Nadcházející mrazy a koně 24/7

• Stálý odkaz | Vloženo 03. 02. 2012, 21:39

Reakce na [1434296]: Dominiko, nápodobně, taky nejsem spokojená, taky vychytávám už léta za pochodu, taky chybí finance na takový to nárazový doladění...
    Teď je hodně pouštím přes den do pastvin, které jsou "bez poskvrnky" - v bahnech jsem tam kopyto nepustila, takže rovinka:-) Ale na noc je zavírám "jen" do základního, kde je krom zpevněných ploch zmrzlý tankodrom - na ten nechodí, drží se na těch zpevněných plochách a pod přístřeškem, kde je do rána od stáda "zadýcháno" - o dva tři stupínky tepleji, než venku (své dělá absence větru), přestože má hangár dva otevřený vstupy/výstupy. Ti koně se tam fakt drží, ač uvnitř ani nestelu, ani nekrmím. Vždy někteří jdou ven ke krmítkům na seno, někteří stojí pod střechou, různě se střídají, nad ránem (čtvrtá/pátá) je nacházím pod střechou všechny. Na snídani (šestá/sedmá) už se opět rozprostřou po zpevněných plochách a vyhlíží oves...
    K napáječkám jsme srovnali rozšlapaný umrzlý tankodrom kobylákama tak, že vznikla rovná cesta /do budoucna to tam musím zpevnit - až budou finance:-(/, takže je nic nenutí chodit po hrudách - krom krmení u žlabů v prostoru, to si dojít musí. Dáváme balík slámy poblíž přístřechu, ale ne pod střechu, na lehání /a, bohužel - na čurání- tedy vlastně záchod/noclehárnu:-)/. Ten denně kydám, samozřejmě. Jak začne tankodrom rozmrzat, fofrem slámu uklízím a víc nedávám, v bahně to dělá šílený bordel. Přestože tam (do slámy) chodí průběžně přes den i noc lehat, stejně je nejfrekventovanější "shromaždiště" přístřešek...
    No a přes den, samozřejmě, nechráněná pastvina, od kud odejdou až na zavolání, sami k senu moc nehrnou, max.v silných větrech odchází z trávy pod střechu a ke krmítkům dřív...
    Jo - nedávám ráda velké balíky slámy a sena neomezeně napospas, dušňáci se ihned rozkašlou... Při přídělovém systému sena (hromádky plus založená plná krmítka, tak, aby ráno ještě zbylo) o kašli absolutně nevím... Velký balíky jsou vždycky po pár dnech spouštěč pokašlávání u dušňáků (mám tu dva)...
  • Stálý odkaz | Vloženo 05. 02. 2012, 12:23

Hm, tak mě upoutalo něco trochu jiného. Hřebec si udělal harém. Sám se drží i za cenu nepohodlí dál. Dokonce si hlídá svůj kruh, kde má mimo jiné i seno. Pouští k sobě jen klisny a občas dochází mezi ostatní, kde má i, z etologie známé, helpry. V případě nějakých rozruchů a po většinou nad ránem se spojí jedna klisna s valachem a jdou pít. Hřebec s druhou klisnou a a ještě jednim jdou pít později. V případě velkého vzruchu , při krmení a tp. se dlouho drželo uskupení dva (valach+klisna) a tři. Teď co se ochladilo tak chtějí být všichni první. Patrný je ale počátek dominance jednoho z hřebců, tomu dávají všichni přednost i původně vůdčí valach. Ale jinak když se něčeho vyděsí první dvojce ta ostatní klidně stojí.
    Před tím než se vytvořil harém. Všechno ovládal starší valach, poslední měsíce (po přezubování, atp.) se situace mění tak jak sem popsal výš. A na jaře čekám první pořádnou říji, která by měla ukázat více. Rozhod sem se to trochu omezit připuštěním (klisny jsou březí a hned po porodu znova), aby to mělo opravdu přirozený chod. Ale možná, s největší pravděpodobností, budu muset dát hřebce nebo klisnu s hříbětem na pár dní stranou (nebo řekněme ,že s tim počítám, ale doufám že to bude v pohodě)

Celé to poukazuje, krom jiného, i na to že předčasné říje jsou více méně "civilizační onemocnění" u koní ustájených za klasických podmínek. Občasné případy oplodnění nedospělých samic jsou harémovým uspořádáním vyloučeny. :-)
  • Stálý odkaz | Vloženo 05. 02. 2012, 12:46

Stojí za zmínku že valch. Původní lídr rodiny. Který byl před 5lety mnou zakoupen jako obtížně zvladatelný. U/mě pak napadl několik lidí. Tlaku nastupujícího "krále" bez výhrad přizpůsobil. Útočiště našel v mé náruči, takže teď mám asi o 100% ochotnějšího koně než před touto změnou.
  • Stálý odkaz | Vloženo 05. 02. 2012, 19:55

K těm poznatkům ve stádě, mám takový jeden dost drsný zážitek, který jsem odskákala žlučníkovou kolikou a do rána pěti opary na puse:-((
    Měla jsem valacha, který měl dvacet let(do somnácti byl ve vrcholovém sportu, takže do výběhu chodil jen sporadicky, ale kolem sebe měl vždy spousty koní) a byl doma asi půl roku sám, pak jsem mu pořídila kamaráda valacha a během týdne ještě půlroční kobylku.Kamaráda přijal okamžitě, když přijímali mezi sebe kobylku, bylo srandovní, jak ji ten nový valach jakoby před tím starým bránil, ale přitom on jí nic nedělal, nakonec se kobylka přimkla ke starému valachovi a dokonce, vzhledem k tomu, že byla čerstvě odstavená, se snažila od valacha pít:-)). Byl pro ni vůdce. Druhý valach je takový, který se vždy podřídí. Asi po dvou měsících jsme do stáda zařadili desetiletou vychovanou kobylu zvyklou na stádo, která ve svém stávajícícm dělala šéfovou.Jak starý valalch tak mladý se o kobylku začali handrkovat a do toho se ještě motala ta půlroční, docela to byl takový chaos několik dní, ale po týdnu to bylo vše ok. Za tři dný se starší kobylka rozříjela a valaši se začali handrkovat nanovo. Starý valach po ní skákal a choval se jak hřebec, dokonce došlo několikrát ke styku, ale začínal čím dál víc zuřit na mladšího valalcha a zlobil se, že jim kazí erotické hrátky. Po jedenácti dnech zařazení starší kobyle do stáda se stalo něco, co jsem nikdy nezažila a doufám, že ani už nezažiju. Starý valach začal říjící kobylu honit a to tak, že šel prostě přes mrtvoly! Kobyla to zřejmě cítila, že je zle, utíkala před ním a hrůzou z ní lítaly s*ačky, měla podělané celé zadní nohy, nevěděla kam před ním utéct, naráželi do všeho a valach s výrazem šílence, nebyl k zastavení, než jsem stihla otevřít bránu, aby mohla kobyla utéct do boxu, napálili to do brány, kterou vyvalili na zem, kobyla na ni spadla a valach na ní klečel a vší silou do ní kousal a dělal do ní doslova díry zubama a předními kopyty po ní dupal. Já jsem se po něm rozběhla s lopatou a zařvala na něj, on na chvíli přestal a seskočil z ní a to už kobyla utekla a já jej odehnala pryč. Bylo to hrozné, kobyla byla nájemní a to, jak byla dobitá snad nemusím ani popisovat. Poté jsem ji musela oddělovat od valacha do vedlejší ohrady.A do stáda jsem k němu měla už problém kohokoli zařadit.Řekla bych, že nechtěl být zlý na svého kamaráda a bral kobylu jako někoho, kdo jim narušil soužití.
    Když si sousedi koupili ke své kobylce valacha, chtěl jej přes ohradu také sežrát.
    Ale koupila jsem pro mladší dceru poničku, která měla dva roky, dala jsem ji do vedlejší ohrady,valach dělal nájezdy i na ni. Po týdnu najednou koukám a ponička chtěla jít prostě za ostatními a nechtěla být sama, i když byla hned vedle a nevím dodnes jak, ale nějak mi prolezla ohradou a byla s ostatními. Začalo čoro, koně lítali dohromady, tak jsem chtěla zakročit, ale manžel mě uklidňoval, že mám vyčkat, třeba to bude ok. S hrůzou jsem přihlížela, co se bude dít, starý valach měl KVH 184cm a ponička KVH 133cm, ale pak se stalo něco, na co nidky nezapomenu. Koně zastavili u brány směrem k nám a koukali vedle sebe na nás, valach stál zrovna vedle poničky, kouknul na ni a najednou nahodil ten svůj agresivní výraz a vyjel po poničce,ale ta zakvičela, otočila se k němu zadkem a dala mu takové dvě šlehy do prsou:-)). Ten výraz valacha budu mít nadosmrti před očima, odskočil, uši, které měl při útoku na krku ,hodil do pozoru a nechápavě koukal a stál jak omráčený :-)). Byl to okamžik,kdy mu dala najevo, že ona mu to oplatí a nenechá si nic líbit a od té doby bylo vše ok,ale už žádný jiný koník se k němu do stáda nezařadil.

První fotka je ponička
    Druhá fotka je starý valach
    Třetí fotka je starý valach s kobylkou, která v době incidentu byla odstávče

Připojené soubory:

1 2 3 4 5 6

Equichannel na Facebooku

Naši partneři