Nadcházející mrazy a koně 24/7

• Stálý odkaz | Vloženo 30. 01. 2012, 13:44

Mám tři valachy v tomto režimu, ten nejstarší je dekovaný jen nepromokavou plášťenkou podšitou fleecem, má problémy se zády, když nachladne, tak proto, ti dva jsou mlaďoši, letos 4 roky, ČT a druhý poncl. Srst mají hustou,ale přeci jen jsem dnes četla, že mají být mrazy až kolem -30°C. Není to už trochu moc? Vím, že když začnu dekovat, musela bych až do konce zimy,ale přece jen, jak to děláte vy, co máte takto koně? Nebojíte se o ně? Seno a slámu mají nonstop, mají velký chráněný přístřešek nastlaný pilinami jako podklad a na to po kolena slámu. Loni bývaly mrazy kolem -20°C,ale to byli první zimu venku, tak měli všichni podšitou pláštěku. Srst měli hustou a dlouhou, ale já to nějak dedávám psychicky :-)).

Připojené soubory:

• Stálý odkaz | Vloženo 30. 01. 2012, 14:22

Já sice nemám kobči 24/7,ale ráno chodí ven o půl 6 a mají venkovní boxy..mám to podobně jako ty,taky to nějak nedávám,myslím že kobyly to tolik řešit nebudou :) jedna je úplně jak medvěd a druhá je taky dost nasrstěná.Co se týče dek,dávám jen pokud opravdu hodně prší/sněží a fouká vítr,jinak ne.Nicméně si říkám,jestli jim na noc nedat aspon fleesvé deky,ale nerada bych dekovala zbytek zimy .Asi holt uvidím podle toho jak se budou tvářit(jsou to plnasky),jinak se na to asi vyprdnu :) Seno k dispozici mají pořád,tak nevím no...
    Jsem zvědavá na názory ostatních...
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 01. 2012, 14:57

Mám dvě odstávčata v režimu 24/7 a taky jsme dnes přemýšleli co a jak...standartně jsou přes noc každé ve svém přístřešku (3plné stěny) s padokem, oddělené jsou páskou...ode dneška jsem je dala spolu, ať mají možnost se přitulit...tento týden je musím kvůli práci stahovat z výběhu už ve dvanáct, takže odpoledne jsou v jedné boudě, kam svítí slunko a nahřívají se...přes noc budou v druhé, kde mají nastlané, aby neležely na studených gumách...samozřejmě balíky sena neomezeně...zatím vyadají spokojeně a doufám, že to tak zůstane...
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 01. 2012, 15:25

Reakce na [1433320]: Nebojíme, neřešíme. Blbé je to akorát s vodou. 24/7 je v módě, ale holt není pro každého. Nemluvím o koních, ale o lidech. :-D
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 01. 2012, 15:35

Reakce na [1433344]:
    :-) jsi mne fakt rozesmála. také jsem si jako majitel na "koníčky chudáčky ve sněhu a větru" musela zvykat. Ale podařilo se a vidím, jak jsou na pastvině o.k. a spokojení.

Ve stáji, kde máme koně (tedy spíše na okolních pastvinách) je kolem 60 - 80 koní, do stáje na noc chodí asi cca 10 + teď odstavená hříbata (ale ta tam jsou kvůli odstavu ne kvůli zimě). Koně jsou nasrstění, mají závětří (velké venkovní boxy, kam se jich vejde hodně k sobě), zástěny z balíků slámy a dostatek sena - nevidím problém. A to jsou tu koně všech věkových kategorií a různých plemen (+ plemenných směsí).

To co vadí, je voda - dneska jsem s majitelem stáje řešila, že nedodá vodu do velké plastové nádoby, ale přiveze něco menšího a budeme doplňovat průběžně, aby voda při těch hlášených "vedrech" nezamrzla na kost.

Dneska tu bylo ráno cca - 9 stupňů, uvidíme, kam se to dostane dále. Ale nijak moc nefouká, neprší/nesněží, zdraví a otužilí koně by to měli dát bez problémů.

Vlaďka
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 01. 2012, 16:23

Reakce na [1433320]: Nevím, zda se dá říct, že mám koně 24/7, protože nejsou v tomto režimu na pastvě, ale mají otevřený box s přístřeškem a k tomu navazující paddock, přes den chodí do větších výběhů. Ale teplota v boxe je stejná jako venku (mám tam teploměr), jen tam nefouká.
    Mám takhle koně letos 10. rokem a kromě posledních snad 5 let byl každou zimu mráz až 27°C. Letos zatím "jen" 22°C. Jsem doma, takže vodu nosím několikrát denně a při mrazech od 20°C přidávám sena. Nemají neomezený přístup. Podestláno slámou, tak nějak normálně na dřevěné podlaze. Co je kromě vody taková přítěž tak to, že bobky ve slámě zmrznou na kost a ač je to všechno suché a člověk by ani nemusel kydat, tak musím, protože mám pocit, že by si na tom polámali nohy. Koně ty mrazy snášejí lépe než třeba podzimní či jarní plískanice, kdy jim promokají kožichy. Mám valacha, co umí každé nepohodlí dát dost najevo, takže na něm se i dá poznat, co se mu zdá ještě OK. Ale jestli se bude chýlit k -30, tak už taky přemýšlím o nějakém zvláštním opatření. Ale asi prostě dostanou víc sena a dost vody.
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 01. 2012, 19:04

Taky mame chlupace 24/7 venku.
    Maji neomezeny pristup do zateplene staje.
    Jak uvadite, nejvetsi problem je s vodou. Prubezne behem dne dolivame, ale i to je malo, voda zamrza.
    U nas ze vcerejska na dnesek bylo -18°C a kdyz jsme dnes odjizdela od koni zhruba kolem 17 hod, tak uz tam bylo - 11°C. U nas hlasi - 35, to nas taky desi a resily jsme, co s tim. Kolegyne mela myslenku, ze na ne hodit aspon fleecove deky, ale to se mi moc nezamlouva, kdyby deka navlhla, tak je to o nicem.
    Jsou letos opravdu chlupati, jak medvedi, takze to vyresime nastlanim az po pupek, zavrit oci a jit do tepla.

Minuly rok jsme to resily stejne. Kdyz u nas bylo - 28°C, tak jsme jim take nastlaly kupou slamy a vecer jsme je nasly, jak si v ni spokojene lezi, zadkem otoceni ke dverim.. po blizsim prezkoumani meli omrzlinky kolem zadku, ale jinak spokojeni.
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 01. 2012, 19:16

24/7 již léta.
    Nikdy jsme tu větší zimu než 25°C pod nulou neměli... uvidíme letos.
    Základ neustále dostatek sena, ve velkých mrazech přidat víc vojtěškového, než obvykle. Přidávám i jednu porci jádra navíc.
    Pokud nefučí a není vlhko, takový problém bych v tom neviděla.
    Nezámrzné napáječky - z vody se po ránu "kouří", pozoruji, že koně pijí více a s větší chutí, než když se voda tahala ručně a zamrzala doslova pod rukama. Tím pádem je i větší spotřeba sena - na velké mrazy ideální.
    Závětří vidím jako nutnost.
    Nikdy jsme neřešily "omrzlinky" - viz. Kenebi... (myslíš, Kenebi, omrzlinky jako namrzlé chlupy, nebo omrzlinky jako fakt omrzliny???).
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 01. 2012, 19:26

Reakce na [1433402]:
    Spatne jsem se vyjadrila. Na mysli jsem mela samozrejme chlupy. A ted si jeste uvedomuji, ze to mel jen jeden z tech dvou a ten zrovna lezel tak nejak sbaleny "do klubicka" a omrzle chlupy se mu vytvorily v mistech, kde vydechoval.
    Snad jsem se ted vyjadrila spravne.
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 01. 2012, 19:43

Mám starou kobylu (letos 22), je nasrstěná dobře, ale zatím venku nebyla ve větších mrazech, než -20, takže trochu váhám, jestli nezadekovat...
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 01. 2012, 20:44

Omlouvám se, ale nějak nerozumím výroku, že když teď zadekuju, tak budu muset už letos furt. To je přeci hloupost. V tuhle dobu už jsou koně nasrstěný podle toho, jak jsou zvyklí být/nebýt venku a jestli byli/nebyli dekovaní.Pokud mám nedekovaného koně, tak má v tuhle dobu svetr jak norská výprava. Takže pokud opravdu přituhne a hodím an něj pláštěnku, tak to nutně neznamená, že kůň v návalu horka shodí všechny chlupy a já musím dekovat až do jara. Za pár dní, až přejde to nejhoší prostě zase deku vezmu a hotovo. Nemyslím si, že by to měl být problém.
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 01. 2012, 21:03

Reakce na [1433431]: Nugetko, já se bojím, že jim za těch pár dní a nocí mrazů s tou dekou na zádech splihnou chlupy a už nebudou plnit svoji termoregulační funkci, tak proto pak dekovat až do konce. Loni když padal hodně sníh a foukalo, tak jsem po vysušení na ně hodila podšité pláštěnky a než přestalo sněžit, tak měli tak splihlé chlupy, že i když před tím byli jak medvědi, takhle bych je už venku bez ničeho nenechala. Co se týče vody, jsem na mateřské, vodu ohřívám v kotli a každou chvíli nosím do velké vany, aby roztála a mohli se napít, s tím problém nemám. Ještě mě napadlo je dát na těch pár nocí do boxu do stáje, ale nebyli v ní dva roky, takže se obávám toho, že budou z toho psycho. Ten nejstarší valalch chodil dřív celé noci dokolečka a box byl vzhůru nohama do rána, ráno letěl ven i přes mrtvoly, ale co je nonstop venku, tak je ok. Takže se bojím, co by zase vyváděl. No a ten čtyřletý ČT mi v roce a půl přeskočil asi 130cm box, nemám mříže, protože slyšel koně venku, i když byl doma ještě jeden kůň. Takže to mám trochu složitější :-(((
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 01. 2012, 21:03

nugetka
    Omlouvám se, ale nějak nerozumím výroku, že když teď zadekuju, tak budu muset už letos furt. To je přeci hloupost. V tuhle dobu už jsou koně nasrstěný podle toho, jak jsou zvyklí být/nebýt venku a jestli byli/nebyli dekovaní.Pokud mám nedekovaného koně, tak má v tuhle dobu svetr jak norská výprava. Takže pokud opravdu přituhne a hodím an něj pláštěnku, tak to nutně neznamená, že kůň v návalu horka shodí všechny chlupy a já musím dekovat až do jara. Za pár dní, až přejde to nejhoší prostě zase deku vezmu a hotovo. Nemyslím si, že by to měl být problém.

Myslím si to samé, už mě to tu párkrát zarazilo. Takovéto "dekování" v případě velkých hnusů praktikuju už několik let a vždy naprosto bez problémů. Lehká pláštěnka na koních mi výrazně zpříjemňuje spaní :)
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 01. 2012, 21:06

tak osobně me nasich koni /24/7/ bylo více líto celou tuto divnou zimu, hlavně zhruba pred mesicem, kdy bylo plus 4, prselo, strasně foukalo a to třeba celý den. Jejich srst nebyla na pohmat tak kvalitní, krásná a pevná jako za poslední dny mrazu. Myslím, že tento suchý mráz snáší celkem dobře. Ale možná se pletu....
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 01. 2012, 21:12

Reakce na [1433436]: Lindu, ale každý ten jejich splihlý chloupek má svalové bříško, které ho zase zvedne ;-) Normálně mají taky chlupy "naležato" a zvedají je podle potřeby.
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 01. 2012, 21:15

já jsem si dnes na tuto diskuzi (a jí podobné, každoročně se opakující) vzpomněla když jsem stála u naprosto spokojených koní. sluníčko hřeje ostošest, takže s nacpanými břichy pospávají a vyhřívají se. je sice zima, ale ne ta hnusná vlezlá, neprší, nefouká. řekla bych, že jsou teď nejspokojenější za celou letošní zimu.
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 01. 2012, 21:30

Reakce na [1433441]: :o)) no, tak nějak
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 01. 2012, 21:32

Reakce na [1433436]:
    Do boxů bych je nezavírala,kor když na to nejsou zvyklí a víš,že tam být nechtějí.
    Ohledně toho dekování: Loni jsem mluvila s jednou vetkou a ta mi urputně tvrdila,že pokud bude mít kůn na sobě deku déle jak 3 dny v kuse,tak se mu "naruší" termoregulace :) tož tak ..
    jinak jak jsem psala,tak taky dávám deku v nepřízni počasí,kobucha je citlivější na záda jak promokne,ofoukne.jinak ji ale nenosí.
    je pravda ,že dneska stály a "vyhřívaly" se na sluníčku a bylo jim fajn :)
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 01. 2012, 21:48

Takže když hodím na dvě tři noci velkých mrazů lehkou deku, tak to bude ok? Nebo to nemám řešit? Oni vypadají spokojeně, ale zatím jsme tady letos měli tak max. -8°C. A nejhorší jsou ty holomrazy, žádnej sníh, chodí po tankodromu:-(( Ale to je OT, jen jsem si postěžovala...
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 01. 2012, 22:01

Tak mne teda ani nenapadlo mrazy řešit :) Koně se spokojeně vyhřívají na sluníčku nebo chroupou seno. A taky nevidím problém v tom, hodit na koně přechodně lehčí deku, pokud se mi bude zdát, že kůň už není ok. A dokud vypadají spokojeně, tak být v klidu.

Mě se tohle počasí líbí, sice by nemuselo mrznout až tak moc, ale hlavně, díky bohu, že už konečně nesněží.
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 01. 2012, 22:05

No právě bych řekla i podle zdejších odpovědí,že to asi tak úpně nebude :)Takže pokud na ně hodíš deky po dobu těch nejhorších mrazů a pak až budou teploty přijatelnější budou ok .Uvidíš,já zatím dávat deky nebudu a jak už tu bylo psáno,pokud budou mít seno nonstop a hodně podestláno,mělo by to být v poho,ale rozhodnutí je na Tobě :)
    Co se týče tankodromu,tak taky nadávám jak špaček,ale holt počasí neporučíme a takové mrazy mají být bohužel ještě minimálně týden :-/
  • Stálý odkaz | Vloženo 30. 01. 2012, 22:14

Reakce na [1433456]: No s tou lehkou dekou... já nevím... jestli jsou koně chlupatí, tak by jim lehká deka mohla tak akorát splácnout chlupy a bude jim chladněji, ne? Já moji těhuli nechám venku, jako je doteď, majitelka stáje mi ji pořádně pohlídá, jestli jí není zima, ale myslím si, že kožich co má ji ochrání.
  • Stálý odkaz | Vloženo 31. 01. 2012, 08:05

My mame kone 24/7, ale zatial nemali s mrazmi nejake problemy....nasrstene su riadne, ako medvede ;) minulu noc bolo u nás -25, túto noc len okolo -21, ale sú v pohode, hlavy zapichnute v balikoch a nechapavo na mna hladia, preco teraz okolo nich tak poskakujem a kontrolujem :) je medzi nimi aj pol rocne zrieba (ale to je este aj na mlieku, lebo je neskore ...) a uplne v pohode
  • Stálý odkaz | Vloženo 31. 01. 2012, 08:18

Kobyla vyplzla najdlhšie zimné chlpy už mesiac dozadu, takže sa vonku zľahka ježí, deku na ňu žiadnu nemám a kupovať ju zrejme už ani nebudem, nemám ani kde, pretože ak by aj sedela dĺžka, tak jej to na hrudi nezapnem, majú vo výbehu balík sena, ktorý likvidujú úžasnou rýchlosťou.

Mladý intenzívne plzne práve teraz, ten síce nie je vonku , ale v stajni, kde je tiež dobrá kosa. Deku na neho nedávam.

Najviac tie mrazy vadia asi mne, brr. Ale cez deň aspoň svieti slnko a kone si driemkajúc vyhrievajú kožuchy.
  • Stálý odkaz | Vloženo 31. 01. 2012, 09:20

Kamarátka z Aljašky mi pred pár dňami písala, že majú už len -30 C (lebo deň predtým bolo -39 C). Tak ma zaujímalo, ako to tam funguje s koňmi. Písala, že žiadne vyteplené stajne nemajú, len prístrešky a drevené stajne. Kone sú veľmi chlpaté, ale či už sú nejako špeciálne mrazuvzdorne vyselektované, to nevedela.
  • Stálý odkaz | Vloženo 31. 01. 2012, 14:19

Dneska přes poledne mi koně ve výběhu blbli tak, že jsou oba úplně zpocení, téměř do pěny. Mladý provokuje, starý si to nenechá íbit a tak se řežou jako koně. Je hezky, svítí slunce, ale přece jen -10°C, ale myslím, že deky nebudou potřeba, jen doufám, že stihnou oschnout do večera (dlouhé chlupy schnou opravdu pomalu, víchování takové srsti má mizivý účinek). Pak se je budu snažit pořádě vyčistit, aby nebyly chlupy slepené a mohly fungovat a stát v pozoru. Na dnešek bylo -25°C a to se teprve má pořádně ochladit. Koně to zdá se berou úplně v pohodě, pes (slovenský čuvač) je nadmíru spokojen, jen kočky dávají jasně najevo, že ani polystyrénové krabičky jako pelíšek jim už moc nestačí.
  • Stálý odkaz | Vloženo 31. 01. 2012, 14:24

Reakce na [1433598]: Ještě fotka jak jsou splavení při -10°C, ale sluníčko do nich pere, tak se z nich jen kouří.
    Pak že dobrovolně se koně nespotí.

Připojené soubory:

• Stálý odkaz | Vloženo 31. 01. 2012, 14:27

Ohledně té zamrzající vody. Nevíte, zda se dá sehnat taková ta spirála, jak se hodí do hrnce a ono to uvaří vodu? Za komárů to bylo celkem běžné. Případně jak jinak vytvořit nezámrznou vanu?

Ještě mě napadlo pod ní rozdělat :-))
  • Stálý odkaz | Vloženo 31. 01. 2012, 15:19

Reakce na [1433598]: Tiež som si všimla, že mačky sa správajú inak, žerú ako z reklamy a okrem sliedenia po povale sa napasujú do sedlovne a odmietajú už vyliezť, sú dve, tak sa majú možnosť zahriať, dnes im asi do pelíšku dám aj nejaký výhrevný objekt.
  • Stálý odkaz | Vloženo 31. 01. 2012, 18:14

Já teda při vší úctě k režimu 24/7... když jsem dneska na noc zavírala koně do boxů, po kolena nastlaných slámou a senem, NIKDO by mě nepřesvědčil o tom, že venku by těm koním bylo líp.

To byl takovej výraz absolutní spokojenosti a blaženosti... že mě to jen utvrzuje v tom, že na režimu "na noc box" měnit nic nebudu.

Počasí šílený... do rána sice jen -12, ale totální sibiřskej ledovej vítr, přesně to, čemu se říká, že se psi lámou v zatáčkách.
    A chcípou i lesní zvířátka. Včera jsem našla mrtvou srnu, a dneska umrznutou lišku.

Připojené soubory:

1 2 3 4 5 6

Equichannel na Facebooku

Naši partneři