu, pre mna majú rovnaku hodnotu ako naše pôvodovo dokonalé kone.

niesom názoru mam kobylu musi mat zrieba...moja najlepšia športová huculka je zial muškárka a preto nebude nikdy pripustená, napriek všetkým jej ostatným iba plusom...

len sa mi zdavli docela nevhodne reakcie na zadavtelku ktora chcela poradit. tipujem práve koli tomu aby sa eliminovali nedostatky kobyly (hoci ani dobrý zrecec nezachráni všetko), keby jej to bolo jedno tak sem podla mojho názoru nepíše

http://zvierata.bazos.sk/inzerat/12337001/ … e.php
  • Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 12:14

Katka prečítaj si prosím článok ja som písala opak ako si to pochopila :) pisala som ze odsudzujem čierne pripúšťanie a nie pripúšťanie kobyly s PP a ze sa chcete poradit aky zrebec by bol najlepši.
    A tu je vidiet ze máte záujem preto ani ja nerozumiem aj takému utoku aky sa tu spustil. Ja osobne vám držím palce
  • Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 12:17

Jinak já osobně jsem kamarádce ještě radila nechat si poradit od zkušeného chovatele kvalitních koní, možná poradce chovu, ale samozřejmě víc hlav víc ví a tak jsem zadala i tuto diskuzi.

Jinak velký dík všem co píši objeltivní názory, byť nedoporučující na tomto "materiálu" chovat a odpouští si jízlivé komentáře.

Snažím se dohledat alespoň trochu korektní fotky, protože kobyla v reálu není zas až tam dlouhá, jako to působí z fotek...

Připojené soubory:

• Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 12:32

Reakce na [1434009]:
    Reakce na [1433966]:
    Vycházím z toho, že majitelka chovat bude tak jako tak;)

Takže jen co vidím tak obecně, kobyla je mohutná, dlouhá, s horšími bedry a ve slabé kostře, v původu bez krve; barvu ti nezaručí nikdo, i s hnědákem/vraníkem z ní může vylézt ryzák.
    Má celkem slušně hodnocenou dceru po polokrevném Oridovi, asi bych hledala hřebce s prověřenou výkoností ve skocích, korektní stavby, ideálně výše v krvi. Nepouštěla bych hřebce s hodnocením exteriéru pod 8, dívala se po takovém, který dává dobrý exteriér.
    Napadá mě Limited, který by to podle mého laického názoru celkem splňoval.
    http://www.schct.cz/pk/pk_display.php3?id=164579
    http://chovkonikriz.cz/images/foto_hrebci/ … 6.jpg

Nebo v inseminaci Eibisch II, ale je to hann. bez krve.
    http://www.schct.cz/pk/pk_display.php3?id=159872
    http://staj-mustang.cz/cz/2890-eibisch-ii-foto/
  • Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 12:32

Reakce na [1434011]: Reaguji nikoli na konkrétní lidi a situace, mluvím zcela obecně. A pokud obecně napíši, cituji sama sebe z předešlé úvahy:
    ...Jestli si ten náš český chov tak trochu neprzníme sami, naším obrovským cítěním s každou pajdavou, dýchavičnou lemrou, kterou místo na jatka cpeme bláznům, kteří ji "zachraňují", aby později právě na ní bylo -jak jinak- opětně chováno...
    ...tedy pokud výše citované obecně zmíním, není myšlena tvá situace - kterou, logicky, neznám a NEHODNOTÍM.
    Bavíme se o CHOVU (k tomu je směřována má poznámka).
    Nikoli o tobě.
  • Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 12:47

Reakce na [1434016]:
    Ivet:-) Obecně máš samozřejně pravdu-ale konkrétně třeba tenhle kůň
    http://www.schct.cz/pk/pk_display.php3?id=132584
    je z "jatečné, dýchavičné" žluté kobyly, která ještě k tomu byla pěkná svině, chodila půl života zapřažená do kočáru s turistama, její matka byla v druhé pomocné plemenné knize.. A přitom jako chovný materiál špatná nebyla;-)
  • Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 12:49

TO Ivetashena: má rekace nebyla konkrétně na tebe, ale spíš to bylo smutné konstatování faktu, že poslední dobou se zde na equichannelu dle mého hlediska (i když sem pravidelně nepřispívám, čtu pozorně), spíše než objektivně diskutuje, jen kritizuje a jízlivě útočí. A přitom jeto podle mého škoda, protože,přispívají sem i začátečníci a amtéři s problémy, ze kterých se mi kolikrát ježí vlasy na hlavě (a přiznejme si, kdo z nás začínal úplně ideálně a kdo nenasekal své chyby) a ostatní přispívající místo předání svých zkušeností a rad, zabřednou téměř do úrážek a útoků, takže milý začátečník nejen že své chyby nevidí, ale může ho to odradit od dalších pokusů zlepšení se a zjištění jak je to vlastně správně.... Kdysi měl alespoň pro mě EQCH (co se diskuzí týče) velkou informační hodnotu, leč polsedních několik měsíců, jsem z jeho obsahu zklamaná čím dál více...

Díky Sváťo, za reakci :)
  • Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 13:00

Reakce na [1434019]: Sváťo, Heda ve stáji ve Zdibech loni pár měsíců stála. Majitelka Belly a ostatních koní, si ji koupila snad od Berouska a asi za měsíc zase prodala dál někomu na pastvinu. Ten svět je malý :) Ona tahala u Vandy,nebo kde?

Připojené soubory:

• Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 13:29

Reakce na [1434019]: No, ale pořád měla o dost vyšší známku za exteriér... a ne každý potomek se jí povedl, to se zase musí přiznat... má ještě nějaký další její potomek výkonnost vyšší než Z?
    Co se Eibische týče, jeho potomstvo se mi obecně líbí, ale znám i pár nepovedených... vždy to je holt o té kobyle. Limited je milý hřebec se slušným exteriérem, na velké kobyle bych se trochu bála potomka slona, ono mu ty dětičky docelou rostou.
    Dcery po Orido jsem si taky všimla, že se docela povedla, minimálně exteriérově... může být, když už, taky bych měla chuť volit krevného hřebce. Nicméně je pořád dobré si uvědomovat, že zatímco výkonnost sama o sobě se nedědí, exteriér je záležitost dědičná dost. A už tahleta kobyla po Orido má holeň 20. Takže dá se na to něco krevného a bude to dost možná na slabé holeni... ona bába Monika má psáno 18,5, to mě docela děsí;)
    Je škoda, že PK online už není tak proklikávací, jak bývala, dá se třeba dohledat, že pravá sestra báby Klárka dala potomka(y) s výkonností ST v drezuře i skocích, ale už se člověk nedozví, s kým to bylo... bývalo by to mohlo pomoci;)
    A když jsem byla v tom klikání, zkusila jsem zjistit, jestli u Rosaria jakožto mateřského otce zafungovala nějaká konkrétní kombinace. A zarazilo mě dost, že hřebec je v chovu od r.1994, přesto jen jedna jediná klisna(!!!) má potomstvo s výkonností (ať již jakoukoliv)... takže jediný potomek z matky po Rosario s výkonností, co jsem dohledala, je Bente Skari: http://www.schct.cz/pk/pk_display.php3?id=138907 , ta je po Lopez. Lopez možná půjde sehnat ještě mražený, je pravdou, že ten dával tak charakterní potomstvo, že bych to třeba i zkusila, když už se nutně musí pouštět. Ale zrovna Bente Skari, co jsem jí tak potkávala, úplným vzorem psychické vyrovnanosti není;)
  • Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 14:34

Pravda je, že kobyla s exteriérem 6,8 není žádný zázrak. Pravda je, že majitelce nikdo nemůže zakázat kobylu připustit. Pravda je, že vhodný hřebec může(nikoli nutně musí) vylepšit exteriérové vady. Nejsem dost fundovaná, abych poradila, kterého hřebce, pustit, ale jednoznačně bych doporučila nepouštět Eibische. Sám je delší než autobus, a má dost špatný hřbet.
    Ostatně i jeho fotky hovoří za vše. Sama jsem slyšela jednoho nejmenovaného inspektora, který o něm řekl, že nebýt jeho mizerného hřbetu a dlouhého rámce, je to nejlepší hřebec v republice. Takže na tuto klisnu jednoznačně Eibische - Ne. I já jsem viděla několik nepovevených potomků, jak píše Mismon(možná máme na mysli ty samé) :-)
    Na druhé straně myslím, že Oridovi potomci celkem nečekaně překvapili v dobrém smyslu a tělesné stavbě, ač byly původně obavy. I tato poznámka není z mé hlavy, ale z hlavy povolané.
  • Stálý odkaz | Vloženo 02. 02. 2012, 14:58

Reakce na [1434033]: To je pravda, že s Eibischem by byla jistota autobusu téměř stoprocentní... ale tak záleží, jaké úmysly v případě chovu na takovéhle kobyle majitelka má, že ano;)

1 2

Equichannel na Facebooku

Naši partneři